De unde sa incep cu freelancing-ul?

Salut din nou,

Observ ca majoritatea de pe forum sunt freelanceri si in mare parte topic-ul asta e o intrebare pentru ei ca au ceva mai multa experienta.
De unde incep daca vreau sa fiu freelancer? Unde gasesc proiecte pe masura cunostintelor?
Am observat in diverse topic-uri ca multi dintre voi aveti clienti cu care lucrati pe proiecte pe termen lung sau v-au tot contactat de-a lungul timpului pentru diverse proiecte. Cum ii gasiti pe astia?
Cont pe freelancer.com si upwork.com am. Incerc sa aplic la proiecte dar pana acum nu m-a contactat nimeni inapoi.
Ce alte solutii ar mai fi?
Am ceva cunostinte care lucreaza in regimul asta si tot aud din cand in cand “m-au mai contactat 2 clienti acum ca vor sa le fac ‘nu stiu ce’ aplicatie web, site de prezentare, etc”.

Mersi mult,
Andrei Luca

M-am angajat în 2006 la o firmă din oraș. După 3 luni i-am întrebat dacă chiar trebuie să vin la birou să stau 6-8 ore pentru a discuta o oră cu clientul. După un an clientul a zis că mă va plăti direct, fără a mai trece banii prin firma din .ro.

Pe Upwork m-am înscris în octombrie (2014 cred) și primul client l-am avut în mai, anul următor. Am aplicat la n job-uri și am fost invitat la n interviuri care nu mi-au plăcut (erau din Ucraina, țări arabe, plată slabă).

La început e dificil. După ce ai ceva experiență pe o platformă, îmi este să înțeleg că e mult mai ușor. Eu personal nu știu fiindcă lucrez cu același client de vreo 3 ani. Pe Upwork nici nu am vreun Job Success Score fiindcă nu am terminat încă nici un contract. Dar m-au băgat în toate grupurile de „talent” și deseori primesc e-mail-uri de genul:

I’d like to get to know you and your business goals better, so I can provide you customized tips and promote your profile to my colleagues who are helping Upwork clients find great talent.

Precum în orice activitate, perseverența e mama și tata lor. Nu contează că ești refuzat la 999 de job-uri, important e ăla pe care îl iei. Și aici mă refer la job-ul care corespunde exigențelor tale. Nu are rost să intri în zona sub $20 pe oră și să te bați cu indienii.

Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș aplica la job-uri pe site-urile din SUA. Cum acum e foarte dificil să aducă forță de muncă cu vizele H1B, probabil că din ce în ce mai multe firme devin mai deschise să lucreze cu oameni la distanță.

(Mă rog, eu am o rudă care lucrează la Microsoft și care se ocupă ocazional de recrutări. A căutat și intervievat aproape un an să găsească 6 oameni. Dacă nu ar fi soția care trebuie să termine rezidențiatul și dacă ar fi acceptată meseria ei - doctor - în SUA fără a face facultatea din nou, eu aș pleca direct acolo)

4 Likes

Încearcă și pe grupurile de programatori de pe Facebook, eu așa mi-am găsit primul proiect

Pe site-urile de freelancing inceputul mi-l aduc aminte ca a fost condimentat cu multe frustrari dar si cu mici reusite. Am plecat la drum cu scopul de a-mi forma o baza de clienti si a-mi construi o reputatie pe acele site-uri ( prin obtinerea de feedback-uri ). Mi-am asumat ca voi incepe de jos, cu tarife mici.

Prima etapa a fost aceea in care aplicam la joburi zi de zi si nu imi raspundea nimeni. M-am apucat sa citesc despre cum pot obtine joburi pe aceste platforme. Am gasit bloguri, canale de youtube, foarte multe materiale pe acest subiect pe care le-am devorat.

A urmat o perioada in care aplicam si din cand in cand mi se si raspundea, doar ca nu eram ales. Mi se cereau cotatii de pret, dar alegeau sa dea jobul altcuiva, desi aveam preturi foarte mici si multa experienta in spate ca programator. Am continuat sa citesc despre cum trebuie sa procedez, cum sa aplic, ce sa le scriu, cum sa imi fac profilul pentru obtine joburi.
A fost o perioada frustranta.

A treia etapa a fost aceea in care aplicam zi de zi, si mai obtineam cate un job din cand in cand dar acela foarte prost platit. Nu am renuntat, am continuat sa ma documentez si sa aplic.

