Cursuri de dezvoltare personală

Nu, multumesc.

e pierderea ta, tu stii ce vrei, eu doar ti-am dat o recomandare.
in general la cursurile de dezvoltare personala vin psihologi si persoane cu experienta in marketing/psihologie/vanzari/resurse umane si domenii conexe si astfel de cursuri sunt gandite pentru cei care vor sa isi schimbe modul de viata in bine, intelegand si aplicand tehnicile prezentate la curs (de la studierea si intelegerea microexpresiilor, la tehnici de negociere, tehnici de manipulare si tehnici de dezvoltare a increderii).
desigur, si o carte te poate ajuta, dar una e sa vezi real la curs si sa intelegi si sa interactionezi alta e sa citesti intr-o carte.

E aceeași problemă ca aici:

Poate îmi scapă mie ceva, dar toate cursurile de dezvoltare personală de care am auzit sunt prezentate de oameni pe care îi recomandă orice mai puțin experiența.

Poți da unul, două exemple concrete de speakeri?

1 Like

Am urmarit o perioada diverse siteuri de dezvoltare personala. Ce-i drept, nu am fost la niciun curs live, dar nu cred ca se diferentiaza foarte mult de ceea ce e scris pe anumite bloguri.

Daca stau bine si ma gandesc e fix acelasi lucru ca treaba cu oamenii care tin conferinte despre afaceri, in conditiile in care ei nu au nicio afacere de succes ( doar cea in care pacaleste “naivii” si ii toaca de bani ).
Oamenii care fac afaceri la modul serios sunt prea ocupati cu afacerea lor ca sa “latre” in public. Valabil si pe cei cu dezvoltarea personala. Sunt prea ocupati sa capete experienta ca sa poata pierde timpul cu asa ceva, ceea ce inseamna ca majoritatea persoanelor care tin genul asta de conferinte sunt doar niste oameni care dau bine la public si “au papagal”.

PS : A nu se intelege greist, unele lucruri se pot invata, dar cele mai multe se capata din experienta. Iar chestiile care se pot invata, se pot invata si mai bine si mai ieftin din carti, nu din confernite si traininguri, care “papa” o gramada de timp/bani

https://www.facebook.com/events/1389767618019749/ ai exemplu aici (vezi agenda de acolo si detalii despre trainer), am specificat in primul post ca pe fb gasesti ce te intereseaza daca stii sa cauti.

PS. chiar daca urmezi un astfel de curs, asta nu inseamna ca automat poti si aplica cu succes ce ai invatat, va exista o perioada (intre cateva luni si cativa ani) pana sa intelegi bine ce si cum sa faci, unii chiar nu vor reusi deloc (nu toti pot fi lupi, unii pot fi doar oi :wink:
E la fel ca si in programare, nu oricine devine bun programator, e nevoie de multa munca si experimentare.

Uite de asta cred eu că toate majoritatea sunt scam. Când aud de training în… ceva, mă aștept și la o modalitate concretă de a măsura eficiența. Doar că la sfârșitul unui astfel de training, dacă nu reușești să aplici ce ți-a explicat, trainerul nu are nici o vină, tu ești cel bătut în cap. Ceea ce nu mi se pare chiar OK.

Citat de pe pagina de FB menționată anterior:

Oamenii de succes sunt cei care detin abilitati de persuasiune, comunicare sau negociere, fie ele native sau dobandite dar, intotdeauna, antrenate.

Iti doresti sa fii un om de succes?
Iti doresti…
Sa devii un maestru al persuasiunii?
Sa transmiti eficient mesajele verbale, non verbale si paraverbale?
Sa gestionezi eficient argumentele si obiectiile partenerilor de discutie/negociere?
Sa fii mult mai convingator in orice situatie, sa detii controlul in negocieri, prezentari sau dezbateri?
Sa concepi mesaje si campanii eficiente in marketing si publicitate?
Sa iti poti influenta si conduce mai usor echipa?
Sa iti cresti vanzarile sau sa iti maresti aria de networking?
Sa poti comunica extrem de usor chiar si cu persoane etichetate ca fiind ”dificile”?

Ori să mă duc la un curs, să pierd atât bani cât și timp doar pentru ca la sfârșit să mi se spună „știi, s-ar putea să nu meargă și la tine…” mi se pare destul de înșelător.

Iar despre workshop-urile de negociere, vreau ca trainerul să zică „am lucrat pentru firma X și am negociat Y contracte în valoare de Z euro”.

Date concrete, pentru că eu, ca programator, dacă vreau să profesez undeva, mi se vor cere și ceva referințe cu lucrările mele anterioare.

Cum ar fi să-i spun angajatorului „asta e mult prea meta să o înțelegi; ai nevoie de câteva săptămâni până la câteva luni pentru a procesa”. Ar fi ridicol, nu? Dar acceptăm foarte ușor un trainer care povestește chestii din cărți și despre care crede că funcționează.

Dacă aș avea enervant de mulți bani aș avea ca hobby angajarea acestor traineri și punerea lor la treabă: Ia să vedem, ce îi înveți tu pe oameni? Cum să vândă? Ia, uite, am de vândut cuie îndoite. Spor la treabă!

