Cursurile de programare in Ro = o noua teapa

Nu zic ca toate sunt asa, cunosc personal cativa traineri buni, unii mi-au fost colegi si sunt programatori buni cu multa experienta, dar de ceva vreme ma tot bombardeaza facebook cu reclame la tot felul de cursuri tinute de niste unii care abia au terminat facultatea si sunt “traineri”, tin cate 2-3 cursuri fiecare, de Python/PHP/JS/SQL/Node/React si inca o lista de tehnologii pe care mi se pare imposibil sa le stapanesti PE TOATE la un nivel f bun/bun.

Mi se pare teapa perfecta, este acum mare cerere de programatori, chiar si incepatori, mai exista mitul cu salariile mari (nu e chiar mit, dar nu se aplica dupa ce ai facut o luna de cursuri, sa fim seriosi) si s-a creat mediul perfect pentru toti combinatorii sa isi deschida scoli de progamare.

Realmente imi sare voma cand ii vad pe toti impostorii astia ca tin cursuri si imi pare putin rau de aia care iau teapa, in loc sa caute cu grija niste traineri cu un CV, cu ceva experienta la activ sau sa isi ia cursuri de la traineri recunoscuti pe plan international pe net.

Ma gandeam acum ceva vreme sa imi iau un grup de 5-6 oameni pe care sa ii mentorez, stiu exact ce cursuri ar trebui sa faca, ce carti ar trebui sa citeasca, proiectele cu care sa inceapa, practic pasii pe care sa ii parcurga, pentru ca am mai crescut juniori, chiar acum am terminat cu unul si am luat altul la “crescut” pe un proiect.

Din pacate am constatat ca nu are sens din punct de vedere financiar, pentru mine e pagubos daca oamenii aia nu o sa lucreze cu mine pe proiectele mele ca sa-mi recuperez din bani (timp), daca ii taxez la ora cat as lua unui client si asta din bunatatea mea sufleteasca pentru ca e mult mai greu sa inveti pe cineva decat sa iti vezi de treaba pe un proiect, n-o sa vina nimeni, o sa le pice fata cand o sa vada factura (asta daca nu invata sa invete si singuri si ma freaca degeaba cu chestii triviale).

O sa ma mai gandesc la treaba asta cu mentoratul, sa vad daca poate fi facuta cumva profitabila.

4 Likes

Deci ti se pare ca e plina lumea de oameni care par sa fie impostori si ofera cursuri de programare si acum vrei sa oferi si tu cursuri de programare.
Okaay!
Succes!

1 Like

Nu vreau sa tin cursuri de programare, tocmai pentru ca nu mi se pare posibil sa fac profit, eu ziceam sa mentorez niste oameni.

1 Like

Pai si pe tine ce te recomanda ? Pui in titlu ca sunt teapa, dar incepi prin a spune ca nu toate sunt asa. Apoi ca vrei sa mentorezi, dar ca poate scoti si bani.

Ca sa afle ce cursuri sa faca si ce carti sa citeasca, pot afla si de aici de pe forum.

1 Like

Aloo, aloo, baiatu’, aveti idee ce inseamna a mentora pe cineva vs a dea teapa cu niste cursuri? Ati avut vreodata mentori? Eu am avut si am profitat imens de pe urma experientei lor.

Despre bani, da, nu ajut oamenii degeaba, nu sunt maica Tereza, daca nu am ceva de castigat nu are niciun rost sa ma implic, de ce mi-as bate capul cu niste oameni gratis?

Cat despre ce ma recomanda: smecheria, talentul, CV-ul si o gramada de oameni.

1 Like

Eu din ce am observat multi oameni vor sa invete, se apuca sa invete si dupa ii vezi cum dau copy paste la codul pe care l-ai dat ca exemplu in loc sa il scrie ei. Dupa te intreaba de chestii pe care efectiv le citesti lor de pe ecran ca nu sunt in stare sa citeasca. Inteleg ca la scoala ideea era sa copiezi ca nu iti placea materia, dar vii la un curs, la un internship si ar fi o idee sa inveti, sa incerci chestii, sa strici chestii si dupa sa le repari. O data ce stii ca majoritatea oamenilor vor doar sa para ca invata iti dai seama ca poti face bani buni practic facand nimic. (vezi 80% din universitatile din Romania)

Oricum e exclus ca sa inveti orice fel de ‘programare’ in mai putin de 10 ore serioase si un proiect daca stii ceva programare si inveti rapid orice, daca nu stii nimic ia mult mai mult pana ajungi efectiv la programare sau rezolvare de probleme. (eu as zice ca sub 300 de ore nu ai ce curs sa numesti curs)

1 Like

Cursuri mai bune decat cele servite pe bani grei, gratuite: https://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/

Cand ai atata informatie disponibila pe net, exista carti bune, etc… eu nu pot intelege cum pot fi unii fraieriti sa dea bani pe cursuri de-alea.

