Cum eviți stresul în IT

De ceva timp stresul a ajuns sa-mi creeze niște probleme majore în viața și pare sa nu-i dau de cap. Voiam sa știu dacă s-a mai lovit cineva de problema asta, eventual ce faceți sa o evitați și orice informație utila în acest sens.
Nu stiu exact motivul dar cred ca sunt mai mulți factori. Faptul ca lucrurile in industrie evolueaza foarte rapid si te fac practic sa stagnezi ca nivel profesional, asteptarile clientilor si cerintele nerealiste, termenele, impredictibilitatea, sunt multi factori, dar pentru mine cea mai coplesitoare cred ca este frica de a esua si de a dezamagi. In momentul in care descopar un bug ori lucruri care nu stiu sa le fac, ajung pur si simplu sa ma blochez, cred ca fac niste atacuri de panica si o perioada productivitatea imi scade la 0, de altfel o perioada destul de lunga de timp dupa aceea ma indoieli fata de cunostintele si capabilitatile mele in domeniu. Nu sunt nici genul care face munca pe jumatate, imi place sa fac lucrurile bine, iar asta cred ca are o contributie majora.
Mediul de la munca nu este foarte stresant dar lucrez cu magazine online.

La inceput nu aveam probleme de genul, nu stiu exact ce a declansat.
Initial nu am ales o cariera in domeniu, am facut o facultate fara conexiuni cu IT-ul, dar pentru ca pierdeam noptile citind si combinand coduri din diferite surse am presupus ca ar fi pasiune, desi acum nu mai pare. Am ajuns sa ma tarasc efectiv la munca, ma duc cu sila si am ajuns sa urasc alegerea facuta si jobul asta.

Am incercat diferite metode de contracarare, sa-mi organizez timpul mai bine cu pauze mai dese, exercitii cat si alte metode dar nimic nu pare sa mearga. Nu pot separa munca de viata personala, cand sunt stresat nu-mi pot lua gandul orice as face, nici sa ma odihnesc cum trebuie nu pot in acea perioada, ceea ce agraveaza si mai mult senzatia si lucrurile.

As parasi cu totul domeniul, as lua-o de la zero, dar nu stiu sa fac altceva care sa-mi asigure un venit bun iar cheltuielile nu-mi permit sa iau joburi cu salarii de 1500 - 2000lei, cam cat estimez ca as putea castiga incepand sa fac altceva.
O sa incerc si ceva afiliere, desi nu am mai facut pana acum iar impredictibilitatea este si acolo din plin.

As incerca sa-mi schimb locul de munca si postul, as incerca testare ori front end. Aveti idee daca la cele doua sunt aceleasi provocari? Cam cat se castiga pe ora din front end?

Ce părere aveți?
Sunt curios daca s-a mai confruntat cineva cu o problema similara ori ce faceti sa evitati sa ajungeti in stadiul meu?

6 Likes

La cum a evoluat javascript, probabil o sa realizezi ca nu e mare diferenta intre backend si frontend. Adica ca si utilitate, complexitate si… nivel de stres e la fel.

2 Likes

Ce spui tu aici sună a burnout.

2 Likes

pauzele si organizarea ajuta, dar trateaza efecte.
rezolvarea de durata e sa tratezi cauza.

my 2 cents:

  1. invata sa spui nu
  2. considera ajutorul unui psiholog (it pot recomanda niste variante verificate daca vrei)

succes!

2 Likes

@Serban01,

In primul rand ne-ar ajuta daca ne-ai spune ce varsta ai, ca sa stim cam de la ce distanta vorbim. Ti-as pune cateva intrebari: Ce se va intampla cand toata lumea va afla ca nu esti suficient de bun? Cum o sa fie? Ce / pe cine ai blama pentru situatia actuala? De unde se trage frica aia de esec?

In orice caz, iti recomand un life coach care sa te ajute sa te refactorizezi nitel la capitolul viata profesionala. Cauta in oras la tine sau online.

Ah… si nu te baga pe front end ca te bagi si mai rau in rahat.

Bafta,
Yoda

PS: Daca adun 10 like-uri postez un workshop fain.

11 Likes


Se mai numeste si impostor syndrome.

2 Likes

Dacă petreceai ore târzii in noapte programând sunt convins că era ceva plăcere în treabă asta. Lumea programării e mare, nu îți dă voie să te plictisești. Nici eu nu am urmat facultate de domeniu dar am mers pe instinct și am ales programarea. Acum depinde și ce alegi, poate lucrezi cu un limbaj sau framework ce nu iti place. Poate ai o munca monotonă și asta cauzează. Poate ai uitat să mai faci și chestii din dragul de a le face, ceva să mențină scânteia pornită. Poate e și fenomenul impostorului*. Multi trecem prin asta. Acum cateva luni am publicat aici un thread in care cumva spuneam că îmi fac griji că nu mi-aș găsi un loc în domeniu dar mâine merg să semnez un contract muncă. Daca îți place ce faci nu ai cum să dai greș.

