Cum se alege SO pentru VPS?

Nu stiu ce si cum sa aleg.

As merge pe Centos pentru ca nu lanseaza la fiecare cateva luni o versiune, cum fac cei de la Ubuntu. Sau ar trebui sa iau in calcul doar versiunea LTS si la Ubuntu?
Ca performante probabil sunt la fel.

Ubuntu ar avea un plus pentru comunitatea activa, pe CentOS am gasit resurse destul de vechi.

Ce versiune de Ubuntu ar trebui sa aleg?

LE: Cat de anevoioasa este schimbarea versiunii SO in productie? Nu am schimbat niciodata.

Pt servere Canonicl are o vers speciala - Ubuntu Server

Am editat raspunsul deoarece era ambiguu

Hmmm…
Pe Linode si DO nu scrie nimic in lista de distributii, doar numele si versiunea.

Upgrade-ul de la o versiune la alta ar trebui să fie ușor. Dar nu este întotdeauna așa. De ex, am avut două VPS-uri identice, același host, aceleași versiuni, diferențe minore între configurații: unul a făcut upgrade, altul a crăpat (ceva probleme cu montarea discurilor; singura rezolvare a fost restore din backup).

Asigură-te că ai un backup foarte recent înainte de upgrade.


Alegi în funcție de doi factori:

  1. ce folosesc prietenii tăi (în caz de probleme vei putea găsi mai ușor ajutor). Dacă nu ai prieteni pe linux, atunci folosește distro-ul cu cele mai multe ghiduri, cu cele mai multe discuții etc;
  2. ce ai mai folosit.
4 Likes

CentOS.

PROS: Package managerul RPM mi se pare mai simplu, mai robust şi mai predictibil decat DEB. Sistemul de operare in sine este extrem de stabil. Durata de viaţa este extrem de lungă.

CONS: Stabilitatea şi predictibilitatea CentOS-ului are un cost, este extrem de conservator. De teamă să nu strice ceva, maintainer-ii lui sunt foarte precauţi când e vorba să introducă în sistem versiuni noi ale aplicaţiilor.

4 Likes

Ubuntu:

  • alege intotdeauna varianta LTS pentru server deoarece este mai stabila si mai testata;
  • apare o versiune LTS o data la 2 ani, dar ai suport pentru fiecare versiune timp de 5 ani;
  • ai acces la versiuni mai noi ale programelor fata de CentOS;
  • ai acces la mai multe resurse;
  • Linode si DO iti ofera automat Ubuntu Server;

CentOS:

  • ai suport de 7 ani pentru versiunile 1-6 si de 10 ani pentru versiunile 7+;
  • ai acces la versiuni mai vechi ale programelor dar considerate mai stabile;
  • teoretic stabilitate mai mare a sistemului;

Din ce am observat, in general CentOS este folosit de companii foarte mari, care au nevoie de o stabilitate/suport a versiunilor pe termen mai lung (au multe solutii software care depind de versiuni vechi ale unor programe, iar upgrade-ul i-ar costa extrem de mult). Companiile mici si mijlocii folosesc mai mult Ubuntu deoarece le permite sa fie flexibile cu dependintele si sa fie mai in pas cu tehnologia (au solutii software mai putin dependente de versiunile programelor, iar upgrade-ul costa mult mai putin).

Alege distributia in functie de necesitatile proiectului pe care il dezvolti. Excluzand varianta in care lucrezi pentru o companie foarte mare, la cat de rapid avanseaza tehnologia in ziua de azi, parerea mea este ca Ubuntu este mai flexibil pentru a se modela pentru nevoile tale in viitorul apropiat. 5 ani suport si un upgrade o data la minim 3 ani este mai mult decat suficient pentru majoritatea cazurilor (asteapta macar 1 an de cand apare ultima versiune LTS inainte de a o folosi in productie).

8 Likes

Alege ubuntu, cu CentOS o sa ai probleme mari cu update-ul la pachetele cele mai noi si sisteme de deployment cu docker. In special dupa ce iti trece perioada de suport pachetele in CentOS sunt problematice din cauza versiunilor la libc.

1 Like

Si eu merg tot pe Ubuntu.

Ubuntu zic si eu.

Sunteţi conştienţi că Ubuntu e derivat din Debian, rigth? :slight_smile: În cazul ăsta, de ce să foloseşti copia şi nu direct originalul?

LE: În plus, nu prea pot să iau în serios un sistem de operare care este conceput pentru desktop-uri (sau cel puţin aşa era la început, nu ştiu care e situaţia acum).

in anii 2000 Debian se folosea la greu pe servere in retele pentru NAT

Debian e si mai jale ca CentOS cu pachetele, daca nu plănuiești sa faci tu din Debian un ubuntu pe serverul de productie e o idee foarte proasta.

