Criza in IT + criza economico-financiara

Exista un alt punct de vedere care merita citit:
adevarul-despre-firmele-de-it-din-cluj/
E adevarat ca armata de HR e prea numeroasa si complet depasita de realtitatea lui 2020 (= punctul 0).
E adevarat ca gradul de personal tip “balast” intr-o firma de IT din RO atinge chiar si 80%.
E adevarat ca se retrag tot mai multe proiecte din RO.
Toate acestea si alte semnale pe care le puteti enumera si voi, conduc la o posibila criza mondiala cu declansare in iunie-iulie 2019?

1 Like

Nu o sa fie nicio criza. E nevoie de atat de multa forta de munca in industrie si cresterea nevoii de forta de munca e asa mare incat e greu de crezut ca in anii urmatori va aparea vreo problema. Pur si simplu la nivel mondial sunt prea putini programatori. Chiar daca vrei sa platesti mai mult, nu-i gasesti.
Articolul din link nu mi se pare ca merita comentat.

1 Like

Ah, am dat click si ce-am vazut? Un psihopupolog care psihopupoloanalizeaza niste indivizi care n-au fost de acord cu el. Sa fim intelesi, individul nici macar nu are studii de psihologie https://www.nature.com/news/over-half-of-psychology-studies-fail-reproducibility-test-1.18248 , care in mare masura e pseudo stiinta. Ce face el acolo e pseudo stiinta amatoriceasca. Sa-ti faci blog si sa te razbuni pe el pe toti cei care ‘te-au injurat’. Ala da blog. Dar bine ca e ‘singurul din Romania’. De de-astia clar avem nevoie chiar de mai putini decat unul.

LE: Sunt curios daca ce-a facut individul pe acolo e ok din punct de vedere GDPR.

3 Likes

Interesant e ca am auzit o idee similara de la un recruiter din UK. Mie totusi imi pare foarte greu de crezut. In ultimul timp observ ca tot mai multa lume se apuca de programare. Citesc pe Twitter de tineri cu varste cuprinse intre 15-18 ani care deja fac niste lucruri incredibile pentru varsta lor.

3 Likes

S-au facut niste studii, dar din pacate nu mai am link spre ele. S-a estimat necesarul de forta de munca din industrie. Ideea e ca daca 30% din populatia globului s-ar apuca de programare, poate s-ar acoperi necesarul, fara a lua in calcul locurile de munca generate de cei care ajung sa lucreze in domeniu. Un aspect important, care nu poate sa fie neglijat, tine de faptul ca fiecare produs si tehnologie, odata ajunsa in productie, iti leaga oameni de respectiva infrastructura, genereaza joburi specifice produsului sau tehnologiei.
Afirmatia aia ca 80% din angajati sunt balast este si ea o afirmatie puerila, spusa fara a intelege dinamica din organizatiile mari. In industrie, ca in natura, de altfel, se aplica principiul lui Pareto. Intr-o organizatie cu n angajati, radical din n vor face jumatate din munca. Daca ai 10000 de angajati, 100 fac jumatate din munca. Un naiv ar spune ca ce bine-ar fi daca i-ai angaja pe aia si inca 100 tot ca el. In realitate, cei care sunt productivi, pot sa fie productivi tocmai pentru ca ceilalti sunt acolo si fac diverse lucruri care desi par ca nu sunt productive, sunt extrem de importante.

