Cum sa ne convingem colegii sa foloseasca anumite tool-uri / metode de lucru

http://blog.leif.me/2013/02/dissertation-published/

Am gasit o lucrare de doctorat chiar interesanta, in care autorul studiaza metodele de persuasiune potrivite lumii IT. Se poate descarca free PDFul.

1 Like

Misto. Dar la mine e ceva mai simplu, eu pot sa ii oblig :stuck_out_tongue:

3 Likes

Ai un avantaj foarte mare daca poti impune, sunt putini cei privilegiati in felul asta. Am vazut multe cazuri in care developerii vor sa initieze imbunatatiri si se lovesc de factorii de decizie, in situatiile acelea e mai bine sa ai un arsenal de convingere.

1 Like

N-am de gând să citesc 200+ pagini pe subiect; m-am mulțumit cu sumarul :smiley:

Mie mi-a plăcut abordarea lui @patkoscsaba în One bug per month și îmi aduce aminte de povestea cu broasca fiartă (dacă o arunci în apă clocotită sare din oală, dar dacă o pui în apă rece și pui oala pe foc fierbe)

Altfel spus, faci totul progresiv, cu pași mărunți.

Ar fi mai interesant de văzut cum îți faci superiorii să accepte anumite schimbări (am renunțat la un client pentru că nu a vrut să folosim version control).

De exemplu, cum convingi clientul¹ să includă și testele în procesul de producție? Da, știu, nu ar trebui să ceri voie clientului pentru modul în care îți faci treaba, dar probabil va trebui să explici de ce de o săptămână scrii vizibil mai puțin cod decât făceai înainte. Și nu, venitul cu 30 minute mai devreme la muncă nu ajută foarte mult; ar trebui să te apuci de treabă cu patru ore mai devreme pentru a păstra ritmul :smiley:

@ct27stf: este de preferat o abordare care nu îți face colegii/subalternii să te urască (sau să urască respectiva unealtă).


PS: Mă enervează la culme cărțile oferite doar în format PDF. Unde sunt Epub, Mobi?

¹ dacă ești angajat, clientul este angajatorul

1 Like

https://www.google.ro/search?q=pdf+to+epub+mobi

On-topic: Inca o ditai cartea, de citit…
Sunt curios cati din voi vor folosi acele metode…

Ai folosit vreodată vreun tool de conversie? Cum merge? Cam tot ce am folosit necesită verificări și ajustări ulterioare…

Intervin si eu nitzel cu un mic offtopic: voi postati multe linkuri despre… chestii. Dar va opriti acolo. De ce nu acompaniati cel link cu a voastra parere despre continutul lui. Nu numai ca asa va castigati dreptul de a intreba “Voi ce credeti?”, dar nu mai lasati impresia ca sunteti comozi. Stiti voi - facand copy/paste si asteptand sa inceapa discutia. This ain’t twitter.

1 Like

Nu pentru conversia in cazul de fata, din moment ce doar PDF-uri folosesc, pentru carti, dar deobicei din primele 4-5 incercari nimeresc o conversie care sa convina… (Asta-i parerea mea, @nush …)

Daca ce propui nu e subiectiv, ci dimpotriva, e ceva comun si popular, si daca oamenii sunt opaci, ma intreb ce poti face.
Chestia asta cu convingerea nu mi se pare ca isi are locul pentru astfel de lucruri.
Primul care trebuie sa inteleaga o astfel de sugestie si sa propuna o dezbatere pe marginea ei e managerul/team lead-ul proiectului.

Fair point, @nush, iti dau dreptate ca sunt mai minimalista in comentarea linkurilor pe care le consider utile, cel putin la inceputul discutiei. Incerc sa ma revansez mai jos pentru acesta particular.

Organizatiile si echipele sunt de multe ori rezistente la schimbari. Desi noi ITstii suntem printre cei mai privilegiati pentru ca in industria noastra se “intampla lucruri”, nu de putine ori intalnim cazuri concrete in care oamenii parca traiesc in alt secol dpdv al metodelor / tehnicilor pe care le folosesc. Eu am patit de cateva ori sa incerc sa aduc metode moderne de lucru, doar ca sa mi se reteze scurt ca nu este timp, nu sunt bani pentru asta, si am lasat-o moale pana am schimbat colectivul. Acum, dupa mai multi ani, imi dau seama ca trebuia sa incerc mai serios sa schimb lucrurile din interior. E un mare avantaj pentru o companie sa aiba astfel de oameni care modernizeaza lucrurile din interior, pentru ca daca nu se intampla asta, ajung la un punct in care fie trebuie sa puna lacatul pe business, fie trebuie sa aduca pe bani multi din afara consultanti care sa le arate cum se face. Si cazul acesta al 2lea e plin de surprize, pentru ca angajatii carora li se traseaza schimbarile sunt reticenti si o parte pleaca, astfel incat compania are de pierdut experienta valoroasa.

