În ritmul ăsta o să facem o categorie de electronică
Pentru că pe vremea mea rezolvam problema prin schimbarea sârmei[1], nu am căutat alte soluții. Doar că acum, când am o stație de lipit, lucrurile sunt ceva mai… altfel. Vârful se oxidează, nu mai lipește nimic…
Am aflat că există un „tip refresher” sau tip tinner sau tip activator sau naiba știe cum s-o mai numi, că l-am mai găsit în vreo 2-3 denumiri. Dar ideea e aceeași: bagi vârful încins și oxidat, scoți vârful încins și curat. Magie pură
Doar că nu l-am găsit în ro și până vine ăsta am găsit o soluție mai simplă: sare de lămâie. Funcționează aproximativ la fel, deși are nevoie de mai multe „înmuieri” până se activează ce naiba se activează acolo, dar… merge grozav
Păi chiar și cu super fludor și super sacâz, vârful oxidează.
O alternativă ar fi … șmirghel, dar ia prea mult din material și din ce am citit sunt șanse mari să fie nu-știu-ce-strat-protector pe vârf. Parcă n-aș vrea să experimentez cu singurul vârf pe care îl am😅
Am făcut comandă de vreo 20 de vârfuri, vedem cum e cu alea.
Am folosit si eu diverse statii de lipit unele chiar profesionale. Ce pot spune din experienta mea:
virfurile de calitate sunt tratate, nu e bine sa le cureti cu matriale abrazive (bureti metalici,banda abraziva,cutere,etc), unii producatori chiar specifica acest lucru
exista bureti speciali din materiale moi cu care varful se curata la cald atat cat trebuie
nu folosi niciodata pasta decapanta ci sacaz
cel mai important rol in procesul de lipire il are fludorul care se gaseste intr-o multime de sortimente si de calitati, trebuie sa cauti unul de foarte buna calitate si de grosimea adecvata procesului tau de lipire
suprafetele pe care lipesti trebuie sa fie decapate anterior si precositorite daca este cazul, pentru a asigura aderenta rapida, corecta si a evita lipitura rece
evitati decaparea/curatarea in diverse substante, altele decat sacazul, vazute pe internet, pentru ca prin ardere pot degaja vapori toxici pentru organism
Un vârf de calitate nu prea are voie să se oxideze și nu e o idee bună să fie curățat cu materiale abrazive pentru că îi distrugi stratul protector.
Weller-ul vine cu un burete de genul ăsta, îl umezești și își face treaba perfect:
În afară de asta, eu încerc să țin temperatura cât mai joasă, exact suficientă pentru o lipitură de calitate, nu sens să fie încins mai mult decât e nevoie.
Weller-ul are și o chestie mișto, dacă nu folosești stația o perioadă (ajustabilă), intra într-un soi de “idle”, coboară automat temperatura pe la 150 de grade. Atingi un buton și în cateva secunde ajunge inapoi la temperatura de regim.
Am cumpărat stația actuală acum ceva timp (dar a stat mai mult pe bară), dar la momentul respectiv diferența de preț între asta și una cu auto-idle era semnificativă (2-3x). Pentru nivelul la care mă aflu eu, cred că ar fi ușor overkill. Poate în viitor…
o „rolă” nu e chiar cea mai bună unitate de măsură
La mouser văd că 600 lei este o rolă de 1lb. Sunt destul de sigur că juma’ de kil îmi ajunge să las și la nepoți Iar dincolo de preț, este problema spațiului ocupat.
Alte recomandări ce vin în cantități decente? (gen 100g) Sau măcar ce ar trebui să caut la un aliaj bun? Eu știam că Pb+Sn = dar am aflat că Pb nu mai e la modă, chipurile ar fi toxic[1]
De parcă s-a intoxicat cineva vreodată cu plumb… /s ↩︎
Am studiat și eu problema mai demult, mai ales că m-am hotărât să iau o statie JBC, adică zona ~profi. Foarte buna, rapida, eficienta și puternică dar cu “vârfuri” scumpe.
Pasta decapanta sau șmirghel afectează vârful, deci nu (in cel mai rău caz foarte-foarte rar).
Discuția e între burete special (nu e din ăla de vase) umed și sarma specială de curățat. Unii zic că buretele afectează în timp pentru că e un soc termic.
Eu folosesc in principal sarma specială și rar burete.
Cel mai important împotriva oxidării: cand gati de lipit lasă tot timpul vârful într-o bilă mare de fludor.
Și dacă îl pui jos temporar (și intră, binenteles, in idle ), lași cositor pe vârf.