Definitii pentru front-end si back-end

in urma unei discutii din alt topic de aici, va rog sa ajutati cu un vot in lamurirea unei dileme personale.

cum definim in programare / software termenii de front-end si back-end?

  • front-end / back-end = client-side / server-side (tot ce e la client / browser e front, tot ce e in server e back)
  • front-end / back-end = interfata / logica aplicatiei (tot ce tine de ce vede userul, inclusiv templateul / viewul pe care e construita pagina e front, tot ce e algoritm si baza de date e back)
  • alta varianta (va rog sa explicati cu un mesaj)

0 participanți

Depinde mult de context. Sunt unele companii la care aplicația web e mică comparativ cu ce se întâmplă în spate (softwareul de ERP, logistică etc). În astfel de companii, cam tot ce ține de web e considerat frontend (inclusiv PHP).

În mintea mea, frontend e tot ce se execută/interpretează pe calculatorul clientului (HTML, CSS, JS). În cazul ăsta PHP e backend.

Multe anunțuri de front-end o să includă și limbaje de backend pentru că e mult mai eficient să poți face modificări (simple) și în backend dacă ai nevoie de ceva. Dacă știi strict doar frontend, la orice modificare ai nevoie în backend, o să trebuiască să apelezi la un coleg ce face backend. Asta o să fie ineficient pentru că fie întrerupi pe cineva, fie mai creezi un ticket și pui pe al tău on-hold (overhead)

5 Likes

Well, in sistemul meu de definitii lucrurile ar sta cam asa.

Front end-ul este in general folosit in aplicatiile web si se refera intotdeauna la partea de aplicatie cu care interactioneaza utilizatorul (interfata). Spun in general pentru ca exista si sisteme de dezvoltare aplicatii desktop care urmeaza acest mecanism (eg. dezvoltare aplicatii Gtk cu Glade).

Back end-ul este partea de aplicatie care primeste cereri dinspre front end, pregateste si transmite date catre acesta, sau chiar il genereaza.

Exista si nivelul middle tier (numit si middle end uneori) care intermediaza intre back end si front end cum ar fi cazul unui server de aplicatie in fata unui API.

1 Like