Practic am constatat ca intelegerea psihologiei umane ajuta mult la imbunatatirea mediului de lucru. Personalitatea mea mai orientata pe rezultate nu cadreaza totdeauna cu companiile/echipele carora le place sa fie caldut. Dar tocmai aici e frumusetea! Eu una am descoperit-o mai tarziu decat mi-as fi dorit, ma refer la aceasta recompensa nefinanciara pe care o am cand aduc ceva benefic din interior.

2 Likes

Sunt de acord cu tine @tekkie te inteleg perfect, sunt intr-o situatie similara, posibil una si mai proasta decat in care esti tu.

Eu nu cred in “metode psihologice” pentru astfel de lucruri practice.
Inteleg opozitia si reticenta developerilor, dar nu o inteleg pe cea a team lead-ului/managerului echipei/proiectului.

Sigur, daca refactorizezi sau schimbi ceva, asta inseamna bani.
Sunt ore petrecute pentru a schimba ceva fara un efect concret vizibil, nu e nici un feature nou implementat, si nici nu “merge nici mai repede”.

Dar in realitate, in the mid to long-run, oare cati bani costa daca NU o faci?
Din pacate unii nu inteleg si nici nu au viziunea acestor lucruri.

Un semn important ca sa intelegi cu cine stai de vorba este atunci cand propui ceva, si vezi o lipsa totala de interes real sau o respingere din start.

2 Likes

Eu i-as intreba daca au auzit de technicat debt, si as observa reactiile lor, fie ca au auzit, fie ca nu, si le povestesc eu.

1 Like

sigur ca trebuie sa incerci mai intai ca sa vezi cum stau lucrurile

1 Like

Voi vorbi despre colegi, nu despre management. Convingerea celor “de sus” necesita adesea sa fii… nu cum as vreau eu sa fiu.

Omu, atat timp cat lucrezi cu oameni, psihologia are o legatura directa cu practicul. Sau crezi ca un burnout-ul nu are nimic de-a face cu capul? Sau frustrarea unui bug? Sau jocurile de putere? Sau nervii intinsi prin micromanagement continuu? Sau furia cand nu primesti marire/bonus sau chiar concediu? Inteleg ca esti unul dintre pragmatistii aia care ar expedia pe Freud intr-o clipita, dar nu exagera expediind intregul set mintal al omului. Ala-i combustibilul practicii. Mai ales cand spui “si vezi o lipsa totala de interes real sau o respingere din start” ← ala-i creierul, dude; nu-i nimic “practic” in respingerea aia, ci in efectul ei.

Drept dovada, cat timp vorbeste despre convingeri umane, vorbesti despre psihologie - fiindca mintea este tinta convingerii tale. Ce numesti tu “practic” sunt efectele acelui proces de convingere. Ce vrei tu sa penetrezi este mintea nu… ceva practic. Mai vrei comparatii? - ca incep sa ma repet.

With that outta the way…

In ultima instanta, eu sunt de parere ca formularea ar trebui sa fie “Cum sa facem ca ai nostri colegi sa se convinga singuri sa foloseasca anumite tool-uri/metode de lucru” (aka “metoda socratica”). Formulat asa, treaba nu devine mai usoara, dar macar mai clara: ajuta-l sa se convinga singur. Pt asta sunt mai multe metode (X = lucrul de care vrei sa-l convingi):

  • empatia & shit - fa-l sa experimenteze (“pe propria piele”) X;
  • in absentio & shit - fa-l sa observe diferenta (in rau, chipurile) prin lipsa lui X;
  • teoria & shit: da-i o baza teoretica a lui X.
    Or mai fi altele.
1 Like

In acest caz alegi sa vorbești despre ceva care nu e practic.

Unii din colegi pot fi receptivi, dar într-o echipa agrearea și urmarea unor reguli și pattern-uri de toată lumea e necesara, altfel ce rost practic mai are dacă doar o parte respecta și alții nu?

Cu alte cuvinte, vrem sau nu vrem sa recunoaștem, leaderul e cheia, căci el face regulile.

De acord.

O nuanța totuși: consider ca e întotdeauna bine sa fii proactiv și dacă ai ceva obiectiv de propus sau spus, sa o faci, dar asta e diferit de a convinge.

Mai departe, tine de factorul de decizie sa fie deschis la discuții, sa inteleaga ce propui, si sa le transforme in regula astfel incat toata echipa sa le adopte.

Toti avem de învățat cate ceva, mai ales in IT, deci ar trebui sa fie o schimbare normala.