Depinde ce trebuie să faci. Dacă ai o aplicaţie care funcţionează, o laşi în pace să funcţioneze, nu te joci cu upgrade-urile doar ca să te afli în treabă, te limitezi strict la update-urile de securitate. Altfel chiar îţi poţi găsi de treabă dacă te mănâncă-n fund :slight_smile:

1 Like

Problema cu CentOS, Debian si distro-urile clasice e ca la docker deployment/CI de exemplu ai nevoie de cele mai noi pachete si librarii fiindca sunt mai stabile sau rezolva anumite probleme.

Eu m-am trezit cu 3 servere pe care trebuia sa le reinstalez de tot fiindca efectiv n-aveam ce sa le mai fac ca sa pun docker chiar daca le-am pus ultimul kernel, probleme mari cu compabilitatea intre librariile de baza C/C++ si noile pachete, iar ca sa faci upgrade major la libgcc pe un debian/centos vechi dintr-un distro nou e o gluma buna pe productie. (practic iti face upgrade la tot sistemul de operare si stai 10 minute sa tot dai ok la cum sa rezolve conflictele pe care oricum nu le prinde pe toate)

Nici macar dist-upgrade nu le puteam da ca si versiunile urmatoare erau deja in arhiva (serverele au rulat 7-8 ani in continuu) si era prea riscant.

Iar daca cumva se descopera un zero-day intr-o librarie ca openssl si ai o versiune veche de 6-7 ani iar dai de probleme cu gcc. In cel mai bun caz faci link-uri manual si incerci sa faci libraria sa mearga din .so-uri luate de pe net. (fiindca nici nu le mai poti compila fara o munca de sisif)

Ubuntu nu sta neaparat mai bine, dar are din start pachete mai noi si arhivele sunt mult mai bune din experienta. (e mult mai popular, mult mai multe repo-uri) Faci upgrade mai usor.

Cred ca ar fi mai bine sa zici si cam ce vrei sa faci cu acel vps.
Si Ubuntu si CentOS au si avantaje si dezavantaje

Daca nu este stricat nu schimba !

Salutare!

Din experienta:

  • debian (server Samba) a mers 4 ani fara probleme

Productie:

CentOS 6.9 - are peste 800 zile de uptime …

Ubuntu 14.04, LTS pe un server micut merge deasemeni fara probleme pe un mediu de testing…

Asa ca fiecare trage ce concluzii doreste

ps: ce e in productie, nu va putea fi schimbat OS-ul … doar prin mirror…

1 Like

Nu știu cum e cu stabilitatea la Cent OS, dar bănuiesc că ambele sunt la fel din punctul ăsta de vedere. Așa că după mine cel mai important criteriu ar trebui să fie suportul și ușurința în adminstrare. La capitolul ăsta cred că Ubuntu bate totul. Majoritatea aplicațiilor oferă support și pachete pentru Ubuntu, apoi pentru restul distribuțiilor. Dacă e să cauți o eroare sau un tutorial cel mai probabil o să găsești un articol sau o explicație pentru Ubuntu. Mie îmi place Debian, dar prefer să-l folosesc doar acasă, nu și pe serverele pe care fac mentenanță.

Nu am făcut încă schimb de distribuție, dar dacă ar fi nevoie mai degrabă aș pregăti un server nou și aș muta DNS după ce am terminat de configurat serverul nou.

3 Likes

Era o intrebare generala, nu pentru o situatie anume, doar s-a intamplat ca acum sa instalez si am pus intrebarea.

Cu Ubuntu am mai lucrat, cu Centos doar am instalat in ultimele 5 zile sa vad cum este. Pentru perioada asta nu am ce sa-i reprosez, ba chiar mi s-a parut mai usor decat cu Ubuntu, desi nu stiu cat de edificator ar fi tinand cont de perioada si ca nu am facut nimic complicat.

Cand am pus intrebarea instalasem deja Ubuntu, nu ca mi-ar placea mai mult, dar exact din motivele care s-au scris si pe aici, precautie.
Multumesc pentru raspunsuri:smiley:.

1 Like

CentOS-ul avea o problema mare, upgrade-ul la o alta versiune putea genera niste probleme. Inca stau cu o versiune veche pe un server de cluster in timp ce nodurile merg cu 6.9. Pur si simplu imi e groaza sa fac upgrade, ca aproape sigur ceva nu o sa mai mearga :slight_smile: Poate nu e asa de grav daca ai setup-uri mai simple, am folosit CentOS si pentru un server web si a fost ok.

Daca ar fi sa o iau de la capat cu cluster-ul ala, parca as incerca Debian. Debian folosesc si pe serverul pentru blog, si de obicei cam pe orice altceva care seamana a server.

2 Likes