Cum va gasiti clienti?

Am inceput discutia in particular cu @iamntz si mi-a sugerat sa o pornesc in public ca este de interes general.

Eu sunt freelancer de aproximativ 3 ani si de 1 an am inceput sa conduc o echipa de freelanceri (acum suntem 3). Toate proiectele care au venit pana acum la noi au venit prin mine. Majoritatea au fost recomandari de la clienti vechi si altii clienti mi-au gasit blogul personal si contul de Twitter (pe care postez doar lucruri tehnice).
Si de curand ma gandeam sa fac un site al echipei cu un portofoliu.

Voi cum va gasiti clienti? Nu este nevoie sa fiti freelanceri ca sa imi spuneti care este tehnica voastra.
Sunt curios care este cea mai eficienta metoda.

1 Like

Nu reprezintă un răspuns chiar la obiect dar cred că răspunde și la câteva întrebări :smile:


Cred că există mai multe feluri de freelancing, depinde cum privești situația:

  • este freelancing-ul clasic, în care ești un fel de mercenar: proiectul și clientul;
  • mai este și freelancing-ul în regim de semi-angajare, în care stabilești un fel de relație de amiciție și încredere cu clientul și lucrezi cu el ani de zile (lucrez cu un client din 2009, cu un altul din 2008 șamd);

Fiecare fel are avantaje și dezavantaje. Prima categorie are ca dezavantaj major faptul că ești în căutare continuă de clienți și că există riscul (mic, ce-i drept) să ai o perioadă moartă, în care nu găsești nici un client (de exemplu, iulie-august este o perioadă destul de slabă); pe de altă parte, în a doua categorie există riscul de plafonare (un client ce oferă constant de lucru va oferi, cel mai probabil, același fel de proiecte).

Avantajul primei categorii este că un client cu care nu te înțelegi va fi, în curând, un fost client. Avantajul colaborării pe termen lung este că ajungeți să vă înțelegeți foarte bine pe plan profesional (angajatorul începe să-ți cunoască limitările, ajungi să știi cam ce deadline și buget are pentru proiecte șamd).

Cum găsești clienți?

Toată introducerea asta am pus-o pentru că, în funcție de modul tău de colaborare ai mai multe variante: unele directe, altele indirecte.

Ca să îți găsești clienți poți încerca Toptal, Freelancer, UpWork șamd. Pentru designeri există 99designs. Astea sunt modalități directe de a-ți găsi clienți

Dacă vrei doar să lucrezi - fără să-ți pese prea mult ce sau pentru cine - probabil ești în prima categorie. Caz în care ai nevoie ca absolut fiecare lucrare să ajungă în portofoliul tău. Asta înseamnă că toate proiectele luate vor fi prin intermediul platformelor mai sus menționate.

Cum găsești clienți long term? Păi pe aceleași rețele de mai sus, dar într-un mod indirect! Adică nu îi cauți tu, te găsesc ei pe tine. Toți clienții cu care am colaborat pe termen lung m-au abordat ba pe Skype, ba pe Y!M, găsindu-mă pe Elance, Rentacoder actualul Freelancer.com) și blog.

Cum te promovezi?

Dacă ești programator: fii activ pe Github (ori un pet project ori colaborări la diverse proiecte open source). Ține un blog (în 2008-2009 cât am fost activ pe blogul în engleză primeam zilnic cel puțin o ofertă de colaborare).

Fii poliglot! (da, știu că ești cel mai tare în PHP dar încearcă să scrii ceva și în Ruby, Python etc; arăți posibililor clienți că ești dispus să înveți, că ai potențial!). Un prieten scria PHP pentru muncă și NodeJS în timpul liber; a primit o ofertă de muncă ca programator Node în baza a ceea ce avea pe github; n-a mai scris o linie de PHP de vreo doi ani.

Dacă ești designer, fă rost de o invitație pe Dribbble (sau ce e hot la momentul curent). Oferă diverse freebies, postează câteva lucrări pe Graphic River și Behance, mai ales dacă nu ai un portofoliu foarte bogat.

Fă-ți un cont de twitter pe care urmărești diverse subiecte (am scris aici despre cum să faci asta) și încearcă să îi ajuți pe alții; într-un podcast cineva zicea că folosește twitter pentru a lua job-uri rapide, de câteva ore; ar fi o modalitate rapidă de a face 10-20-50$.

Dar pe acest cont inspiră seriozitate. Știu că-ți plac mâțele (la o adică, internetul a fost inventat de mâțe pentru auto-promovare!), știu că vrei să te lauzi zilnic cu cana ta de cafea, dar nu o face dacă scopul este să agăți clienți pe rețelele de socializare. Fii decent, fii respectuos.


Concluzie

Promovează-te în toate mediile în care poți, chiar dacă nu crezi că în acel mediu vei găsi clienți. Dacă lucrezi cu clienți locali, fă-ți niște cărți de vizită bune, de preferat care ies în evidență într-un mod subtil (m-am întâlnit cu un ghid turistic acum o vreme și mi-a dat cartea ei de vizită: o treabă făcută foarte bine, din plastic semitransparent cu scris embosat; dintre toate cărțile de vizită pe care le am este singura pe care mi-o aduc aminte în detaliu după mai mult de o oră).

