De la Windows la Ubuntu si inapoi

Publicat la https://blogs.devforum.ro/de-la-windows-la-ubuntu-si-inapoi/

De când mă știu a sta în fața unui computer am folosit Windows. Când am decis că vreau să devin programator am făcut trecerea către sisteme Linux. Mi-aș fi dorit un Mac pe vremea aceea dar cum nu îmi permiteam așa ceva am ales soluția cea mai apropriată. Se auzeau zvonuri despre Windows 9 când…

6 Likes

Problema cu sunetul care dispare pe Netflix o am si eu la Windows 10, la care aplic “trucul” de a da un minut doua inapoi cand avea sunet si isi revine. :wink:

1 Like

Asta cu gratuitatea este cu două tăișuri. Da, nu te costă nimic achiziția, dar s-ar putea să te coste timp căutând alternative, să te coste timp să înveți acele alternative, să fii dispus la compromisuri șamd.

Inkscape e alternativă bună la Illustrator… probabil într-un univers paralel :troll:

Poți explica asta? Ce aștepți să se întâmple? Să se refolosească fereastra curentă dar în schimb se deschide una nouă?

2 Likes

Eu pățesc așa:

  1. în folder projectUnu lansez subl .. Se deschide Sublime cu folderul în navigație.
  2. închid Sublime.
  3. în alt folder projectDoi lansez subl .. Se deschid două sesiuni de Sublime: una cu projectUnu în navigație cealaltă cu projectDoi.
  4. închid Sublime.
  5. în alt folder projectTrei lansez subl .. Acum fie am trei sesiuni fie am două sesiuni cu projectTrei și sesiune cu projectDoi (curent și previous presupun)

Ah! Păi asta este o setare :slight_smile:

Setează asta:

"hot_exit": false

1 Like

Oh! Merci. Am sa fac update și în articol :smiley:

Windows vs Linux. The flame war! La fel ca bataliile intre tot felul de limbaje.

Oamenii tind sa tina cu ce sunt obisnuiti. Eu cred ca sunt mai putin partinitor, din moment ce le folosesc pe ambele. Curios lucru e ca mie nu-mi lipseste deloc suita Office de la Microsoft, imi ajunge LibreOffice pentru ce nevoi am. Daca imi lipseste ceva pe linux, e Visual Studio. Pe Windows am Cygwin https://www.cygwin.com/, in afara de faptul ca imi pot porni linux-ul in VirtualBox. Dar prefer sa bootez in linux, merge mai bine.

1 Like

Hehe, îmi lipsesc flamewar-urile de pe listele de discuţii de pe lug.ro, uneori măcelul dura şi o săptâmână :slight_smile:

Mie M$ Windows nu-mi poate oferi absolut nimic, în afară de teama de viruşi şi lentoarea îngrozitoare cu care se mişcă totul. În firmă absolut totul este Linux (pe desktop-uri rulează Fedora, cu o versiune proprie de KDE3), care-mi oferă absolut toate uneltele, stabilitatea şi securitatea necesare pentru o bună funcţionare a activităţii.

Pentru activitatea de development îmi sunt mai mult decât suficiente QtCreator, Quanta, Gimp şi toate celelalte unelte (compilatoare, interpretoare, procesoare de text etc).

5 Likes

Nintendo vs Sega, credincioși vs atei, Android vs IoS, Linux vs Windows sunt doar câteva flawewar-uri ce nu se vor stinge niciodată.

In cazul Nintendo vs Sega este uimitor faptul că încă există această discuție având în vedere faptul că tehnologiile au ieșit de mult la pensie (cel puțin Sega).

Windows vs Linux încă are sens, sistemele astea de operare evoluează continuu. Mă bucur că am scris acele rânduri. Măcar am găsit soluții pentru câteva din acele puncte deși în adâncul sufletului încă aștept acel comentariu care mă va face sa cred că “Windows merită”.

1 Like

eu tot incerc sa inteleg cum pe un superlaptop (thinkpad echipat full) windows raspunde cu intarziere vizibila cam la orice, in timp ce ubuntu raspunde instant la orice.
de ce windows are nevoie de 2 secunde sa imi deschida chrome, iar linux de nici una?

1 Like

Poate îl încetinesc rapoartele trimise către Microsoft? Încă nu m-am documentat prea mult dar mi s-a spus că Windows trimite o grămadă de informații legate de utilizator: cine este și ce face el. Am primit ca recomandare un video creat de LinusTechTips.

Depinde de multi factori. Pe calculatorul meu, linux-ul raspunde mai greu decat windows-ul. Motivul e placa grafica, mai precis driver-ul pe windows e mai bun decat cel de pe linux.
Si nu e un caz singular, acelasi lucru se intampla pe serverul de la cluster: display-ul e lent, din acelasi motiv (dar aici chiar nu prea conteaza asta).

