Crearea de articole, video-uri, si carti legate de programare si IT

Beau Carnes de la freecodecamp a scris un articol extrem de interesant in legatura cu obtinerea unei autoritati prin realizarea de articole, video-uri si carti.

https://medium.freecodecamp.org/want-to-boost-your-job-prospects-become-an-authority-on-something-heres-how-473a62183fa9

El, Seth Godin si multi altii sustin ca articolele, video-urile, un blog, o carte te pot ajuta semnificativ la gasirea clientilor, job-urilor si oportunitatilor deoarece cei care se uita sau citesc ce ai scris te considera din start o autoritate, chiar daca ai realizat articolul/video-ul/cartea abia dupa ce ai invatat si tu despre acele lucruri.

Cateva intrebari :

  1. Este cineva pe forum care intentioneaza sa scrie articole si carti sau sa realizeze video-uri legate de programare/IT ?
  2. A incercat cineva si n-a avut succes ?
  3. E cineva care are deja cateva articole, video-uri, carti publicate ?
  4. Ce credeti, se merita sa incerci sa faci articole si video-uri in romana de genul celor de pe medium. Eventual un canal de genul fun fun function sau The Coding Train dar in romana. Chiar o carte de genul You Don’t Know JS sau Learn React in 30 days. Chiar un curs de programare usor-functionala in limba romana. (audienta ar fi baieti/fete de 13-20 ani interesati de tehnologie si programare)
1 Like

Mai scriam o idee pe blog din cand in cand, dar nu sunt polisate, in ultimul timp nu am mai avut nici o idee, dupa cum ai observat incerc sa extind comunitatea pe .NET si Machine Learning, folosind diverse retele inclusiv acest forum.

http://software-engineer-adavidoaiei.blogspot.ro/

2 Likes

In realizarea oricarui tip de tutorial mai ales carte in limba romana iese din discutie… pentru ca ii inveti prost pe cei care nu stiu pic de programare, eu cand ii aud ca dau 2000-3000 lei ca sa invete java imi pun mainile in cap…
Ii descurajezi ca invete engleza asta e marele rau … eu chiar imi amintesc ce greu imi era sa invat dintr-o carte in limba romana. Atunci cand inveti dintr-o carte din limba engleza nu doar mai exersezi si limba dar mai inveti si anumiti termeni, anumite cuvinte cheie… plus iti e mai usor sa te folosesti de github si stackoverflow.

Da si eu investesc in cursurile online dar nu am depasit 500 lei nu cred in 2 ani de zile. Acum am dat ceva mai mult pe pachetul de la laracast. In rest mai mult de 50 lei nu dau pe luna.

Eu sincer ma gandesc mereu ca udemy e tot ce iti trebuie doar in engleza sa fie si spor.

1 Like

Pascal era un limbaj mai usor de invatat in liceu pe vremea aia la inceput in 1999, avea o sintaxa mai inteligibila decat C, si logica:


Program Lesson1_Program3;
Var       
    Num1, Num2, Sum : Integer;

Begin {no semicolon}
	Write('Input number 1:'); 
	Readln(Num1);
	Writeln('Input number 2:');
	Readln(Num2);
	Sum := Num1 + Num2; {addition} 
	Writeln(Sum);
	Readln;
End.
2 Likes

Deviati de la subiect…

Iti era greu sa inveti dintr-o carte in limba romana fiindca era de o calitate foarte joasa. Oricum aici nu e vorba despre cat de utile sunt cartile ci cat de mult beneficiu iti aduc tie, gen sa scrii o carte despre pascal/js/.net/c++ si dupa sa le dai cartea ta la interviul tehnic daca zic ca nu stii ceva ca sa le arati ca tu ai scris o carte despre ce te intreaba si ei nu. (n-am zis ca doar in romana oricum)

In 2018 oricum faci site-uri sau articole, carti interactive sau video-uri daca vrei ceva util. Nu e nici macar vorba sa faci ceva platit ci doar sa faci aceste articole/video-uri/carti ca sa devii o autoritate in domeniu.

E practic singurul ‘hack’ pentru a evita sa inveti si sa practici tot ce e in Cracking the Code Interview daca vrei un job si nu sunt de ajuns proiectele personale.

Ce are deaface Pascal cu articolele in romana sau crearea de continut ? Exista cat china si e un limbaj oribil.

