Cum functioneaza salariile din domeniul IT?

Salutare!
Am cateva intrebarii cand vine vorba de salarii:

  1. Dupa ce termini facultatea si te angajezi la o firma dupa ce indici esti evaluat ca sa zicem dupa un an sa ti se mareasca salariul? Si chiar in general, cum evalueaza angajatorul performantele tale ca sa zica: bine men, ai facut treaba buna, asa ca daca primul an ai avut 3000 de lei anu asta, ca acuma ai un an de experienta iti dau 4500 si dupa tot asa…
  2. Cum are loc cresterea in senioritate? Ma pot numi junior sau mid level developer doar bazat pe cati ani am lucrat in domeniu sau exista si altii indicii?
  3. Daca exista multe cerinte pentru un loc de munca ( se cer multe tehnologii , cunostiinte in
    mai multe limbaje de programare) inseamna ca o sa fie si salariul pe masura?
  4. Daca fac master am garantat ca o sa iau salariu mai mare fata de cel care aia 2 ani i-a lucrat in domeniu?
  5. Gasisem un job la o firma unde ma rog cereau 4 ani de exp si ziceau ca doreste ca , canditatul sa aibe master si ma gandeam oare daca ar fii sa indeplinesc restul listei de cerinte ( tehnologiii, best practices + experience) dar nu am master as fii luat in considerare sau as avea cv-ul aruncat la gunoi? Sau as fii angajat cu bani mai putini ca na , no master degree.
  6. Esti platit mai bine daca folosesti o anumita tehnologie? Adica unul care face c++ si face ceva aplicatii , sa zicem in qt pentru partea de hmi, va fii platit mai bine ca unu care face java back-end sau java backend vs nodejs backend ? Sau conteaza altii parametrii mai mult ,pe langa expertienta, cum ar fii: oras?
  7. Sunt joburile platite in masura cu nivelul de dificultate? Adica daca mi se asigneaza probleme mai grele de rezolvat voi fii platit pe masura?
  8. Cand intrii prima data in domeniu , poate nivelul tau de pregatire sa influenteze care va fii salariu tau in primii ani de munca? Ce vreau sa zic prin asta: eu am lucrat in timpul liber cu sa zicem React, TS, GraphQL… etc si cand sa zicem ca merg la internship eu deja stiu bine tech stackul si cat ei iti fac training cu chestii basic tu stii chestiii mult mai advanced dar asta va influenta cum vei fii platit la final cand sa zicem ca iti fac oferta sa continui cu ei?
  9. Last one: conteaza domeniul pentru care lucrezi? Adica daca fac embedded development pentru electrocasnice voi fii mai prost platit fata de unul care face embedded development pentru automotive?

Multumesc!!

Scurt pe doi, este haos. Poți să fii cel mai prost programator și să câștigi 10.000 de euro pe lună, dar poți fi și unul foarte bun și să te confunzi in marea de oameni.

E o piață, angajatorii trag spre ce e mai ieftin, angajații spre cel mai bine plătit loc.

Din experiența mea nu e multă lume care să ateste cine e bun și cine nu, majoritatea care fac angajările nu au scris o linie de cod in viața lor.

Eu am renunțat la pretențiile salariale, caut un loc unde sunt oameni normali și aici mă refer la conducere/mod de lucru. Altfel firme unde se muncește zi-lumină pentru că nu știe conducerea in ce ordine să ceară munca sunt pe toate gardurile.

Altfel putem să ne întâlnim pe Skype și îți împărtășesc mai multe din experiența mea.

1 Like

as fi si eu interesat.
da-mi un dm cu id-ul de skype


nu pot sa iti dau dm. nu am idee de ce :person_shrugging:

Din experienta mea, salariul este ca o ecuatie matmatica cu mai multe necunoscute. Pot aparea anomalii, ceea ce a spus si @RedGuard. Si chiar tu
Printre acele necunoscute ar fii:

  • bugetul companiei
  • nivelul de senioritate
  • cum te percep la interviu
  • pretentiile financiare ale candidatului

and so on

Pana la urma daca tu happy si compania happy - este cel mai bine. Poti sa primesti marire mai frumi, sau marire de seminte. :slight_smile:

Ca si exemplu personal, am pornit pe 2000 de lei si am sarit peste 10.000+ in prezent. Tine mine, your mileage may vary.

Chiar s-a postat pe forum, acest site - https://www.techpay.ro/
Plus Levels.fyi | Salaries & Tools to Level Up Your Career - aici sunt verificate pe bune.