In programare diferenta de productivitate dintre un om foarte bun si unul mediocru este colosala. Un senior bun poate sa fie si de 100 de ori mai productiv decat un mid. In conditiile in care amandoi fac tot posibilul sa faca tot ce pot sa-si faca treaba. Si asta nu pentru ca seniorul scrie mai mult cod, in mod necesar, ci pentru ca prin experienta pe care o are evita probleme si practic taie din munca viitoare. Iar chestia asta este exponentiala. Cu fiecare lucru pe care-l faci, afectezi printre altele, nu doar ce ai facut acum, dar si ce ai de facut to sau colegii in viitor. Chestia asta se adauga cu efect de avalansa. Daca mereu iti dai cate ceva de facut in viitor, rezultatul e ca la un moment dat generezi munca pentru mai multi oameni, care probabil si ei vor face treaba cam la fel, generand munca pentru mai multi oameni.
Chestia asta nu se intampla din rea vointa sau incompetenta. Pur si simplu, diferenta de potential dintre oameni este colosala. Asta e natura oricarei activitati creative.
Aici productivitatea nu e crescuta in mod necesar de anii de experienta, cat de capacitatea intelectuala. Abilitatea de a intelege domeniul pentru care programezi, abilitatea de a mapa cerintele in contextul corect al afacerii. E mult mai mult decat simpla tehnica sau cunoasterea tehnologiilor. Un proiect e foarte usor sa fie stricat si adus intr-un stadiu in care nimeni sa nu mai vrea sa lucreze pe el. Un om capabil poate sa tina un proiect la un nivel rezonabil de complexitate pentru o perioada mai lunga de timp. TOate proiectele eventual imbatranesc si devin monstrii greu de inteles, dar nu toate imbatranesc la fel…

12 Likes

Cand am vazut Adrian Vintu am inchis pagina

7 Likes

Da, daca vorbim de clienti, patroni straini, se aplica chestia asta. Daca vorbim de Rromales, atunci da-mi voie sa fiu sceptic. Nu odata am vazut si intalnit patroni romani care pur si simplu se “cacao” pe ei cand venea vorba de o investitie in IT. Majoritatea vor calitate la pret de rahat. Fie ca vorbim de infrastructura, website, etc.

Am inteles ca nu ne putem compara cu economiile statelor puternice, precum DE, EN, ES sau FR, dar daca Estonia poate si nu se fereste in a investi in IT, nu vad de ce noi nu am putea-o face?!

@peacemaker
Nici nu nonteaza foarte tare cum e lumea la noi. Important e ce se intampla la nivel global. Nu te obliga nimeni sa lucrezi pentru clienti autohtoni.
Nu e asa important cat investeste tara in IT.E important cat investesti tu in tine. Cata vreme poti sa alege pentru ce si cine lucrezi, totul e okay.
Poti chiar sa-ti dezvolti propriul produs daca te simti capabil. Sunt atatia care au facut asta.
Eu chiar sper ca statul sa nu se bage in industria de IT. Cu cat se baga mai mult, cu atat strica mai mult. Singurul lucru pe care-l vreau e sa nu puna bete in roate.
Din pacate, in ultima vreme, apar tot felul de legi care ne fac viata grea si ne limiteaza optiunile. Daca vrei sa incepi o afacere in Europa ai probleme serioase cu GDPR, urmeaza articolele alea de la comisia europeana cu art 13 si 15… O sa fie foarte greu sa incepi ceva nou, pentru ca ai costuri de start ridicate, comparativ cu un startup din America, din simplu motiv ca ei pot sa iasa pe piata cu un produs care nu trebuie sa adere la toate chestiile astea de pe la noi.

1 Like

Cred totusi ca e cam important mai ales atunci cand stai sa te rogi sa nu pice serverele de la ANAF ca sa poti incarca tonele de declaratii. Iar un alt avantaj al dezvoltarii ar fi reducerea birocratiei.

Sunt atatea chestiuni ce ar trebui automatizate incat nu mi-ar ajunge o zi sa le enumar. Si problema nu e de bani ca deh, suntem inca in UE, ci de domeniul politic.
Betele alea in roate de care ai pomenit intotdeauna au fost si vor fi puse pentru interesul unora si nu pentru ceea ce ar conta cu adevarat, iar asta e trist. Nu vreau sa o lalai in drame, ca pana la urma viata e asa cum ti-o faci, dar e pacat ca locul unde ai crescut a ramas inca in epoca medievala.

