Cum sa gasesti job in afară?

Am 34 ani, si sunt la nivel de senior pe java in principal, m-am decis sa imi incerc norocul in UE, mai exact Germania, problema e ca nu prea stiu cum sa incep. Din pacate nu am un network, asa ca m-am gandit sa aplic la job-uri pe linkedin, apoi inchiriez un airbnb, sau o chirie mai naspa temporar, gen camin, si imi fac actele, etc.

Daca ati plecat din RO? Cum a-ti procedat? Cum a-ti gasit job-ul? Pot sa ma descurc doar cu engleza pana invat? Si in final, s-a meritat, stiu ca e posibil sa raman cu mai putin bani dupa toate costurile, dar nu imi pasa pt ca stabilitatea long term e mai importanta pt mine.

1 Like

Sincer, ce faci tu este foarte căutat, chiar si remote.

Adaugă recruiteri pe LinkedIn.
Găsește ceva remote, eventual chiar pentru un client din Germania și apoi te muți acolo.

Sincer, să nu găsești de muncă pe nișa ta mi se pare extraordinar.

Dacă ești dornic de remote: Toptal :smiley: (java e chiar printre cele mai cerute)

Dacă vrei musai la clientangajat, vezi că la începutul fiecărei luni este pe HN un subiect pe temă. https://hn.algolia.com/"Ask HN: Who is hiring?" (cu ghilimele), sort by date.

1 Like

Eu am ales Olanda de 2 ori in ultimul deceniu, nu e nevoie sa stii limba, poti face absolut orice interactiune cu institutiile statului in engleza. Nu voi detalia de ce nu am ales Germania, mentionez doar ca ma simt mai bine aici stiind ca piciul meu merge la scoala.

Cauti firma, jobul, direct. Nu mergi prin firme cu filiala in Romania care te muta ele aici. Vei fi locked-in intr-o chestie din care nu poti iesi cativa ani, si vei fi de fapt outsourced catre o companie pe care o puteai gasi tu din prima.

Cautam si noi oameni pe Java: Find your job - Careers
Aplicand direct vei primi relocation package care include 2 luni de chirie (pana iti gasesti), mutatul tuturor lucrurilor personale (da, si mobila), precum si prima de instalare consistenta.

5 Likes

Multumesc foarte mult, o sa aplic chiar, am zis Germania pt ca m-am gandit ca sunt mai multe job-uri, prind limba mai usor, etc

Nu as vrea sa lucrez pe pfa pt o firma din EU, scopul meu e sa ma stabilesc acolo.

1 Like

Intra pe reddit da join la comunitățile relevante pentru tine, programare, java, etc, și o să curgă reclamele :slight_smile:

La fel pe facebook, bagă-te în câteva grupuri de java mari pe europa, și te va umple facebook de reclame.

Vorbesc din experiență.

Bine, nu zic să fie asta strategia ta principală dar așa pe lângă nu strică să vezi ce apare.

1 Like

Nu poluez topicul, dar hai in privat sa te ghidez un pic cum sa citesti job descriptionurile si sa vedem ce se potriveste cu ce stii deja sa faci.

2 Likes

O poți face aici fără probleme, sunt sigur că ar beneficia și alții de această informație :wink:

2 Likes

apoi @iamntz doar nu mai vrea careva sa emigreze in Germania si vine acilea la “biggest company you never heard of” ca o zis @tekkie ca ar fi o idee buna? :love_you_gesture:

legat de cum sa gasesti angajator afara am zis mai sus, cauti direct firma, nu te lasi la intermediari ca “rezolva” ei — si apoi negociezi ce poti

pt cine inca e dilematic, clar ramai cu mai putini bani comparativ cu ro unde ai un cost al vietii insignifiant (ex: eu fiind gurmanda si pofticioasa de nu se poate am dat aici luna trecuta 1000 eur pe mancare, 3 oameni — pai in ro mancam numai in oras chestii de 10x mai gustoase, aici mai trebuie sa si prestez la bucatarie de banii aia)

comparatii intre tari vestice las pe altii sa faca, eu stiu ca e mai scazut costul vietii in DE, insa si salariile sunt mai mici si overall tot acolo iesi

eu stau in germania de 8 ani, write me a private message with all the questions and I will reply back :wink:

1 Like

Sorry de offtopic, am uitat sa scriu mai sus la promovarea Olandei ca optiune pe termen lung. Avem 27 + 13 zile de concediu platite in fiecare an. Nu e la nivel national, insa la noi in Brabant cam e norma. Eu dupa 3 ani aici inca nu am reusit sa consum tot, o parte mica se plateste inapoi in decembrie. Si nu, nu avem atatea bank holidays ca in Ro.

Cele 13 sunt asa-numitele ADV A survival guide to work contracts in · Adams Multilingual Recruitment

Sugestie pt @iamntz : fa-ne topicuri “cum e in tara X” sa ne desfasuram, si sa punem doar link inapoi. Vad ca si @zitrusgrape are material, cel mai probabil il impingem si pe @IceRidder sa ne zica de Berlin.

3 Likes