Curs de programare cu pret diferit in functie de tipul de facturare


(daniel nanboe) #1

Ma uitam zilele acestea la un curs de programare php avansat de la infoacademy. Ce nu inteleg este de ce pentru persoana fizica costa 580 lei iar pentru persoana juridica costa 800 lei + TVA. Nici macar nu stiu daca este legal sa faca asa ceva tinand cont ca produsul este acelasi, doar forma de facturare este diferita. A facut cineva cursuri la ei de curand (eu am facut acum 10 ani un curs de Java dar nu mai stiu cum a fost partea de facturare)? Care este treaba pentru ca mie mi se pare cel putin dubios.


(cosmos) #2

Cred ca o persoana juridica își permite sa dea mai multi bani. Este același lucru și pt studenți unde cursurile sunt de obicei mai ieftine decât pt persoane fizice.

Alta idee ar fi ca o firma poate trimite mai multi angajati ceea ce s-ar putea traduce printr-un discount per overall.


(daniel nanboe) #3

Chestia cu isi permite mai mult este haiducie. Daca te duci sa cumperi o paine este ok sa platesti de 3 ori pretul pentru ca esti programator si ai salariu mai mare ca un om care este paznic la MegaImage?

Inteleg un discount de volum si inteleg reducere pentru studenti si someri dar nu inteleg lacomia. Dar din nou poate este ceva care mi imi scapa. De aceea am si intrebat aici.

Pana la urma nu ma obliga nimeni sa ma duc la ei.


(Ionuț Staicu) #4

Dacă stai puțin să te gândești, o mulțime de software este tarifat diferit în funcție de forma juridică. E.g.

  • Office: 10€ pentru 5 utilizatori vs 12€/lună/user
  • Jetbrains costa €249.00/an vs €649.00/an

Cred că și Adobe are o chestie asemănătoare. Dacă nu mă înșel, Pakt sau Oreilly aveau aceeași strategie de preț.

Raționamentul este simplu: îl iei pentru firmă => faci bani cu produsul respectiv => îți permiți să-l plătești.


(Serghei Amelian) #5

Nici măcar nu trebuie să justifici modul de tarifare. Economia de piaţa funcţionează după o singură logică, comerciantul cere suma maximă de bani pe care este dispus s-o plătească cumpărătorul, orice altceva este irelevant.


(daniel nanboe) #6

Acum ma uit prin legislatie stiu ca exista o decizie legata de tarifare. Faptul ca ei stabilesc un pret pentru un produs este dreptul lor, insa faptul ca pretul este discriminatoriu in functie de forma juridica pentru care se face facturarea, pentru acelasi serviciu prestat, este o problema. De exemplu in UE un magazin online nu poate cere un alt pret pentru faptul ca esti din RO. Poate cere un cost de expediere dar in nici un caz un pret diferit pentru acelasi produs.

Legat de jetbrains ei au acelasi pret pe luna sau pe an pentru orice forma juridica. Faptul ca primesti un discount daca platesti in avans pe tot anul este perfect ok si legal. Insa daca ar cere preturi diferite pentru forme juridice diferite cred ca ar intra si ei in cazul de mai sus. Oricum cred ca discutia legat de politica de preturi este mai ok pe un forum juridic si nu aici.

Eu eram curios daca cineva a facut cursuri la ei si merita.


(Serghei Amelian) #7

Mereu văd confuzia asta cu consumatorul “european”. Drepturile consumatorilor se referă strict la persoanele fizice, persoanele juridice sunt pe cont propriu. Dacă o companie are ceva de împărţit cu altă firmă trebuie să se adreseze instanţei.


(Ionuț Staicu) #8

Prețurile date mai sus erau o comparație între utilizatori individuali vs firme :slight_smile:

Nici mie nu mi se pare extrem de echitabilă toată situația, dar hei, este economie de piață. :slight_smile:


:fire: Chiar și statul român face o chestie de genul ăsta. Aplică 1-3% impozit pentru firme și 19% (TVA) + CAS + CASS + ce mai e pentru persoane fizice :smiley:


(daniel nanboe) #9

Nu esta chair asa de simplu pe firma. Si acolo pe langa impozitul de 1-3 % ai si impozit de 5% pe dividente + 10% ca actionar CASS + costuri de contabilitate ajungi tot acolo daca nu mai rau.


(Ionuț Staicu) #10

Dividendele sau CASS le plătești ca persoană fizică.

Am zis-o mai mult ca glumă, ia-o ca atare :slight_smile:


(daniel nanboe) #11

nu glumim cand vine vorba de taxe :)))) ca acum intra o poprire