Declarare marfuri la vama

Salut, am si eu o mica nelamurire si sper ca acest topic va ajuta si alte persoane.
De curand mi-am deschis o firma (magazin online) si am inceput sa comand marfa de pe Alibaba, prima transa de marfa mi-a ajuns direct acasa prin curier si nu mi-a fost solicitata plata TVA-ului (costul fiind de aproximativ de 80 dolari), astazi am fost sa ridic alt colet care a ajuns la posta, de acolo m-au trimis la vama unde trebuia sa platesc TVA-ul. In ceea ce priveste prima comanda, eu ar fi trebuit sa ma duc la vama sa declar acel colet?
Chinezul (furnizor) mi-a spus ca toate taxele au fost platite

Daca vrei sa vinzi marfa trebuie sa platesti vama. Legea spune ca platesti vama si pentru bunuri de uz personal a caror valoare depaseste 15eur. Dar daca ti-a ajuns pachetul direct acasa e pentru ca chinezul declara ca trimite ceva cu un pret foarte mic, si asa nu e “prins” de vama.

Pai si eu pot vinde legal? Am primit factura

Condiții incoterms.

Salut!

Raspunsul nu o sa te ajute, dar un contabil ti-ar raspunde mai clar la intrebarile tale. :slight_smile:

Vezi pe facebook Grupul antreprenorilor români, au mai fost întrebări de genul.

În nici un caz, contabilii nu cunosc legislația vamală.

Fiecare taxă care se plătește pentru bunurile la intrarea în țară are o bază de impozitare. Pentru taxele vamale, baza de impozitare este:
costul bunurilor + transport + asigurare
Pentru TVA:
costul bunurilor + transport + asigurare + taxe vamale
Accizele complică un pic formulele.

Incoterms se referă la clauzele din contractele de comerț internaționale. De ex., dacă factura este EXW (la ieșirea din fabrică), trebuie să mai vii cu facturi pentru transport și asigurare; la DAF, transportul și asigurarea sunt incluse în preț; la DDP, vânzătorul plătește și taxele de import la destinație.

Să te apuci de comerț internațional, fără cunoștințele de bază sau unde să te informezi, e ca și cum te apuci de dezvoltat aplicații fără să știi ce sunt alea variabile.

Multumesc pentru raspunsuri! Problema cea mai mare este ca astazi am dat in jur de 20 de telefoane la mai multe vami sa cer niste informatii, cand zic 20 nu exagerez, nimeni nu a stiut sa-mi dea niste raspunsuri clare, cand am ajuns la vama din Focsani si am inceput sa pun niste intrebari, se uitau oamenii de acolo la mine de parca lucrau altundeva…

Pentru importuri din China, cele mai bune informații le poți obține de la vămile Agigea, Constanța Port și Otopeni Marfă în funcție de mijlocul de transport pe care l-ai folosit. Dar nu suna la vamă (n-au nici timp nici chef să-ți răspundă), sună un comisionar!

Iti multumesc :slight_smile: