Cum scriu o linie de cod in limbajul PHP?

Noroc!
Sincer sa fiu,nu stiu sa scriu si eu o linie de cod in PHP.
Eu sunt cam singurel in a invata PHP,imi este greu singur.In fine.
Poate pentru voi,este simpla intrebarea mea.
Eu am instalat Sublime text si mai mult ca sigur,o linie de cod se face cu Sublime.
Cum fac si eu,sa rezolv aceasta problema?

1 Like

folosesti pentru inceput notepad (da notepadul din windows), dupa ce treci de hello word si incepi sa intelegi, poti folosi alt editor.
pasul 2 e sa urmezi pasii indicati aici http://www.w3schools.com/php/default.asp

2 Likes

Fiind un limbaj server-side, cu alte cuvinte, are nevoie de un server pentru a rula, ai nevoie de un server, in cazul tau, ai nevoie de un server local, poti cauta mai multe informatii despre xampp.Folosind acest program, iti vei putea configura un server local ( in pc-ul tau ).

2 Likes

Pai si Wampserver nu este bun pentru a scrie o linie de cod in PHP?
Wampserver este tot un server side,tot un server local.
Am intrat pe site-ul lor si am vazut ca merge pe mai multe limbaje:Perl,MariaDB si pe Apache.
Ce diferenta este dintre wampserver si xampp?

Poti sa folosesti ce vrei, nu te retine nimeni, xampp, este doar un exemplu.Apropo, MariaDB este o baza de date, Apache este serverul folosit.Wamp sau Xampp sau orice alt program, sunt doar unelete ce te ajuta sa instalezi totul mult mai usor.

1 Like

Eu din pacate ma uit foarte mult pe youtube si cam acolo pot vedea chiar si chesti banale gen cum se instaleaza un server local.
Eu sunt fan php academy,actual codecourse, cauta pe youtube.
Orice cod php incepe cu

<?php si se termina cu ?> , iar fisierul trebuie sa aiba extensia .php la final.

Wampp server are un folder www acolo trebuie sa salvezi fisierul tau :).
Xampp are Httdocs.
Eu persoanal l-am folosi pe amandoua :)).

1 Like

Pentru a scrie o linie în PHP ai nevoie de un editor de text. Notepad e bun, dar nu e recomandat. De ce? Syntax highlight lipsește, indent lipsește, până și undo lipsește. Așa că da, Sublime e bun.

Pentru a executa o linie de PHP ai nevoie de interpretorul PHP, pe care îl descarci de aici.

După ce descarci PHP, deschizi un terminal (cmd dacă ești pe Windows) și scrii:

php -f fisierul-meu.php

Asta va executa scriptul în terminal. Pentru a-l rula în browser, poți folosi serverul din PHP:

php -S localhost:8080

Dacă accesezi în browser localhost:8080/fisierul-meu.php vei avea respectivul fișier.

@Pirvan_Marian: este recomandat ca fișierele PHP să NU se termine în ?> :smile:

2 Likes

Stiu ca se pot face setari, e posibil ca pe unele servere sa nu mearga fara ?>, citisem ca poti face o setare in asa fel incat sa poti incepe direct cu <? fara php, subiectul e destul vast ca o luam pas cu pas.
P.s daca imi spune si mie cineva in privat cum pot face port forwarding pe wampp il astept cu un mesaj.

Nu e nici o setare. E opțional și atât.

The closing tag of a PHP block at the end of a file is optional, and in some cases omitting it is helpful when using include or require, so unwanted whitespace will not occur at the end of files, and you will still be able to add headers to the response later. It is also handy if you use output buffering, and would not like to see added unwanted whitespace at the end of the parts generated by the included files.

Respectiv:

The closing ?> tag MUST be omitted from files containing only PHP.

Cât despre:

Avem forum ca să se discutăm public, nu în privat. Poate mai are și altcineva nevoie de port forwarding…

1 Like

In pagina de configurare a routerului ai o sectiune port forwarding / virtual servers unde faci o noua inregistrare pe IP-ul LAN al calculatorului pe care ai xampp/wampp, portul 80 si protocolul TCP.

1 Like

Am si eu o lista cu tutoriale in limba romana:

3 Likes