Pe urma a fost o perioada in care alternau proiectele bine platite cu cele prost platite. Am inceput sa maresc si tariful, volumul de munca crestea considerabil.

In prezent am un singur client si lucrez la ora prin Upwork. Sunt foarte multumit si nu as schimba nimic in momentul de fata, poate doar sa scap de comisionul Upwork :slight_smile:

Totusi nu m-am oprit din invatat, continui sa citesc in timpul liber pentru a ma dezvolta in continuare.

Cam asta a fost pe scurt experienta mea pe platformele de freelancing, freelancer.com si upwork.com in special, pe o perioada de 3 ani de zile.

Intre timp am identificat si alte surse de gasit joburi:

  • pe retelele sociale
  • stackoverflow jobs
  • site-uri de joburi: remoteok.io, indeed.com, jobber.ro etc
  • prin recomandari de la colegi, prieteni, rude, etc.

Sper sa iti fie de folos.

Mult succes si nu te descuraja la primul esec. Vor fi multe pe parcurs! :slight_smile:

O zi faina.

10 Likes

Sugestia mea rămâne să săriți peste „bătălia tarifelor” și să cereți direct $30 - $50 pe oră.

Oricât de S.F. ar suna, pentru SUA aceste tarife sunt foarte mici. Pe de altă parte cerând sume cât de cât de luat în seamă veți lucra cu oameni interesați.

La $10 pe oră sunt șanse mari să dați peste clienți care nu știu ce vor, dar știu exact cum trebuie lucrat deși nu știu scrie o linie de HTML. Plus că dacă ceva e ieftin, automat te aștepți să fie prost.

De asemenea dacă începeți de la sume mici va fi mai greu să urcați căci următorii clienți pot întreba: Da’ de ce ai lucrat pe 2 lei la proiectul ăla și mie îmi ceri 20?

3 Likes

Off-topic: ce anume te atrage la freelancing? Vrei sa faci asta ca activitate principala sau ca o sursa de side-income?

3 Likes

Daca nu mergi pe un sistem de recomandare direct, adica cineva care iti cunoaste abilitatile sa-ti ofere de lucru, cam astia sunt primii 3 pasi cu care sa incepi:

  1. portofoliu (aka show me your skills)
  2. portofoliu (aka show me your level)
  3. portofoliu (aka show me you’re willing to put effort into something)

Dupa ce ai trecut de primii pasi, posteaza pe devforum/sunt-disponibil. De acolo in functie de portofoliu iti putem recomada platforme unde te poti inscrie.

Daca-ti cauti de lucru intr-o maniera prieteneasca, e cam dificil:

Salut, stiu eu PHP, HTML, CSS, SMS, FB, MP3, da-mi si mie ceva de lucru.

Imagineaza-ti ca stai de vb cu o persoane pe care-o respecti, dialogul ar fi ceva de genul:

Va pot ajuta eu daca aveti nevoie de [insert services here] lucrez de 4 ani in domeniu. Va pot arata cateva lucrari anterioare daca doriti sa va faceti o idee despre cum lucrez.

1 Like

Altă idee e să faci ceva networking pe la evenimente de tehnologie locale. Sigur, ar trebui să ai măcar un portofoliu.

Parerea mea este ca site-urile gen upwork.com si freelancer.com sunt un bun inceput. Aceste site-uri functioneaza pe baza unui sistem de reputatie. In general, clientii sunt reticienti in a da proiecte persoanelor fara reputatie, asa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti construiesti o reputatie buna.

Cel mai usor, din punctul meu de vedere, este sa iei niste joburi foarte usoare si foarte scurte pe bani foarte putini. Desi multi cred ca este o pierdere de timp, aceste proiecte produc o valoare mult mai insemnata decat banii: reputatie si experienta comunicarii cu potentialii clienti. Multi dintre clientii de la acest nivel sunt foarte dificili: nu stiu ce vor, schimba cerintele de la o zi la alta, nu se pricep mai deloc la domeniu si au asteptari exagerate cateodata. Este important sa comunici cu ei cu diplomatie(a nu se intelege ipostaza de sclav specifica la noi), cu calm si argumentat(desi multi dintre ei nu o sa inteleaga/ii intereseze argumentele, e un exercitiu bun pentru clientii de la etapele urmatoare). Totodata este foarte important sa fii punctual cu timpul de executare al proiectului.