Sau pe ‘mentorat’, cand exista disponibile programe de invatamant pentru a trasa directia de la universitatile de top mondial.

1 Like

Problema din punctul meu de vedere e mult mai complexa, pe de o parte sunt cei care doresc sa intre in domeniu dar nu au motivatia necesara sa depuna si efortul cerut pe de alta parte sunt cei care vor sa castige un ban din aceasta piata. Nu vad calitatea trainerilor o problema in sine caci la nivel de incepator nici nu trebuie sa fii foarte competent ci la ce asteptari au unii candidati si ce cred ei ca o sa obtina de la un curs respectiv ce efort vor trebui sa depuna pentru a obtine in final un post in domeniu. Cei care tin cursuri ar trebui sa fie mai transparenti si sa explice clar cat efort implica un astfel de curs.

In final se ajunge la situatii de genul ca se duc la curs 20 de persoane din care termina vreo 10 si doar 2 ajung in final sa lucreze in domeniu.

Ca si model mie personal mi-a placut foarte mult e asta (activeaza si in Cluj parca):

3 Likes

Aia cu asteptarile e pentru ca unii isi imagineaza ca daca platesc ceva mai mult, pot sa-si achizitioneze un drum regal.

Eu cred că sunt 2 tipuri de oameni:
1- Tipul care învață singur și cauta rezolvarea
2- Tipul care mereu trebuie sa fie îndrumat, un fel de robot.

De acea tipul al doilea de oameni cauta cursuri care sa le spună secretul de a face ”aur” în care să scrii un rând și să vină banul.

Doar ca idee, am ales doua dintre cursurile existente pe youtube, folositoare pe tematica abordata de mine pe blog. Acopera ceva mai mult decat domeniul ala, de exemplu primul discuta metoda gradientului conjugat, care poate fi utila si in machine learning, de exemplu. Nu cred ca mai are sens sa zic de utilitatea analizei Fourier…

Primul exemplu, un mini curs de la Cornell, pentru a ajuta studentii sa inteleaga cum se trece de la teorie la practica. Video nr 1, cu povesti introductive:

Urmarit de peste 20000 de oameni.

La ultimul:

au ajuns cam 1000 de oameni. 19 din 20 au renuntat pe parcurs. Mai mult de jumatate au renuntat cand au dat de ‘greu’ la al doilea curs.

Cursul ala necesita nu numai sa te uiti la el, trebuie sa citesti ceva articole/materiale, sa faci problemele de programare, daca nu esti familiar cu teoriile folosite, sa urmaresti si alte cursuri… cum ar fi cursul asta de la Stanford:

Cum exista mai multi interesati de subiect, s-au aruncat peste un milion de oameni ca sa-l urmareasca. La ultimul curs:

au ajuns cam vreo 26000. Doar cam unul din 38 dintre cei care au inceput. Deja la al doilea curs s-au uitat cam o treime dintre cei care s-au uitat la primul.

In mod tipic, la cursuri de-astea ‘serioase’ nu incep foarte multi sa se uite, prefera sa se uite la un curs despre cum sa dea copy/paste de pe stackoverflow sau sa invete ca maimuta cine stie ce limbaj sau framework, crezand ca asta o sa-i faca si capabili sa scrie un program ceva mai serios (errrr, NU).

2 Likes

Hai ca vin si eu cu ai mei 2 centi. Sunt trainer la o astfel de scoala pe partea de frontend si poate lamuresc unele aspecte.
Legat de partea cu teapa - multi oameni se inscriu la aceste cursuri crezand ca e destul cele 6-8 ore pe saptamana pe care la fac in cadrul scolii ca sa ajunga programatori juniori. Noi le zicem aproape curs de curs ca au nevoie sa invete extra si ca programarea nu se invata doar citind ci cu multa munca, cu mult exercitiu. Deci prin urmare teapa n-as pune-o pe umerii scolii ci mai mult pe oameni.

Legat de partea cu trainerii slabi pregatiti - aici pot da dreptate in mare parte. Am vazut ‘colegi’ de-ai mei cum se prezinta in fata cursantilor, cu ce content, cu ce motivatie, cu ce daruire. Zicea un coleg mai sus ca tre sa te documentezi inainte - destul de grelut, o parte din cei care se inscriu nu stiu sa instaleze 2 programe fara sa le zici ‘da next’ sau ‘citeste ce te intreaba’.
Sunt putini traineri care ajung acolo pentru ca isi doresc sa faca asta, de multe ori scolile ii abordeaza prin ‘recomandari’ iar ei accepta pentru partea materiala cat si pt reclama.

