Cum sa te imbraci pentru un interviu

Salut. Sunt student anul 2 si sa fiu sincer, asta este ceva la care nu m-am gandit deloc inainte sa obtin niste interviuri: Cum sa ma imbrac la un interviu in IT. Cat de casual este prea casual si cat de elegant este prea elegant? Sa tinem cont si de vremea de afara…

1 Like

Eu la (maine-poimaine) 40 ani inca folosesc “uniforma” Silicon Valley: blugi, tricou intr-o singura culoare (sau cu mesaje IT), eventual hoodie in functie de anotimp.

Cine ma judeca din perspectiva faptului ca nu am camasa nu ma merita ca si colega.

Depinde doar de tine unde vrei sa lucrezi. Chiar si primul job e important. Daca vrei “uniforma” corporate trebuie sa te gandesti ca volumul de knowledge tehnic acumulat va fi putin si se va obtine in timp mai indelungat.

6 Likes

O pereche de blugi mai decenti si o camasa este ok
Eu am optat pt o pereche de blugi si o camasa in carouri. Vezi sa le asortezi si ai grija sa te simti confortabil.

Totusi prima impresie conteaza.

Am fost la interviuri in blugi si tricouri polo. Nu am văzut nici o strambare de nas.
In schimb as pune accent sa fii ingrijit/spalat, tuns, barbierit, sa ai doua sprancene nu una, sa nu-ți miroasa gura, laptop/geanta curata, pt. fete un mic machiaj decent si vestimentație corecta.
Pot sa enumar cativa oameni care vin la locul de munca cu par in nas si urechi, fete nepensate si alte bazaconii care spun multe despre tine ca persoana.

2 Likes

Pui problema greșit. Tu ai 40, dar jumătate din ăștia sunt experiență. Ai putea să te duci în pantaloni scurți, în șlapi și cu picioarele pline de nisip și tot vei fi măcar luată în considerare. :slight_smile:

@gusti are probabil zero experiență. Veniți cu chestii diferite la masa negocierilor, ca să zic așa, deci orice avantaj - fie și unul superficial, ca vestimentația - trebuie exploatat.

Trening e prea casual. Frac și joben s-ar putea să fie prea elegant (deși la ce societate plină de hipsteri am ajuns, nu sunt foarte sigur…)

Jeans + cămașă lejeră cred că sunt o combinație ok.


Related:

3 Likes

Avand in vedere vremea asta atat calduroasa, este neaparat o pereche de blugi lungi? (Da, am 0 experienta)

Blugi lungi, dar mai subtiri.

Bafta la interviu !

Exact asta punctam. Eu ma imbracam asa si cand aveam zero experienta, si acum. Nu e vorba de nonconformism, e vorba de a gasi oameni like-minded de la care sa inveti (fiind debut de cariera). Daca pt @gusti like-minded sunt cei la camasa, asta trebuie sa poarte, idem partea hoodie-oriented. Existenta unei diferente intre interviu si viata de zi cu zi e o mare pacaleala, care va durea in timp.

Cazul meu concret: mi-a prins bine faptul ca nu m-au placut niste unii la primul meu interviu ever. Faceau jsp si diferentiau tinerii in functie de imbracaminte si notele de la scoala. Nu am auzit de vreun succes major al echipei sau al vreunuia dintre acei seniori. Colegii si colegele mele de an care au fost angajati acolo ca prim job sunt in branșă inca, dar au progresat lent si calitatea cunostintelor a lasat de dorit.

@gusti tu ce vrei sa obtii?

  1. orice job cu orice pret
  2. orice job, dar nu cu orice pret
  3. un anume tip de job cu orice pret
  4. un anume tip de job fara ccompromisuri din partea ta
5 Likes

Neaparat pantaloni care acopera tot piciorul, nu neaparat blugi.

Incaltari inchise, nu sandale; de ex sketchers textili prin care bate vantul, dar arata ca niste adidasi.

1 Like

Interviul este pentru un post de Junior Backend Engineer, as opta pentru “Un anume tip de job”, insa sincer sa-ti marturisesc, nu stiu 100% daca asta imi place, dar tehnologia folosita sigur ma atrage.

Daca pt @gusti like-minded sunt cei la camasa, asta trebuie sa poarte, idem partea hoodie-oriented.

Sincer nu, chiar sunt un fan al imbracamintei de care ziceai mai sus(blugi, tricou si niste tenisi), ma deranjeaza rau ideea asta si presiunea de “a face impresie prin ce te imbraci” in fata angajatorului gen costum si totul super elegant. Eu nu am mai avut niciodata un interviu si din acest motiv am apelat la sfaturile voastre, nu stiu exact daca exista un pattern de “cat de elegant trebuie sa fiu” la interviu sau pot merge destul de casual(ma refer la blugi si o camasa). Nu vreau nici sa fiu privit urat de catre ei

Nu poti da gresi cu blugi normali, fara taieturi si alte chestii de genu, si un tricou simplu fara inscriptii + adidasi/tenisi

Eu intotdeauna asa am mers si nu am avut probleme.

