Cum este sa lucrezi ca web developer?

Nu am avut pana acum un job full time iar ca web developer nici atat. M-ar interesa sa stiu din experienta voastra cum este, cum decurge ziua unui programator php intr-o firma?
Alte lucruri legate de subiect ar fi de asemenea bine venite.

1 Like

depinde de la firma la firma.
la unele vii dimineata, vezi ce taskuri ai (in programul de genul jira/confluence) pornesti taskul si te apuci de lucru. cand vrei sa iei pauza opresti taskul si iti vezi de ale tale. ulterior cand ai finalizat taskul loghezi orele la el si continui cu urmatorul.
cand ai probleme legat de task intrebi pe team leader sau cine e seful tau acolo si te ghideaza (sau cauti pe net solutii)

la alte firme ti se da un proiect intreg si tu trebuie sa il termini pana la o anumita data, daca ai probleme sau neclaritati le discuti inainte cu seful de echipa si apoi te bagi la lucru pana iti aduci aminte ca trebuie sa pleci acasa.

la alte firme ti se dau taskuri mici, uneori intercationezi si cu clientii (pe mail/telefon) ca sa intelegi ce trebuie sa faci.

in general, indiferent de firma, primesti anumite taskuri pe care trebuie sa le termini intr-un anumit timp. la anumite firme se monitorizeaza eficienta bazata pe ce loghezi tu in aplicatia de taskuri, la alte firme nu se tine cont decat de rezultat si termen de predare.
legat strict de cod, la unele firme te lasa sa iti faci de cap (cu erorile de rigoare) la alte firme exista cineva care vine dupa tine si face code review si apoi te pune sa rescrii bucatile cu probleme (dupa ce iti explica unde e problema si cum trebuie corect)
la firmele mari, nu prea are timp nimeni de tine, trebuie sa te descurci singur si sa inveti din zbor cum merge aplicatia interna si sa rezolvi taskurile asociate la ea. la firmele mici, de obicei ai taskuri diferite pentru aplicatii diferite (aici inveti mai multe)

personal, nu mi-a placut sa stau prea mult la firme mari, au 1 singur proiect (gen emag) si tu trebuie sa dezvolti chicihte noi la el sau sa rezolvi cine stie ce buguri fara sa inveti prea multe (decat ce tine de aplicatia/frameworkul lor)
la firmele mici, avand clienti diferiti, primesti proiecte diferite si trebuie sa implementezi ce vrea clientul la acel proiect (care poate fi shop/portal/joc sau mai stiu eu ce) - personal aici imi place mai mult, taskurile fiind mai dinamice si tehnologiile diferite invat mai mult intr-un timp mai scurt.

desigur, conteaza si mediul, colegii si nivelul de stres, dar aici fiecare face fata cum stie mai bine.

10 Likes

Cred că a explica așa ceva este oarecum similar cu a explica în scris cum poți face o fundă dublă…

Sunt atât de mulți factori la mijloc încât dincolo de ți se dau task-uri, tu trebuie să le rezolvi1 nu prea e nimic comun în firme (sau, cel puțin din cele vreo 20 firme - atât din Ro cât și din afară - cu care am interacționat în ultimii 7-8 ani).

Factori ce fac totuși o diferență:

  • mărimea firmei
  • mărimea echipei din care faci parte
  • calitatea echipei
  • spațiul de lucru (open space? cubicle? birou propriu?)
  • numărul de superiori spre care trebuie să reportezi
  • modul de lucru adoptat: agile sau clasicul waterfall? se folosește version control sau nu? se face code review sau fiecare face cum crede?
  • cât de mult se investește în tehnologii noi? (un potențial client încerca să mă convingă la începutul anului să dezvolt pe PHP 5.1 pentru că „oricum versiunile noi sunt overrated”; acum vreo trei ani un client insista să folosesc un plugin nulled)

etc etc


1De fapt am mai observat un lucru comun: juniorilor li se dau task-uri foarte plictisitoare/banale, astfel încât, dacă vor să avanseze, trebuie să demonstreze că sunt capabili de mai mult (altfel faci câțiva ani newslettere sau stilizezi butoane).


Recunoaște, angajatorul tău stă pe devforum! :smiley:

4 Likes

Imi dau seama ca nu este peste tot la fel, m-am gandit ca fiecare isi va expune propriile experiente.