2 Likes

sa o luam pe programare… te duci boboc la un curs de php, inveti bazele si pe baza unui test din ce ai invatat iti da o diploma cu care eventual te poti angaja in domeniu.
ajungi sa te angajezi si te trezesti ca nu stii nimic, nu stii clase, nu stii algoritmica nu stii chestii care le inveti in timp pe parcurs si pe care la curs doar a mentionat de ele.
ai de ales, ori inveti singur mai departe, ori te duci si faci un alt curs de avansati, dupa care cand revii la munca iar inveti chestii pe care nu ai avut cum sa le inveti la cursuri…

asa e si in cursurile de dezvoltare personala, ti se preda niste principii si te ghideaza invatand bazele in timpul alocat, mai departe incerci sa le aplici ce ai invatat si sa incerci ulterior sa avansezi singur, sau urmezi alte cursuri pana incepi sa prinzi ce nu te descurci si apoi in viata reala inveti in continuare din interactiunile cu oamenii…

Deci, cum o dai, tot la experienta practica ajungi, ori in programare ori in psihologie :smile:
Asa cum la cursurile de programare nu iti spune profesorul ce site-uri si aplicatii marete a facut el la viata lui, nici la cursurile de dezvoltare personala nu iti va spune trainerul ce face el in viata de zi cu zi (decat daca il iei dupa curs il inviti la o cafea si il intrebi - dar s-ar putea sa te refuze :smiley: ).

In psihologie, nu exista un standard de masurat eficienta (sau cel putin nu stiu eu unul), depinde de fiecare pana unde e dispus sa mearga si sa se schimbe (sau sa ii schimbe pe cei din jur). In programare, in schimb, ai un standard, poti vizualiza un cod si iti poti da seama (pe baza experientei) cat de bun e programatorul din spatele acelui cod.

Revenind la subiect, eu am facut doar niste recomandari (pe baza experientei mele), mi sa cerut un link concret si am dat, depinde de voi daca vi se pare ok sa urmati acele recomandari sau nu, fiecare are dreptul la opinie si fiecare face alegerea care i se pare mai buna pentru el.

Aici ai perfecta dreptate. Cum nici tu nu o sa reusesti sa ma (ne) convingi sa urmam anumite cursuri, nici noi nu o sa reusim sa iti schimbam parerea despre ele :smile:

Cartile si cursurile audio ale lui Brian Tracy sunt excelente. Vi le recomand. Am citit cartea “No excuses” si am ascultat “The science of self confidence” de la el, si sunt excelente. Ambele trateaza in mare parte aceeasi problema, dezvoltarea personala, si acopera subiecte de la cum te comporti in viata de familie, in viata profesionala, cu colegii, cum sa te auto evaluezi, cum sa iti pui tintele mici si mari, cum sa te raportezi la altii, cum sa iti vinzi cunostintele si talente, cum sa inveti si sa te imbunatatesti continuu, cum sa-ti planifici ziua (personala si profesionala) si chiar cum sa adopti o alimentatie sanatoasa.

Cartea nu e groasa, vreo 150 pagini daca retin bine, dar va recomand sa citi un capitol la 1-2 saptamani. Chiar daca cititi ceva in 20-50 minute si vise pare foarte evident ce se zice acolo, va garantez ca veti avea nevoie 1-3 saptamani sa aplicati ce tocmai ati invatat.

Pe masura ce aplicati mai multe lucruri din carte, simultan, evident, o sa va dati seama ce vi se potriveste si ce nu. Eu personal dupa ce am citit si ascultat cele doua materiale de mai sus, am reusit sa aplic cam 60-70% din ele si mi-am imbunatatit performanta considerabil. Am o viata mai organizata, mai linistita, mai planificata. Reusesc sa fac mai multe lucruri, sunt mai calm, castig mai multi bani.

Ah, si pentru cei sceptici, Brian Tracy vorbeste din experienta personala. A pornit de la zero, si a ajuns milionar.

Lectura placuta:


Nu e un raspuns direct, dar vin cu o contra-oferta

Si eu sunt de acord cu @patkoscsaba, audio bookurile lui Brian Tracy sunt excelente. Asculta-le timp de vreo 2 saptamani in timpul unor alergari. La o ora de alergare, 4 zile pe saptamana - o sa il asculti cam de vreo 5-6 ori.

Al doilea lucru: cauta-ti mentori sau persoane care sa te inspire. Asigura-te ca lucrezi in proiecte cu ei. Nu trebuie sa fie pe domeniul tau principal. Eu unul am trecut prin asta. In 5 minute iti dai seama daca cineva este un astfel de om.

Un psiholog nu strica. Stiu, in Romania lumea crede ca doar cei luati de Tanti Roza merg la psiholog. Gresit. In Romania multi dintre noi la varsta de 18 ani sunt “emotionally retarted” si un psiholog te poate ajuta foarte mult in viata.

Nu cumpara nimic (carte sau training) din ceea ce suna a “Fericirea in 3 pasi”, “Cum sa fii un lider in 10 zile”.

2 Likes