Cum ați ales pe ce sa vă nisati?

Probabil că mulți ar răspunde cu: faci ce îți place.

Dar cred că nu e asa de simplu, poate nu găsești exact ce îți place pe piață și trebuie să faci un compromis.

De asemenea sunt curios daca sunt oameni care au experimentat mai multe (limbaje, frontend, backend, mobile) înainte să rămână pe ceva.

Sau mai sunt cazuri in care (de exemplu: large scale distributed systems, security etc) unde trebuie sa lucrezi într-o firmă sa vezi exact cum este. Efectiv nu ai cum să simți gustul adevarat al nișei prin proiecte personale.

Aș vrea să zic că m-am axat intenționat pe JS/PHP/WP, dar cu cât mă gândesc mai bine, cu atât sunt mai convins că a fost pur întâmplător.

Darrrrr cu siguranță a fost pe criterii de „ce îmi place”.

  • Spre mijlocul/sfârșitul anilor 2000 era o cerere masivă Action Script, de exemplu. Nu știu să spun exact ce nu mi-a plăcut în acel mediu, dar știu că nu mi-a plăcut. Apoi a apărut iPhone și chiar a fost bine că nu mi-a plăcut :smiley:
  • Tot în perioada aia nimerisem pe ceva proiecte Cold Fusion. Oamenii care erau în zonă jurau că ăla e limbajul viitorului si că o să explodeze cererea. Nici ăla nu mi-a plăcut în mod deosebit, dar nici cererea n-a explodat.
  • Idem pentru Ruby (deși n-aș putea spune că ar fi fost o alegere rea dacă m-ar fi prins).

Și da, am încercat o grămadă de limbaje, dialecte (CoffeScript) și diverse platforme: iOS (ObjC), Windows (.net). Până acum doar câteva felt right.

Deci da, m-am nișat pe ce îmi place și până acum a mers decent :smiley:

1 Like

in ro, a fost pur noroc chior

  • perl si c => antivirus - ro
  • java => desktop - ro
  • python => web
  • go => CLI tools, hey look I can ignore any improvments on any language design :smiley:
  • ruby => backend (cred ca a fost primul limbaj de care m-am apropiat si nu l-am vazut ca un tool)
  • javascript => frontend (by force not by choice)
  • kotlin => android. better java, nu mi-a placut
  • scala => spark => by force, nu mi-a placut.
  • nim => to much free time
  • dlang => mi l-a vandut andrei si walter. d este precum kotlin on jvm. minus any marketing and users :))
  1. Ce imi place.
  2. Ce se cere.

Eu pun 1 pe locul 1, dar din pacate 2 e adeseori mai tare decat 1.

Nu pot sa zic ca ‘am ramas’ pe ceva, desi sunt destul de bine specializat pe cateva ‘nise’.

1 Like

Imi place machine learning de cand am facut primul curs, acum aproape 10 ani. Am incercat multe chestii, de la devops, la regular backend stuff, la big data pipelines. Tot la ML am revenit.

Acuma si ML e un ditamai domeniu. Aici asa s-a intamplat ca anul acesta 3 din 4 clientii mei au fost in Natural Language Processing, asa ca se pare ca pe asta ma voi nisa mai departe.

Ca limbaj, am ramas pe Python, ca asta se face in 99% din ML, dar m-am cam plictisit de limbaj. In timpul liber, mai invat niste Rust :heart:

3 Likes

Va afectat din punct de vedere salarial că ați încercat mai multe? (Îmi imaginez că încercările au fost într-un context profesional nu proiecte personale)

Se pare ca si eu trebuie sa-l invat si pe asta, din motive de punct 2.

1 Like

Cand in cadrul aceleasi firme am facut lucruri diferite, nu. Acuma ca am trecut pe freelancing/consulting, a fost o perioada de ajustare cand mi-au scazut veniturile, pana mi-am gasit destui clienti, dar acum incep sa isi revina.

In ce domenii gasesti ca se cere Rust? Eu cand am cautat oportunitati pe Rust, 99% erau doar pe crypto projects, de care nu ma ating.

N-am plănuit, dar am stat departe de platforma .net (parțial, pt că am făcut o aplicație pt WP7 în C#). Apoi am ales să nu folosesc PHP. Acum cîțiva ani am încercat ceva front-end cu ReactJS, dar am renunțat repede, vanilla JS sau jQuery e destul pt nevoile mele. Am rămas pe backend și e ok.

Din pacate am treaba foarte multa cu criptografia, desi nu pot sa spun ca ma omor dupa ea.

Avem o chestie gigantica ce tine de IoT, se pare ca unele module/microservicii vor fi implementate in rust. Acum mai tot codul e in C++.

1 Like

La mine nu prea s-a pus problema de web sau alt ceva. Mereu am stiu ca vreau web si ca asta imi place. Am inceput cu PHP, am trecut pe la putin C# si Ruby dar m-am intors la PHP si ecommerce in special (Magento anyone? no?)