4 Likes

Depinde de firma, la corporatii serioase cu specific IT ai meeting-uri frecvente unu la unu cu managerul/team lead-ul care iti va spune ce a observat si la ce sa ai grija si poti sa il intrebi si tu ce sa faci ca sa fii mai bun. Au documente interne pentru manageri cu criterii clare in functie de rolul din echipa, limbaj de programare, proceduri, etc.
E foarte frecvent sa iti alegi un scop intr-un trimestru si daca il atingi esti recompensat, daca ai incercat si ai avut probleme cu care nici ei nu te-au putut ajuta esti recompensat, dar daca nici n-ai incercat sau ai evitat in mod voit sa imbunatatesti ce ati stabilit vei fi pus pe lista celor care vor fi dati afara prima data sau nu primesti marire.
Poate fi foarte complicat fiindca stabiliti de comun acord ca iti imbunatatesti skill-urile de comunicare sau de prezentare, ca vei fi mai asertiv si mai atent la ceea ce spui, ceea ce e kryptonita pentru un programator incepator.
E chiar frecvent ca salariile sa fie publice sau chiar managerul sa iti spuna ce salarii au cei cu care lucrezi. Aici pot conta bisericutele si prieteniile, dar poti mereu apela la o evaluare formala.

La outsourcing e mai complicat, au tot interesul sa iti tina salariul cat mai mic si se practica de la 360 peer review tot ce se poate ca sa fie cat mai greu de cerut un salariu mai mare. Iarasi au documente interne pentru manageri, dar sunt atat de complexe si migaloase incat nimeni nu le ia in serios si cum ti-a gasit ceva generic o sa fii luat la rost si ti se da un salariu cu putin mai mare doar ca sa te tina acolo.
Nu se spun salariile, decat in cazuri foarte foarte rare. Iti trebuie contraoferte ca sa poti cere un salariu semnificativ mai mare chiar si cu un review perfect (aproape imposibil) si oricum nu e o idee buna, mai bine schimbi firma.
Unii au grile facute de companii de consultanta care doar cu asta se ocupa, cer salariile de la firmele din oras si vand raportul. Pe baza raportului in functie de proiectul pe care esti iti stabilesc marirea. Ca sa te poata puna in grila se decide daca esti junior (1,2,3), medior (1,2,3…), senior (I,II,team lead, principal) (dupa un grilaj intern) si ala va fi salariul.
Aici foarte rapid iti dai seama ca o sa conteze mult bisericutele in care reusesti sa intrii, relatiile, prieteniile. Daca esti in bisericuta care trebuie automat o sa ai salariu mai mare ca cel care scrie cod toata ziua, performance review-ul e de fapt o fatada care se poate sari…

La firme si corporatii fara specific IT dar cu departament de dezvoltare (R&D) n-ai absolut nimic, iti ceri salariul si daca le place ce ai facut te tin (iti prezinti un raport la final de an cand se aloca bugetele), daca nu iti cauti alt job. Practic ei habar n-au cum sa te evalueze, tu trebuie sa te prezinti ca un expert si sa le faci ce le trebuie. Exista bisericute dar probabil nu vei reusi sa intrii in ele, salariul ti se decide oricum de o singura persoana in functie de bugetul pe care il are si care de obicei trebuie cheltuit.

La startup-uri iti primesti salariul agreat cat timp livrezi, cand nu mai livrezi moare firma/produsul.

In mod ideal ar trebui sa ai date pentru un raport personal la performance review, asa poti sa inchizi orice spune managerul si nu are date sa sustina afirmatia.

Programarea e cam 30% din ce trebuie sa stii la un job normal, 50% e sa stii sa comunici si mai ramane 20% capacitatea de a rezolva probleme/intuitia.

Nici macar nu tehnologia conteaza, conteaza sa stii sa vorbesti frumos despre ce faci, ce ai facut, ce o sa faci, sa te prezinti, sa fii prezent si sa fii de incredere, sa ajuti oamenii.

4 Likes

Salutare,

Hai sa iti zic parerea mea:

  1. Angajatorii in general evalueaza random sau nu exista un standard bine determinat pentru evaluarea programatorilor. Ce fac eu de multi ani si mi-a mers de fiecare data: Incerc sa imi fac treaba cat pot de bine(da, “incerc” pentru ca nu imi iese tot timpul, aiae) si incerc sa comunic cat pot de bine eventualele probleme. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Dar asteapta-te sa nu vina angajatorul la tine sa iti mareasca la 1 an. E bine sa te inveti de pe acum sa iti ceri singur drepturile. Iar daca nu sunt luate in considerare, sa iei in calcul sa pleci.

