Cum comparați profesia voastră cu altele?

Mă gândeam dacă programatorii sunt diferiți sau în ce fel sunt diferiți de specialiștii din alte domenii.

Medicii, de exemplu, sunt deschiși să dea sfaturi gratuite despre sănătate. Am o oarecare suspiciune că majoritatea lor este și coruptibila sau chiar coruptă, în ciuda studiilor care ar fi trebuit să îi facă mai nobili.

Economiștii par să fie deschiși și ei, dar vrând-nevrând serviciile lor se plătesc pentru că așa funcționează sistemul.

Juriștii mi se par inabordabili. Deși și ei au conceptul de pro-bono, pare să fie mai degrabă o chestie de marketing. Din putinele interacțiuni pe care le-am avut cu ei mi s-a părut că vor să mă “jumuleasca”.

Profesorii mi se par cei mai deschiși, dar problema lor cred că este că s-ar putea să se supraevalueze, au opinii despre orice și din păcate uneori nu sunt tocmai calificați pentru a oferi unele îndrumări.

Personal cred că nici eu nu sunt foarte receptiv la propunerile altora, dar asta pentru că nu sunt atras de ideile respective, nu din motive financiare sau altceva. La proiecte open source am colaborat ocazional când am avut ceva în comun cu proiectul respectiv.

Apropo, există echivalentul Stack Overflow în vreuna din profesiile enumerate mai sus?

1 Like

Porning cu maxim de sinceritate pe langa un jandarm ma simt penibil. Comparativ vorbiind primesc o indemnizatie de 1000 de lei pentru un intership in care lucrez cu angular, firebase, Angularfiire2, html, css, wordpress pentru website-uri si ceva python pentru scripturi. Ma simt penibil pentru ca imi bat capul sa devin mai bun cu mentor google (mea culpa stiu etc. etc.) in timp ce un jandarm abia intrat in serviciu dupa un curs de 6 luni incaseaza cu succes 120 lei/ora de noapte. Nu trebuie sa isi bata capul sa tina pasul cu tehnologia sau sa gandeasca tehnic. Trebuie sa isi puna casca si in general in zona mai linistite nu te bati atat de mult pe cat cred majoritatea.

1 Like

Recunoasterea serviciilor tale de catre altii nu este prea binevenita fie ca s-ar putea sa devii concurent cuiva, fie ca ai putea deveni candidat pentru marire de salariu, bonus, etc.
Dar cred ca in general oamenii nu recunosc meritele altora pentru simplul fapt banal ca “sunt platiti pentru ce fac si asta fac”.

Totul în regulă aici. Sunt plătit ăștia 2 euro să fac programe pe calculator care să meargă. (Și încă o sută de alte chestii, whatever, viața e grea).

Dar băiatul ăsta de o mie de dolari de ce e plătit? Că numai programe nu construiește. Ce a scris săptămâna trecută a crăpat la prima execuție.

Dar băiatul cu SQL injection? El de ce a fost plătit? Să facilitezi furtul de date mie îmi sună a lucru ilegal mai degrabă decât că și-a făcut treaba. Și asta nu a fost o chestie care să fi apărut acum. Din 2011 e așa.

Programarea e doar un instrument folosit pentru a automatiza un proces sau o situatie data. Si privind din acest punct, nu inteleg de ce se face atata drama cand un client anume nu-ti aduce o renumeratie pe masura muncii tale. Pana la urma e un serviciu ca oricare altul. Asa cum probabil tie ca si programator ti se pare ca ceea ce face un contabil e apa de ploaie, poate tot asa i se pare si contabilului ca munca ta e la fel de simpla.

1 Like

@misterflorescu: diferența este că tu primești indemnizația aia de 1000 lei pentru câteva luni, după care… doar tu ești limita până unde poți crește. Jandarmul ăla unde va avansa? I se va da pulan cu beculețe? Peste cinci ani tot 120lei/oră va încasa (și, dacă are puțin noroc, vor fi ajustați la nivelul inflației) și tot pe străzi va colinda. Ia compară un programator cu 5 ani experiență cu un jandarm cu 5 ani experiență. Tot penibil te simți?


Doar din memorie, în ordine aleatorie:

  • uncle bob
  • kent beck
  • michael feather
  • linus torvalds
  • jon maddog
  • turing
  • denis ritchie (unix, c)
  • crockford
  • john resig (jquery)
  • john carmak (id software; practic părintele jocurilor fps)
  • thomas fuchs (prototype.js, scriptaculous)

Dacă mă screm puțin, cred că mai scot câțiva din memorie. Sigur, majoritatea sunt complet necunoscuți pentru cei ce nu au tangențe cu programarea, dar cel puțin de Turing, Carmak și Torvalds au auzit mai mulți comparativ cu cei mai faimoși medici/juriști/alți specialiști.


