Cumparare de actiuni la companii

Salutare!

A incercat cineva sau a cumparat actiuni pe la companii din IT(Din Romania sau din strainatate) si nu numai?
Daca da, care este procesul prin care s-ar putea face acest lucru?

Trebuie o forma de organizare speciala?

De exemplu Microsoft are o valoare de piata de 1.63 trilioane de dolari, mai mult ca PIB-ul Canadei :slight_smile:


PS: Sunt varibile aceste lucruri si in functie de ce se intampla, pot scadea sau sa creasca.


:slight_smile:

Iti trebuie cont la o firma care face trading. Eu am folosit acum cativa ani https://www.tradeville.eu/ dar cred ca poti gasi ceva cu un comision mai mic.

Iti recomand Trading 212, ai acces si la US si la Europa, stocks si etf-uri.

@emanuel, chiar acum am citesc la ei pe site.

Intre timp am gasit ca poti face treaba asta si cu Revolut. Nu este nevoie de cont premium.
Toata treaba merge destul de rapid. Bifezi ca nu esti cetatean us si ca folosesti acele informatii in scop personal. Iti mai cere si ceva ce se cheama tax identification number. Eu am folosit cnp-ul si a mers.

Si acum sunt proaspat-ul posesor al unei actiuni la Pfizer. :grin:

3 Likes

Sunt mai multe firme acum, dar ai grija la comision. Eu la tradeville imi calculasem, parca trebuia sa tranzactionez de minim 2500 euro sa-l acopar, comisionul lor era 50 euro sau 2% (parca) - asta la orice tranzactie (buy/sell).
Ce-ti pot recomanda din propria experienta, uita-te la firmele care au o crestere constanta. Nu cauta firmele care sunt pe val intr-un anumit moment, o sa cumperi scump (daca nu esti inainte de val) si nu-ti garanteaza nimeni ca o sa creasca dupa (pump & dump). Spun asta pt ca ai dat graficul de pe google cu Zoom stock price.

1 Like

Mersi pentru sfat. Oricum nu m-am bagat la zoom. :slight_smile:

În principiu companiile de utilități deținute de stat is safe. De gaz, curent & altele va fi mereu nevoie. Alt exemplu este Tarom, care este o gaură neagră întreținută de stat de nici nu mai știu câtă vreme. (Nu știu dacă este la bursă, era un exemplu doar)
În principiu cu cât sunt mai sigure acțiune, cu atât randamentul este mai mic.
Sunt și tot felul de oportunități, dar trebuie sa cunoști bine piața ca să poți profita de ele

Tradeville are tot felul de news/article și podcasts pentru investitorul începător. PM me pentru chestii chiar mai interesante.

Mi s-a oferit ocazia sa cumpar actiuni la pret preferential (mult mai ieftin) la ceva firma pentru care am lucrat. Am refuzat, din mai multe motive.
Atunci am aruncat o privire peste cam cum se poate face, concluziile au fost:

  • pe firma e un mare NU, lucrurile se complica daca firma detine actiuni la o firma din strainatate (si cred ca si daca detine la una din tara)
  • pe persoana fizica, well… daca ai actiuni la o firma din Romania si primesti dividende, e cu retinere la sursa, dar poate deveni complicat daca e o firma din afara. Daca insa tranzactionezi si faci profit, trebuie sa depui declaratie, etc.

Concluzia a fost ca am considerat ca nu merita complicatiile… bine, am avut si alte motive.

1 Like

Prin iunie 2020 am inceput si eu sa invat despre stocks/bursa si investitii in general sau, altfel spus, educatie financiara. Sunt mai multe grupuri pe facebook despre asta, recomand StiintaBanilor (nu am nicio legatura cu acest grup, sunt un simplu membru).

