Cum evitam plafonarea?

Am un job comod. Nu prea pot spune ca lucrez avand in vedere ca taskurile sunt super simple si nu e nici cel mai interesant domeniu dd activitate.

Simt ca ma ramolesc si ca voi ramane in urma fiindca nu prea mai avansez in partea tehnica mai deloc.

Am 26 de ani in cateva saptamani si nu simt ca e tocmai momentul sa stau la caldut. Am primit o oferta care depaseste financiar salariul net actual cu 3000 de lei. Ma atrage foarte mult mai ales din cauza ca acolo chiar va trebui sa lucrez.

Un sfat? Sa merg unde e mai greu si mai hardcore ca requirement sa pot progresa sau sa incerc sa imi pastrez comoditatea? Nu as vrea sa ajung prea rapid la o plafonare tehnica.

Dintre cei cu barba mai lunga chiar am nevoie de un raspuns.

Dacă stai prea mult într-un loc și nu înveți nimic, o să-ți pară rău la um moment data. Eu zic să faci schimbarea.

5 Likes

Trage tare acum ca să îți fie comod mai târziu.


Sfat de la un bătrân de “82”[::-1] de ani :smiley:

1 Like

Am aproape 40, barba tocmai am dat-o jos, dar uite niște idei, fără legătură între ele

  • Din ce am observat (la mine, dar am citit că și la alții), creierul funcționează ca un… mușchi: cu cât înveți mai multe lucruri, cu atât devii mai bun la… învățat. Și reciproca este valabilă: cu cât faci lucruri banale cu atât vei fi mai bun la lucruri banale.

  • Având în vedere vârsta - adică ești departe de pensionare - ai face bine să eviți plafonarea ca pe plagă. Pentru că vei lucra pentru următorii 40 de ani, gândește-te cât de mult te ajută faptul că nu mai avansezi acum.

  • Cineva zicea că e bine să fii cât mai des cel mai prost dintr-o cameră (evident, nu la modul moronic, ci la know-how și skill). Mi se pare o ideologie înțeleaptă, pentru că tot timpul vei avea de învățat de la cei mai deștepți decât tine.

  • Dacă vrei să păstrezi confortul DAR să nu te plafonezi, ai nevoie de multă disciplină pentru a învăța continuu. Cursuri, cărți, implicare în open source etc. Sigur, asta schimbă ziua de lucru din 8h în 12h, dar hei… codul cere sacrifici :smiley:

8 Likes

Ah, frica de necunoscut.

Din pacate, industria asta avanseaza foarte rapid si daca nu ti pasul cu ea ramai in urma.

Daca e o firma buna de unde ai de invatat merita schimbarea, mai ales pentru 3 000 in plus in fiecare luna. Multa lume nu are atata in total.

Caldurica e pentru mai incolo, cand treci greu de interviuri din cauza varstei

2 Likes

Eu in locul tau as sta unde e cald si bine.
Schimbarea de job vine si cu stres.
Banii… sunt sigur ca traiesti bine si cu ce ai acum.
Plafonarea nu exista. Nu suntem sportivi de performanta sa trebuiasca sa ne depasim limitele si pe ale altora ca sa fim cri mai buni.
R o chestiune de alegere.

1 Like

cum eviti plafonarea? dimineata, inainte sa mergi la lucru, deschizi site ul forbes top 300 si site ul guvernului romaniei. iar daca nu ti identifici numele pe niciunul dintre ele, atunci o sa vezi ca din neant te vei automotiva si vei deveni entuziast si productiv pt compania la care lucrezi.

bun topic-ul, sunt in aceeasi situatie, insa nu am un raspuns, mi-as schimba job-ul problema ma e ca am auzit multe “horor” stories cu alte firme, bait and switch, horror codebases, bad managers, nu iti plateste contribuitiile, etc. poti sa incerci sg sa inveti dar nu e al fel cand aplici o tehnologie in productie, mai demult eram mai idealist, a tehnologia x suna cool, pana cand m-am lovit de downsides care nu sunt evidente, iar unele probleme pot fi ne-recuperabile.

un mic ex eg. mutat jumatate de proiect la mongo db, vazut ca nu functioneaza, x problems, de fapt ai nevoie de schemas, hard transactions, normalizare, index pe non primari keys, si ramas asa sau grapql, same story, mutat x endpoint, si apoi ca e prea slow.

Pai fiind pe devforum nu cred ca îți lipsesc opțiunile de joburi. Alegeți una unde nu sunt șefi idioți, overtime, codebaseuri horror etc. E simplu :slight_smile:

1 Like

Poți să vezi și pe https://www.undelucram.ro/ recenzii respre companii.

1 Like

Astea mi se pare ca sunt chestii pe care trebuie sa le stii ca software engineer bun: ce tradeoff este la tehnologia X si Y, ca apoi sa stii sa faci o alegere buna. E normal ca la inceput sa dai cu capul de cateva ori. Ia-ti o casca buna si mergi mai departe.

Daca dai zoom out, o sa vezi ca atatea chestii se reinventeaza in domeniul nostru. DHH recent a “reinventat” sa trimita HTML pe teava, in loc de JSON. Eu faceam asta acum 10-15 ani in PHP…

2 Likes

E o observatie buna. As mai adauga urmatoarea observatie:
"Cu cat investesti mai mult timp intr-un skill cu atat devii mai bun in acel skill.

