Cum sharuiti know-how-ul in echipa?

Exista diverse informatii (faq, preceduri, linkuri, pasi de urmat) care trebuiesc sharuite cu cei din echipa. De asemenea mai apar intrebari de-a lungul timpului care e bine sa le pui undeva ca sa le vada si altii.

Ce soft folositi pentru asta?

Am incercat mai demult wikimedia si mi s-a parut mult prea stufos.

Sistemul ar trebui sa permita user/pass, etc.

Dacă ar trebui să ajungă și la client (e.g. shortcodes disponibile), pagini wiki (github/bitbucket/gitlab se descurcă excelent).

Dacă ar trebui să fie citit doar de dezvoltatori: fișiere markdown, cu sau fără un index. Markdown este parsat de toate cele trei servicii de mai sus și arată bine în interfața web. E.g.


Despre

Cred că se poate rezolva relativ ușor cu o autentificare cu htpasswd (sunt convins că toate serverele au un echivalent pentru asta)

1 Like

Acum multi ani am folosit DokuWiki. Era destul de ok, dar parca tot aveai feeling-ul ala ca e cam peste mana. Mai nou si eu sunt mare fan Markdown pentru tot.

Personal folosesc Wikitten (disclaimer: I made it), in care mai tin si snippets, pentru ca pe langa Markdown mai are si syntax highlighting. Acum, fiind pentru uz personal eu nu il protejez decat cu HTTP authentication daca e nevoie, nu i-am facut si sistem de users and stuff. Also, ruland local la mine nu am acordat nici o atentie partii de creare a paginilor, ca le creez direct din file manager sau code editor. Iar data dir-ul il tin pe Dropbox.

Probabil ca pentru echipe, colaborare, etc, e cam chel. Pentru ce-mi trebuie mie, e just right.

1 Like

La lucru - Confluence pentru că se integrează bine cu Jira. Ai același cont în ambele sisteme, și WYSIWYG-ul e super fain.

Pentru proiecte personale Markdown (github/bitbucket).

Noi folosim Dell Kace. Care e in principiu un System Management… System (pentru ca Tool ar fi prea putin spus), care dispune si de un Knowledge Base destul de bun cu Markdown. Autentificarea se face prin LDAP.

Noi imparatasim informatie la diverse nivele si prin diverse metode. Iata ce-mi vine in inte acum brusc:

  1. Pair programming - Ce poate raspandi informatia mai bine decat sa fie scris codul din start de 2 persoane?
  2. Un wiki intern - Bazat pe Confluence de la Atlassian. Este un wiki simplu, cu un editor decent vizual. Aici scriem lucruri mai obscure, rar utilizate, care trebuie sa persiste un timp indelungat dar sunt uitate tocmai pentru ca sunt rar utilizate.
  3. Documentatia oficiala a produsului / Knowledgebase - Este un KB implementat pe WordPress. Modulul este scris de un coleg de al nostru. Acesta este un KB public de citit dar numai noi il putem edita. Evident aici merge informatia legata de produs, atat pentru utilizatori cat si pentru noi.
  4. BaseCamp - Daca informatia necesita colaborare si actiuni, se duce pe BaseCamp. De obicei folosim basecamp pentru activitati legate de suport tehnic, de colaborare intre departamente, de activitati organizatorice.
  5. Jira - Este planning board-ul nostru, dar in acelasi timp este si o metoda excelenta de a comunica cu colegii developeri sau intre departamente ce se intampla in momentul de fata, ce e facut si ce e planificat. De exemplu, eu pot sa vad stadiul activitatilor de la board-ul marketing-ului pentru o mai buna sincronizare a release-ului cu publicitatea.
  6. 7Geese - o apicatie de OKRs. Asta comunica starea generale de evolutie a lucrurilor. Angajatii pot sa vada progresul vanzarilor, sales-ul poate sa vada goal-urile pe termen lung a developmentului, operations poate sa vada planurile de marketing. Toti avem o vedere de nivel inalt asupra intregii companii si a tuturor departamentelor.
  7. Un group-alias de email - pentru tot ce nu poate fi cuprins mai sus.
  8. Discutii ad-hoc - mai ales in dev-team, ne oprim frequent sa discutam o problema sau o solutie interesanta gasita la o problema. Aceste intalniri sunt informale si dureaza putin. De multe ori sunt si placute pentru ca te mai intrerup din rutina zilnica un pic.
  9. Intalniri formale - planificari si retrospective pentru a comunica informatii despre ce am facut bine, ce am facut rau, unde ne-am blocat si cum ne-am revenit. De asemenea aceste discutii de regula se materializeaza in idei puse pe una din variantele permanente de mai sus.

Cam atat. Daca va intereseaza mai in detaliu unul dintre topic-urile de mai sus, deschideti un topic nou si entionati-ma sa primesc notificare.

3 Likes