De ce în România se poate lucra doar la program de minim 8ore/zi?

Am un mare semn de întrebare referitor la acest subiect, la care nu gasesc nicio explicaţie raţională.

M-am tot gândit în urmă cu câţiva ani, la faptul că în anumite scenarii aş dori să lucrez 6 ore/zi, precum ar fi cazul în care voi avea şi eu o familie extinsă, sau altele pentru care aş dori să am mai mult timp liber decât mai mulţi bani (şi nu ar fi puţine motivele :slight_smile: ).

M-am interesat foarte mult acum ~2 ani legat de acest subiect, inclusiv la recruiteri, şi răspunsul general pe care l-am primit este că, în afară de câteva firme mici, foarte rar acceptă vreun angajator un program de 6ore/zi (mă refer strict la domeniul software).

Nu pot să înţeleg acest lucru, deoarece nu cred că există mulţi oameni care lucrează la eficienţă maximă timp de 8 ore pe zi şi mai degrabă 6 ore ar fi o valoare mai potrivită pentru marea majoritate (inclusiv pentru mine).

Eu personal consider (şi mă încumet să cred că nu sunt singur) că timpul liber este astăzi de mult mai mare valoare decât nişte bani câştigaţi în plus, mai ales cât încă îţi petreci anii tinereţii şi care - spre deosebire de bani - nu se mai pot recupera. :slight_smile: .

Prin urmare cred că există mulţi care s-ar mulţumi (în domeniul software) cu salarul pe care l-ar câştiga la program de 6 ore, fie pentru mai mult timp liber, fie pentru a folosi timpul pentru a ţine pasul cu noutăţile şi evoluţia tot mai accelerată din domeniu (ceea ce rar se aprobă să faci în timpul programului de lucru).

Din câte am auzit de la prieteni plecaţi în străinătate, programul de 6 ore este ceva obişnuit şi general posibil (e.g. în Germania, Suedia, Anglia).

Ştiţi voi dacă există ceva în legislaţia românească ce face foarte defavorabil pentru o corporaţie, orice fel de alt program mai scurt decât cel full-time de 8 ore?
Sau este doar din cauză că găsesc aşa greu personal calificat?

3 Likes

Răspunsul la întrebarea din titlu este: pentru că altfel ar trebui să plătească ore suplimentare :smiley:

Eu nu înțeleg de ce nu poți lucra remote. Da, înțeleg să te prezinți la firmă pentru un brief sau ceva, dar să fii prezent zilnic? Inutil și obositor.

6 Likes

Nu cred ca o sa gasesti firme care sa aiba contracte unde e stipulat lucrul de mai mic de 8 ore pe zi.
Contractual ar insemna ca tu dupa 6 ore sa poti pleca de la job. You ain’t gonna see that happening

Ma intreb insa, are vreo importanta daca sunt 6 sau 8 ore?
Eu nu cred ca cineva “lucreaza” 8 ore in continuu, zilnic, 200 si ceva de zile lucratoare pe an.

Ar trebui sa definim si ce inseamna “a lucra” in software dev.
Daca citesc, ma pun la punct cu tehnologia, imbunatatesc ceva, pentru ceva la job, aia ce este? Nu scriu cod, deci in conceptia unora nu “produc” nimic.

Eu unul nu cred ca e realist programul de X ore.
Cred ca mai realist e sa vorbim de task-uri, estimari si deadline-uri absolut necesare dar cat de cat apropiate de realitate.
Dar cred ca cel mai important e vorba de bunul simt de ambele parti, atat angajat cat si angajator.

5 Likes

Problema nu e daca in contract scrie ca tre sa stai 8 ore la munca sau nu (in unele contracte scrie ca tre sa stai 9 ore, inclusiv o ora de pauza, pe care nu o poti lua la sfarsitul programului, ca sa pleci mai devreme, ci doar in cursul programului de lucru, firma mare si serioasa avea conditia asta), ci ca daca indraznesti sa pleci mai devreme, o sa zbori. Restul e istorie.

Uitati ca acum se poarta cartele de identificare sa se ponteze automat programul la minut/secunda, plus se contorizeaza perioadele de toaleta si tigara, si voi aveti pretentia ca aici sa lucrezi 6 ore? :slight_smile:

Parerea mea este ca maximul de munca intelectuala (cel putin in cazul meu) este de 4 ore pe zi. Bineinteles, pot adauga la asta munca pe care o fac in issue tracker, social media (legat de firma, nu statul pe FB si like-uit pisici), trasat planuri si feature-uri pe foaie, etc. Dar concret, codat hardcore, dupa ~4 ore o iau razna. Si sunt convins ca sunt multi cam la fel, 6 ore mi se pare o estimare mult prea voioasa, poate cei mai tineri sa duca asa ceva :slight_smile:

Din fericire, acum am foarte mult timp liber, asa ca imi permit sa lucrez la proiecte personale cat vreau eu. Si cred ca mi-e mult mai usor sa ma focusez asa, cu pauze lungi si ne-impuse ca durata.

