Despre antreprenoriat

Ascultam la Radio Guerilla emisiunea “Basecamp” sfaturile unui invitat, aparent antreprenor, pentru tinerii din IT cum ca sa nu ceara salarii mari, caci fiind tineri, n-au nevoie. Efectiv asta a fost formularea. Gazda emisiunii, il aproba, spunand ca, da, si el cunoaste exemple concrete, de oameni care nu muncesc pe mii de euro.

Mi-a pleznit capul de cata “informatie” si “sfaturi” am ascultat. Cat de logic e ca intr-o emisiune de antreprenoriat sa se discute de ce ar trebui sa faca un angajat? N-ar trebui ca emisiunea sa fie despre problemele cu care se confrunta antreprenorii? Si nu despre angajatii antreprenorilor ? :laughing:
Sau asa se rezolva problema antreprenorilor, daca angajatii nu au salarii mari?

Flash news pentru cei care gandesc asa: piata nu da doi lei pe ce vrea oricare dintre noi.

A fi un antreprenor presupune sa faci din poop, aur, si un antreprenor adevarat stie ca asta nu e posibil peste noapte, si nici peste 300 nopti. Dureaza ani, multi ani. Pentru un business adevarat, si nu ceva amatoresc, sa stii sa angajezi oamenii buni, potriviti si pentru bugetul tau, e o arta, e un skill in sine, si presupune multa cunoastere si experienta. Nu e jmechereala, si nici nu inseamna sa pacalesti oamenii. Poate merge pentru unii, dar pentru cat timp?

Antreprenor nu inseamna ala care o “idee”. Ideile nu valoreaza nimic, absolut nimic.
Cine va spune “am o idee, si d’aia sunt antreprenor” habar n-are.
Ala crede ca el e singuru cu “ideea” si restul sunt fraierii care n-au “ideea”.

Marea majoritate din “antreprenori” cred ca sa fii antreprenor inseamna sa ai o “idee” de “un site” sau de o “app” si apoi sa cauti “fraieri” care sa lucreze pentru tine. Tu fiind unul care are ZERO experienta in antreprenoriatul adevarat, n-ai facut nimic adevarat si solid in business-ul respectiv, visezi cifre de trafic si clienti, si grafice.

Pentru mine, ce vor “antreprenorii” astia e ceva de genu: “Hai, da-o dracu’, cere si tu mai putin ba programatorule, ca nu e asa greu si traim in Romania, nu in New York, si trebuie sa fac si eu un biznis, doar nu o sa muncesc ca tine. Si intre timp eu, antreprenor, o sa-mi iau un iPhone si un Mac Book si o rata pentru un Mertzan, ca trebuie sa ma intalnesc cu clientii”

“Antreprenorii” asta vorbesc despre ce si cat merita angajatii. Dar, ei, ce au concret, ce experienta au ca sa se cheme macar “antreprenori”? Daca eu lucrez petru tine, antreprenorule, cum imi garantezi ca imi iau si banii? E simplu sa intri in faliment si sa-ti faci o noua firma.

Sa fi antreprenor nu inseamna sa ai doar un SRL diploma in rama de la Registrul Comertului si 3 site-uri cu teme colorate facute cu 200 de RON. Oricine poate face asta.

Antreprenorii in IT ar trebui sa fie aia care creeaza piete noi intr-o tara mica ca Romania, sa-i faca pe oameni sa cheltuie cativa banuti si pe altceva decat pe mers la fast-food-uri la mall. Antreprenoriatul adevarat, care construieste si creeaza ceva, cu adevarat de valoare, e greu de realizat.

Ar mai fi de vorbit despre salarii si antreprenori.

12 Likes

Piete noi in Romania? Ha ha ha. Singura piata e la sistemul mafiot de stat.

Atunci piete pentru mafioti. Si mafiotii traiesc, saracii de ei.

