De ce ar „trebuii” să „scri” corect, chiar dacă nu ești autor de beletristică

În continuarea discuției Cum ar trebuii să arăt proiectele ?:

În ultimele zile am observat doi utilizatori (@Pirvan_Marian & @Cristian ) cum faultează grav limba română.

Sunt niște chestii subtile, chestii ce s-ar putea să scapă din vedere:

  • Dacă aș fi pus în situația să angajez pe cineva, l-aș căuta online. Aș vedea cum activează pe rețele sociale, aș vedea cum scrie etc. Eu unul nu aș angaja un astfel de om. Vezi mai jos de ce.
  • Programarea - chiar și html și css - este o treabă ce funcționează ca o limbă vorbită, doar că-i mult mai strictă. De ce te-aș angaja pe tine, ca junior, să te învăț lucruri dacă tu ai avut ~15 ani la dispoziție să înveți a scrie și, cu toate astea, nu ai făcut-o? Cam ce spune asta despre tine?
  • A scrie corect este o dovadă de respect pentru ceilalți. E cam la fel ca atunci când amesteci engleza și româna :smiley:

Hint1: Poate că ar fi bine să recitești ce publici. DevForum îți permite să-ți editezi contribuția o perioadă nedeterminată, profită de chestia asta!
Hint2: Nu ești sigur sau nu știi a scrie un cuvânt? Caută un sinonim sau o exprimare alternativă: „Cum ar trebuii” -> „Cum ar fi bine” -> „Cum sugerați” etc.


Cu legătură: Tips&Tricks ca sa scriem corect gramatical

9 Likes

Subscriu și sunt extrem de critic vizavi de greșelile de scriere. Iar eu mai am o regulă: oamenii din „echipa mea” (ce pompos sună) sunt obligați să comunice oficial în scris exclusiv folosind diacritice.

PS: Amuzant este că am deprins obiceiul ăsta în urma unui proiect cu o mare instituție a statului, când primul lucru pe care l-a făcut managerul de proiect din partea lor a fost să întrebe de ce mail-urile nu sunt scris în română. :smiley:

2 Likes

asta-i o prostie. in aceiasi categorie cu “trebuie sa scrii cod in notepad”

doar la partea cu romgleza.

Asta e părerea ta și ți-o respect. Deși e o prostie să crezi asta. :slight_smile:

3 Likes

Ca peren abuzator al limbii romane, ma simt cumva luat in vizor de aceast thread :smiley:, desi sunt de acord cu el, ca idee - scrisul corect este “table stakes” pentru orice om, daremite profesionisti intr-un domeniu cu cerinte intelectuale ridicate. Am vrea ca avocatul sau doctorul nostru sa nu stie sa scrie corect?

Adaug ceva constructiv la regula, dupa care pun si de ceva critici.

Sunt mai multe niveluri la care functioneaza un text scris:

  • Idei - comunicam ceva OK si coerent? Aici cred ca e cel mai usor sa fim cu totii in regula. De bine de rau, aici stam toti bine, si nu avem probleme de vorbit de reptilieni in prima parte a postului si de balaurieni in a doua.
  • Structura - folosim paragrafe, propozitii cu subiect si predicat, fraze de lungime decenta etc? Aici deja incepe sa se rupa firul. Vad mesaje pe forum care nu prea au cap si coada, care sar dintr-o idee in alta prea repede, si care in general par ca n-au fost citite odata inainte de a apasa “raspunde”.
  • Gramatica - folosirea de baza a limbii romane pentru un mediu profesionist Topicul thread-ului in principiu.
  • Gramatica Basic - definita prin contraexemple : postarile pe facebook ale acelui prieten dacopat.
  • Special mention - pastrarea unei singure limbi pentru tot textul. :slight_smile:

Ideal suntem OK la toate capitolele, in practica - si aici intervine critica - depinde de context. N-am sa imi bat capul pentru un SMS la fel de mult ca pentru un “design document” citit de restul companiei, sau o scrisoare adresata primarului. Iar sa conditionez angajarea cuiva de exprimarea in romana mi se pare putin cam dur. Adica trebuie sa fie carente mari la Idei si Structura si sa fie probleme de durata ca sa resping un candidate altminteri capabil.[1] In practica, pe forum, vreau sa scriu cat mai bine, dar daca am o greseala de gramatica sau structurala nu am sa pierd nopti din cauza asta.