  2. Cresterea de senioritate are loc in timp, si neaparat dupa rezultate. O sa fii foarte tentat dupa 2-3 ani sa crezi ca esti mai bun decat X senior de la tine din companie si vei fii frustrat ca tu nu ai titlul de senior. Incearca sa rezisti acestei frustrari. Cand vei avea 9-10 ani+ experienta in domeniu vei intelege mai bine de ce niste pasi nu trebuiesc sariti. Pur si simplu ai rabdare, fa-ti treaba cat poti de bine, e ok sa gresesti, comunica imediat problemele cu colegii si superiorii, citeste cat poti de mult orice carte tehnica ce iti cade in brate si o sa ai tot ce iti doresti( profestional vorbind).

  3. Salariul nu are nicio legatura cu cerintele unei pozitii. Cerintele pentru un loc de munca sunt un wishlist al angajatorului. Salariul este determinat doar de 2 variabile(de fapt e doar una, dar nu ne luam din asta): cerere si oferta. Intr-adevar, este posibil ca angajatorul sa nu aibe buget decat pentru junior dev, dar tot in categoria cerere si oferta intra.

  4. Nu

  5. Nu vei avea CV-ul aruncat la gunoi pe motiv ca nu ai master. Sau se poate, dar cazurile sunt foarte foarte rare si pentru pozitii foarte nisate, @comphys level.

  6. In general poti ajunge sa fii platit mai bine daca lucrezi pe o anumita tehnologie versus alta din motivele spuse la punctul 3. cerere si oferta. Conteaza si orasul fix din acelasi motiv. A nu se face confuzia ca pe C/C++ e cerere mai mare ca nu este. In general, cererea mai mare sunt pe zonele care aduc bani unei companii. Sau reduc costuri. De aia este foarte probabil sa intalnesti java devs cu salariu mai mare decat embedded C devs.

  7. Nu. Cred ca am raspuns un paragraf mai sus. Conteaza banii pe care ii aduce acea pozitiie in companie. Sau banii pe care ii scuteste. Asta creaza o cerere mai mare pe anumite pozitii. Cerere care probabil nu va fi intersectata cu oferta mult prea jos pe grafic, asa ca se va traduce in salarii mai mari.

  8. Cand intri prima daca in domeniu conteaza sa acumulezi cat de multe cunostinte poti. Salariul e prea mic ca sa conteze. Incearca sa iti faci treaba cat poti de bine, comunica bine, citeste mult. Cel mai probabil angajatorul a riscat putin ca sa te angajeze pe tine iar concurenta pentru pozitiile de junior este mare. Ai rabdare si vei ajunge acolo unde iti doresti mai devreme decat te-ai astepta.

  9. Conteaza domeniul in care lucrezi, sigur ca da…fix din aceleasi motive ca cele enumerate de mai sus. In unele domenii cererea este mai mare pentru programatori. Asta nu inseamna ca o sa se mentina mare in urmatorii ani. Trebuie sa urmaresti piata si tu. Cum faci asta? Avand profilul pe linkedin public si actualizat. O sa intelegi mai bine de ce dupa ce faci asta.

9 Likes

Mersi mult!

Foarte mult puneți accent pe tehnologie. Din experiența mea toată lumea e programator ok. Am lucrat și cu americani, și români și europeni și indieni, fiecare putea scrie cod.

A scrie programe pe calculator e 20% din muncă. Ce lipsește e partea de cunoștințe legate de domeniu de activitate. Cunoștințe despre facturi, vouchere, produsele, procesele, contabilitatea, etc. Pe cât de bizar sună, acestea sunt mistere și pentru șefii firmelor care angajează programatori.

1 Like

Din punct de vedere salarial uneori e mai important pentru cine lucrezi decat ce anume prestezi.
Faptul ca prestezi bine si la timp te va ajuta la mentinerea job-ului.

Poti sa fii cel mai bun programator si sa lucrezi intr-o agentie de cartier care nu isi permite sa te plateasca atat cat ar trebui, chiar daca ocupi tu nu stiu ce pozitie.

Daca joci la FC. Dumbravita nu vei castiga milioane de euro pe luna oricat de bun esti, in schimb daca joci la Real Madrid, dupa ce ai ajuns acolo vei castiga milioane de euro pe luna indiferent de cat de bun esti.
Cat timp vei ramane la echipa sa beneficiezi de acel salar? Well…depinde de cat de bun esti.