1 Like

Am avut două bloguri unde am încercat să public periodic chestii: unul în română, altul în engleză (care nu mai există). De cel în engleză m-am ocupat vreo doi ani, de celălalt vreo patru. Nu am încercat să scriu structurat un curs, ci doar lucruri de care mă mai loveam din când în când. Asta se întâmpla în perioada 2009-2014 (pe cel în română am continuat să scriu, dar atât de rar încât putem spune că-i abandonat :smiley:)

Ei bine… au dreptate. Am fost căutat de zeci - poate chiar sute; era o perioadă în care primeam 2-3 oferte/săptămână - de potențiali angajatori, majoritatea ofertelor începând cu variații ale „ți-am găsit blogul”. Tot în aceeași perioadă eram foarte prins cu alți clienți - deci nu aveam nevoie de alții - și i-am refuzat aproape pe toți. :crazy_face:

Merită sau nu?

În perioada 2009-14, cel puțin pe piața din Ro erau foarte puține - spre deloc - bloguri dev-related, deci a fost oarecum ușor să mă fac remarcat, blogurile în general erau la început, deci am câștigat ceva awareness și ajutând bloggeri români cu diverse probleme la WP.

În plus, nu exista nici un forum atât de viu pe nișa asta cum este DevForum, Facebook încă nu prinesese avânt, GitHub era la început, StackOverflow la fel și probabil mai sunt alți factori de care am uitat sau pe care i-am ignorat.

Deci în perioada aia da, a meritat. Dar consider că în ziua de azi e mai important să exiști pe github, să contribui la open source, pe stackoverflow, pe forumuri șamd. Este modul în care @alessioalex a fost contactat să scrie o carte (deși nu-mi aduc aminte dacă a zis cât de mult l-a ajutat în carieră) :slight_smile:

4 Likes

Am cautat si cateva exemple romanesti pe youtube (care cred ca e cea mai importanta platforma in 2018 dupa github):

Ramon Nastase :
https://ramonnastase.ro/ramon-nastase-cursuri - acest tip nu mi se pare deloc vreun expert la ceva, dar are ebook-uri, articole si video-uri pe youtube.
https://www.youtube.com/channel/UCVJZsdei_i2G3ZimBzqcmeg/
Are 3.7k subscriberi si 188,312 views pe youtube doar limba romana, continut de calitate minim acceptabila, dar majoritatea video-urilor sunt filmate cu un cartof, deci se poate mult mai bine de atat cu foarte putin efort. Autoritatea si-o mai ia si din ceva certificat de retelistica total inutil, in rest e exemplul perfect pentru strategia aceasta de autopromovare.

Vlog de IT :
https://www.youtube.com/channel/UC1UCaXLd_IZXk84Q8AWRIDg - vorbeste mai mult despre meta IT, are un tutorial de functii JS cu notepad++ ca editor in 2017, omul clar nu are nimic deaface cu ce zice, are un mod de vorbire aproape indian dar are 2000 de subscriberi si 82,519 views. Probabil ar fi de ajuns sa obtina un job undeva chiar si asa.

Videotutorial:
https://www.youtube.com/user/VideotutorialR0/videos - Are deja cateva video-uri mai interesante si populare legate de IT, mai putina programare dar am vazut ceva legat de C++, 80k subscriberi si 17,553,558 views
In rest foarte prost structurat, nu are playlist-uri.

DM TV Mady
https://www.youtube.com/channel/UCE4xwhi_JMpTj0FQz7b2gaw - L-am gasit cautand dupa tutoriale js in romana, e ceva mai modern, mai structurat, bazat pe programare, are 1k subscriberi si 114,360 views, are video-uri de o calitate decenta dar nu sunt avansate, nu e expert in nimic, nu intra in detalii sau proiecte mai complexe. Structura si metodica e mediocra.

Tutoriale Video la https://www.tutorialevideo.info
https://www.youtube.com/user/tutorialevideoo - calitate destul de proasta a sunetului, video-uri acceptabile, metodica mediocra, structurare decenta, 35k subscriberi si 9,626,704 views

Learn Web Dev
https://www.youtube.com/channel/UCVVD97dzHaWjXiN7my7Zi9Q - are tutoriale putin mai complexe pe JS, calitate audio si video buna, voce ok, dar tot nimic special ca metodica, in mod ironic e cel mai putin popular : 850 de subscriberi si 25,457 views

Niciunul din ei nu are un stil foarte profesional, niciunul nu abordeaza un subiect complex in mod expert cu un aport personal de informatii, dar exista o oarecare cautare si cred ca oricare la un interviu sau dupa interviu ar putea profita enorm de pe prezenta online, respectiv au oferte constante.