Aici e vorba de dual-Xeon workstation, respectiv server.

1 Like

diferenta e ca eu nu am vazut windows care sa raspunda instant (nu pretind ca nu exista, insa nu am vazut), pe cand majoritatea linuxurilor vazute de mine (pe diferite sisteme) se misca foarte repede si doar cateva sunt exceptii.

evident, exista si minusuri (ex: pe linux nu gasesc un program decent pentru grafica, fie el scump sau gratuit).
exista si context: multi utilizatori sunt captivi in windows pentru ca le sunt necesare softuri care ruleaza exclusiv acolo (si aici microsoft face o treaba foarte buna in mentinearea cotei de piata, chiar si prin tolerarea piratarii).

in loc de concluzie:
desi mie imi place foarte mult linux (mai ales prin comparatie cu windows), cred ca exista sistemul potrivit pentru situatia / persoana postrivita si nu un universal “cel mai bun” sau “cel mai rau”

1 Like

Nu se va întâmpla asta. La fel cum nici eu, de exemplu, nu voi putea fi convins să renunț la Windows de vreun comentariu. :slight_smile:


Pot fi x factori la mijloc. De la hardware sau drivere, terminând cu modul în care sunt aranjate lucrurile. De exemplu, Edge se lansează instant, dar asta pentru că, din momentul în care pornești PC-ul, în background rulează cel puțin un proces Edge. Se prea poate să fie aceeași situație și în cazul Chrome.

Îți pot da un contraexemplu: touchpad-ul de la laptopul meu (un Dell) merge excelent pe Windows: multi touch, scroll etc. Totul merge impecabil. Pe Linux e horror: cursorul sare, multi touch este o glumă șamd.


Lasă programele specializate. Spotify nu a fost actualizat de ani de zile. Skype e o glumă mai proastă decât varianta de Windows, ultima dată când am folosit ceva mai intens Ubuntu nu găsisem un clipboard manager decent și/sau configurabil intuitiv, un client vizual de git, un tool de screenshot-uri decent șamd.

1 Like

din fericire am gasit tot ce imi trebuia (cu exceptia programelor de grafica).
acum… eu sunt obisnuit cu terminalul si command line interface si pt ca lucrez mult remote (digitalocean e de un real ajutor pt cam orice proiect) si nu m-am gandit ca as avea nevoie de un client vizual pt git.

skype e oricum o gluma proasta de multa vreme, iar spotify folosesc exclusiv de pe telefon.
repet, pentru cazul meu (sunt sigur ca nu se aplica tuturor) singura piedica semnificativa e lipsa programelor de grafica.

ps. daca mai vrei sa incerci ubuntu… recomand varianta ubuntu mate (nu m-am putut acomoda cu unity din distributia standard si cand n-a mai mers sa inlocuiesc cu gnome2 am trecut la mate si ma simt excelent).

2 Likes

a iesit unity din schema ubuntu acum recent, mi se pare ca gnome va fi default de acum inainte :slight_smile:

@iamntz nu este sourcetree sau github pentru linux? (si eu tot in cli operez, dar pt cazuri extreme de comis doar cateva randuri dintr-un fisier folosesc github for mac)

1 Like

Thanks for the support and interest in a Linux client. Unfortunately, we do not have any plans to build SourceTree for Linux.

https://community.atlassian.com/t5/Sourcetree-questions/SourceTree-for-Linux/qaq-p/255473

Mă rog, de atunci a apărut Kraken care este OK, dar a apărut fix după ce nu am mai folosit linux :smiley:

1 Like

da, chiar, kraken e facut cu react si impachetat cu electron, l-am folosit un pic anul trecut si se misca decent

eu recomand tuturor celor care isi deploy-aza munca pe un server linux sa foloseasca si un distro orientat desktop pentru a intelege filosofia din spatele sistemului de operare. consider ca e un skill foarte bun in primul rand pt depanarea problemelor. deloc de neglijat e si timpul castigat prin eliminarea unei largi categorii de probleme de tipul “works on my machine”, alaturi de tumpul investit in a face setarile pe un sistem care nu e tinta versiunii de productie.

3 Likes

Incepand cu 17.10 este gnome

1 Like

Mă întreb, chiar poate fi cineva productiv cu aiureala aia de Gnome Shell? Mi se pare cel mai contraintuitiv şi contraproductiv DE care a fost produs vreodată :slight_smile: Dintre cele mainstream, desigur, că aşa mai sunt şi ciudăţenii gen i3 sau mai vechiul WindowMaker.