P.S. ( pentru autorul thread-ului ) toate postarile tale sunt redactate cu o tona de greseli ortografice si gramaticale.
As putea sa jur ca iti urla compilerul cu erori de sintaxa.

3 Likes

well, that’s kind of true =))

  1. presupun ca vorbesti de top 5 orase cand zici firma mare, in focsani spre exemplu firma mare, bla bla , abiea puteau oferi 4500 lei net pentru pozitie de team lead care sa fie programator parttime, si ai fii suprins , ca tragea de mine ca engleza ta nu e buna ,bla bla doar ca sa mai las din salariu, depinde mult de oras si buget.
    In 2018 am avut placerea de a afla ca am putut lua acelasi salariusi intr-o firma mica fata de nationala, unde aveam un feedback lunar si imi spune mereu, te rog eu sa pleci ca nu esti de 10, ca tu imi pui intrebari ,vedeam efectiv cum managerul ii spunea sefului tehnic, nu il ajuta, eu vrea sa faca el totul singur. In concluzie avea ceva cu mine personal, mai mult sau mai putin.

  2. Cum are loc cresterea in senioritate? Ma pot numi junior sau mid level developer doar bazat pe cati ani am lucrat in domeniu sau exista si altii indicii?

  3. cand eram eu mai tanar eu eram setat pe 5 ani, ca sa fii senior, acum mai nou vad exista si posibilitatea de a fi senior dupa 3 ani, la start uri daca prinzi incepurile firmei in mai putin 2-3 ani(chiar daca tu nu ai mai avut vrun job,dar asta inseamna ca trebuie sa fii si putin istet.), poti fi senior si team lead(care defapt e un project manager care iti sufla in ceafa).

  4. au fost angajatori care au zis ca pun intentionat mai multe cerinte ca sa ii descurajeze pe fricosi,si amatori.

  5. Eu am master, doar cei din afara Romaniai intreba macar de chestia asta, eu l-am facut findca era unul usor.

  6. vad ca toti angajatori care asa cum spune @RedGuard sunt atehnici , te pun efectiv sa dai un test pe foaie fara internet, chiar si hr ul vrea sa dai face to face testele de genu’, parerea mea o baza solida teoretic astfel incat sa iti fie usor sa treci peste aceste teste de tip quiz, si niste algoritmi de baza cred fac mult mai mult decat masterul, gen daca te pregatesti(eficient) saptamanal 10 ore pe saptamana.va;preaza dupa 3-6 luni mai mult decat orice master.

6.Tehnologiile se schimba, din 2014 se tot vorbeste ca node js ingroapa php ul, sunt proiecte in node js, dar tot mai multe s-au dezvoltat in php, cred ca daca iau 8 programatori web, 4 sunt pe php.
Am observat in ultimul an ca daca ei au nevoie de o tehnologie anume si pe care ceilalti nu o stiu, s-ar putea sa cantareasca mai mult decat x ani de experienta ca nivel de implicare.
7. Categoric, dar la fel sunt si firme care realistic nu au task uri de Seniori, buget si toate cele si dupa o vreme cand ceri bani, poti fi cap de lista la restructurari, stiu ca unele firme pastreaza middle- seniori, altele tin mai mult timp juniori fiindca is mai ieftini.

  1. Cand intrii prima data in domeniu , poate nivelul tau de pregatire sa influenteze care va fii salariu tau in primii ani de munca? Ce vreau sa zic prin asta: eu am lucrat in timpul liber cu sa zicem React, TS, GraphQL… etc si cand sa zicem ca merg la internship eu deja stiu bine tech stackul si cat ei iti fac training cu chestii basic tu stii chestiii mult mai advanced dar asta va influenta cum vei fii platit la final cand sa zicem ca iti fac oferta sa continui cu ei?
  2. Cand esti la primul job, faci ce ti se cere nu ce iti place tie, ce consideri tu ca e mai benefic, eu mi-am pierdut jobul, m-a tinut minte seful ca mie mi se parea mai viitor Laravel decat wordpress cu drag and drop, asta prin 2016, dupa ce am plecat eu, supriza toti au renuntat la framework ul lor custom de vro 10 ani, si au trecut pe Laravel.
  3. Stiu personal, multi ingineri care nu au trecut de 5000 lei, au preferat sa faca reconvesie in It, vorbesc de inginerii de la Poli nu dar orice ingineri.