2 Likes

Pascal e un limbaj foarte bine gandit si bun pentru incepatori ca sa inteleaga conceptele de programare, daca incepi cu pointer la pointer, sau pointer void ai pierdut elevi, dar C inca e un limbaj puternic pe o anumita nisa.

1 Like

Il stiu pe Ramon ! :slight_smile:

Daca vrei mai avansat studiezi pe cont propriu. Tutorialele alea sunt pentru incepatori

La acea lista as mai adauga si
Micul programator

Azex
https://www.youtube.com/channel/UC3mkgK-bnvOee7NIxkjo7kA

@iamntz am citit articole pe blogul tau tehnic. Foarte interesante subiectele. Un blog interesant are si Horia.

Tu ai blog ?

1 Like

Misto subiecte !

Mi se pare extrem de periculoasă promovarea aceasta agresivă a unor oameni care nu au competențe dovedite în meseria noastră.
Doar pentru că oricine cu o minimă investiție hardware are posibilitatea tehnică de a înregistra un tutorial video (sau, mai rău, de a traduce în limba română materiale similare de o calitate îndoielnică), nu înseamnă și că sfaturile de acolo sunt valide.
Eu mă lupt cu această mentalitate de ani de zile. Toți cei pe care îi mentorez vin cu un orizont limitat de cunoștințe și cu o admirație mare față de astfel de persoane/metode. Este adevărat că durează câteva luni de muncă asiduă cu fiecare în parte, însă la final cei care nu se dau bătuți câștigă cunoștințe solide pe termen lung pe care le pot folosi în echipe de orice dimensiune, și la proiecte oricât de complexe. Asta deoarece cele câteva principii de bază pe care le tot promovez și-au dovedit eficacitatea în timp. Nu neg că pare facilă metoda ieftină de a viziona câteva filmulețe gratuite de pe internet. Însă este dovedit că nu așa se dobândesc calitățile necesare.

Metoda “fake it until you make it” legat de construirea unei autorități în domeniu este posibil să dea rezultate pe termen scurt, însă eu consider că până la urmă cei care o practică vor da greș, pentru că este o metodă de a trișa, de a arde etapele. Iar cândva în cariera ulterioară vă va dăuna.

Background information
Eu am programat și condus echipe timp de 12 ani înainte să am curaj să ies în public să vorbesc despre asta. Am făcut-o nu pentru că voiam să mă marketez pe mine, ci tocmai datorită acestei “piețe” care promovează mediocritatea în detrimentul cunoștințelor reale.
Am tot cochetat cu ideea de a transpune acest “learning path” într-o carte, însă nu am timpul fizic necesar pentru asta, iar eforturile de a forma o echipă în jurul acestei idei nu au dat până acum rezultate.

6 Likes

Competition is scary I know :slight_smile: Ce propui, YouTube ar trebui sa-i cenzureze ? :laughing:
Exista multe alte parti bune ale acestor tutoriale facute de “oameni care nu au competente dovedite”. Eu nu vad nici o problema. Cei care incep programarea si se uita la un tutorial, chiar asa “gresit” cum e, macar sa ajunga ei sa inteleaga cat de cat. Eu zic sa nu uitam asa repede cum a fost la inceput.
Cu profesorii cum e? Aveam la facultate un profesor de JAVA, recunoscut, care vorbea tampenii.

Eu am avut PC cand eram deja in liceu. Asta nu inseamna ca toti copiii trebuie sa aiba PC cand sunt la facultate.

1 Like

Din punctul meu de vedere este bine sa ai un blog mai tehnic unde sa scrii ceea ce ai experimentat. Nu esti o autoritate in domeniu, nu esti o somintate. Esti doar cineva care a incercat ceva (nou) si vrea sa impartaseasca cu alte persoane.

Eu ieri am facut o mica aplicatie care listeaza de dispozitive sunt conectate la porturile usb. Nu sunt o autoritate in domeniu.

Blogul tinde spre a fi personal. nu tehnic. Parerea mea.

Este loc pe Internet pt toata lumea :slight_smile:

Eu am un blog, dar nu prea scriu.

2 Likes

Pericolul este ca poti intelege gresit anumite concepte

Vezi mai sus ce am scris

Ce-i in facultate nu prea se potriveste cu ce este in productie

Eu am avut la 4 ani :slight_smile:

1 Like

Le intelegi oricum gresit la inceput. In mare parte habar n-ai ce faci.

Nu am facut vreun comment la ce ai scris tu.

2 Likes

My bad la partea cu comentariu !
:slight_smile:

Habar n-am cum ai dedus ca poate fi vreun raspuns la ce ai scris, din moment ce am citat pe altcineva.