1 Like

Subscriu la ce ai spus. In Romania e loc de antreprenori ca in orice tara dar domeniul fata de alte locuri e cam virgin asa ca de bine de rau, ai spatiu ca un adevarat antreprenor convins de posibilitatea de schimbare sa incerci tot felu de variante de a atrage clienti noi, deschide nise noi sau regandi anumite nise, de a te zbate ca un peste pe uscat pe care pana la urma poate-l vad niste pescari si-l baga in seama. Lipseste in primul rand o mentalitate pentru anumite nise sau anumite tehnologii. La noi in multe “chestii” se bazeaza pe “lasa ca pana acuma asa a fost si a fost bine, merge si asa”. Dar oamenii aia sunt majoritatea din generatiile trecute care incet incet ies de pe piata de munca, so hurray.

Sub nici o forma visul antreprenorial nu se realizeaza prin “jmechereala”, Apple device-uri impreuna cu haine “de bine”, salarii mici, altii care trag ca tu sa castigi, invarteli ilegale si sa facem sa fie facut ca motto.

Oameni de genu vor exista peste tot, in toate pietele de antreprenori si nu numai. Peste.god.damn.tot. Oameni care cauta sa insele, sa castige de pe spatele altora, sa castige repede si mult, sa scaleze imens cand ei umbla cu teme envato s.a.m.d. Eu zic ca ar trebui sa ne concentram pe ceilalti care fac ce fac bine si sa ne alaturam lor, sa ne ajutam intre noi nu sa ne mancam ca pe cat e competitia de sanatoasa daca esti unu impotriva lumii si aplici la fiecare bucata dintr-un pachet, nu mai ajungi foarte sus. Despre cei de “speta” rea sa ne ferim pe cat posibil si sa nu ne consumam prea multa energie cu ei.

Sunt de acord cu ce zici tu mai sus, dar iti dai seama ca sunt multi d’astia care citesc si rad cu lacrimi de noi, si iti spun “ba ce fraieri sunt astia, daca ar stii ei…”

Eu ma feresc sa zic ce e rau si ce e bine, fiecare face ce vrea el, e o lume libera. Daca castiga Mertzane cu teme Envato cum zici tu, foarte bine, e perfect legal.

Indignarea mea e catre aia cu ipocrizia de o tona, care dau “sfaturi” de viata, incercand sa prosteasca, ca sa-si atinga scopurile.

2 Likes

Cred ca pierzi din vedere anumite lucruri.
Noi nu avem o mentalitate de antreprenoriat sau management, cred ca aici stau la baza ratiuni istorice - eliminarea elitei si atatia ani de comunism. Cu cateva exceptii, cei de care am auzit ca au realizat ceva, au parasit piata romaneasca si au pus bazele afacerii fie in vest fie in SUA.

Avem in schimb o mentalitate de “descurcaret” si eventual mici boierasi. De aici si faptul ca foarte multi “antreprenori” locali si firme din afara care “investesc” in IT-ul romanesc, de fapt se ocupa cu leasing de personal. Avem executanti foarte buni si chiar ieftini comparativ cu tari mai dezvoltate, dar noi nu avem o piata care sa permita unui produs inovator sa genereze niste venituri atat de mari incat sa fie sustenabil, comparativ cu SUA suntem sub 1%.

Ca auziti de BitDefender sau UiPath, ei nu se adreseaza pietei din Romania, iar asta presupune ca undeva in strategia lor initiala sa-si deschida un punct de vanzare in vest.

Am un prieten antreprenor, problema lui actuala este faptul ca nu genereaza suficienti bani cu produsul pe care-l vinde, astfel incat sa mai angajeze oameni, desi are nevoie de cel putin inca 2 programatori. Un fel de cerc vicios care s-ar putea rezolva printr-un investitor, iar ceva ce lipseste de pe piata din Romania, asta daca nu vrei sa dai majoritatea actiunilor.

2 Likes

Noi nu avem o mentalitate de antreprenoriat sau management, cred ca aici stau la baza ratiuni istorice - eliminarea elitei si atatia ani de comunism.

Am tot vazut multe comentarii legate de “mentalitatea din Romania”. Eu n-am vazut nici un studiu pe tara sa demonstreze una sau cealalta, dar stiu un lucru. Am lucrat cu multi indivizi din toata lumea, firme mici si mari. Mentalitatea de 2 parale o intalnesti peste tot, pentru ca atunci cand e vorba de bani si interes, nu conteaza nationalitatea, oricat de vestic, nordic, american, sau australian ai fi.