Problema e ca majoritatea discutiilor din cercurile de programatori se invart in jurul salariilor, iar mie personal mi se pare absurd sa discutam subiecte precum “de ce ala castiga mai bine decat mine?” sau “ce anume il face pe ala sa fie mai senior decat mine?” in momentul in care redactam un text si ne argumentam opiniile precum niste baieti care frecventau scoala doar ca sa joace fotbal in pauze.

Personal, daca as fi recruiter as recunoaste instant faptul ca nu esti pregatit pentru o anumita pozitie sau pentru un anumit rol direct din scrisoarea de intentie.
Indiferent cat de bun programator ai fi tu, efectiv nici nu m-ar interesa. Dupa aceea, te vei lamenta pe forumuri ca nu intelegi de ce nu te angajeaza nimeni, sau de ce nu ai nu stiu ce salar, ca doar tu stii sa lucrezi cu o tona de limbaje si tehnologii.

Ce nu intelege multa lume e ca diferenta dintre noi si indieni nu e data de faptul ca am fi genetic niste genii si niste programatori exceptionali.
Lumea vestica prefera sa lucreze cu noi din urmatoarele considerente:

  • avem traditii si valori mult mai asemanatoare cu ei.
  • suntem mult mai disciplinati si avem o atentie mult mai sporita la detalii decat indienii.
  • suntem dornici sa invatam.
  • suntem mult mai pro-activi.
  • suntem mult mai conectati cu tot ce se intampla in lumea buna.
  • in momentul in care trebuie sa participi la un meeting cu un client important, aproape ca nici nu va baga de seama faptul ca esti un est-european.

Cu cat ai un pachet mai atragator care sa includa:

  • modul in care iti prezinti ideile
  • modul in care vorbesti si te comporti
  • modul in care scrii
  • modul in care te prezinti
    Cu atat vei fi mai cautat si curtat de catre firme cu posibilitati financiare.

Daca tu nu lucrezi la modul in care te prezinti, atunci nu esti cu nimic mai deosebit decat un indian. Prin urmare nu vad de ce am mai vorbi despre aspiratii salariale.
Marea problema pe care o observ, e ca multi din domeniul asta nu tin cont de nimic mentionat mai sus, iar apoi se lamenteaza ca au un sef care stie mai putine despre programare decat ei.

P.S ( Asta e pentru “baietii care frecventau scoala doar ca sa joace fotbal in pauze” )
Pana si Sorana Cirstea a spus ca din punct de vedere financiar e mult mai profitabil sa fii in Top 20 mondial si sa arati bine, decat sa fii numarul 1 mondial si sa nu arati la fel de bine.

8 Likes

Regula este ca nu e nici o regula, la nici una dintre intrebarile tale. Totul se face dupa cum crede fiecare companie. Ce pot sa-ti spun sigur e ca masterul nu face 2 bani, daca nu e pe domeniul pe crae e business-ul pentru care programezi.
Eu cand ma uit pe CV-uri si vad un Dimitrie Cantemir si apoi un Master irelevant automat trag concluzia ca nu ti-a placut munca si ai stat pe banii alor tai cat de mult s-a putut.

Imi cer scuze ca reinviu acest topic, dar…

Am o cunostinta care e in cautarea unor Junior UI/UX Designeri si Junior Front-end Developeri pentru un startup deschis de curand.
In fine, nu asta e ideea. Nu e anunt de angajare aici.

Am zis sa ma joc putin de’a recruiterul. In momentul in care am mai vazut pe linkedin persoane cu poze de profil care contin “Open to work” sau persoane care au postat ca isi cauta de lucru pe pozitiile respective (+ aveau la descrierea profilului ca sunt “Junior UI/UX Designer” sau “Junior Front-end Developer”) am zis ca poate fac o fapta buna daca le trimit un mesaj in incercarea de a ii pune in legatura. (Repet, nu am facut spam aiurea. Am scris doar persoanelor care practic se plangeau ca sunt in cautarea unui loc de munca si nu isi gasesc)
*Mentionez ca am targetat persoane intre 20-24 ani

Ce invataminte am putut trage de acolo?

