Cum găsiți ramurile conexe cu dev-ul în proiectele personale / colaborări?

Salutări în primul rând și la mulți ani tuturor! Mă bucur să văd că există o comunitate pe tema asta în România care încă nu a murit și pare ce trebuie :slight_smile:.

Prima idee despre care mi-a venit în minte să postez și să vă întreb și pe voi, cum vedeți voi momentan posibilitatea de a dezvolta proiecte de la nimic la launch, sub formă de proiecte personale / colaborări?

  • Ați încercat lucruri de genul ăsta? Ați reușit să găsiți persoanele potrivite? De la scriere de conținut, promovare pe social media, configurare server / hosting, etc. Cam orice ar face parte din lansarea unui produs / serviciu online.
  • Cum găsiți comunitatea online, în special din RO dar și externă, în acest sens? Reușiți să găsiți oameni cu care să lucrați împreună sau aveți dificultăți?

Întrebările mele pornesc de la propria mea nevoie pentru așa ceva, dar în sensul de devs. Personal la mine skillurile de dev se opresc la WordPress și domeniul în care activez este growth marketing, ads, SEO, etc.

Însă am mai avut discuții cu oameni din diverse ramuri IT / grupuri și mereu când s-a ajuns la a face ceva împreună, nu s-a mai făcut nimic. Sunt curios să văd și alte păreri.

#happycoding vă urez :slight_smile:

Industria asta s-a schimbat mult in ultimii ani, totul a devenit foarte scump si complicat, iar sansele de reusita pentru un proiect personal sunt in continua scadere. Alta problema este ca utilizatorii s-au obisnuit cu un nivel de calitate mare oferit “gratis” de google/facebook/altii.

Sunt 2 moduri mai ieftine de a crea un proiect cu sanse mai mari de succes:

  1. Prinzi de la inceput un val, poate va mai amintiti cum erau la inceput store-urile apple/google, relativ putine aplicatii, mult entuziasm, putina concurenta.
  2. Copiezi o aplicatie/idee care are market fit si mai adugi tu ceva peste ea.
2 Likes

Eu zic că sunt două posibilități.
Fie ai un cerc de prieteni la care știi că poți apela, fie te întinzi cât îți e plapuma, adică faci singur ceea ce poți.

Proiectele de genul ăsta se dezvoltă de mai multi oameni, preferabil fiecare dezvoltat pe una din ramurile care se intersectează în proiect. Este un nivel avansat de antreprenoriat care, zic eu, presupune cel puțin cunoștințele și experiența antreprenoriatului clasic.