Dacă ai escaladat problema la superiori și ăia au tăcut din gură, etica și profesionalismul tău ar fi trebuit să acționeze la modul „eu nu pot lucra în aceeași firmă cu acești incompetenți”. Probabil dacă erai atât de valoros, managerii făceau pe dracu’n patru să-l păstreze pe Red și să scape de (indieni|paki|cine-naiba-te-mai-enervează).

Dar tu ai mers blat, leafa merge, profesionalismul oricum este discutabil în orice domeniu, nu mai bine intrăm pe un forum și începem să ne plângem?

12 Likes

Deschide firma de consultanta in securitate.

Suntem diferiti, gandeste-te la faptul ca 99% din programatorii din Cluj (cei care se numesc programatori) intre 20 dec si 07 ian o lalaiesc cu ce vor ei. Inafara de judecatori, avocati, anumiti medici, politicieni, profesori si asistati sociali mai nimeni nu isi permite sa faca acest lucru.

E cam singurul domeniu in care poti avansa fara o diploma daca inveti si depui ceva efort, stim toti ca facultatile de la noi nu sunt nici pe departe ce ar trebui sa fie. Din 400 de oameni pe an daca 10 isi iau licenta e bine. Din aia 10 jumatate daca aleg sa fie programatori si sa nu faca master + doctorat e si mai bine.

Daca depui un efort mai mare si combini serios matematica cu info-ul chiar peste nivelul de facultate vorbim deja de salarii cu 5-6 zero-uri in anumite locuri. Nu au ce sa iti comenteze la interviu cand stii pe de rost toate ecuatiile si algoritmii utilizati in AutoCAD.

In plus mai avem un avantaj major: trebuie sa inveti constant, rapid si sa aplici ce ai invatat, acest lucru iti permite sa inveti practic orice pe langa, iar daca de maine nu va mai functiona nici un calculator ne putem reprofila garantat pe orice altceva.

3 Likes

Nu ma consider superior persoanelor cu alte profesii. Fiecare profesie are un rol bine stabilit în societate și economie. Având în vedere ca facem soft pe care îl folosesc persoane din alte domenii. poate ar trebui sa știm puțin din specificul domeniului. Tehnologia a pătruns în toate domeniile de activitate

Într-adevăr, avem avantajul unui salariu de pornire mai mare și avantajul fiscal al scutirii de impozitul pe venit.

Indiferent ca vorbim de medic, profesor, jurist, economist, programator toți trebuie sa fim up to date cu ceea ce apare nou în domeniu. Mi se pare normal acest lucru.

Maybe StackExchange. StackOverflow face parte din acesta rețea de site-uri Q&A


Părerea mea, bineînțeles


Ca sa mai completez lista lui @iamntz:

  • Anders Hejlsberg - creatorul limbajului C#
  • James Gosling - Java
  • Rasmus Lerdorf - PHP
  • Jeffrey Ullman - Autor de carti despre copilatoare, baze de date si multe altele despre aspecte teoretice ale CS
  • John Hopcroft - Autor
2 Likes

Up to date nu inseamna si ca trebuie sa aplici si sa validezi ce ai invatat pe loc. Eu degeaba citesc cum se foloseste reduce ca sa returnez promise-uri in serie daca nu folosesc undeva un astfel de reduce ca sa il inteleg fiindca poate trebuie sa imi dau eu singur seama cum sa scriu un astfel de reduce cand am nevoie.

Un medic or invata despre tratamente cu manipulare genetica, dar tot augmentin iti da cand ai o infectie, iar daca e ceva mai complicat iti zice sa te astepti la ce e mai rau si te pune sa semnezi ca el nu e responsabil. Un profesor or invata ceva nou, dar tot materia dupa curs o va preda. Un economist poate invata sa isi scrie propriul program in R pentru analiza datelor, dar tot excel sau un program special automatizat va folosi pentru rapoarte, contracte si audit. Un jurist citeste legile si jurisprudenta, dar nu inseamna ca le si poate aplica la fiecare client, ci se bazeaza pe ce stie ca a mers inainte de ani buni. Daca nu munca devine infinit mai complicata si putini au bani de avocati care chiar depun efortul ca sa construieasca un caz pe legi noi.

Noi trebuie sa fim up to date, dar trebuie si sa folosim ce invatam si din start apare mereu un bulgare de informatii care se rostogoleste la aplicare. Plus ca daca eu ma focusez pe frontend nu inseamna ca nu trebuie sa stiu ce face baza de date si API-ul in spate, ca nu poti face paginare si sortare la 10 milioane de articole pe frontend. Sau daca trebuie sa fac un chart putin mai frumos de la 0 scot algebra lineara din debara, plus sa mai invat si ce rol are un box plot.

2 Likes