Cum pot sa lucrez legal pentru o companie din SUA ca un consultant IT full time, remote din Romania?

Vreau sa lucrez in legalitate din Romania, sa platesc taxele aici (ca sa am asigurare medicala, pensie, etc.) si sa pot face facturi.

Care sunt optiunile mele?

Ma gandeam la PFA, dar nu stiu daca activitatea s-ar incadra ca fiind independenta tinand cont ca voi lucra full time doar pentru ei (asa ar aparea si in contractul cu ei).

Cred ca ar trebui un FAQ pe forum. :smiley:

1 Like

Activitatea depndenta in cazul PFAurilor are importanta doar in cazul cand singurul client este din Romania, pentru ca se considera angajare mascata (pana nu anul trecut impozitarea pe PFA era mult mai mica).

Incearca sa explorezi Varianta microintreprinderii, in care te angajezi pe tine si platesti 2% din ce facturezi (in loc de 16% din profit). Asa vei avea si carte de munca perfect legala, plus ca o parte din cheltuieli o poti deduce.

2 Likes

Confirm ce spune tekkie. pfa-urile incep sa devina o problema. un imm cu impozit pe venit e OK. Ai intre 1si 3% impozit pe venit ca firma si 16% pe dividente 5%.

Cheltuielie deductibile (sunt deductibile cheltuielile efectuate în scopul realizării activității economice.) nu te vor ajuta foarte mult catitativ (caci se aplica doar acel 5%) - insa te pot ajuta la cashflow.

1 Like

Poti sa explici de ce devine o problema PFA-ul, te rog?

se introduce de anul asta contributia la pensii, pfaul va plati % de pe fluturasul de salar, dar acesta nu constituie stagiu de cotizare completa daca nu achiti si % angajatorului

la un calcul reiese ca e mai bine sa iti dai tu salar pe micro, un salar decent, dar nu max din factura; pe acela platesti contributii la pensie si esti si asigurat; restul banilor ii folosesti pt cheltuieli in folosul activitatii firmei (pana la un anumut cuantum poti chiar sa decontezi cina in oras cu un partener de afaceri, de ex), iar restul sa ii incasezi ca dividende, impozitate doar cu 5%, fara sa platesti toate acele multe % la pensie si asig sanatate

cred ca aici e mai bine detaliat cu exemple
http://lbhn-1602388572.eu-west-1.elb.amazonaws.com/stire/20523166

2 Likes

Cred că CAS și CASS erau de plătit și până la 1 ianuarie; parcă nu erau de plătit de cei ce erau angajați „pe PFA”…

1 Like

Sanatatea se platea normal, dar la pensii fiecare PFA specifica o suma (in practica foarte mica) la care sa se vireze contributii. Ca si cum isi alegea PFAul singur pragul salarial. Iar % aplicat la suma aceea mica declarata era infim.

Modificarea vine din faptul ca statul nu mai permite sa alegem suma pt care contribuim, ci ne imparte in 2:

  1. PFA norma de venit: % pt pensii se aplica la norma de venit. Norma de venit se stabileste de fiecare consiliu local in parte (in unele cazuri e aceeasi pe toate localitatile din judet, in alte cazuri orasul resedinta de judet are norma mai mare, restul mai mica). Alegerea judetului se face pe baza adresei de domiciliu specificata in buletin.
  2. PFA cu impozitare in sistem real: % pentru pensii se aplica la suma facturilor emise; deci nu se scad costurile operationale, internetul de exemplu. Spre exemplu, daca PFA a facturat intr-o luna EUR 5000, atunci toate procentele de pensii si sanatate se calculeaza din acea suma. Abia apoi se scad cheltuielile operationale, si apoi se aplica 16% din ce a ramas ca si profit.
3 Likes

Si contributia la pensie va fi cea de la un salariu decent VS tot ce s-a facturat, adica o diferenta imensa, la fel ca pensia pe care ar trebui s-o primesti.

