Cum va protejati ochii?

Salutare!

Sunt curios daca unii din voi isi protejeaza ochii in vreun fel. Picaturi, anumiti ochelari, etc.

Eu observ ca de aproape 5 ani de cand lucrez full time + facultatea mi-au afectat intr-o oarecare masura vederea.

Am putea spune ca e “riscul meseriei”, dar totusi daca aveti niste sfaturi sunt apreciate.

O seara buna!

Cred ca cel mai mult ma afecteaza lipsa de lumina naturala.

In cazul meu ar fi asa:

  • Incerc sa am o lumina buna in incaperea in care lucrez. In toate apartamentele in care am stat primul lucru a fost sa inlocuiesc becurile.
  • Nu stau mai mult de o ora legat in fata monitorului.
  • Cand am o perioada mai solicitanta (nu fac rabat de la regula 2, dar lucrez mai mult ca numar de ore) folosesc picaturi de ochi Lacrisek Ofta Plus.
2 Likes

Picaturile ti-au fost recomandate sau te-ai documentat tu?

Mi-au fost recomandate de medicul specialist.

pauzele sunt singurul lucru pe care il fac in directia asta si ma declar multumit de rezultat.
ajuta si pt problemele derivate din stat prea mult pe scaun.

si de la cineva care a prins si monitoare crt (chiar si din alea cu fundal verde in loc de alb pe care il aveam pt hc-ul cu care incarcam jocuri de pe casete audio)…
as spune ca eo metoda testata.

ps. am mai remarcat ca monitorul meu nu sta prea aproape de mine (cum am mai vazut ca se intampla la unii colegi)

1 Like

gasesti si aici informatii utile: Ochelari de protectie PC

Dacă ar fi să o luăm după „riscul meseriei”, eu ar trebui să port dioptrii serioase, având în vedere cu ce monitoare am avut contact în ultimii 25 de ani…

Dioptriile mele au variat extrem de puțin în acest timp (max 0.5). Nu am ochelari speciali, nu am lentile nu-știu-de-care.

Ceea ce mă face să cred că deteriorarea vederii are o altă cauză, cum ar fi genele, alimentația, stilul de viață etc.


Folosesc picături ocazional, de obicei când nu dorm suficient noaptea: Optiserum sau Vizik. O dată sau de două ori/lună.

1 Like

Eu am astigmatism si am fost fericit sa aflu ca e genetic (spre deosebire de miopie), deci nu e rezultatul statului in fata monitorului.

Ca sfaturi as spune:

  • pauzele - toata lumea stie de ele, dar putina lume le si aplica. Din fericire am pe Apple Watch notificare dupa 50 de minute de stat jos si imi spune sa imi misc fundul.
  • sa nu ai fereastra in spatele monitorului - asta chiar am vazut-o enforced la un fost loc de munca de catre cei de la inspectia muncii. Deseori poti fi aproape nevoit sa te uiti spre soare si asta nu e bine.
  • Daca porti deja ochelari incearca si lentilele de contact. Ochelarii pot sa se miste de pe nas si sa iti schimbe unghiul la care te uiti catre monitor, not cool.
  • Picaturile tip “lacrimi artificiale” sunt foarte bune si refreshing, deseori te ajuta sa nu te chiobesti (squinting, sper ca nu am gresit verbul in romana)
2 Likes

Rezolutia ecranului si dimensiunile lui. Am schimbat destule monitoare si m-am lecuit de fuga dupa 4k “ca e mai modern”. Deci recomand diagonala mare rezolutie moderata, ex. 27" cu <= 2k, si eventual limitarea la 2 monitoare. Plus tema “dark” pe orice aplicatie posibila si pomodoro pentru pauze obligate.

1 Like

Eu am monitoare DELL U2414H care au functia Paper care emite mai putin “albastru”, si diferenta e sesizabila, nu e chiar asa obositor. Daca esti designer poate sa iti puna anumite probleme din cauza ca posibil culorile sa nu fie foarte bine reprezentate pe ecran.

1 Like