Cum aflu ce antene sunt TX și RX la un router wireless și cum pot îmbunătăți semnalul

Știți cumva um pot afla care antene sunt TX și RX la un router wireless Asus RT-AC58U folosit ca AP? Routerul are 4 antene.
De asemenea cum pot îmbunătăți semnalul prin orientarea antenelor, e vreo poziție anume a lor care e eficientă pentru transmiterea și recepționarea semnalului? Locuiesc într-o casă cu etaj, routerul e la parter, undeva în centrul casei, dar sunt totuși locuri unde n-am semnal.
Oare ajută dacă mut routerul afară din casă, cam la 6 metri distanță, eventual să-i pun o antenă specială, gen https://wifimag.ro/2.4-ghz/antena-wifi-uma-d pe care oricum nu știu cum s-o conectez la router? :slight_smile:
LE: da, antena specificată nu cred că o pot folosi. Accept sfaturi și pentru a realiza o rețea wireless mai puternică, gen antenă sectorială + ce echipamente mai trebuie. Aș investi în ceva care să aibă o acoperire mai mare, mai ales că vara stau mai mult pe afară, prin grădină.
@serghei, sper că mă poți ajuta, poate chiar cu un sfat pentru un router mai bun.

Stați că am greșit, am intrat pe routerul RT-AC56U pe care-l folosesc doar LAN, fără wireless :frowning: Routerul wireless folosit ca AP este RT-AC58U și are 4 antene, scuze de greșeală, am editat postarea originală.

Din cate stiu, nu exista antena dedicata pt RX si TX, toate antenele externe sunt folosite si pt TX si pt RX in functie de nevoi.
Ce pot sa iti recomand pentru situatia ta, daca iti perminte bugetul este un access point dedicat de la Unifi. Ultima solutie implementata foloseste Unifi AP nanoHD: https://wifimag.ro/2.4-ghz/unifi-uap-nanohd-bulk (dau link tot de la Serghei, ca sunt distribuitor oficial Ubiquiti in Romania).
Teoretic un AP plasat in mijloc ar trebui sa fie suficient pt o vila P+1 (am testat asta cu Unifi AP, Unifi AP Pro si Unifi AP LR), dar depinde si de caracteristicile constructiei (ex: degeaba e in fix in mijloc daca e sub o scara solida cu sau un perete rezistenta cu mult beton armat).

1 Like

Pare o soluție bună pentru interior, mai ales că televizoarele le am conectate pe wireless la internet fiindcă am uitat să trag cabluri ftp la prize + camera wireless din camera copilului, 2 telefoane, cam aglomerat…

Daca te hotarasti sa iei Unifi NanoHD, sa iei pachetul retail (aka la cutie, nu cel bulk la care am dat eu link) ca sa ai si adaptorul PoE inclus).

Routerele au mai multe antene nu pentru că au nevoie de RX şi TX separat, ci pentru MIMO, să poată transmite/recepţiona simultan pe mai multe căi. Prin modificarea poziţiei antenei nu faci decât să-i schimbi polarizarea, dar e nesemnificativ efectul pentru antene atât de mici cum sunt alea de pe routerele indoor.

Propagarea în mediul indoor e problematică în special din cauza obstacolelor. Mai ales în caselor cu etaj, planşeul este gros şi conţine multă armătură, care în mod evident absoarbe puternic semnalul.

O altă problemă ar fi faptul că tranmisiile de date sunt bi-direcţionale, un router cu TX power mare nu va ajuta cine ştie ce, pentru că veriga slabă rămâne clientul, al cărui putere de emisie de regulă este foarte redusă.

Nici utilizarea antenelor directive (cum e UMA-D) în indoor nu va ajuta semnificativ. În primul rând, e… directivă :slight_smile: Încotro o vei îndrepta? În al doilea rând, efectul unei antene de câştig mare se simte când distanţa e mare (măcar de ordinul sutelor de metri), nu ajută mai deloc în cazurile obstacolelor. E ca şi cum ai încerca să priveşti cu un binoclu printr-un perete, vei vedea exact acelaşi lucru ca şi cu ochiul liber, adică tot… peretele.

Sfatul meu standard pentru situaţiile de genul ăsta este să foloseşti două echipamente, câte unul pe fiecare etaj. Eventual ceva care să ştie 802.11r (fast roaming), de exemplu hotspot-uri din familia Ubiquiti UniFi.

6 Likes