3 Likes

Personal zic sa o iei usor in anumite cazuri :smiley:

Acest lucru este perfect normal in orice industrie, domeniu de activitate. Clientii nu stiu cam nici ei ce vor

Am trcut si eu pe aici. De obicei cand ceva nu imi iesi, apelez la clasicul “imi bag picioarele” si revin mai tarziu.
Daca zici ca ai crede ca faci atacuri de panica, iti recomand sa vorbesti cu un psiholog/doctor sau un specialist. Nimeni de pe acest forum nu are pregatire in acest domeniu

Post sa iti zic doar sa ai mai multa incredere in tine. Ai livrat proiectul ?
A fost multumit clientul ?

I-ati un concediu mai lung. Viziteaza chiar o alta tara.
Daca lucrezi pt o companie, in momentul in care ajugi acasa, nu mai faci nimic legat de serviciu. Eu asa fac. Cnd ajung acasa nu mai am treaba cu serviciu. Telefonul de munca il tin pe silent. UIta-te la un fikm, joaca-te un joc video sau chiar fa niste treburi casnice etc. Legat de housechores, sa stii ca ajuta. Te fac sa nu te mai gandesti la problemele de la serviciu.

Testarea stiu ca nu este platita prea bine. Conteaza si unde te duci. La front end nu ma bag. DEsi este tot programare, js in special

PS: Stresul este o chestie foarte serioasa, mai ales in vremurile noastre. Actioneaza cat mai repede


@devnull +1 pt coaching. Am fost si eu la un curs :smiley:

4 Likes

+1 pentru ideea de a vizita un psiholog. In special din moment ce spui ca ai incercat alte remedii si nu a mers treaba asa cum ai fi vrut. E un stigmat la noi in legatura cu asta din nefericire. Dar nu ar trebui sa fie, iar ajutorul oferit este real. Cred ca exista si oameni specializti fix pe stresul de munca.


OTOH, e normal sa simti ceva stres din cand in cand la munca. Orice om si orice fel de munca. Nu e nimeni zen cand se prabuseste macaraua pe santier sau cand tocmai a sters baza de date din productie. Dar in principiu, mai ales in domeniul IT, ar trebui sa fie cat de cat OK la munca. Stres putin, ore de lucru normale, colegi OK, management OK etc. In situatia actuala a pietei de munca din domeniu, atat local si global, cu o lipsa acuta de personal, statul intr-o pozitie care nu iti place nu ar trebui tolerata IMO.

Tu pare insa ca ai stres constant. Din ce zici pare ca esti contractor sau in orice caz in contact direct cu “clientul”. Eu zic ca asta ar fi o chestie de schimbat - sa devii angajat obisnuit pentru o perioada si sa lasi sursele de stres pe altii cum ar venii. Poate ajuta sa vezi si ca sa ai bug-uri/probleme/erori etc. se intampla la toti colegii, indiferent de nivel/experienta etc.

1 Like

nu-mi dau seama cat de grav e din ce zici tu, dar:

daca te duci in sila la munca, well, nu te mai duce. fa ceva ce-ti face placere. e maxim de important, vorba cantecului: “every day i’m on vacation, 'cos i love my occupation”.

financiar, daca nu-ti permiti sa nu te mai duci de maine, pune bani deoparte 2-3 luni, redu la maxim cheltuielile, pivoteaza.

6 Likes

Pt chestia asta meriti like !
:smiley:

1 Like

So:

  • fără facultate în domeniu programării (măcar liceul?)
  • stat nopți combinând „coduri”
  • acuma e stresant

Sună a persoană de aia care își complică viața neștiind programare aka abstractizare și abilitatea de a împărți o sarcină uriașă în elemente atomice.

Și meșterii mei programatori aproape la fiecare task întreabă: Dar eu ce trebuie să fac? Înafară de 2 care fac treaba în liniște dar durează săptămâni.

E ciudat ca vreun programator să fie stresat la lipsa de personal. Meșterii mei poate lucrează 2 ore pe zi și restul de 6 le lălăie, dar mai că nu sunt pupați în… frunte.

Ce varsta ai? Mi se pare ca esti imatur, ia o decizie si asuma-ti, asta inseamna sa fii adult, ai cumva impresia ca daca scrii pe un forum o sa ia altcineva o decizie in locul tau? Mie asta mi se pare ca este problema ta, nu ai curaj destul si te-ai resemnat intr-un loc caldut.