4 Likes

Exact acelasi lucru simt si eu. 4 - 4.5 ore in medie zilnic pe an, doar de scris cod in continuu, fără sa te ridici de pe scaun, mi se pare cel mai realist.

Cum scrii codul ala, ce technical debt are, e o alta poveste, dar foarte importanta.
Caci da, eu scriu 10 ore cod, dar produc bug-uri care necesita peste o săptămâna 2 ore de lucru de reparare (nu mai pun timpul adunat de QA sa raporteze bug-ul, uneori face un screenshot sau chiar captura video, deci alti bani platiti de firma pentru timpul QA-ului).
Mai mult, daca scriu cu picioarele codul, cum masuram cat timp ia cand e ceva de modificat un cod incalcit vs cat timp ia un cod cat de cat decent?

2 Likes

Nu fi ridicol, în outsourcing se plătesc orele, nu rezultatele. S-ar lucra și 12 ore pe zi dacă ar fi după majoritatea firmelor, dar legislația nu permite chiar așa mare sclavagism. :smile:

Acuma mai serios, nu e doar la noi așa. De exemplu Google și multe alte firme încurajează programul lung.

In Suedia este asa la buget. Au avut o perioada experimentala dupa care au implementat permanent.
A fost prin presa in urma cu ceva vreme. Era un senator care propunea sa se implementeze si la noi acelasi lucru, greu de crezut insa.

Eu nu cred ca ar fi inspirat o astfel de schimbare in legislația muncii in Romania de acum. E destul haos in legislație.
Si oricum, sa fim realisti, o astfel de schimbare ar fi doar pe hârtie pentru foarte multa lume. Multa lume (poate nu asa multa in software dev.) lucreaza peste program si chiar si in weekeend, si nu poate face nimic, in afara decat sa-si caute un alt job.

Se pare că m-am exprimat imprecis, ceea ce am vrut să zic este:

Ştiţi voi dacă există ceva în legislaţia românească ce face foarte defavorabil pentru o corporaţie, orice fel de alt program mai scurt decât cel full-time de 8 ore?

(am corectat şi mai sus)

Acuma mai serios, nu e doar la noi așa. De exemplu Google și multe alte firme încurajează programul lung.

Da, nu este numai la noi aşa, dar în străinătate (prin străinătate mă refeream mai mult la Europa, deoarece America în general este renumită pentru program lung şi puţin zile de concediu) există mai degrabă o alternativă şi o spun din propria experienţă.

Am lucrat la mai multe firme care au sediul în Germania şi la toate colegii din Germania aveau opţiunea iar noi în România nu o aveam.

La firme la care se cerea mai mult sau mai puţin explicit să stau peste program am avut grijă să stau bine la capitolul browsing history, stăteam 8 ore pe ceas + ţineam o evidenţa detaliată într-un tabel cu ce/când am lucrat şi mi-a mâncat timp, inclusiv orele când am ajuns/plecat.

Oridecâte ori au fost discuţii legate de proiecte/feature-uri care nu au fost terminate în timp, am subliniat faptul că în 8 ore/zi nu era posibil de terminat, am prezentat excel-ul şi m-am arătat deschis să fie verificate log-urile şi browsing history, dacă puşcă cu tabelul meu, iar aceste discuţii sau terminat în marea majoritate a cazurilor amiabil.

Cred, de aceea, că dacă ai o bază contractuală, se poate totuşi (mai uşor sau mai puţin uşor) să ajungi să lucrezi numărul de ore nominal.

Paradoxal, la firma actuală unde volumul de muncă este unul pertinent, nu ţin această evidenţă şi stau mai mult peste program fără să realizez, pentru că lucrurile sunt ok.

1 Like

Fuckin’ shit. :frowning: Bine ca ai scapat :smiley:

Muncesti efectiv mai mult fara sa-ti dai seama, pentru ca iti place ce faci.
Unii nu inteleg deloc cum functioneaza treaba asta, cred ca e ceva dubios, ocult sau e o munciuna :smiley:

3 Likes

Eu am o regula de principiu : indiferent de firma, nu am lucrat peste program si inca de la interviu/discutiile preliminare am avut grija sa fie foarte bine inteles lucrul asta. Chestia este ca daca “descoperi” cu 10 minute inainte de incheierea programului ca “tichetul X” trebuie rezolvat urgent, inseamna ca acolo nu exista un proiect manager ci doar haos, si chestia asta nu o tolerez. Uneori oamenii au strambat din nas, dar daca au avut nevoie de mine, au trecut peste. Eu sunt ala care la prima secunda dupa incheierea programului, am spart usa, pentru ca sunt un om suficient de bine organizat incat sa stiu sa-mi impart taskurile suficient de bine ca sa nu fie nevoie sa pierd din timpul meu rezolvand chestii care nu ar trebui rezolvate in felul respectiv.