1 Like

Haha, prin atatea principii democratice si vidate, ca “vai, toata lumea are aceeasi putere” sau “nu exista ierarhie in aceasta WOW echipa agile”, sa citesc atat sovisnism e ca o gura de aer proaspata. :joy: Cred ca esti un lead din ala old-school, nu? Leaderul este cheia, @kilogrammer!

Totusi… O fi facand el regulile, dar succes sa le aplice daca forul interior al “subalternilor” nu accepta cea regula. Nu-s de acord cu lipsa de ierarhie, dar nici cu supradoza de autoritate. Si nu spun sa convinga un singur coleg, wtf? Sa-i convinga pe toti din echipa, ce naiba. Eu vorbeam desre CUM s-o faca. Sa aduca la unison echipa prin a convinge-o singura de anumite lucruri, mai degraba decat prin convigere externa (reguli fara motive, ierarhii, standarde neargumentate etc.).

Say what now? Adica n-a trebuit niciodata sa convingi de avantajele/dezavantajele: sprinturilor agile, design patterns, de ce mai bine IDE si nu editor etc.? Ok, atunci oi fi offtopic. Numai ca ma uit la titlu si vad “Cum sa convingem colegii…”, ya with me? Nush cand am ajuns sa discutam despre management. Or fi colegii vostri, dar nu si ai mei.

Vezi, tekkie? Cu link, da si context :stuck_out_tongue:

PS: Leaderul este cheia!!1

2 Likes

Ale cui sunt citatalele alea? Sovinism? LOL
Mai ramane sa vorbesti de lupta de clasa si egalitate.

Nu si nu.

Serios?
Daca tot ai inceput cu presupunerile personale, intreb si eu in aceeasi nota: tu esti de genul ala toxic care prefera sa taca cand ar trebui sa-si puna parerea daca are una, si prefera sa faca pe nebunu’ si nu respecta regula agreata?

Nu pricepi, sau te faci ca nu intelegi, sau te contrazici singur cu cei spus anterior.

Colegi nu suntem toti care lucram in aceeasi echipa si companie, indiferent de pozitie?
Iar cred ca te contrazici. Parca dadeai niste citate mai devreme cu egalitatea.

Nici nu pricep pe ce anume concret te contrazici. Dar nu ma mir, majoritatea discuțiilor pe internet sunt de genul “Hai sa nu fim de acord cu ceva, nu conteaza ce, ca sa avem ce sporovai”

1 Like

Ok, esti din ala care citeaza si stoarce tot. De fapt, supra-citarea semnaleaza ca am ajuns la nivelul in care vrei sa ma DISTRUGI ARGUMENTATIV, PIC CU PIC. :stuck_out_tongue:

Ma voi retrage, ca e prea tentant. Si forumul asta are un lider, si el este cheia!

1 Like

Ideea e ca uneori scopul scuza mijloacele. Cand, mai exact, depinde de situatie…
Uneori “merita” sa folosesti trucuri psihologice, alteori merita sa dai /leave.

Point in case: Hai sa discutam despre CUM si nu despre DE CE am folosi CE metode pentru a ne convinge colegii sa foloseasca tool-uri si/sau metode de lucru.

E mult mai profesional decat sa atacurile la persoana, care par inevitabile, in momentul de fata, tinand cont de discutie… si ca un proof de atacuri la persoana, aruncati un ochi peste primele doua comentarii de deasupra acestui comentariu. (@kilogrammer @nush)

1 Like

Ok, @Sapioit , inainte sa primesc un alt warning din cauza ta :P, da-mi voie sa subliniez faptul ca un atac la persoana este, schematic, “X este sau nu este adevarat fiindca esti genial/prost/needucat/frumusel/roman/bucurestean”. “lol, ce trolling, deci n-ai dreptate” ar fi fost ad hominem. “Esti prost/troll” NU este atac la persoana - fiindca nu este folosit ca argument. E doar urat. Si mie nu-mi pasa de alea.

Nu-s trucuri, apropo. Omul, din centrism sau din cauza biologiei, tine minte mai bine propria convingere, decat una perceputa ca fiind exterioara. Daca vrei obedienta, faci reguli. Daca vrei persistenta, ii ajuti sa ajunga singuri la concluzia ta. Daca nu pot ajunge, ori is prosti - caz in care mai insisti - ori concluzia ta nu tine apa, - caz in care renunti la ea.

Aka nu le spui sa foloseasca git. Le-ai arata de exemplu ce se intampla cand nu-l ai, si-l lasi pe fraier sa i se faca lumina in creier. Asta presupune ascultare obiectiva si critica; de asta evitam cazul “management”, ca acolo sunt alte considerente. Desigur, un manager poate fi invatat sa treaca pe agile/whatever, dar e mai greu, fiindca efectele nu sunt imediate.

1 Like