O meta-critica trebuie adusa si limbii romane. Desi mai bine construita decat Engleza/Franceza/Germana din cauza alfabetului fonetic, exista destul de multe chichite low-level: copi/copii/copiii, unirea cuvintelor cu cratima etc. etc. De multa vreme m-am simtit mai OK scriind in Engleza decat in Romana, partial pentru ca nu are asa de multe ocazii de confuzie.

[1] Si asta mai mult de frica ca procesul de evaluare sa nu fie gresit, avand in vedere ca am zis ca e OK un om care nu poate sa scrie coerent in multe instante.

2 Likes

Nu mai știu dacă am scris pe forum, dar știai că românii sunt cam singurul popor cu o limbă/ortografie ce conține diacritice dar care scrie fără diacritice? Adică nu doar că nu scriem, dar parcă și suntem porniți împotriva diacriticelor.

pai hotaraste-te. ori o respecti ori e o prostie.

Recitește ce am scris, te rog.

1 Like

Când am început clasa a cincea, profesoara de română a explicat clasei de ce facem ore de gramatică. Explicația ei a fost ceva de genul: “Orele de gramatică le facem pentru ca toată lumea să vorbească și să scrie aceeași limbă. Pentru a reuși să ne înțelegem între noi. Deoarece atunci când ne înțelegem între noi reușim mai multe. Dacă fiecare ar vorbi și ar scrie după cum vrea el, am pieri pe propria limbă.”

3 Likes

Nu am mai scris cu diacritice de foarte multa vreme (aici ma refer strict la scrisul pe calculator, nicidecum la scrisul de mana).
Incerc pe cat posibil, prin recitire si reformulare, sa ma fac inteles din prima si sa evit pe cat posibil greselile gramaticale. Din fericire am fost la scoala si am invatat diferenta dintre i, ii si iii.

Nu exista varianta ‘copi’. Niciodata, niciodata, nici macar o data in limba romana. Copii si copiii au sensuri total diferite (ca si alte cuvinte care se termina in ‘ii’) si ma deranjeaza de fiecare data cand lumea le stâlcește. (ce urat ar fi aratat ‘stalceste’…).
Daca nu scrii corect intr-o limba atunci cand se impune, (pe un forum, pe un blog - se exclud mesajele private informale) pentru mine arata cat de repede trece o persoana peste reguli de baza. Si probabil aceasta indiferenta fata de reguli se va vedea si intr-un posibil cod.
Probabil ar ajuta sa avem un compilator al limbii romane care sa verifice fiecare mesaj inainte de trimitere. :slight_smile:

Nu are multe ocazii de confuzie, sau nu le-ai intalnit tu? Sunt foarte multe expresii in limba engleza care inseamna cu totul altceva decat te-ai astepta, incepand cu phrasal verbs. [quote=“rmd, post:10, topic:3541”]
Pentru a reuși să ne înțelegem între noi
[/quote]
Exact! E ca atunci cand scrii cod pe care doar tu il intelegi.

1 Like

Cum să nu? Există pentru cei care folosesc romgleza: un cop (polițist), doi copi. :smiley:

2 Likes

Dacă știi de ce în engleză trebuie pus apostrof în expresia “I’m fine!”, atunci ar trebui să știi și de ce se pune cratimă în românescul “Mi-e bine!”. :slight_smile:


(Nu-i așa că-s ipocrit din cauză că mai sus n-am folosit nici apostrof, nici cratimă, ci o ghilimea simplă și un semn minus?.. :grinning: )

3 Likes

@IonutBotizan @alecs
Regulile sunt reguli pana la urma, iar un text e fie corect gramatical, fie nu. Nu incercam sa justific folosirea lor gresita, cum spuneam in inceputul mesajului, dar voiams a sublinez ca exista dificultatile astea, si ca nu e ca si cum am vorbi Esperanto[2]. De asemenea, exista si un element de arbitrar in regului - asa cum a decis Academia ca dintr-o trebuie scris dintro, la fel poate decide ca Mi-e poate fi scris Mie [1].

Cum spui, pe forum/blog scrii intr-un fel, intr-un mesaj privat in alt fel, si cred ca aici suntem de acord cu idea de context, mai putin formele care intra intr-un grad de formalitate. Eu zic ca si pe forum putem fi mai informali, desi sunt de acord ca pe blog as vrea sa fiu cat mai corect. Nu am mari asteptari de la un tweet, pe de alta parte.