Legat de securitatea muncii cum stau lucrurile? Te poti ridica de pe scaun la fiecare 50 / 100min, poti lua o pauza daca ai un blocaj psihic? Este o meserie stresanta si solicitanta, nu cred ca poate cineva sa stea concentrat in permanenta fara sa se detaseze cateva minute la o anumita perioada…

La firme mari sau care se axeaza pe un singur proiect nu m-as angaja oricum pentru ca nu ofera perspective de dezvoltare incepatorilor.
Ma interesa mai mult aspectul colegilor sau superiorilor, daca pot intreba cand am nelamuriri, daca sta cineva sa-mi explice sau sunt pe cont propriu… imi dau seama insa ca depinde mult prea mult de persoane.

Birouri proprii? Sunt in Romania firme care ofera birouri proprii si angajatilor si nu doar celor din conducere?

Te poti ridica de pe scaun de cate ori vrei atat timp cat iti faci treaba. Legat de colegi, depinde de la caz la caz. Sunt unii care iti spun cum sa rezolvi o problema, sunt altii care te ghideaza, altii care iti dau mura-n gura si mai sunt aceia care cred ca te ajuta dar a caror solutie mai rau te incurca. Aia sunt cei mai rai. Fereste-te de ei.

In Romania nu sunt foarte multe firme care sa ofere birouri proprii. Cultura asta cu open-space este foarte imbratisata la noi desi este de o imbecilitate rar intalnita. Motivele pentru care este atat de populara sunt urmatoarele, in aceasta ordine: a) superiorul vrea sa te vada oricand, sa te supravegheze si b) nu este profitabil pentru companie sa aiba birouri proprii. Spatiile de acest tip sunt mai scumpe decat cele open-space.

5 Likes

nu, sunt freelancer de vre-o 5-6 ani (cu intreruperi ca a tras la un moment dar emagul de mine si m-am dus o perioada sa lucrez pentru ei dupa care sa vandut firma la napster si au facut restructurari…)
inainte am lucrat pentru o firma care avea ca si clienti nintendo si oracle…
(asta pe programare ca eu de fapt sunt specializat pe noc/service/depanare - programarea e mai recenta, am abia 5-6 ani pe programare fata de 13 pe it)

  • nu te leaga nimeni de scaun, sau nu cred :smiley:
  • eu cand vad ca nu gasesc vreo solutie creativa ma duc si stau un pic pe buda, sunt uimit de ce se intampla acolo :smile:
  • birou individual pt fiecare angajat cred sincer ca n-o sa gasesti. in cel mai bun caz ai 2-3 colegi, in cel mai rau: toti. Si asta nu ca “e anagatorii rai”, ci pentru ca pur si simplu chiria (cel putin in bucuresti) e prea mare. Also, nu stiu daca eu ca angajator as lasa pe fiecare cu biroul lui chiar daca as avea spatiu, ca se descurajeaza colaborarea directa intre angajati, treburile dureaza mult mai mult, creste “birocratia”…

Ar trebui ca fiecare sa aiba totusi cate un acvariu ceva in care sa te retragi cand ai de lucrat ceva sensibil si nu vrei distrageri…

3 Likes

Cum e sa lucrezi ca web developer? E foarte misto daca iti si place(vb serios, chiar cunosc pe cineva caruia nu ii place, o face doar pt bani). Exista o satisfactie enorma cand termini ceva si il vezi acolo. live, cum il folosesc oamenii…
E si stress mult, dar asta vine si din experienta developerului dar si din incompetenta oamenilor non-tehnici din conducere, cei care fac si asigneaza taskuri, proiecte, etc.

La birou nu te tine nimeni legat. Dar depinde de firme. Am lucrat la unii care daca nu erai la 9:01 pe scaun apasand pe taste erai bagat in sedinte. Chiar nu glumesc. Am rezistat aproape 1 an la aia. Ma si mir cum… Ca o comparatie, la firma unde lucrez acum fac si scoala de soferi si am sedinte de la 14:00 :smiley:

Ca si birouri, eu am lucrat in destule configuratii, mai putin birou personal. Cea mai rea configuratie: open-space cu 30 de insi si echipe multi-disciplinare(3 echipe de telecom, 1 de dev, 1 de HR, 1 de vanzari…sa vezi acolo nebunie). Cea mai buna, open-space cu inca 5 insi, toti programatori de backend :smile:

Biroul personal il consider contraproductiv prin prisma faptului ca am incercat sa dezvolt anumite proiecte singur, de acasa, si mi-a luat de 2-3 ori mai mult timp sa termin in comparatie cu munca de la birou. Este usor sa iti distragi atentia cu ceva si procastinate … :smile:

5 Likes