  • Well…timpul de raspuns e absurd. Au fost persoane care mi-au raspuns dupa 5 zile. Mi se pare incredibil sa fii in cautarea unui loc de munca, sa ajungi sa postezi public ca iti cauti de munca si sa raspunzi la 5 zile distanta (Fie vorba intre noi m-as mira sa fii avut prea multe alte oferte).
  • In momentul in care am specificat cerintele am primit clar raspunsuri precum “Nu sunt sigur/sigura ca as putea sa indeplinesc cerintele, deoarece eu sunt mai la inceput si nu prea stiu inca cum merg lucrurile” sau “Inca sunt la inceput si nu as putea sa fac x sau y, ci doar z”. Plin de scuze si lamentari. Mai pe scurt: “Intelege-ma te rog ca nu stiu sa fac atatea lucruri, pentru ca sunt la inceput, dar nici nu imi doresc sa lucrez fara 2000 euro pe luna si atunci doar cu anumite conditii.”
  • Oamenii ratau termenii tehnici mai rau decat Banel Nicolita centrarile. Se vedea din fundul satului ca experienta lor se rezuma la faptul ca de abia au deschis programele si inca nu au apucat sa le foloseasca.
  • Niste reply-uri ce am primit…efectiv erau “Hello sir” dar in romana.

In fine… E clar ca oamenii erau la inceput si nu judec lucrul asta. ( Trecem cu vederea si banalitatea portofoliilor sau lipsa lor )
In momentul in care a ajuns discutia la disponibilitate si hourly-rate/salar, din 10 mesaje cate am trimis am primit urmatoarele oferte:

  • 3 persoane nu mi-au raspuns deloc
  • 2 persoane mi-au spus ca ele nu pot sa lucreze mai mult de 2-4 ore pe zi
  • 2 persoane mi-au cerut peste $15/hr
  • 3 persoane mi-au cerut intre $12-$15/hr

Partea funny e ca dupa ce ne-am conectat, am observat un pattern interesant. Toti dadeau like-uri in prostie la postari precum “Daca lucrezi peste program, asta nu te face un angajat mai bun”.

As concluziona ca valul care vine din spate e total rupt de realitatea din piata, asteapta totul pe tava fara sa depuna pic de efort si isi doresc salarii competitive la nivel international fara sa ofere nimic in schimb.
Ca si o completare la ce am scris intr-un post mai sus, efectiv se pot gasi indieni pe Upwork mai seriosi si mai bine pregatiti profesional, dornici sa lucreze pe mult mai putini bani.

Sincer, cred ca aceasta criza din domeniul Tech care se tot preconizeaza e necesara ( cu tot pachetul de concedieri si lipsa a locurilor de munca ). Cumva trebuie sa se mai trieze piata.

5 Likes

Cume era aia?

Parte proasta e ca la 2 ani se dubleaza numaruld e programatori.

Partea buna este ca la 2 ani faci partea dintr-un grup si mai “elitist” in ceea ce priveste experienta.

2 Likes

cumva cu ce am spus pe aici

Foarte mulți au open for work pus cândva și lasăt acolo, nu înseamnă nimic. De aia nu-ți răspunde nimeni :grin:

1 Like

Am observat ca in Romania Linkedin nu este folosit la adevaratul potential, ba este confundat cu FB, ba lumea intra destul de rar, chiar si cand isi cauta job.

1 Like

Nu este o regula. Ecuatia e cat cere firma pe tine minus profit minus cat e dispus patronu sa iti dea minus taxe. Simplu. Sunt firme de putsourcing care cer peste 10k euro pe tine si iti dau 2 in mana

Eu nu as lua un contractor junior. Sunt prea multe riscuri, e ineficient, ajungi sa iti asumi formarea lui profesionala daca nu esti atent la ce activitati factureaza.

Un risc semnificativ pe care si-l asuma firmele in general care colaboreaza cu contractori e legat de independenta acelui contractor. La juniori in general sunt sanse mai mici sa-si gaseasca mai multe firme cu care sa colaboreze. Astfel, se bazeaza doar pe contractul cu firma ta. Unii citesc despre “norma de venit” si se gandesc ca economisesc bani, nu au nevoie de contabil. Totul frumos pana vine un control ANAF si afla ca norma de venit functioneaza doar la cod CAEN de consultanta, iar consultanta nu e acelasi lucru cu programare si testare - activitati uzuale efectuate de contractori.

Ce risca firma ta in cazul in care ANAF decide ca este o relatie de dependenta cu acel contractor:

  • amenda pentru ca lipsa contract de munca - practic ai primit om la lucru fara contract
  • nu ai platit contributii sociale pentru acel “angajat”, deci ajungi sa platesti din urma
  • control ANAF la firma ta, pentru ca ei fac controale incrucisate
2 Likes