Curs filozofie - Interpretarea lui Girard

Am gasit un curs interesant despre Rene Girard si filozofia sa:

Interpreting Girard: Exegete of Apocalypse

Mai sunt oameni care sunt interesati de subiecte de filozofie ?

2 Likes

fara sa neg calitatea materialului postat, nu pot decat sa constat ca dl Girard are doar tangential legatura cu ceea ce se intelege prin filosofie, urmarindu-i activitatea dintr-o curiozitate generata de aceasta postare. mai degraba l-as caracteriza ca om de cultura de tip francez, o simbioza artistica si antropologica usor diferita de rigurozitatea si adancimea metodei tipica altor natii in abordarea problematicii filosofice

1 Like

Teoria mimetica si teoria tapului ispasitor sunt cumva o reformulare rationala a ideilor din Biblie, care se pare ca e ‘destul de precisa’ (gasim exemple clare in toata lumea indiferent de religie) ca sa merite atentie.

Filozofia e deja acolo, doar ca a reformulat-o, a explicat-o si a incercat sa caute dovezi ca functioneaza si e importanta in societate (Johnathan, nu Girard, Girard a cautat exemple aproape exclusiv in mitologie).

Nu am parcurs tot cursul, dar imi place cum e organizat, am mai citit despre Rene Girard si mi se pare interesant ca cineva a facut un intreg curs actualizat despre el. Plus a depus un efort aditional ca sa fie interesanta prezentarea. (nu garantez nici eu calitatea/adevarul continutului)

Cand am auzit prima oara de Rene Girard (din ceva biografie a lui Peter Thiel, care cica e mare fan), mi s-a parut mind blowing.

Apoi am dat de aceasta critica: https://arcade.stanford.edu/sites/default/files/article_pdfs/ROFL_v03i01_Landy_091512_0_0.pdf

Si da, ma intereseaza filozofia si tot ce tine de limitele cunoasterii, mai ales din punct de vedere computational (de exemplu: halting problem).

1 Like

Good stuff, la fel si eu cred ca prima data am auzit de Girard de la Thiel. Categoric e o dimensiune aditionala pentru crestinitate, mitologie si fictiune, nu ceva dovedibil. Pseduo-psihologie-sociologie…

Critica aceea nu e perfecta, nu ia in considerare o lume fara repercusiuni. Suntem morali doar fiindca avem deja mecanisme ca sa ne opreasca de la a fi violenti/imorali. La nivel de societate teoria mimetica pare un theory of everything simplu. Nu ia in considerare mandria, unii nu intra la mimetica fiindca vor sa fie mandrii ca stiu ei totul mai bine.

La copii se vede foarte tare mimetica, se cearta efectiv din prostii, au 100 de jocuri si fix pe unu il vor amandoi si se bat/cearta/plang. Nu e nimic nou ca un copil invata prin copierea a ce face parintele sau cei din mediul lui.

mimetic desire e interesantă, dar n-aș zice că e determinantă.
Rutina poate bate orice motivație și dorință - din punctul meu de vedere - când vine vorba de atingerea unor obiective.

Probabil că rutina e opusă instinctului când e vorba de metode de atingerea obiectivelor.

Sunt interesat de filozofie, ca si de alte subiecte, dar am predispoziția de a fi interesat de a diseca un subiect fără a asculta opinia unui anume autor.

1 Like

asa este, insa poate deveni interesant cu adevarat cand gasesti un autor care devine partener pentru scurt timp.

1 Like

Biblia e o reformulare a filozofiei antice, de fapt. Intai a aparut filozofia, apoi biblia.