Am avut candidati care au venit in costum si era un pic akward ca noi eram in pantaloni scurti si tricou

mergi la fel cum te-ai imbraca la serviciu. daca-ti reproseaza ceva legat de imbracaminte poti sa te ridici si sa le ceri sa-si ceara scuze pt ca ti-au pierdut timpul.

Eu am invatat in timp ca joburile astea sunt ca niste casatorii in miniatura. Totul incepe pt ca par a se potrivi niste aspecte exterioare, dar lucrurile se deterioreaza datorita unor aspecte care nu pot fi sesizate la interviu.

In locul tau as gandi asa: pot merge la 100 interviuri (= pot scoate in oras 100 fete) dar ma voi duce zi de zi doar la un singur job (= voi avea o relatie mai lunga doar cu una dintre fete). Interviul e acel loc in care ei isi fac o idee despre tine, dar si tu una despre ei, si apoi va legati la ochi impreuna si sariti intr-o relatie pe termen mediu. E mult mai greu sa desfaci aceasta relatie decat sa o refuzi.

Daca tu vrei sa fii comfortabil si sa sa nu ai surprize neplacute mai incolo, sfatul meu e sa fii tu insuti, cat mai mult posibil. Descoase-i despre lucrurile pe care vrei sa le afli ca sa nu ai surprize mai tarziu, nu e un one-way street in care doar ei intreaba.

  • cati oameni sunt in echipa care livreaza o “chestie”
  • cati sunt developeri, cati testeri, etc
  • echipa e fixa sau se schimba periodic
  • cat dureaza un proiect / e companie de produs?
  • cati seniori si cati juniori? (daca ai 80% juniori => o sa trebuiasca sa inveti singur, n-are nimeni timp doar de tine, fata de cazul in care ti se asigneaza un mentor pt cateva luni si ai coaching individual)
  • etc.

Scrii bine (corect gramatical), ai idee despre ce vrei sa inveti, te documentezi aici legat de ce nu intelegi, e un mindset corect. Nu cred ca vei avea probleme daca dai de oameni care stiu sa vada chehstiile astea.

Nu uita ca motivele unei respingeri sunt multiple, si de multe ori nu tin de candidat. Nu te descuraja daca te refuza. Insista sa mergi pe calea ta si ea se va croi pentru tine.

6 Likes

Just be yourself

Nu este nici o problema, cat timp te prezinti ingrijit. Prima impresie conteaza, insa nu vei fi considerat mai putin destept daca ai purtat tricou si nu camasa. Vorbim de IT, desigur.

Observ insa, cu parere de rau si fara referire la partea profesionala, atat barbati cat si femei care au ramas blocati in “uniforma” blugi-tricou-adidasi la 40 de ani. Si nici macar atunci nu stiu sa isi aleaga masurile corect si sa le combine corect.

Te rog elaboreaza partea “cu parere de rau”.

Cel putin in mediul IT observ ca lumea este destul de bine ancorata in zona de cofort reprezentata de tricou, blugi si adidasi.

Imi pare rau pentru ca observ de multe ori ca, social vorbind, oamenii sunt trasi in jos de felul in care se imbraca. Desigur, nu haina te face destept, insa trebuie sa fii ignorant daca consideri ca prima impresie nu conteaza. Nu intru in detalii, intrucat nu vreau sa para un atac personal.

Voi lasa insa asta aici.

2 Likes

Dpmdv, trebuie sa te imbraci corespunzator momentului. Atunci cand mergi la interviu sau la o intalnire cu un client trebuie sa ai o tinuta mai ingrijita si mai eleganta decat atunci cand mergi la magazin sau in parc.

Pana la urma, si interviul il poti considera tot o intalnire cu un client (firma te plateste pentru serviciile tale) si nu cred ca ai vrea sa lasi unui client impresia ca (1) nu il consideri suficient de important incat sa make an effort sau (2) ca nu te poti adapta situatiei si you’re always the same, nothing can get you off the track you’re on.

2 Likes

Daca nu ești liber să-ți alegi vestimentația la munca cum vrei tu, nu ai “haine” pe tine, ci ai “uniforma”. Fie ele power suits pe Wall Street, fie sandale și șosete din parodii HBO. Nu e rău sau bine - și casierii la Carrefour și jucătorii la Real au uniforma - dar e de reținut când mai auzi pe unul sau altul că zice că IT-istii se îmbracă nu știu cum, sau in bănci / agenții e lumea posh.

E bine la IT in general că există libertatea asta, nu că ne îmbrăcăm cu toții în blugi și hoodies. Înafara de foarte puține situații, uniforma nu-i o idee buna după părerea mea (mult de scris aici)
Și nu cred că la back-office la banca chiar contează că sunt la costum, dar iată că sunt. La noi in schimb e libertatea si chiar am văzut-o folosita. De la sacou și cămașa, la dreaduri și picioarele goale.

1 Like

Îmbracă-te casual. Adică blug și o camasa sau un tricou mai simplu, fără desene sau mesaje. Oricum contează ce spui, nu neapărat cum te îmbraci. Mult succes!