Odata ce ai obtinut o reputatie acceptabila de inceput(5-6 proiecte cu feedbackuri foarte bune), poti sa incepi sa aplici la proiecte de complexitate medie, de durata relativ scurta si bani putini(aici cand zic bani putini, ma refer comparativ cu cat consideri tu ca valoreaza cunostiintele tale - esti inca in faza de constructie a reputatiei). Aceleasi principii ca mai sus: accepta doar proiecte pe care esti sigur ca le poti termina la timp, comunicarea cu clientii este mai importanta decat programarea in sine, nu banii sunt importanti ci reputatia/experienta pe care o capeti.

Urmatoarea etapa apare dupa ce termini 5-6 proiecte medii cu feedback-uri bune. Acum poti sa aplici la proiecte de nivelul cunostintelor tale cu tarife pe masura si cu sanse extrem de mari de a fi acceptat.

Intotdeauna primul proiect din fiecare etapa va fi cel mai greu de obtinut. Fii perseverent si pana la urma o sa fii rasplatit. Odata obtinut ai grija sa obtii un feedback bun pentru a-ti mari considerabil sansele de a prinde urmatoarele proiecte.

Niste sfaturi pentru astfel de site-uri pe care as fi vrut sa le stiu si eu cand m-am apucat:

  1. Sa nu iei proiecte pe care nu esti sigur ca le poti termina la timp, mai ales la inceput. O singura reputatie proasta pentru un astfel de proiect te da in spate mult. Reputatia se castiga incet si se pierde repede.
  2. Niciodata sa nu te certi cu un client, chiar daca ai dreptate. Daca in urma discutiilor calme si argumentate nu ajungi la o intelegere cu el, exista functionalitati de arbitraj pe aceste site-uri care te vor ajuta.
  3. Niciodata sa nu abordezi un proiect direct cu un bid. Primul mesaj pe care trebuie sa-l trimiti clientului trebuie sa contina intrebari legate de proiect(clientii, mai ales de la etapele superioare, apreciaza acest lucru). Incearca sa afli cele mai mici detalii ale cerintelor, astfel incat sa fii sigur ca stii la ce sa te astepti daca accepti proiectul. Aceste detalii din mesaje te vor ajuta si in cazul unui arbitraj in urma unor neintelegeri cu clientul. Dupa “n” mesaje in care ai clarificat toate cerintele, urmeaza bid-ul in care, pe langa bani, trebuie sa specifici si cerintele proiectului si intervalul de timp in care o sa-l termini, astfel incat sa fie clar pentru amandoi la ce se rezuma proiectul (gandeste-te la bid ca la un contract in care trebuie specificat ce o sa faci tu, in cat timp si cat o sa plateasca el).
  4. Intotdeauna ia in considerare evenimente neprevazute atunci cand creezi un bid si dai un timeframe. De exemplu: daca consideri ca iti ia o zi sa termini un proiect, da-i clientului un timeframe de 2 zile. Intotdeauna o sa apara probleme neprevazute si e bine sa-ti planifici timp pentru ele. Daca printr-o minune nu apar probleme si termini intr-o zi, clientul o sa fie multumit ca ai terminat inainte de termen si o sa-ti dea un feedback mai bun. Daca apar probleme si nu poti termina intr-o zi, mai ai o zi la dispozitie sa eviti un feedback prost.
  5. Calitatea codului sursa conteaza enorm pentru proiectele medii si mari. Atunci cand dai un timeframe, nu te gandi la cat timp o sa-ti ia sa scrii cod pentru a rezolva un proiect, ci la cat timp o sa-ti ia sa scrii codul intr-un mod usor de citit si de inteles de altii. Livrand un cod de calitate iti maresti sansele de a obtine reputatie foarte buna, de a retine clientii sau de a obtine o oferta full-time de la ei.

Cam atat am de spus despre astfel de site-uri. Sunt foarte bune la inceput, si o data ce cresti in reputatie pe ele sunt sanse mari sa primesti o oferta full time de la unul dintre clientii multumiti.