1 Like

Una dintre cele mai profunde experiente este experienta “Eu sunt”, momentul in care devii constient de faptul ca esti constient, este o experienta foarte profunda. Eu am citit Biblia, impins de setea de cunoastere, daca o iei ad litteram, pare primitiva la prima vedere, dar daca incerci sa te uiti mai mult la partea de simbolism, deja… De exemplu, numele dat de “Dumnezeu” lui Moise, “Eu sunt cel ce sunt”, defapt acesta nu este un nume, ci este experienta “Eu sunt ceea ce sunt” despre care si Carl Jung vorbeste. ( parerea mea, pentru ca si eu am trait experienta respectiva )

Las aici un video, la minutul 3 incepe discuta despre experienta de mai sus descrisa de Carl Jung. Face To Face | Carl Gustav Jung (1959) HQ - YouTube

Incepusem sa citesc Cartea Rosie ( Red Book ) a lui Jung dar pur si simplu am uitat de ea, m-am luat cu altele… Intreaga lume s-a nascut si se naste din imaginatia omului, potentialul uman este practic infinit, exista o putere incredibila de creatie pe care omul o poseda dar foarte putini o acceseaza la modul constient. Stati linistiti, nu am formula secreta, dar toti cunoasteam starea de “flow” si stim cat de incredibila este.

Parerea mea sincera ca adevarata cunoastere, este cunoasterea de sine.

1 Like

Si eu am citit Biblia.
Parerea mea e ca fiind scrisa pe parcursul a mai multor generatii si la ea au contribuit oameni cu viziuni diferite, produsul final creeaza confuzie.
Sunt capitole unde este plina de metafore si simbolism, in alte parti sunt relatari istorice ad literam, iar in alte parti sunt cronologii si arbori genealogici care indeparteaza cititorul de subiect.

Din cauza asta sunt si multe contradictii, confuzii, etc.

a aparut aceasta carte, nu stiu daca e interesanta sau nu
https://www.sens.ro/site/carte/83

Sistemul tehnicist

Jacques Ellul

Corect. Am observat ca multe percepte filozofice vin “natural” din introspectie, bun simt, bunatate, simplitate.

Adeseori insa avem nevoie de o voce exterioara ptr. a internaliza aceste adevaruri interioare.

Sau ni le formam dupa ce le auzim? Caz in care, de unde origineaza aceste idei/adevaruri?
Randomness mental?

O teorie de-a mea e ca, awareness-ul de sine, mintea constienta, e un virus biologic ce a gasit niste host-uri bune in cimpanzei.
Ati observat cum deseori masele se comporta ca un organism de sine statator?
Virusul in actiune.

Expulzatul din rai (starea naturala a animalelor fara constiinta de sine dar beatifica in anumite aspecte) s-a intamplat dupa ce am fost “infectati” cu virusul cunoasterii, awareness-ul.

Acum daca intru si mai adanc in speculatie as zice ca “virusul” are origini extraterestre.

faci foarte bine ca nu intri si in alte locuri…ai reusit un amalgam socio-paleonto-budistic care a ocolit elegant orice legatura cu subiectul in discutie

That’s what I do. :sweat_smile:
[edit] dar se pare ca am ochit cateva lucruri bine, habar n-aveam de studiul respectiv cand am scris postarea

daca sursa este The Sun, nu pot decat sa te iert ::))

:sweat_smile:
E articol si pe livescience dar ma gandeam ca asta e mai usor de citit

este ceva obisnuit in evolutia umana preluarea de informatii si tipare genice de la diferite forme ancestrale sau himere in sens genetic. de aceea se numeste ca suntem rasa superioara, aceasta adaptabilitate si forta a selectiei ne-a adus aici (si unde avem sansa ca specie sa ne luam evolutia in propriile maini, cu bune si cu rele)

1 Like

Spre bătrânețe am ajuns nihilist :slight_smile: La scară cosmică nu existăm și nici n-am existat vreodată, nici măcar ca civilizație, ca individ nici atât. Pentru o femtosecundă poate am fost ca o sclipire cuantică. Sau poate n-a fost nici măcar aia? So, pentru ce să te mai obosești cu filosofii inutile? :slight_smile:

3 Likes