Cum lecturăm / luăm notițe eficient? Ebooks? Format Fizic?

Mi-a venit un pachet cu carti (de specialitate). 2410 lei.
Bietul om de la curierat era foarte bulversat, cum naiba sa coste atata niste carti? :slight_smile:

4 Likes

Wow, ce ti-ai luat?

as paria ca pachetul lui @anon31094663 are 4-5 volume groase (am calculat rapid in minte 500 lei cam 100 eur, stiind ce topicuri ii plac probabil cartile sunt 100 sau mai mult bucata)

1 Like

6 de fapt, dar e destul de buna estimarea.
Machine Learning vreo doua si restul mai specializate, pe Computer Vision.

2 Likes

Fa un quick search daca le gasesti si pe Oreilly. Si eu tot mi-am comandat dar costa si mai mult si cateodata a durat livrarea saptamani. (majoritatea din state)

Astia cer $500 pe an dar pe langa carti mai au si traininguri frecvente cu tot felu de experti din industrie, plus cursuri video.

3 Likes

Nu-mi plac cartile in format electronic. De obicei alea pe care le parcurg eu au formule si grafice prin ele, notate in stil clasic (4.74 style) si prin text fac referire la ele. Daca ai norocul sa ai un pdf cu linkuri la referinte inca ar fi ok, dar de obicei nu este cazul. E super enervant sa dai scroll tot timpul la pdf ca sa gasesti formula sau chartul la care se face referinta, e mult mai usor/practic in format fizic.

De aceea printre cartile comandate acum de exemplu a fost si asta Elements of Statistical Learning: data mining, inference, and prediction. 2nd Edition. (su.domains) in ciuda faptului ca exista free online. Tiparitul la imprimanta e si ala enervant, o pagina / A4 e format prea mare, doua pagini / A4 de obicei prea mic, plus alte inconveninente, inclusiv faptul ca de fapt iesi destul de scump si asa si mult mai aiurea.

Apropo de tematica, exista una mai ‘dumbed down’ pe aceeasi tema ca mai sus: An Introduction to Statistical Learning (statlearning.com) care contine si cod (R), stilul ala nu-l prea agreez (inca aia e ok, a se vedea mai jos).

Adevarul e ca se poate si mai rau, in stilul asta (am si cartea asta de multa vreme, nu a fost in ultimul lot): Hands-On Machine Learning with Scikit-Learn, Keras, and TensorFlow: Concepts, Tools, and Techniques to Build Intelligent Systems: Géron, Aurélien: 9781492032649: Books (amazon.com)

4 Likes

Asta e un exemplu clar de ceva wastefull pt unii dar OK pt altii, de ex la crypto, ce se agita unii ca se consuma energie degeaba, insa la fel, se taie copaci pt o fita.

Se taie mai multi copaci pentru hartii inutile cerute de statul roman :slight_smile:

2 Likes

Pe langa O’Reilly mai e si Packt, care nu exceleaza la stil insa scoate carti pe banda rulanta si e 5-10-12 usd/luna abonamentul. Si Manning unde poti si sa te inscrii pentru beta testing la liveProjects si primesti acces la cartile pe care se bazeaza proiectele.Insa da, si eu imi mai cumpar editii tiparite pentru unele carti de buchisit pe indelete.

2 Likes

Probabil n-ai citit ce-am scris, sau n-ai inteles. Posibil din cauza ca n-ai parcurs prea multe carti in format electronic care sa contina formule la greu.

Da, povestile nemuritoare pot fi citite si pe un e-reader.

Nu e o ‘fita’.

1 Like

Poate asa esti obisnuit, dar poti sa ai cartea pe split screen, poti sa cauti, sari la pagina, etc. nu trebuie sa dai scroll, mi se pare o rationalizare, in fine, mi sa parut un bun exemplu de cat de subiectiva e viata.

@mark Eu sunt mega fan al cărților electronice: sunt livrate instant, poți căuta, poți face mențiuni non-distructive pe carte, mă oftic foarte tare când văd că piața românească de carte nu prea există în format electronic.

DARRRRR

Când ai referințe la 5-6+ pagini distanță este infinit mai comod să pui ori o limbuță ori să stai cu mâna și să dai câte X pagini dintr-un foc. În format electronic îți lipsește acea privire de ansamblu cu „am citit asta pe la o treime din carte”, pe care îți este imposibil să o ai altfel decât în format fizic.

Poți observa neajusul ăsta cam la orice carte mai tehnică, ce are exemple de cod, diagrame etc.

În caz de nevoie, da, te poți descurca și cu o carte în format electronic, dar…

(apoi, comparăm copacii tăiați pentru o carte cu cei tăiați pentru ikea, de ex? :smiley: )

7 Likes

Cu ce ma ajuta ‘split screen’? Tot trebuie sa fac scroll la fiecare formula/chart/referinta mentionata.
Cautarea dupa gaseste 100 de referiri, nu neaparat formula referita e prima, se fac referiri si inainte (mult mai rau cand e vorba de charturi/referinte, ultimele sunt chiar la sfarsit).

‘Nu trebuie sa faci scroll’ e fals.

Dar nu ma astept la altceva de la cineva care plange dupa copaci in timp ce militeaza pentru uciderea lor prin privarea lor de CO2.

1 Like

E funny cand omul are o gramada de mobila din lemn prin casa, dar ii lipseste biblioteca, pentru a ‘salva’ un procent de pom.
E funny cand omul militeaza contra CO2ului, incercand sa sufoce pomii pe care zice ca ii ‘salveaza’. E funny cand omul militeaza contra combustibililor fosili, nerealizand ca acum sunt mai multi pomi in Europa decat acum vreo 100 de ani, datorita acelor combustibili fosili Watch: How Europe is greener now than 100 years ago - The Washington Post.

2 Likes

Și eu sunt mare fan cărți în format fizic, mai ales la cele tehnice, din aceleași motive enumerate de tine.

Am și un Kindle Gen 4, dar la fel, nu poți parcurge conținut tehnic (cu conținut de cod/formule/diagrame pe așa ceva).

Ai încercat totuși să folosești și o tabletă?
Eu am cumpărat una relativ ieftină pentru momentele în care sunt plecat de acasă și mi-ar fi greu să car după mine prea multe.
Găsesc aplicațiile de reading de la Google Play și Kindle destul de OK, cu mențiunea că la cărțile urcate din sursă externă nu se vor sincroniza cu alte device-uri.

Folosesc în ambele aplicații un sistem de etichetare care mă ajută să ajung repede la referințe.

Am tableta, e-book reader, laptop, desktop, whatever, tot carti tiparite prefer.

Fac ceva pentru compensare, generez cat mai mult CO2, in asa fel incat pomii (sau stuful sau altceva din care se face hartia) sa poata sa creasca mai bine:

Eu ce vreau e un ebook reader mai mare. Același concept, dar mai mare. Nu am probleme cu ochii dar nu știu, sunt obișnuit cu pagini un pic mai mari, mă enervează formatul kindle.

1 Like

Exista si de 13.3’’.

Eu am unul destul de mare si tot nu-mi place.

Remarkable anyone ?

Dintre cele e-ink (mie mi se se pare cel mai aproape de hârtie), Remarkable 2 (10inch) mi se pare cel mai apropiat. Mai există și altele mai mari (spre 13") de la brand-uri despre care nu știu nimic.

Dar PDF-urile sau cărțile tehnice mi se par la fel de greu de urmărit ca pe orice device e-ink.