2 Likes

Tekkie are dreptate, problema e că în 90% din cazuri short-term a fost și e tot ce contează individual. După ce ești angajat ori te descurci, ori ești ajutat de oameni precum tekkie.
Oricum, sunt atât de multe pattern-uri încât e imposibil să le înveți pe toate.

Sunt si oameni care stiu ce spun, respectiv pot aborda subiecte complexe in mod corect, structurat si cu lux de amănunte. Nu ai nevoie de 12 ani de experiență, dar îți trebuie o combinație de cunoștințe din cărți, articole și alte cursuri, respectiv din proiecte mai complexe ca să nu traduci efectiv alt conținut. Cel mai ușor vedem că cineva are experiență din stilul lui de a explica sau scoate în evidență cazuri speciale.

Deci nu sunt de acord că sunt mereu dăunătoare, depinde de scopul tău. Majoritatea conținutului e time sensitive anyways, după un an, două sunt schimbări majore dacă nu abordezi principii.

Sunt subiecte care nu sunt așa vechi care pot fi lejer învățate și predate pentru autoritate temporară, de exemplu CSS Grid, web assembly, .net core, webrtc, machine learning, pwa development, web workers, docker si CI/CD, frontend cu vue/react, GraphQL sau chiar Electron.
Oricine realizează articole și cărți își ia sigur o invitație la vreo conferință dacă are o minimă calitate.

Mai nou se practică și live stream-ul, cu colaborarea in vscode/visual studio si atom n-aş exclude nici sesiuni de peer programming sau code review în română. Sunt sigur că ar fi interesante, respectiv utile pentru autoritate.

2 Likes

Nu sugerasem nicio clipă așa ceva. Mă gândeam mai degrabă la explicarea către începători a riscurilor la care se expun folosind astfel de metode de învățare. Pentru că, la început fiind, ei nu au cum să discearnă anumite lucruri.

Eu chiar nu merg pe ideea de concurență la acest subiect. Consider că a le arăta altora ce știu este o datorie față de colegii lor viitori (printre care mă pot număra chiar și eu), să avem mai puține nopți nedormite și un mai bun work-life balance cu toții. Da, sunt unii care fac bani din asta, și vând tot felul de iluzii novicilor, însă eu nu mă număr printre ei.

Cândva anul trecut îmi venise ideea de a înființa o tabără de vară (bootcamp) la Alba Iulia, să poți veni 2-3 săptămâni să facem pair programming și alte chestii împreună, să poți pleca cu nivelul minim de care ai nevoie să lucrezi într-o echipă. Dacă aș face asta ar trebui să monetizez cumva timpul acela non-billable pt clienții mei, motiv pt care a și rămas la stadiul de idee.

Exact la asta mă refeream și eu. Am muncit destul la partea de dezvățare (“unlearning”) a unor concepte deprinse eronat. Nu sunt de acord cu a înțelege “cât de cât”.

A scrie software nu este un lucru ușor. Trebuie să nu speriem pe cei care vor să ne fie colegi în viitorul apropiat, dar nu putem trivializa conceptele până la a le face opționale. Cum ar fi să i se spună unui lucrător într-o fabrică “e opțional să folosești o șurubelnită, uite, poți si cu vârful de la cuțitul acela ruginit pe care îl ai acasă în bucătărie; ce mai contează că distrugi șurubul si va trebui să refacem tot, lasă, așa e la început”.

2 Likes

Pai daca e o datorie patriotica :), de ce vrei sa sperii pe newbs, ca invatatul din orice tutorial dauneaza grav sanatatii de programator? La nivelul de incepator, orice tutorial e bun, atat timp cat avansezi si inveti ceva, orice. Aici nu vorbim de patternuri, arhitecturi, DDD and shit, ci de lucruri foarte simple, dar care pentru un incepator sunt foarte complicate.

Ideea “apeleaza la un profesionist” mi se pare ca face parte din propaganda care ii face pe unii sa castige bani. Asa au aparut academiile de programare ca ciupercile. Eu nu sunt de acord cu asta, la nivelul de incepator, trebuie incurajat oricine ca poate ajunge departe, fara bani, fara ajutor. Eu inca imi aduc aminte de placerea intensa pe care o simteam cand faceam un joc cu grafica ASCII in Pascal, oricine care are pasiune ar trebui sa incerce, si nu are nevoie decat de un PC mediocru ca performante si o conexiune de internet, n-are nevoie de “profesionsti” si cursuri pe bani.

1 Like