Referitor la actiuni, cu Revolut am inceput si eu sa “ma joc”, dar o sa ma mut (si) la un broker mai mare.
Daca vrei acces la bursa BVB, Tradeville este recomandat pe grupurile de profil. Cred ca mai poti cumpara actiuni la companiile romanesti listate pe BVB si direct de la banci, poti sa intrebi la bancile cu care lucrezi tu.

Pe international (US & EU) cativa brokeri buni ar fi: Interactive Brokers, XTB, Trading212.
Etoro este putin mai controversat, dar am inteles ca au o platforma foarte user-fiendly.
Sunt o multime de brokeri si trebuie sa studiezi foarte bine ce comisioane de administrare si de tranzactionare au inainte de a-ti deschide cont la unul.

Apoi depinde foarte mult de profilul tau de risc si de perioada de timp pe care vrei sa investesti.

Stiu ca majoritatea asa incep, dar actiunile individuale (stock picking sau mai ales day-trading) nu se recomanda pentru incepatori. Exista statistici care spun ca ~90% dintre traderi pierd ~90% din bani in primii 2-3 ani si doar ~10% castiga (nu trebuie luate ca cifre absolute, dar ideea din spate este importanta).

Referitor la taxe (ANAF), este complicat si nu prea. Orice eveniment taxabil trebuie declarat in declaratia unica care se depune la inceputul anului, pentru anul precedent. Altfel spus, daca intr-un an cumperi si vinzi actiuni de mai multe ori, iar la final de an ai toti banii cu care ai inceput tot in actiuni (deci nu ai retras nimic), TOT TREBUIE SA DECLARI LA ANAF profitul din tranzactii.
Partea buna e ca majoritatea brokerilor ofera rapoarte care te ajuta sa iti completezi declaratia unica.

In afara de actiuni individuale, mai exista si alte instrumente financiare mai sigure in care poti sa investesti.
De exemplu titlurile de stat care sunt un fel de depozit la termen, prin care guvernul Romaniei se imprumuta de la populatie. Partea buna e ca dobanda este neimpozabila si nu ai niciun comision de administrare. Partea proasta e ca dobanda nu este foarte mare (3 - 4.5% pe an la RON, in functie de perioada de subscriere, deci abia daca bate inflatia la RON). Reprezinta o modalitate OK si destul de sigura pentru a te “proteja” de inflatie.
Chiar in acest moment este deschis programul Fidelis https://www.mfinante.gov.ro/fidelis.html?pagina=acasa.

Apoi mai exista instrumente agregate care se tranzactioneaza pe bursa ca si actiunile individuale, care urmaresc anumiti indecsi (S&P 500, de exemplu). Un asemenea instrument sunt ETF-urile, care sunt mai putin volatile decat actiunile individuale.

6 Likes

S&P 500 suna interesant, am vazut ca creste in general destul de OK. Stii cam ce variante ar fi pentru a investi din Romania intr-un instrument care-l urmareste?

Am inceput sa citesc un pic dar peste ce am dat par articole facute mai mult sa promoveze anumiti brokeri.

Ai investit tu personal pe vreo platforma? Poti sa recomanzi ceva?

Am cativa prieteni care folosesc XTB si altii care folosesc Interactive Brokers, dar mai sunt si alti brokeri ok.

Personal mi-am facut recent cont la Interactive Brokers, dar nu am alimentat inca si nu am facut nicio tranzactie. Doar pe Revolut am cumparat cateva stocuri individuale la companii mari din SUA (Tesla, AMD, NVIDIA, etc.).

Toti brokerii au o multime de ETFs sau alte instrumente care investesc in indici precum S&P 500, etc.

Sfatul meu e sa studiezi macar cateva luni diverse instrumente financiare si comisioanele din spatele lor inainte de a investi efectiv prin intermediul unui broker.

Eu pot sa iti recomand cateva bloguri pe care le citesc eu:

3 Likes

Pentru ETF-uri folosesc https://etfmatic.com/ dar au marit de curand minimul investibil ca sa zic asa.

2 Likes