Legat de cursanti - intr-o grupa vor fi mereu oameni care isi doresc sa invete, oameni care au ceva mici cunostinte si oameni care o iau fix de la 0. Oamenii care vin pe ideea ca in IT se castiga bine si ca e usor ca le-a zis lor cineva, aia vor da fail primii. Noi (cel putin eu si colegul meu) le zicem mereu si le aratam cata munca trebuie depusa sa ajunga la nivelul de junior. Unii inteleg, altii cauta vinovati pentru insuccesul lor cand e clar ca singurii vinovati sunt ei pentru ca au dat o caruta de bani pe un curs pe care nici macar n-au vrut sa-l inteleaga ci doar sa fie prezenti. Le dam teme(mai usoare sau mai grele) si din o grupa de 15-18 cursanti le fac cam 10 iar din cei 10 doar 5 cu adevarat isi dau interesul sa inteleaga iar ceilalti 5 fac sa fie acolo…mai gresita mai corecta mai trasa de par.

Sunt deacord cu cine a zis mai sus ca acum gasesti foarte multe informatii pe internet DAR cum am mai zis si in alt post - e usor pentru noi sa le gasesti ca stii ce sa cauti dar nu si pentru cei care daca le apare o eroare in consola imi zic ‘nu merge’ fara ca macar sa caute eroarea aia sa vada ce-i cu ea cand le zic de fiecare data ca o mare parte din timp se vor documenta de pe internet sa vada solutii si sa le inteleaga si sa aplice si ei mai departe.

Mai este o categorie de oameni care n-au incredere in ceea ce stiu si ce pot si vin la cursuri sa le oferim noi asta. Astia sunt primii care reusesc si sincer uneori imi pare rau de ei pentru ca simt ca dau prea multi bani pentru ca erau destul de aproape de nivelul de junior.

Legat de scoli - oamenii isi fac business-ul, e afacerea lor si si-o promoveaza cum stiu mai bine. Au grija sa nu minta ci mai mult sa ocoleasca adevarul. Oamenii care se inscriu la cursul asta sunt pusi in tema de la inceput de pretul cursului si de faptul ca la final NU GARANTEAZA NIMENI ca se vor angaja. Tendinta e un pic spre gambilng daca pot face o comparatie, chiar daca li se zice ca e greu si ca nu garanteaza nimeni angajarea, mirajul ‘salariilor mari in it’ ii tine agatati.

Daca mai sunt intrebari sau aspecte pe care vreti sa le discutam sunt foarte happy sa le scriu aici.

13 Likes

Spune și la ce școală ești trainer :wink:

De ce ar avea importanta? Era o discutie generala despre toate scolile si traineri.

1 Like

Wow, ou ou… Poftim?! Cum de le sti tu pe toate? Trebuie sa fii un geniu! Sau un wannabe.
Sper sa nu te apuci sa “mentorezi” cu atitudinea asta de “eu-stiu-tot” si “vreau-bani”. Cum adica nu oferi nimic daca nu obtii profit? Pe ce lume traiesti?! Urat omule… monologul tau e de oglinda nu de forum.

2 Likes

Se scrie “stii”, daca vrei te mentorez pe limba romana, e ok, sunt buni si banii tai. Lasand gluma deoparte, da stiu pentru ca am mai crescut juniori si am deja o lista de cursuri, carti, proiecte pe care trebuie sa le faca, nu stiu eu TOT, nici nu as avea cum, dar stiu destul, la fel cum sunt sigur ca sunt oameni aici pe forum care au luat juniori si i-au crescut, e ceva ce se intampla in absolut orice afacere care angajeaza juniori si este un proces foarte complicat si costisitor.

Partea cu vreau bani mi se pare NORMALA, daca munca se face pe bani, afacerile se fac pentru a castiga bani, asa functioneaza lumea asta, nu are sens sa pierd timpul in care as putea produce ceva pe gratis. Tu muncesti gratis?

Lumea e cruda si rea iar multi oameni, asa ca mine, au un caracter urat si vor bani. Daca a reusit cineva sa faca o afacere din asta, poate ne scrie despre cum merge, vad ca deja a aparut un trainer care si-a scris parerea.

1 Like

M-am documentat inainte sa scriu ca le consider teapa si nu cred ca as putea sa fac o afacere profitabila din asta, problema este cu pretul care este intre 200 si 2000 de euro pentru cursuri oferite de diverse scoli/academii/etc. si e putin, mai ales ca trebuie sa faci si profit. La pretul asta nu au cum sa acopere costul real de training pentru un junior. Adica ori iei prea multi cursanti ca sa poti acoperi cheltuielile si implicit nu ai timp sa te ocupi de fiecare in parte (pentru ca nu ai fizic timp sa te ocupi de 15-20 de oameni), ori iei traineri mai slabi si asta e o problema destul de mare.

1 Like