Ca designer, fă-ți o mapă de prezentare cu cele mai bune lucrări ale tale. Printează-le pe hârtie bună, glossy. Da, și hârtia de 80g* este bună, dar nu pentru a te promova.


Fun fact: știai că cele 80g reprezintă fix masa unei foi A0 (care are fix un metru pătrat) și că fiecare nivel înseamnă jumătate din nivelul anterior? Într-un A0 intră două A1 (40g fiecare), într-un A1 intră două A2 (20g) etc. O coală A4 are 5g.

5 Likes

noi in 11 ani de activitate toti clientii i-am capatat pe baza de recomandare. fara exceptie.
de fapt, merge si viceversa, tre sa te recomande si pe tine careva daca vrei sa fii clientul meu :slight_smile:

2 Likes

Merci, vad ca in general din recomandari vin oamenii. Cam asta e si experienta mea.

Este foarte inportant si relatia cu clientul: eu merg pe ideea- Clientul are intotdeauna dreptate.

@gerd13: greșești. Clientul are dreptate strict în situația în care vine cu argumente logice.

De exemplu, dacă eu te angajez și îți zic: vreau să-mi faci un site cu background roșu (#ff0000) și text albastru (#0000ff), ce o să faci? „Sigur, facem!” sau „cred că ar fi bine să te mai gândești de cinci ori; ochiul meu de specialist îmi zice că nu e o idee bună” ?

3 Likes

Sa știi ca este datoria ta sa il păzești pe client de el însuși.

2 Likes

Da e adevarat, ramane ca in viitor sa pun in aplicare sfaturile voastre. Pentru mine orice client e oportunitate, adica no pot spune ca sunt pe un Level Beginner in Developing.
@iamntz poate clientul tau cu rosu si albastru e stelist :slight_smile:

Asta imi aduce aminte de filmuletul ala cu cei care aveau nevoie de “red lines drawn with blue ink” :smile:

5 Likes

Am inceput pe Elance si Vworker (vworker nu mai e acum). Am inceput prin a face si proiecte de $20-$50, si ma bucuram cand imi primeam banii, chiar daca stiam ca sunt platit prost. Momentan am clienti cu care lucrez de multa vreme, initial gasiti tot pe elance. Apar mereu clienti noi, recomandati de clientii vechi si cam asa merg lucrurile…
Uneori, cand prind perioade mai libere, mai iau si acum cate-un proiect de pe elance.
Am mai facut si cate-un proiect pentru clienti romani, pe ici-colo, dar putin.

2 Likes

De 6 ani de zile, exclusiv din recomandari.

I moved a post to a new topic: Caut Dezvoltator Opencart

Am fost super activ o perioada pe StackOverflow si am ajuns in top pentru mai multe tag-uri: #nodejs #express etc.

La un moment dat am fost contactat de catre un recruiter Facebook datorita acestui fapt. Tot datorita raspunsurilor de pe SO am facut rost de vreo 2-3 proiecte freelance. Persoanele respective (americani) m-au contactat pe email.

Dupa asta am inceput sa fac mici chestii open source pe Github si sa contribui la alte proiecte existente. De aici “au venit” alte 2-3 proiecte freelance si am fost abordat de diversi recruiteri. O alta chestie interesanta a fost faptul ca am fost abordat de cei de la PacktPub pentru a fi reviewer la o carte (Mongoose for Application Development) iar anul trecut pentru a fi eu autor de aceasta data (Mastering Web Application Development with Express).

gun.io e un alt site legat de freelance work care nu cred ca a fost mentionat pana acum.

Subscriu la ceea ce a spus Ionut, cei mai buni clienti sunt cei care te cauta pe tine si nu invers.

6 Likes

Vroiam sa aud si un raspuns de genul acesta pentru ca de curand am fost contactat de oameni la care nu am fost recomandat de alte persoane, si m-au gasit dupa prezenta online (twitter / github / stackoverflow / …)

Vroiam sa stiu daca intradevar se practica acest lucru pentru ca vreau sa depun putin efort intr-o directie care da rezultate. Acum stiu ca se poate si o sa imi fac un plan ca sa devin mai vizibil pe aceste site-uri.

Si pe mine m-au contactat cei de la PacktPub sa scriu o carte despre Memcached dar nu aveam deloc timp in acea perioada.

Pot spune ca am contactat oameni pentru colaborarea pe diverse proiecte urmarind activitatea pe twitter/social media.

In 98% din cazuri, m-au gasit ei pe mine (fie prin intermediul portofoliului, fie prin recomandari).
In putinele cazuri in care am cautat eu clienti, experientele au fost de cele mai multe ori negative sau fara finalitate.

Aparent recomandarea e sfanta. Sau reclama din vorba in vorba. Subscriu.

1 Like