1 Like

Tu vorbesti de investitii in infrastructura. Alea sunt necesare si fara ele nu se poate. Cu asta sunt perfect de acord. Alea nu sunt investitii in industria IT. Daca-ti cumperi un telefon, nu spui ca ai investit in industria de telecomunicatii. Fara el nu poti. FOlosesti industria de telecomunicatii…
Faptul ca statul trebuie sa cumpere tehnologie este evident. Nu poate fi disputat. Implicarea in industrie inseamna crearea de legi speciale care se aplica acestei industrii. FInantarea preferentiala a unui sector economic. Investitia directa in dezvoltarea respectivei industrii.
Cand cumpara tehnica de calcul, statul e client. Cand incepe sa investeasca, nu mai e client.
Evident, ca e discutabil… ce face… cum face… ce finanteaza… De obicei, totul pleaca de la intentii bune, insa consecintele interventiei statului sunt negative de cele mai multe ori per ansamblu.

1 Like

Nu vă stresați, aduce guvernul resursă umană imediat:
https://m.zf.ro/eveniment/pregatiti-invazia-pakistaneza-app-reprezentantii-romaniei-au-batut-palma-aduca-tara-500-000-pakistanezi-soferi-doctori-ingineri-muncitori-constructii-ultimul-rand-it-isti-18089544

Se pare că inclusiv It-iști :slight_smile:

E rândul să fim outsourced și să scadă salariile.

1 Like

Psihologia in sine este o pseudo stiinta colegu’, nu c-as fi de acord cu nenea psihopopuloanalistu’ :slight_smile:

Exact asta spuneam si eu, dar putin mai indulcit, adica totusi daca sapi mult prin ea, mai poti gasi ceva aspecte stiintifice. Mult, mult mai greu in cazul amatorilor.

Sau, cu alte cuvinte, vor disparea firmele de apartament care traiesc din 1-2 proiecte pe vre-un CMS care si clientilor lor li s-a vandut cu gogosi?

Hmm… ca sa vezi.

Urmarind parcursul propriei cariere, nu prea sunt de-acord. Ambele sunt necesare:

  • capacitatea intelectuala pentru a putea sa jonglezi cu multe scenarii in minte si sa gandesti cu urmare cat mai indepartata
  • experienta pentru a sti, din trecut, ca o solutie care pare corecta in mod intuitiv poate ascunde capcane

Oricare iti lipseste, vei fi puternic limitat.

Nici macar nu trebuie sa ajungem acolo. Este suficient sa observam natura diferita a muncii prestate de persoane in diferite grade.

E putin probabil ca un senior sa isi doreasca sa faca munca usoara si repetitiva (altfel decat pur ocazional, ca sa se destinda). De asemenea, este putin probabil ca unui junior sa i se dea sa faca o arhitectura a unui sistem complex. Insa ambele sunt necesare intr-un proiect mare. Productivitatea este diferita, dar depinde doar din ce punct de vedere o analizam.

Criza mondiala in IT s-a intamplat in 2000. We’re over that. Asteapta sa mai treaca o generatie pana cand va veni una mare din nou.

Pe-atunci, si de-atunci, s-au mai intamplat multe micro-crize, toate bazate pe aceeasi premisa: a deconectarii intre ce cred cei ce gandesc tehnologie si cei ce utilizeaza tehnologie. Ca sa amintesc cateva episoade care cred ca le stie toata lumea:

  • “There’s an app for that” (victima: app-store-urile non-mobile)
  • “Frequency wars” (victima: toti producatorii de procesoare in afara de Intel, AMD si ARM)
  • “Core wars” (victima: cam nimeni, exceptand niste serii “interesante” de procesoare de la Intel si AMD)
  • “Smartphones are a fad” (victima: Nokia)
  • “Digital cameras are cheap toys” (victima: Kodak, Olympus)
  • “What’s that? Competition? Ha!” (victima: Microsoft, Google, Intel)
  • “Users aren’t comfortable with touchscreen keyboards” (victima: RIM)
  • “My mobile OS is better than yours” (victima: Windows Mobile, BlackBerry OS, Symbian, PalmOS, etc.)
  • “Let’s all get social” (victima: MySpace, Orkut, Friendster, Yahoo! (something), Windows Live, etc.)
  • “Let’s all get social AND make a lot of money out of it while evading the government” (victima: Facebook, WhatsApp, Instagram, etc.)
  • “Cryptocurrency will rule the world” (victima: 'jde mii de oameni si site-uri, and counting)
  • “Whoever needs privacy?” (victima: Facebook, Google, Apple, guvernul SUA, etc.)