Dave Ramsey a zis o chestie super desteapta despre locurile de munca: “daca spiritul tau a parasit acel loc de munca e timpul ca si corpul tau sa o faca”, adica daca nu iti mai place si daca te duci cu scarba inseamna ca este timpul sa pleci, nu faci decat sa irosesti banii companiei si mai ales timpul tau si chestia asta cu timpul este cea mai grava, timpul odata pierdut, pierdut ramane.

5 Likes

@RedGuard @foobaz256 in loc sa consumati niste timp si energie cu mesajele voastre, nu mai bine nu ziceati nimic?

12 Likes

În loc să consumați timp dând sfaturi la probleme superficiale de ce nu tratați problema fundamentală? Politically correct much?

Omul clar a mușcat mai mult decât poate înghiți și voi îl dădăciți cu mersul la psiholog, cu Youtube, cu burnout.

Nu.

Viața e grea, munca e multă, e nevoie de oameni capabili. Dacă nu merge cu programarea, sunt alte 1000 de domenii în criză de personal. Nu-i place 1500 - 2000 de lei pe lună, e Anglia (bănuiesc că deja știe engleză).

Jezăs! E Europa de Est aici. Nu-i timp de plâns și de bătut omul pe umăr. Nu suntem Franța să avem pauză de masă de la 14:00 la 16:00 și să ducem și peste 3000 de euro acasă pe program lejer. Și apoi să ne plângem, via sindicate, dacă vor să ne scadă salariul cu 5 euro. Aici se muncește mult pe bani foarte foarte puțini. Stres maxim, program de 12 ore, telefoane, înjurături, amenințări, trântit dosare, palme, ce atâtă lăbărțeală?

Cum mama sa 4.5 milioane de privați țin în spate 1.5 milioane de bugetari și încă 5 milioane de pensionari? Își imaginează cineva că merge la serviciu în România și e relaxat?

5 Likes

oameni rai de pe internet.

sunt decizii care iti pot afecta radical viata, asa ca trebuiesc cantarite si luate in cunostinta de cauza.

2 Likes

Aici se muncește mult pe bani foarte foarte puțini. Stres maxim, program de 12 ore, telefoane, înjurături, amenințări, trântit dosare, palme, ce atâtă lăbărțeală?

Trista viata ai dus aici. In ultimii aprox 3 ani chiar nu am intalnit asa ceva la nici o firma decenta.


@Serban01 cred ca te-ar ajuta foarte mult o pauza (1-2 sapt) si apoi o re-evaluare a situatiei. Poate e cazul sa te orientezi catre o alta companie sau sa te angajezi la una, in cazul in care faci freelancing.
In orice caz, cred ca e necesara o pauza acum.

Eu mi-am luat pauza de masa de 2 ore :slight_smile:
Nu cred ca te plateste nimeni cu 3000 de euro sub 8 ore. Cred ca munca este aceeasi cam peste tot.
A, chiria prin Europa de Vest este de peste 1000 de euro pt un apartament :slight_smile:
Cel putin in Belgia. Nici Parisul un cred ca este ieftin


Scuze daca am fost offtopic !

Cred, cred, cred. Și eu cred multe, și pentru că sunt 10.000 de oameni prin România care lucrează de-a lelea (eu inclusiv) pe mii de euro, cu siguranță nu asta e realitatea.

O văd pe soție care e medic cum se lucrează în mod normal. În fiecare zi vine și înjură România și tot stresul care e la serviciu. Contabilele de lângă au terminat ieri la 21:30 programul de lucru.

Again, 4.5 milioane de oameni care trebuie să plătească vreo 7 milioane de venituri (plus ale lor). Total vreo 11 milioane de venituri la mai puțin de jumătate de producători.


Știu cum lucra soția în Franța, ea era prima la 9:30. Munca începea pe la 10:30 - 11:00. Pauză de masă de la 13:00 la 14:00. Apoi mai o poveste, mai o verificare, trecea timpul repede până la 17:30 - 18:00. Și toți doctorii se plângeau că au așa de mult de muncă și că stau până la 19:00. Păi da, normal, dacă stai 3 - 4 ore la cafea, la masă.

Ea abia așteaptă să termine rezidențiatul și să plece. Aici în România are muncă de făcut ce depășește săptămâni. E personal foarte puțin, câțiva doctori (sub 5) la zeci de rezidenți, doctorii nu fac nimic din treabă, numai cer să rezolvi. Nu te învață, nu verifică, ești singur.

2 Likes