Cum se poate monetiza un blog de programare ?

Ce modalități de monetizare se pot aplica pe un blog de programare ?

Patreon am observat că începe să fie din ce în ce mai folosit și în această comunitate.

1 Like

Începe să fie prezent. Folosit… mai puțin, mai ales în România.

E.g. Zoso are zeci de mii de vizitatori, abia a strâns puțin peste o sută. Devforum, cu 2300+ utilizatori,a strâns șase patroni. Șamd.

Dacă îl poți monetiza într-un fel ce nu bagă mâna în buzunarul vizitatorilor (afiliere, PPC), bine. Dacă nu… nu te aștepta la un venit prea mare :slight_smile:

3 Likes

Cand iti cauti un job scrii in primele 3 linii pe CV ca ai un blog cu 3000 de articole despre programare. Teoretic daca articolele sunt bune si scoti in evidenta faptul ca ar fi bine sa se uite la ele o sa le monetizezi in salariu la o multinationala. Daca articolele mai au si valoare, poti sa oferi consultanta sau mentorat, depinde si de domeniu, daca ai continut unic poti sa faci bani buni din tutoriale, problema e ca sunt mult indieni care ti le fura si le pun pe toate site-urile pe care apuca.

2 Likes

Dacă nu ai probleme de seo (ești în top 5, scrii conținut original care nu se prea găsește altundeva) nu cred că plagiatul poate fi o mare problema. În principiu SO e inamicul nr 1 dpdv al plagiatului :wink:

Plagiatul nu e o problema daca pui mai intai codul pe GitHub si de-abia apoi pui intrarea pe blog. Eventual mai anunti codul si prin alte locuri, in felul asta exista ‘urme’ suficiente ca ‘indianul’ sa nu-si poata aroga drepturi pe cod.

Monetizare in afara de ce a zis Istvan mai sus nu prea se poate face, decat daca alegi o tema care are foarte multi interesati.

1 Like

Adsense
Tools with referral links
Premium content (paid videos work best)
Amazon gadgets
Donations
Native ads (contextual links, guest posts)

Bani seriosi faci doar daca te implici full time si poti face sacrificiile necesare la inceput. Bani seriosi faci cand ajungi la sute de mii de vizitatori lunar. Daca vrei sa verifici rentabilitatea, extrage-ti volumul de cautari pe nisa ta. Sunt nise extrem de accesibile (inca) dar total nerentabile. Niciodata nu faci bani daca nu iti nisezi proiectul. Niciodata nu faci bani daca nu rankezi organic. Niciodata nu faci bani seriosi daca nu bagi niste bani in marketing, pentru a-ti ajuta proiectul sa creasca.

Si un lucru extrem de important: banii o sa vina daca ceea ce produci este de calitate, cum spunea cineva mai sus.

2 Likes

Nu ar fi mai bine să scrii cod decât despre cod?

4 Likes

@devmaster, eu as zice ca prima data sa scrii si abia dupa aceea sa te gandesti sa scoti ceva bani din el. Dar tu te gandi la cine stie ce suma.
Daca acel continut va fi bine primit de vizitatori si scriind vei capata expunere. De aici o dam in chestii de seo/marketing/altele. Nu voi mai adauga nimic deoarece sunt altii mai priceputi la asa ceva.

Eu am un blog, dar scriu rar. Este o arta in a scrie pe un blog si de a livra informatia in mod placut si usor de inteles. Plus un vocabular bogat. :slight_smile: Uneori imi storc mintea sa gasesc o exprimare mai poetica
Un articol care a fost mai de succes a fost cel in care am prezentat o problema si metoda de rezolvare.

PS: Fara Adsense, referals, sau alta reclama. Sa nu mai zic, ca in momentul in care vad un blog cu reclama sau mai rau, reclama > content, inchid pagina.

PPS: Merry Xmas !

1 Like