Cum sa faci trecerea la freelancing?

Salut! As dori niste pareri daca se poate de la niste persoane care lucreaza acum ca si freelanceri si care sunt dispusi sa impartaseasca din experienta lor si altora. Eu am experienta pe partea de Java (core si jsf) am lucrat aproximativ un an in acest domeniu, insa mereu am mi-am dorit sa fiu freelancer(…stiu ca sunt si multe dezavantaje).

Stiind ca pe partea de Java e destul de dificil sa devin freelancer, intrebarile mele ar fi urmatoarele:

In afara de php, javascript, css si html, ce anume ar fi absolut necesar sa mai invat pentru putea gasi proiecte? (… ma refer la framework-uri sau alte limbaje de programare…). Mentionez ca momentan stiu la un nivel mediu java, javascript, mysql, css si html. Cu php am lucrat foarte putin insa ma bazez pe cunostintele de java si OOP sa inteleg destul de repede cum functioneaza acest limbaj. In momentul de fata sunt capabil sa fac un website de la 0, insa stau mai prost pe partea de design.

Unde anume as putea gasi proiecte mici pentru inceput? Nu doresc sa ma arunc la proiecte complexe pentru ca nu vreau sa o dau in bara cu estimarea timpului. Doresc sa gasesc chiar si proiectele banale care valoreaza cativa euro. Asta m-ar ajuta sa capat incredere in mine si sa imi pun in practica cunostintele.

Multumesc!

Nu exista proiecte mici de Java :frowning:
Cam trebuie sa treci la altceva daca devii freelancer, la ceva in care timpul conteaza si e importanta reutilizarea codului mai mult decat o solutie bine fundamentata si documentata.

Tocmai, de asta am mentionat ca doresc sa invat php. Stiu ca majoritatea proiectelor pentru freelanceri au la baza php.

Recomand javascript mai degrabă.

Surprinzător sunt mai multe și mai bine plătite, mai ales că javascript știe și backend mai nou.

Bagă react și angular în principal.

de ceva vreme tot tatonez si eu upworkul :))) Angular/React pe frontend si backend in nodejs mi se pare ca e cel mai cautat pentru pozitii full stack. Nici .Net Core nu sta rau in cautari.

Doar ca, daca esti angajat full time al unei companii, mi se pare foarte greu sa faci trecerea progresiv catre freelancing, luand la inceput proiecte mici, part time, pe bani putini. Nu stiu daca suna urat din partea mea, dar sa gasesti proiecte cu 5$ pe ora ( - 1$ comision upwork, ramai cu 4 din care mai scazi la retragere) mi se pare derizoriu. Upwork in astea se scalda.

Iti dau un sfat prietenesc: invata tu bine de tot Java si intri contractor in proiecte mari de java de la 30-50 de dolari pe ora, doar sa fii bun.

1 Like

Sau la Toptal, unde îți pui ce tarif dorești. Și mai găsești și proiecte la tariful ăla :slight_smile:

Bine, asta presupune să știi mai mult decât hello world, dar asta e o altă discuție.

La Toptal nu te pun sa sclavagesti 2 saptamani pe ceva proiect (de genul sa faci un panou de control intreg) ca apoi sa ai 3% sanse de reusita?

Sursa: https://medium.com/@karolisram/getting-into-toptal-the-entire-process-f3ee4f931949

Lol, nu.

2 săptămâni este deadline-ul la proba practică; cel puțin în cazul meu toată povestea a durat 3-4 h împrăștiate pe parcursul a 2-3 săptămâni parcă (cu tot cu 2-3 interviuri de câte 20-30 minute fiecare)

În plus, nu dau cu zarul și acceptă 3% din aplicanți… Depinde de skill-urile fiecăruia.

Patru ore suna rezonabil. Ma gandeam ca e 3% fiindca sunt putini nebuni care sa lucreze pe gratis 2 saptamani.

3% pentru că testele pot fi dificile uneori. S-au înregistrat în jur de 50+ persoane de pe linkul meu, doar una a trecut cu brio toate testele.

Salut baieti,
Aveti exemple de proiecte terminate pe upwork/toptal? Si cam cat ati primit?
Eu am bidat mult pe upwork. Folosesc c# in viata de zi cu zi si am aplicat la multe proiecte care cereau automatizare (exemplu postare automata pe diverse siteuri).
Desi bidul mediu era 30$ pe ora, bidam intre 10 si 20.
Am pus si profilul meu de linkedin la descriere.
Totusi, mai mult de 5 intrebari nu am primit.
Una era de la un tunisian la care nu aplicasem, alta de la un canadian care m-a intrebat in cate zile termin proiectul si alta de la un “cetatean american”, al carui user l-am cautat pe net si pare ca era dintr-o tara africana.
Americanul imi lasase un id de discord, cand l-am contactat a spus ca e in concediu. Apoi imi trimitea mesaje aiurea ca imi da 50-50.
Pe toti i-am rugat sa imi faca o prezentare video a ceea ce vor sa faca si separat un document cu ce featureuri sa aiba softul.
Nu am primit de la nimeni asa ceva. Doar pe vorbe nu se poate.
Un prieten mi-a sugerat sa ma angajez fictiv pentru a-mi da singur rating. Insa mi s-a parut sub demnitatea mea.

3 Likes

@iamntz voi incerca si eu toptal. Multumesc.
Daca ne poti ajuta cu niste tipsuri ar fi super.

2 Likes