Inclusiv plata orelor suplimentare, nu se discuta, programul e program.

Se mai practica “uitatul Zeitgeist activ”(1) prin firmele unde se lucreaza Linuxy?

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Zeitgeist_(free_software)
1 Like

Meh, daca la tine se poate asta, e OK pentru tine.
Dar trebuie sa recunosti, ca se poate intampla sa lucrezi peste “program”, poate uneori si tarziu.
Nu e un bai, atata timp cand chiar e rar si e motivat (ai facut chiar tu o tampenie, si daca nu o repari acum un intreg ciclu se intarzie).

Totul tine de bun simt…

1 Like

OMG :frowning:
Sper ca firma anunta chestia asta in prealabil, asa mi s-ar parea decent.
Eu unul mi-as cauta de lucru in alta parte, mi se pare abominabil.

Daca imi fac treaba, proiectul merge OK, totul e OK, la timp conform cu ce am agreat, de ce e nevoie de monitorizari?

Legat de plata orelor suplimentare am auzit aproape tot timpul doar următoarea scuză:

Deoarece suntem în România, nu putem plaţi dublu orele suplimentare deoarece ne strică statisticile de locaţie low-cost.

Bineinteles ca se practica, si nu e neaparat un lucru rau (sa zicem situatia unui start-up/indie, oamenii se aduna la masa si discuta, timpul trece, etc), dar eu nu as face-o :slight_smile:

Bineinteles ca tine de bun simt :slight_smile:

Am lucrat in 2 firme (acum ceva timp) in care nu s-a spus de Zeitgeist, daca iti spunea vreun coleg care aflase, era dat afara (s-a intamplat in timp ce lucram acolo, nu am stiut de ce a fost dat afara, am aflat dupa), etc. Nu dau nume, erau firme ok, mentalitatea celor de sus era stupida, project managerul te mai avertiza din cand in cand sa nu faci x sau y pentru ca Z, dar nu te gandeai ca se poate ajunge pana acolo incat sa fii ATAT de monitorizat. Dar na, ce sa faci, asta e viata.

Eu le zic firme KO, nu OK. :slight_smile:
Firmele sunt oamenii. Nu e sediul de n’spe milioande e euro, nu geamurile, nu scaunele, nu mocheta, nu masa de fuz ball care oricum nu prea are cand sa f ie folosita (da e buna de efect pt interviuri).

Imi pot inchipui cata creativitate si chef din partea developerilor din firma aia, sa se gandeasca la probleme zilnic, sa aleaga cele mai bune rezolvari, sa vina cu propuneri tehnice sau functionale de imbunatatire sau implementare, sa stea de vorba cu sefii de echipa, sa mentioneze de o posibila problema, care nu e detectabila din unit-tests sau QA, etc, toate astea dupa ca sunt avertizati/mustrati ca sunt monitorizati.

Dar ce stiu eu, poate firmele alea nu au nevoie de astfel de forta de munca, poate proiectele lor nu sunt creative, poate e un sef acolo foarte destept care stie tot, cunoaste tot inside out in proiect si implementare si nu are nevoie de nici un feedback sau comunicare de la developeri.

3 Likes

Eu țin minte că senatorul ăla a propus să lucrăm 10 ore pe zi, timp de 4 zile/săptămână.

1 Like

E vina celui care cere sau a celui care da/accepta/cedeaza?

1 Like

10 ore pe zi, 4 zile pe saptamana mi-se pare ok in anumite cazuri… partea negativa este la ore suplimentare neplatite.

Si, sincer, nu inteleg ce de sunt limitari despre cate ore de lucru si organizarea lor, atata timp cat sunt mai putine de 10 pe zi si mai putine de 40 pe saptamana (eventual 50, cu tot cu orele suplimentare). Ok, de-aici se exclud exceptiile de la regula (gen daca lucrezi intr-un domeniu foarte periculos, etc.)

Ok, traficul fiind cum este, in Bucuresti, inteleg ca asta ar face totul mai haotic pentru soferi, insa sunt suficiente persoane care ar prefera lucreze 4 zile 10 ore, iar 3 sa le strea acasa.

  • Spre exemplu, familiile cu copii. Fiecare stand cate 3 zile pe saptamana acasa, ar insemna ca doar o zi pe saptamana ar fi nevoie sa aiba altcineva grija de copii/copil

  • Sau studenti, care ar prefera sa lucreze cam un sfert de norma (10 ore pe saptamana; suficient pentru multe joburi, mai ales IT), ca sa faca si ei un ban de buzunar, fara a-si neglija studiile asa de mult ca daca ar lucra cu jumatate de norma.

2 Likes