In general, cred ca ma deranjeaza atitudinea prea stricta fata de limba, mai ales cand si duce la efecte in viata reala - pierderea unei oportunitati de munca, suspicinunea de a nu putea respecta regului etc. Din nou, parerea este colorata de statutul meu de abuzator al ei. Dar limba este o unealta de comunicare, si este aservita noua, nu noi ei. Este o unealta vie, partial acoperita de gramatica formala. De exemplu, folosim destul de mult smily-uri, dar nu cred ca gasim in DOOM ceva despre ele :). Si, un argument slab, dar eu il folosesc, cei mai stapani pe o limba sunt OK cu incalcarea regulilor ei[3]. Clasicul “Cobori in jos Luceafar bland”, cuvintele inventate de Shakespeare sau un paragraf random() din Ulise vin in minte.

Dictat, dar nu citit.

[1] Nu e cel mai bun exemplu, caci trebuie context pentru a diferentia despre ce e vorba.
[2] Sau alte limbi fara dificultatile astea: spaniola, rusa, chineza.
[3] Bine, intr-o maniera dirijata. Pe de alta parte, daca si autorii n-ar face greseli gramaticale, n-ar mai trebui sa avem functia de editor / drona ajutor de editor in edituri. E o diferenta intre manuscrisul trimis de un autor si ce ajunge la tipar.

1 Like

Vad ca in final se reduce la:

Judging people based on superficial impressions much?

In linii mari, argumentele mi se par valide insa ca de obicei atasate unui anume context.

Ceea ce este complet off este acel pre-judgement pe care ar trebui sa-l recunoastem relativ usor, fiind unul dintre cele mai simple de observat biases in interactiunea cu alte persoane.

1 Like

Deloc.

Dacă ar trebui să angajezi un om și îl vezi că scrie variabile de genul var partialRomana_cu_underscore_andCamelCase, l-ai angaja? Dar dacă ar indenta cu spații, nu cu tab-uri? (cc @IonutBotizan :smiley:)

(nu-mi vine să cred că argumentez de ce ar trebuii să scriem corect)

2 Likes

Trebuie să faci asta pentru că românul s-a născut răzvrătit. Indiferent dacă o regulă e bună sau nu, dacă e regulă, atunci e de câcat și trebuie să o ignorăm, ba chiar să fim foarte impotriva ei.

Si pt k gramatik e grea si e mai simplu sa spune-m ca nu e importanta de cat so invatam.

2 Likes

Scrierea cu n de ‘i’ si cu cratima sunt probabil cele mai dezbatute probleme care apar in limba romana (citation needed) pentru ca multa lume le greseste. Din punctul meu (deloc impartial) de vedere regulile sunt foarte simple pt ‘i’ pentru ca e de ajuns sa fii atent la pronuntie, si din fericire nu am auzit pe nimeni sa pronunte gresit cuvinte ce se termina in ‘i’.
Scrierea cu cratima e mai complexa pentru ca trebuie sa intelegi ca acolo a fost inlaturata o litera (in general). Dar e cum a spus @IonutBotizan:

In principiu, da, judec oamenii dupa cum scriu. Si nu mi se pare deloc o impresie superficiala. Scrisul si vorbitul sunt foarte caracterizante pentru o persoana.

Sugestie pentru cei care nu scriu corect: regulile de scriere in limba romana sunt simple si concrete. Treceti o data prin reguli si apoi spuneti ca ‘nu pot’. Sau ganditi-va ca e un limbaj de programare nou si super cool :slight_smile:

4 Likes

Nu vreau sa fiu rau, dar omul de ce tot insista ca el are dreptate?

Asadar, pentru a clarifica : https://diacritica.wordpress.com/tag/a-trebui-sau-a-trebuii/

4 Likes

A post was split to a new topic: Livrezi cod imperfect sau aștepți până ai perfecțiunea absolută pentru a (nu) livra?

Sunt total de acord cu ceea ce spui mai sus si in general cu ce spui pe devforum. Dar tu compari scrisul gresit in limba romana cu a livra cod simplu (non-framework).
Eu compar insa scrisul gresit (gramatical) cu o eroare de sintaxa la un program. Probabil de aici porneste si ideea mea ca daca o persoana nu doreste sa tina minte cand sa puna n de i, probabil nu va dori sa retina nici unde sa puna paranteze sau punct si virgula in cod. Dar probabil sunt eu mai de “scoala veche” si am facut gramatica pe bune.

Grammar Nazi exista si in limba engleza (nu stiu in alte limbi) si vor exista atat timp cat lumea nu va vrea sa urmeze anumite reguli. Imi este greu sa ii explic unei persoane (non-developer) de ce trebuie sa scrie corect gramatical, dar de la programatori ma astept la altceva pt ca ei sunt obisnuiti ca fiecare limbaj are regulile lui care trebuie urmate, altfel programul nu compileaza/ruleaza.

1 Like