Cum am inceput sa scriem cod?

Sunt curios, cum am inceput sa facem ceea ce facem? cun ne-am apucat de programare, cam care au fost pasii, etc etc…

2 Likes

Pe HC, cu „ghicește numărul” (copiat dintr-o carte) Au fost mii de linii de BASIC copiate din diverse cărți. După o perioadă începusem să scriu propriile mele „jocuri”. Aveam vreo 12-13 ani (adică acum 20 ani! :astonished:)

Am fost fascinat de conceptul „apeși pe butoane și apare ceva pe ecran” :sunglasses:

5 Likes

Tot pe de la HC dupa ce am vazut primul joc “Bomb Jack”.

De acolo a inceput totul, mini joculete, trafic de casete cu “aplicatii”, crackuit de jocuri pentru vieti infinite aka POKE :stuck_out_tongue:

Apoi quick basic pe un 386 apoi macromedia flash apoi html / css apoi php apoi mysql apoi javascript … to be continued.

2 Likes

La clubul elevilor eram la ceva de chimie unde alergam cu solutii dupa fete iar in timpul liber ma jucam cu un HC ICE Felix fara memorie so in fiecare saptamana tot ce faceam se ducea naibii :sunny: good times.

2 Likes

Clasa a IX-a (acum 12 ani), orele de informatica, Turbo Pascal. Mi se parea totul natural.

Basic pe HC-urile din Palatul Copiilor, Piatra Neamț, eram în clasa a doua.

QBasic pe un 286 cu DOS Shell (bazat pe MSDOS 4) ~ 1993
Am modificat (impreuna cu sora mea mai mare) jocul Nibbles sa foloseasca numele nostru si sa poti merge prin pereti.

Web stuff apoi 1998 pe un P1 cu Win 95 si Dailup, pornit de la copy paste bucati de cod din view source de la yahoo,

3 Likes

pfff, ce background-uri. numai eu am inceput sa invat jucandu-ma cu un soft pentru un magazin de inchiriat software?

Conteaza calatoria, pasiunea si unde ajungi, nu cand ai inceput :slight_smile:

2 Likes

„Fuck, site-urile astea chiar se pot crea? Tare! Vreau si eu unul!”

1 Like

Pe la 5 ani am gasit cartile de Basic (cele albastre vechi) si ma jucam cu HC-ul. Initial cu ghiceste numarul, cum a pornit si @iamntz si pe urma cu desenare (PLOT/LINE). Pe urma am ajuns pe la olimpiada in clasa a 5-a, si de atunci a fost continuu.

1 Like

In timpul liceului am fost fascinat de RACHETE, si anume de HELLFIRE missile ca sa fiu mai exact. De la defunctul post de televiziune numit AVANTE [post care facea emisiuni numai cu ARME si SISTEME MILITARE] am inteles ca IT-ul, programarea este succesul catre o racheta care isi nimereste tinta. :slight_smile: So i started learning stuff about programming on my own.

2 Likes

Frumoase povesti aici :smile:
Eu am capatat conexiune la internet pe la 10 ani, am descoperit un forum de hacking (si m-am facut mare hacker, evident), apoi am invatat sa imi fac si eu propriul forum ca ala, era pe php fusion. Si incet-incet am invatat php basic si html. Anu trecut am trecut de la hobby la freelance work si am invatat framework, git, etc.

Facand site-uri am inceput cu o chestie de gen sa-mi fac propriul forum cu phpbb :blush:. Am inceput usor, usor sa modific cod si am inceput sa invat PHP, MySQL, HTML si CSS din pasiune. Inca e o pasiune, ca jobul meu principal ecu total altceva, insa stiind sa programez imi e mai usor sa administrez servere :slight_smile:

Am inceput in clasa a 3-a la cercul de informatica de la Clubul Copiilor din orasul in care am crescut. Dupa un an si jumatate de Basic, am facut o pauza pana la 13 ani cand am inceput sa invat Pascal, iar apoi Delphi, dupa care vreo 4 ani mai tarziu am inceput sa ma aprofundez in tehnologii web.

Prima data am scris un joc ‘Tarzan’ pe un HC 91, mi-a luat cateva ore sa-l tastez, l-am copiat dintr-o carte. Erau 2 dreptunghiuri separate si-o linie la mijloc care era pe post de liana, si trebuia sa treci pe rand literele ‘TARZAN’ dintr-o parte in alta. A doua zi, am fost surprins ca nu am la ce sa ma joc, HC-ul nu avea memorie.

M-am ofticat si n-am vrut sa ma mai ating de HC. Ulterior mi-a facut tatal unui coleg un casetofon prin care incarcam jocuri de pe casete, dura ~6-7 minute sa se incarce un joc, iar sunetele produse erau un chin pt. sor’mea… dar, dar…

Ulterior m-am apucat sa fac sport si nu m-am mai atins de cod, pana in clasa a 12-a, cand in timpul uni meci de baschet m-am accidentat si mi-am incheiat cariera. Pt. ca n-am vrut sa fac o facultate mi-am deschis o firma de design (apasati doar pe profile si contact) cu un prieten. Faceam grafica in Photoshop si animatii in Flash pt. reclame locale. Ulterior am inceput sa facem mini-site-uri in flash + php.

3 Likes

Cati fani HC :smile:

Pe un HC 85 in clasa a treia (iarna lui 91) am facut on om de zapada. Stiu ca mi-a luat ceva pana am inteles ce inseamna cercul cu raza si centru.

Apoi jocuri copiate din cartile Vlad Atanasiu si Luminita State pe un HC 91 (le salvam pe casetofon). Asta pana in anii 98 cand m-am apucat de C++ si html.

Si ca sa zic asa, "Real coding since '99 "

p.s trebuie sa verific daca mai am HC91-ul

1 Like

Pe un HC90 prima oara, nici nu mai stiu la ce varsta,7-8 ani. Nici nu mai tin minte ce am facut. Imi amintesc ceva cu plot. Apoi foarte putin Basic pe la 9 ani si pe la 10-11 am inceput cu Visual Basic. PHP-ul l-am inceput pe la 16 ani parca, prin liceu.

Ntz ntz ntz, vezi ca poza aia este de pe un atari sau o alta consola putin mai performanta decat un Z80, hc-ul nu putea decat 2 culori intr-un patratel de 8x8 pixeli si vaporasul ala are cam multe culori :smiley: no offense!

Deja facem un fan club HC, hehe … Cine mai tine minte cum se piratau jocuri de HC pe TVR1? Il prezentau si apoi 5 minute emiteau codul (sonor) :))

Nu imi amintesc decat ca ma chinuiam sa derulez caseta cu robocop pana in punctul perfect de unde incepea.