Din 2017 se va plati si 5.5% CASS la dividende, scutirea este doar pentru 2016.

1 Like

Eu inca sustin varianta de PFA. Asa fac si eu. Este mult mai simplu. Mergi pe norma de venit, care este destul de mic. Chiar daca se plateste pensie, sanatate si impozit, norma de venit pe Timis (unul dintre cele mai mari) este de 33.000 RON/an.

Daca lucrezi in afara EU nu platesti TVA. Nu ii intereseaza nici contractul. Tu doar pur si simplu emiti facturi. That’s it.

Cat despre norma, daca lucrezi pentru US, Canada, Australia, nu ai cum sa castigi mai putin de 1000 Euro / luna, adica 12000 Euro/an, adica 53.500 RON/an. Adica cu aprox 50% mai mult decat norma de venit. Dar tu vei plati impozit in continuare doar pe 33.000 RON. Deci practic cei vreo 25% taxe (impozit + cass + pensie) se traduc doar in vreo 18% din suma reala.

Un alt avantaj este ca ai contabilitate zero. Dai doua declaratii si iti faci tu vreo 2 registre si o balanta. Nu ai cheltuieli de contabilitate. Si daca esti comod si nu vrei sa pierzi timpul cu hartiile, iti face un contabil toate astea o data pe an pentru o suma modica.

Si acum sa fim seriosi, cine lucreaza pentru 1000 Euro/luna 8 ore/zi pentru Americani in IT?

10 Likes

Salut,

Cred ca depinde si cat de complexa ti se pare tie toata treaba aceasta administrativa.
Am intalnit mai multe persoane care cred ca a avea o firma implica mai multa bataie de cap si prefera varianta unui PFA/II.

Mie nu mi s-a parut atat de complicat, am avut de a face si cu PFA inainte si am ajuns sa prefer SRL pentru ca aveam nevoie de mai multe categorii diferite de activitati economice pentru care sa facturez.

In toate directiile exista taxe si impozite, solutia este sa iti cresti “cifra de afaceri”, nu sa faci calcule pe care varianta ti-ar intra mai multi bani luand un calcul fictiv de 1xxxx euro.
Cand iti alegi o solutie administrativa de tip PFA sau SRL de fapt avantajele si dezavantajele eu le-as vedea mai degraba la cate drumuri la ANAF faci, cate declaratii, cate drumuri faci la ITM, cine se ocupa de noutatile legislative (platesti pe cineva sa te tina informat sau te informezi tu singur), de ce alte acte ai nevoie etc.

Pe un salariu suficient de mare, cu un domeniu de activitate nisat care nu se va schimba, probabil as opta pentru un PFA.
Daca te intereseaza sa te extinzi pe viitor, sa facturezi si alte lucruri, sa-ti deduci diferit taxele/cheltuielile, sa nu iti bati tu capul cu contabilitatea si cu schimbarile normative destul de dese din RO - poate vrei SRL (varianta mentionata de microintreprindere de 1-3% CA ) sau poate incepi cu PFA si apoi iti faci si SRL sau convertesti PFA la SRL.

In plus, sa mai tii cont si de noua legislatie cu taxarea pentru sediul social - cresc impozitele acolo si am impresia ca in cazul tau nu poti sa declari ca nu ai activitate la sediul social (sa zicem ca acolo lucrezi de fapt pentru US) - pentru ca inca mai trebuie sa declari unde iti vei desfasura activitatea economica (la tine, la client, la un stand etc.) si in functie de asta se va calcula. Oricum, inca nu e asa de clar acest aspect - pana la 31 martie 2016 este ‘deadline-ul’ - insa tu inca nu ai nimic infiintat - la tine o sa fie valabil ulterior.
Momentan ‘scapi’ daca nu-ti deduci utilitatile pe PFA/SRL. :slight_smile:

2 Likes