Cred ca publicul a inteles ca si tehnologia e perfect capabila sa promita mai ceva ca un politician in campanie electorala, asa ca s-a format o tendinta de a nu mai apleca urechea la orice promisiune. De aceasta, piata se maturizeaza, si, ca in toate industriile, cei mai mari jucatori se vor consolida si vor ramane pe piata, iar cei mici vor fi cumparati sau vor muri incet. Suntem departe de o criza mondiala, insa suntem aproape de o criza a companiilor mici si prea specializate.

6 Likes

Cererea nu se reduce, se mareste nivelul de calitate cerut si nu ai cum sa iei proiecte la care nu indeplinesti conditiile minime.
Eu cel putin nu imi imaginez firme mici sa poata prelua proiecte la care din start se cere QA, automatizare, devops (azure/aws/kubernetes/etc.), design (sketch/Xd), agile (scrum) si standarde de securitate. Nu gasesti de pe o zi pe alta om pentru QA care sa stie si ceva, de automatizare sau design nu mai zic nimic. Primesti un proiect pentru care trebuie QA facut de la A-Z + automatizare si nu gasesti om care sa stie exact ce sa faca, ce faci ? E prea riscant sa angajezi incepatori. Sunt sanse destul de mari sa nu poti livra feature-urile dezvoltate daca n-ai QA si automatizare, deci un sprint terminat, dar fara QA defapt va fi trecut in alt sprint din cauza QA/automatizarii. Ratezi 2-3 sprint-uri si clientul se duce la altcineva.

Nu lucrezi in agile sau in echipa ? Poti deja sa cauti un curs de sudor, electrician, instalator calificat. Deja este o ‘criza’ destul de mare daca vrei sa fii freelancer sau ai o firma mica care se ocupa efectiv cu programare (nu QA/scrum/devops/consultanta).

Programatori sunt multi, dar pentru o echipa buna care poate livra ce promite sprint dupa sprint trebuie sa se cam alinieze planetele.

5 Likes

In primul rand sunt uimit de calitatea respunsurilor date de @isti37 si @adimosh, gg baieti, gg!

Balastul apare atunci cand companiile cresc si pe de-o parte se pot ascunde mai bine impostorii, iar pe de alta parte top managementul nu mai are control asupra angajarilor si asupra tuturor detaliilor si apar 2-3 niveluri de management sub ei care de obicei sunt oameni mai slabi care aduc alti oameni si mai slabi. Dupa 30 de angajati e complicat ca un fondator sau un manager sa detina singur controlul. Productivitatea este guvernata intr-adevar in medie de 2 legi Pareto (80/20) si de legea lui Price care e mai puternica de atat.

O criza ar fi bine venita pentru a forta industria sa evolueze, cei slabi ori evolueaza ori dispar.

1 Like

Dap - PARETO and PRICE laws - felicitari [foobaz256] :slight_smile:

Pentru că este lipsă acută de forță de muncă în IT, firmele sunt mulțumite că găsesc oameni pentru proiecte și se coboară foarte jos ștacheta calității.
Din câte știu, cererea este cam de două ori mai mare decât oferta. Am auzit păreri că criza ar fi aproape, și nu neg. Dar cum să fie aproape atunci când avem acest dezechilibru între cerere și ofertă timp în care tehnologia avansează cu o viteză tot mai mare. La fiecare “colț de stradă” trebuie un device sau o aplicație. Pentru cine știe ce nevoie apare un device sau o aplicație. Pentru producătorii de autoturisme este ziua și anunțul nou model electrificat. Și lista poate continua mult și bine.
Ecuația unei crize viitoare este mai complexă decât cea trecută pentru că tehnologia a căpătat un aspect de pânză de păianjen. Plus că oamenii o așteaptă, adică sunt precauți, lucru care o împiedică să vină repede. Probabil că ea va veni într-un mod în care nimeni nu se așteaptă. Care să fie acela?

Legat de psihologie ca pesudo-știință, o părere personală este că este subestimată (nu dați cu pietre). Nu oricine o poate combina cu alte științe, mai ales cu științe exacte.