Nu se adreseaza pietei de la noi dintr-un motiv pragmatic si simplu, la noi piata e foarte mica si saraca, nu din cauza neaparat a “mentalitatii”.

Cand am zis mai sus de romanii care prefera sa dea banii doar pe fast-food si mai putin pe un produs, problema e ca, per total sunt prea putini care-si permit asta, ca sa poata fi o piata pentru firme mult de antreprenoriat.

2 Likes

Eu zic ca programatorii ar putea filtra astfel de antreprenori prin cerinte salariale mai mari.

Astfel doar cei care au un plan de business solid vor rezista pe piata, iar cei care isi permit sa “strice” piata cu fee-uri mici, n-ar mai avea ocazia sa o faca.

Ma revolta ideea de a cere unui sector intreg sa isi micsoreze preturile.

1 Like

Eu ma autonumesc, fara retinere, atreprenor si spun ca ai mare dreptate.

Piata decide si daca un produs se vinde sau moare, piata decide si cate e salariul unui programator.

Nu iti convine ce salarii trebuie sa dai? Tough luck! Gaseste o solutie sau inchide jucaria.
Nu ca as avea o solutie miraculoasa la asta. Ma afecteaza, normal. Dar asta e reliatea.

4 Likes

Spot on! Ai zis-o mai bine decat mine.

Oricum, de fapt, nu despre salarii e vorba, nu salariile sunt problema antreprenorilor adevarati. Un business solid atrage bani de investitii sa plateasca salarii mari la angajati buni. E o legatura evidenta. Daca faci ceva bun, vin si banii. Trebuie sa ai si noroc, dar daca in primul rand nu ai ceva cu adevarat bun, “noroacele” pot trece pe langa tine ca lacustele.

Daca un antreprenor crede in “ideea” lui cu adevarat, face rost de bani foarte simplu: isi face un imprumut de la banca. Bancile chiar si azi dau imprumuturi de zeci de mii de euro, suficiente sa platesti pentru un an de zile un programator chiar bun. Doi programatori pentru 6 luni, sau 3 programatori pentru 4 luni! TREI!!! :smiley:

Acuma exista si partea cealalta. Pot fi startup-uri ale unor oameni chiar seriosi, care chiar muncesc, chiar vor sa faca ceva, si care chiar nu pot da salarii mari. Dar pot da salarii bune, pentru cum ziceam mai sus, te poti imprumuta de la banca daca chiar crezi in ce faci. Si mai e ceva, nu ca as fi eu vreun expert in a cunoaste felurile oamenilor, dar iti dai seama cu cine stai de vorba destul de bine. E vorba de cunostinte, de efortul pe care-l depun.

Sunt unii care-si zic “antreprenor” dar care nu sunt in stare sa faca niste mockup-uri, sa-si suflece manecile, si sa munceasca. Ei ce vor e sa fie de fapt sefi si viseaza.

Ai facut vreun imprumut la banca? Eu nu am facut pe firma, dar din cate stiu, trebuie sa vina cu registrele contabile din anii trecuti, sa se vada o tendinta… nu este asa simplu.
Ceea ce am vrut sa evidentiez si in comentariul anterior este lipsa unor investitori care in schimbul unor actiuni (sub 50%) sa-ti sustina finainciar afacerea. In afara se evalueaza o firma, se fac runde de finantari, nu am auzit de asa ceva la noi. Candva era o emisiune “Arena leilor”, candva…
Nu stiu cum pot fi accesate fondurile europene, cati bani raman dupa (dar m-ar interesa si probabil voi afla curand, pentru o idee personala)

Un articol in tema: https://republica.ro/adevaratul-10yearschallenge-pentru-romania-ce-putem-invata-din-experienta-celor-mai-deschise-tari-din

TLDR: Ar exista ceva finantare si chiar acceleratoare dar nu destule si nu la un nivel care sa permita o dezvoltare sanatoasa.

Mai investighez sa vad unde, cum si ce.

Dar da, lipsa finantarii se simte, chiar si la nivel de europa.

Nu stiu in Europa… In Berlin exista accelerator :wink:
LE: Citesc acum articolul, vad ca mentioneaza de Berlin, eu vorbeam despre experienta unui prieten care si-a facut firma acolo.
LE2: Probabil trebuie sa citesc si pe https://www.startupcafe.ro/ aveau niste ghiduri despre fondurile europene… Daca se si pupa cu practica.

Eu ma gandeam ca antreprenoru’ e si el tot om, daca crede in ideea lui, poate sa faca si imprumut de nevoi personale :smiley: Unul de 30-40 de kile cocos sa zicem, eh?
Daca merge pe profit intr-un an sau doi, asa cum vizeaza multi “antreprenori”, eu zic ca investitia e chiar foarte foarte mica.

Ce incerc eu sa zic e ca, atat timp cat nenea “antreprenoru’” n-are skin in the game, atunci sunt sanse mari ca proiectu ala sa fie panarama, un fel de pacanele.

Multi “antreprenori” n-au de fapt nimic clar in cap, in afara de visul de-a se imbraca la costum si a face pe “antreprenoru”. Sunt sanse mult mai mari sa castige din imobiliare cumparand si inchiriind o garsoniera decat din ce viseaza ei. Dar e mai cool sa fii sef.

Se gasesc investitori si la noi, si sunt abordabili. Da, emisiunea aia imi placea si mie foarte foarte mult.
Multi nu pricep rolul investitorului, au impresia ca e un fel de fraier care le da banii pe o “idee”. Era foarte elocventa emisiunea, mare pacat ca nu mai exista.

Sa ajungi la nivelul sa ai nevoie de investitori presupune deja ca ai un produs, macar MVP, ai epuizat orice sursa de finantare proprie, si esti nevoit sa dai o bucata din afacere. Sau daca nu ai un produs, si esti doar la stadiu de “idee”, ai dovedit ca ai capacitatea de a face ceva pentru ca ai cel putin un alt produs/business deja lansat pe piata si care aduce profit. Ai aduci un investitor la un stadiu incipient e foarte dureros si riscant.

Legat de antreprenor si angajat: Un angajat care ar vrea plece de la un job poate stabil si bun, si da interviu pentru un job al unui antreprenor care are o “idee”, se supune la un risc. Antreprenorul ala ar face bine sa fie pregatit sa dea si el un interviu, sa-si sustina pregatirea si motivatia.

@oneistbesser Misto articol, thanks pentru share.

Ala il primesti pe baza de adeverinta de salariu.

Corect, al tau propriu, al sotiei, al fratelui\sorei, cumnatului, etc.

N-ai familie, ok… Ai o casa? Ai masina? Vinde-o sau pune-o gaj pentru un imprumut.

N-ai nimic, nici familie, nici job, nici casa, nici masina, nici un ban adunat? Ce naiba esti atunci, ai 15 ani? Cam bizar… Pai nu prea suna ca ai putea fi antreprenor. Da sa zicem ca esti totusi antreprenor, tot e “simpu”. I-ati un job, munceste 5 ani minim, strange din cur, aduna bani deoparte, ai vechime sa-ti faci un imprumut, si apoi ai bani de antreprenoreala.

Suna crazy nu? Skin in the game dude!!!

Eu zic ca asta e, in mare parte, diferenta intre antreprenor si “antreprenor”

2 Likes

Eh, nici chiar aşa. Se ştie că foarte multe biznisuri (probabil majoritatea) eşuează, dacă pariezi cu viaţa pentru ideea ta e ca şi cum ai juca ruleta rusească cu 5 gloanţe :slight_smile: Este necesară şi o oarecare prudenţă.

Sunt si multe business-uri de succes care asta au facut la inceput, cei care le-au inceput si-au pus masina, casa, mama gaj, au luat imprumuturi. S-au zbatut. In criza din 2008 multi au intrat la apa rau. Asta e antreprenoriat, si d-aia e greu.

O poveste interesanta : https://medium.com/@shl/reflecting-on-my-failure-to-build-a-billion-dollar-company-b0c31d7db0e7

1 Like