In timpul liber iti recomand sa iti dezvolti portofoliul. Cel mai usor ar fi cu un cont la github.com. Creaza proiecte care te pasioneaza si urca-le pe github, sau ajuta la proiecte deja existente care-ti plac sau pe care le folosesti. Codul produs pe github, sau alte site-uri de genul acesta, este un bun portofoliu de prezentat la interviuri sau la biduri. Tine cont de calitatea codului pe care-l scrii sau pe care-l expui public, pentru ca iti poate creste atat sansa de a fi ales cat si pretentiile financiare cu pana la 50%.

Sper ca aberatiile mele o sa-ti fie folositoare.

O zi buna.

11 Likes

Eu acum vreau sa incerc o strategie whitehat :

Te uiti putin la nisele cele mai cautate pe upwork/freelancer/pe ejobs/pe glassdoor/linkedin sau la firme gen crossover si cauti cuvinte cheie.

Iti faci un site de prezentare cu niste semi proiecte similare (faci doar rapid ceva interfete cu html/css si le pui pe site la portofoliu), respectiv ceva sa sugereze stilul tau, adica un blog, un vlog, github. Daca ai deja ceva, fa un design recent, adica acum e la moda flat design, animatiile la scroll si angled edges.

Iti faci o pagina de facebook, o organizatie pe linkedin si intrii in grupuri, network-uri relevante din Norvegia/Suedia/SUA/Australia/Olanda/Elvetia pe domeniile care ti se par profitabile si sunt in limita capacitatilor tale.

Te uiti la orasele cu cele mai putine sanse sa fie multi programatori acolo, dar unde sigur sunt bani. (adica stai departe de orasele mari precum New York, Canberra, Oslo, dar nu alege nici Detroit), eventual mergi pe nise precum turismul, restaurantele sau o nisa care ti se potriveste.

Scrii un articol care sa fie informativ dar sa fie si reclama, gen Why are good programmers so hard to find ?, Best places to find software developers, The disadvantages of outsourcing si pui o imagine cu un macbook cu cod pe el. Articolul sa fie informativ, dar sa pui si o capcana care sa ii duca la tine, gen “The solution is to hire developers from the following countries”. Pui si un hook, preferabil daca fac scroll le pui in continut un formular ca sa le dai un curs gratuit sau ceva cheatsheet-uri, le iei email-ul, ii fortezi sa confirme si dupa ii contactezi direct.

Faci o campanie publicitara (facebook iti da 30$, la adwords gasesti vouchere de 300 lei) si iti pui 1-2$ pe zi la o campanie de genul. Faci mai multe articole. Pe LinkedIn primesti premium o luna, te bagi in seama cu oameni de HR de prin zonele care te intereseaza si pui si lor articolele tale, vor ajunge direct pe feed-ul lor si daca unul, unul singur iti da un like sau raspunde o sa apara la toti recruiterii din oras. (gen le dai un articol How to interview a Javascript developer si te rogi sa devina viral, chiar scrii ceva controversat, ii faci prosti sau ceva de genul ca macar poate unul iti scrie un fk you)

O alta idee :

Poti la fel de usor si sa cauti pe google trends pe orase si daca vezi o nisa in crestere in ceva oras mic imediat cauti dupa business-uri locale, le iei datele de contact si ii suni cu skype, le trimiti email. Ideea ta e sa ajungi sa vorbesti pe skype cu ei ca sa discuti despre proiect/redesign etc.

9 Likes

Ca idee, site-urile unde @adrian.tiberius iti recomanda sa petreci cativa ani sa te formezi pot avea astfel de probleme: https://hackernoon.com/someone-stole-my-identity-on-upwork-and-all-i-got-was-this-lousy-blog-post-d63aab2b4c90

Sunt ok ca sa te inveti cu stresul deadline-ului si totodata sa inveti livrand (pt ca in mediul “de joaca” nu vei avea presiunea). Dar nu prea recomand pe termen lung.

2 Likes

Cred ca m-am exprimat gresit, nu am avut intentia de a-i recomanda sa petreaca pe aceste site-uri cativa ani. Este suficient 6 luni - 1 an pentru a-si construi o baza minima de clienti si a castiga ceva experienta in a relationa cu viitorii potentiali clienti.
Cat despre furtul de identitate pe internet, este o problema generala si nu este specifica site-urilor de freelancing. Aceasta problema o poti intalni pe orice site unde iti folosesti datele personale, inclusiv pe facebook sau magazine online. Nu merita sa-ti faci griji de acest lucru pe site-urile de freelancing decat daca ajungi la un nivel ridicat de notorietate.