De ce PWA (nu) înlocuiește aplicațiile native?

ceva mai bine scris pros-cons al PWA aici; se muleaza pe ce scrie @iamntz mai sus

legat de continutul articolului, am vazut anul trecut la New York prezentare detaliata despre AMP a unui angajat Google, nu m-a impresionat si nu cred ca merita investitia inca (poate pt SEO la firmele mari)

1 Like

Ca dezvoltator de aplicatii native pe iOS, voi puncta si eu cateva idei :

  • daca nu am acces direct la API-urile de baza ale OS-ului sau hardware, consider ca PWA-urile raman in zona Quick MVP si nu m-as risca sa incep un proiect cu speranta ca in cateva luni browserele vor suporta tot ce este necesar
  • cine spune ca un PWA se misca mai bine decat o aplicatie nativa, probabil ca nu a scris niciodata o aplicatie nativa si in nici un caz una de complexitate medie, care sa utilizeze un numar serios de API-uri din OS
  • prevad aceeasi problema pe care o au si aplicatiile hibride, datorita fragmentarii, performanta va fi variabila pe Android
3 Likes

cel putin la Android poti folosi ndk-ul unde poti scrie in C++, in loc de Java

1 Like

Mmm, nu chiar. Poţi să programezi in C++, dar tot apelezi Java, prin JNI.

Exact !
Ideea estr ca poti sa scrii componente ale aplicatiei in mai multe limbaje :slight_smile:
Nu stiu daca pe IOS merge asa ceva
Adica sa scrii in mai multe limbaje

Ai lucrat cu JNI ?

Banuiesc că merge cel puţin Objective-C şi Swift.

N-am dezvoltat încă aplicaţii pentru mobil, doar am studiat dificultăţile portării unei aplicaţii desktop pe mobil. E foarte complicat să portezi o aplicaţie scrisă in C++ pe Android…

1 Like

Merge. Am facut ciorba intre Objective C, C++ si C fara nici o problema.

1 Like

Uite un articol interessant Progressive Enhancement vs Graceful Degradation .

Progressive Wep Apps este o evolutie spre offline web dar nu trebuie neaparat folosita pe orice web app dar de aici pot folosi numai app shell model.

Applicatii native o sa ramana (security concerns) in multi domenii dar acum in loc sa descarc applicatie android de calculator sau de conversie sau dictionar , mai bine o gazdui pe website cu PWA applicat.
Si SEO joaca un rol important aici pentru PWA vs Native apps.

Cred ca Developpers JavaScript sint in process de a “invada” web, uita te la IoT unde python era principalul language acum sint sute de librairies scrise in javascript.

1 Like

Am facut un experiment cu acest site(cica este un pwa)

M-am deconectat de la net si am accesat un articol citit de pe acel site si s-a incarcat. Probabil browser-ul l-a pastrat in cache.
S-a incarcat extrem de rapid !
:slight_smile:

Aici sunt de acord ! Aplicatiile native pot fi mari, ca dimensiune. Vezi Facebook care ajunge lejer la 500 demb

O chestie interesanta mai este si AMP de la google

hmmmm…cu precizarea ca iot nu indeamna doar un Raspberry Pi. Mai adaugam microcontrollere si altele. :smiley:
NodeJs este prezent in aceasta zona.

Intrebare
Cum se traduce progressive web application in romana ?
Aplicatie web progresiva ?

1 Like

Un mic update, in contextul lansarii iOS 11.3 : https://medium.com/@firt/progressive-web-apps-on-ios-are-here-d00430dee3a7

4 Likes

poate este offtopic
Discourse este un pwa ?

LE: Se pare ca este ! :smiley:

la mine da :wink:

2 Likes

Desi un pic mai vechi, PWA in ecosistemul Windows

https://blogs.windows.com/msedgedev/2018/02/06/welcoming-progressive-web-apps-edge-windows-10/

In build-ul Spring Creators vor fi disponibile pt toata lumea, dar prin Microsoft Store


Pt IOS, tind sa cred ca anumite functii sunt servite cu lingurita :slight_smile:

BTW: A dezvoltat cineva de pe forum aplicatii PWA ?

1 Like