Datele financiare ale firmelor nu ar trebui sa fie publice

Cautam zilele trecute informatii despre competitorii internationali ai unei idei la care lucram si nu am reusit sa gasesc informatii cu privire la cifra lor de afaceri, din surse credibile. La noi gasesti de toate, rezultate financiare, numar de angajati, etc. Incep sa ma gandesc ca suntem tinta usoara in fata firmelor globale, si e din vina noastra. Ce parere aveti, ar trebui tratata informatia cam cum e GDPR-ul pentru persoane fizice?

4 Likes

Multe ţări şi multe legislaţii … Mai restrângem puţin?

2 Likes

sa scriu aici lista a 30 de tari in care am cautat ? Invers, ai un exemplu de vreo tara unde poti afla cifra de afaceri a unei firme ?

2 Likes

Nimeni nu ar avea încredere în firmele românești fără date publice.

6 Likes

Datele financiare de care vorbești sunt alea din bilanț. Publice ar trebui făcute și alea din balanțele lunare. Au fost agenții de turism care la 31.12 erau cât de cât ok și în luna august au intrat în faliment.

Pe baza datelor financiare (și a managementului, diverselor politici) se stabilește încrederea. Firmele listate la bursă listează pe paginile lor mai multe informații financiare decât prevede legea (exemplu). Nu văd cum o firmă devine o țintă pentru că anumite informații despre ea (bune că dacă sunt rele este total neinteresantă) apar în piață.

1 Like

Well, e un avantaj sa stii situatia financiara a competitorilor tai, nu?
Si daca pentru tine e un avantaj, automat pentru el e un dezavantaj.
I kindda agree.
Eu la competitori imi pot da seama de anvergura doar sin runde de finantare si chestii care ajung prin presa. Ar fi dragut sa pot sa vad daca-s pe profit macar.

Well…aici intri in alte belele

eu inainte de fiecare interviu verific datele companiei (vechime, nr angajati, cifra afaceri, profit). Nu stiu daca ma ajuta sau nu, insa e o informatie in plus :sweat_smile:

Jesus, orice thread pe forumul asta se reduce la asta :))

5 Likes

Cristian Dascalu, tu esti ?!

S-a mai dezbatut faptul ca exista avantaje si dezavantaje si ca e un motiv pentru care nu toata lumea contracteaza clientii direct ci prefera sa lucreze prin intermediari.
Unii oameni prefera sa castige 5-10k lei pe luna in loc sa castige 30.000 lei o data la 6 luni.

1 Like

Informatie in genul Amazon.com, Inc. - Amazon.com Announces Fourth Quarter Results, facuta publica de toate firmele listate la bursa?

Ca sa completez, exceptie fac firmele listate la bursa care au datoria de a raporta rezultatele financiare, planurile, riscurile, etc catre actionarii lor. Da, astea sunt publice. Da domnu’ sa ajung acolo, la IPO.

Dar daca toata lumea are publice informatiile, niciun competitor nu e mai avantajat, dar publicul/clientii sunt mai avantajati (pot sa vada cum sta o firma inainte sa faca o achizitie mai mare).

O firma ar trebui tratatata ca o persoana: daca isi castiga bani singura (nu are actionari) nu ar trebui sa arate public cat a facut. Nimeni nu stie cat castiga vecinul, si nici vecinii nu stiu cat castigi tu. De ce ?…

2 Likes

Pentru ca nu stii sa te lauzi :stuck_out_tongue:

In UK stiu ca ai destule informatii publice legate de firme.
Tin minte ca in Canada vazusem ca puteai sa aflii cat castiga cineva daca e angajat la stat. Citiisem online ca in una din tarile nordice puteai sa estimezi cam cat castiga vecinul pentru ca puteai vedea ce taxe a platit.

Nu vad vreo problema la cum e la noi, de fapt problema e ca nu sunt asa usor accesibile online pentru omul de rand.

Gasesti informatiile firmelor, cum e la noi, in orice tara din Europa, dar in general sunt pe bani rapoartele financiare, la noi listafirme a pus pe gratis multa informatie.

1 Like

Poate ar trebui să și voteze la alegeri, nu?

1 Like

Asa poate mai scapam de comentarii inutile