La prima vedere pare o observatie banala si evidenta.

Considera insa urmatoarele aplicatii ale acestei observatii:

  • Daca iti petreci timp semnificativ facand lucruri neproductive (eg: jocuri video) vei deveni bun la acele lucruri neproductive.
  • Daca alegi sa faci ceva ceva ce nu-ti place (eg; cariera ptr. bani) va trebui sa practici acel lucru mult ptr. a deveni bun la el (si a castiga bani). Asta poate duce la o perioada lunga in care te simti mental mizerabil.

Plafonarea există, este cât se poate de reală. Numai de când sunt eu în câmpul muncii am văzut câderea câtorva limbaje: Fox, Action Script, ObjectiveC, chiar și Java într-o oarecare măsură.

Zici tu că le-a mers bine programatorilor care credeau că „plafonarea nu există”?

(Dar sper că e troll și că chiar nu crezi asta.)

Dacă ne mulțumeam cu ce aveam prin secolul 19, rămâneam la nivelul telegrafului, mașinilor cu aburi etc :slight_smile:

1 Like

Eu as schimba oricand un job unde nu mai invat nimic pe unul unde invat constant. Desi am 36 de ani si lucrez in domeniu de peste 10. Inca am un mare chef de invatat si facut POC-uri pe tehnologii ca in prima zi ca dev.

Insa, la varsta pe care o am eu nu prea as alege companiile mici, “de apartament”, cu fondatori ale caror viziuni frizeaza nebunia. Iti pot garanta faptul ca sunt corporatii cu prezenta si in Ro unde poti invata constant lucruri noi. Asta pe langa linistea pe care o corporatie o da(salarii la timp, contributii platite, beneficii mai multe, carreer track, etc).

Tu la 26 de ani nu ai problema asta inca. Sky is the limit.

Singura intrebare care conteaza: Care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla daca iti schimbi jobul?

Nu cred ca am auzit de un alt domeniu unde oamenii sunt asa de nebuni incat sa se planga ca au o munca prea usoara.

Ma gandesc la medici care cica ar trebui sa faca formare continua si care merg la cursuri doar sa obtina un punctaj anual, cursuri care sunt zero barat. Sunt facute sa se obtina punctele. Desigur, unii medici merg in strainatate, chiar vor sa invete si bravo lor. Dar majoritatea aplica tehnici vechi de 60 - 70 de ani.

In alta ordine de idei sunt 38 de framework-uri pentru PHP (Category:PHP frameworks - Wikipedia), Dumnezeu stie cate framework-uri pentru Javascript si de restul sa nu incep. Isi imagineaza cineva ca trebuie sa le stim pe toate? Mi se pare un pic tras de par avantul acesta adolescentin al programatorilor de a face lucruri gratuit.

As vrea sa am un job comod, am avut, ca mi-as putea lansa proiectele mele si as intra in antreprenoriat. Ca angajat nimeni nu va iesi castigator. Categoric sunt sanse multe sa iesi prost ca antreprenor, dar macar acolo ai sanse peste 0%.

Aici cred ca era vorba de invatat la job, deci pe bani pana la urma.

Antreprenoriatul e o optiune, dar trebuie sa fii constient ca aia implica o multime de alte skilluri non-tehnice (sales, marketing, etc.).

1 Like

cred ca depinde mai mult de om decat de domeniu.
eu m-as plictisi sa am o munca prea usoara si as incepe sa mi-o complic oricum (constient sau nu, constructiv sau nu, asta e deja alta discutie).

1 Like

Există așa numitele modele mentale precum the regret framework.

Iti creezi o listă cu 50 de lucruri pe care vrei să le faci sau le consideri interesante și după le pui în ordinea în care ai regreta cel mai mult dacă nu faci un anumit lucru.

După vezi ce trebuie să dezvolți ca să obții direct sau indirect ceva de sus de pe listă.

Dacă curiozitatea nu vine din interior te vei plafona oriunde te vei duce. Eu am aceeași problemă, dar dacă ma opresc și fac o vedere din ansamblu îmi dau seama că de fapt nu ma plafonează nimic inafara de lipsa de curiozitate. Cu cât știi mai mult cu atât vrei să încerci mai puțin fără un scop anume.

Problemele banale nu sunt niciodată banale la o vedere din ansamblu. Exista moduri mai bune de a face lucrurile pe bază de principii care rezolva o problemă la rădăcină.

3 Likes

Într-adevăr, 20 și ceva de ani nu este o vârstă la care să te plafonezi iar din ce descrii, pare că e momentul să pleci. Vezi că sunt firme/proiecte care sunt flexibile la inițiative, la inovație. Poate poți folosi dorința ta de a învăța mai mult pentru un win-win.

Te poți dezvolta și pe partea de soft skills, nu numai pe partea tehnică. Dacă ești plafonat înseamnă că știi să faci foarte bine ceea ce faci. Este un moment foarte bun să ții niște prezentări. Poate fi obositor să lucrezi intens și la partea tehnică și la partea de soft skills în același timp.

Dacă oamenii te țin încă pe acest proiect, poți comunica managerilor și poate găsiți o soluție.

Dacă niciuna din aceste variante nu este pentru tine, atunci poate este momentul să pleci. Unii zic că nu este bine să stai foarte mult pe un singur proiect. Eu zic că este bine să stai atâta vreme cât ți se merită.

1 Like