1 Like

Am inceput cu PHP si C# (win form si web api). Am trecut pe Java si cam pe acolo as ramane. Zona de web si ceva sys admin

Mie mereu mi-au plăcut jocurile, deci automat am ajuns pe forumuri. De acolo a venit php, lua, smalltalk, js, design, c++, Linux și toate cele. Am administrat mult timp servere și mi s-a acrit de toate problemele cu php.

A ajuns să îmi placa JS din cauza lui mpj (fun fun function). În special cu programare funcțională și one liners. M-am apucat de învățat mai serios tot ce ținea de front-end și game development.

De acolo am ajuns la react, m-am angajat și am lucrat cu angularjs, angular, vue, am ajuns să lucrez la o extensie de Google Sheets pentru Google (testare cu webdriverio în mare parte) și după am ajuns înapoi la React acum aproape 2 ani și jumate.

De atunci tot react fac, lucrez pe aplicații complexe și e o nișă destul de bună.

Acum cochetez cu game developmentul.

3 Likes

Eu am inceput cu LAMP din cauza ca frecventam https://rstforums.com/ unde am inceput sa ma joc cu SQLi si cu XSS si de acolo am continuat un timp pe calea asta pana cand am dat de React si intr-un final am ajuns sa lucrez si pe backend cu JS …

Am inceput in industria advertising-ului (LAMP) si mai apoi am ajuns in industria EDU unde incercam sa digitalizam tot procesul de creare a manualelor si interactiunea elevilor cu profesorii (asta in viitorul mai indepartat putin) si aici suntem cu React/NestJS/Next.js/Microservices, de-astea …

FUN FACT: Dupa vreo 2 ani ce nu am mai scris PHP in mintea mea credeam ca inca mai stiu PHP si cand am intrat sa fac ceva modificari pe magento am realizat cat de mult am uitat din PHP … si ; mi-a iesit din minte.

2 Likes

Codul Magento intra intr-o categorie de Php aparte deci nu as trage concluzii despre asta :sweat_smile:

1 Like

Eu nu am rămas pe ceva anume.
Lucrând ca freelancer am observat că se pierde interesul pentru ce știu eu sau ce știu eu e înlocuit cu diverse librării.

Așa că am stabilit ca la fiecare doi ani să învăț o tehnologie nouă.
Alegerea tehnologiei noi am făcut-o în funcție de un proiect personal.
Condiția ca noua tehnologie să fie considerată învățată a fost să finalizez proiectul.

Mi-au trebuit vreo 3-5 ani până să mă hotărăsc că trebuie să învăț în permanență.
Dar a funcționat bine.

Deși unele tehnologii nu le-am folosit profesional deloc, totuși m-au ajutat în carieră ca să înțeleg lucruri dincolo de așteptările mele, colegilor sau clienților.

2 Likes

As spune ca am ales sa fac doar ce imi place, nu ce se cere. Dar asta si pentru ca nu am dus lipsa de oportunitati. Cand am ales iOS inca de pe vremea Objective-C mi se spunea ca e prea de nisa, ca voi gasi greu joburi, ca mai bine sa invat Java sau C#, ca asta se cere la noi. Mai facusem Php si Javascript dar partea de web mi se parea saturata. Cum eu schimbam domeniul la 39 de ani alegerea parea putin riscanta. Dar acum dupa ani de zile nu imi pare rau. Fac ce imi place sunt bine platit si nisa e la mare cautare. Conteaza sa faci ce iti place! E bine sa mai inveti si tehnologii noi, dar sa ramai specializat pe nisa ta.Timpul e limitat si mai trebuie sa faci si altceva in afara de job.

5 Likes

De când am intrat în industrie mi-am imaginat că voi programa cândva în C++ la nivelul hardcore. Dar primul job în industrie mi-a deschis calea către Java lucru de care am profitat și am făcut disertația în Java. Următoarea oportunitate a fost în Ruby care a durat un an. Când am căutat din nou pe Ruby bătea vântul așa că am trecut pe python. Vorba lui @iamntz , Python “felt right” deși aveam rețineri. Am rămas pe python și îmi place, este multă cerere și cumva mi-a trecut acel ideal cu c++. Adică industria se îndreaptă către no code și low code (la modul serios mi se par niște aberații PR), cine sunt eu să vreau C++? Python seems like a great choice for the moment. Mai nou doboară recorduri, este o cerere mare pentru el, se poate lucra ușor în tandem cu C++, deci nu-s așa departe. În plus, fac și js, nu îmi prind urechile nici în frontend. Ce nu am menționat este că m-am rătăcit ceva ani și prin joburi de testare sau “sql development”.

Deci cumva m-am lăsat condus de oportunități și m-am oprit acolo unde, vorba ardeleanului, dacă mere mere, dacă nu mere, nu mere.

3 Likes

Te-a afectat salarial că ai schimbat limbajele?