Despre anunțurile de angajare

Sunt discrepante mari intre ce s-a postat aici la junior si ce se cere in anunturi.
Majoritatea anunturilor au la cerinte pentru junior cunostinte de cel putin un framework, ceea ce implica automat cunostinte destul de avansate de OOP si MVC, pe langa framework sunt anunturi care au si CMS ori o aplicatie ecommerce(Magento, CScart…), API si multe altele.

Exemplu

Bit Quality este în căutare de programatori pentru poziția de Junior Web Developer:
Frontend (HTML, CSS, JavaScript, Bootstrap, jQuery)
Backend (PHP, MySQL, CodeIgniter/Laravel, WordPress)
Ninja (Full-stack WebDev, Git, Linux, other ninja skills or superpowers)

Imi scapa mie ceva? Sunt doar plusuri la interviu…?

2 Likes

Intotdeauna in anunturi se pun cat mai multe cerinte, din punctul de vedere al angajatorului ar fi perfect sa stii tot, la perfectie, sa ai cativa ani buni de experienta si sa ceri salar de junior. Capitalism Sclavagism FTW! :smile:

1 Like

Anunțurile care vin de la firmele de HR sunt oarecum standard. Presupun că la facerea lumii, prima firmă de IT a cerut ceva și de atunci se folosește același template, adăugând/scoțând chestii. De asta o să vezi anunțuri de frontend developer care cer baze de date și administrare servere sau Swift cu minimum cinci ani experiență.

Anunțurile care vin de la firmele care caută oameni sunt puse în ideea că „hai să punem cât mai multe cerințe și filtrăm din ce pică”.

1 Like

2 pareri personale:

  • multi cand scriu junior in titlu, se refera la salariu
  • nu aplica la joburi in care se angajeaza: super star, ninja, cavaler, pitic de circ sau alteceva de genul asta. Cum ar fi ca unul sa mearga chiar imbracat in ninja - asa ca o metafora.

Nu stiu exact ce era scris in acel anunt, dar probabil trebuia sa aiba cateva capitole: atributii job, cerinte tehnice (skillsuri), si o descriere a profilului uman cautat. Poate ce cele de mai sus sunt doar tehnologiiile pe care le vei folosi, si acestea pot fi handle-uite si de un junior (cu cerintele enumarate de noi mai sus)

2 Likes

Inseamna ca sunt foarte putine firme care se ocupa de recrutare intern, siteurile de anunturi sunt pline de posturi de PHP developer cu cerinte de javascript, php/mysql la nivel mediu(ori cunostinte “bune”, habar n-am ce inseamna asta)cel putin la cele de junior.

Ca junior in mare care sunt pretentiile, sa scriu cod care sa intre direct in productie ori de obicei este cineva care verifica ce scriu incepatorii?

Eu, de exemplu, caut junior, dar n-as vrea sa-l invat eu CSS si OOP. Junior nu inseamna “zero”.

1 Like

Noah, ca sa-ti faci o idee cat mai clara, uite anunturile firmelor la care am aplicat si la care am lucrat:

  • Mediafax - http://www.jobber.ro/job/17418/jr-php-programmer-la-mediafax-group
    La partea cu CMS, ei aveau un CMS propriu (nu wordpress sau joomla) pe care l-am invatat la ei. Stiam si eu sa fac unul la momentul respectiv, insa destul de rudimentar. Proiectul meu de angajare a constat intr-un magazin online facut de la 0 fara oop, insa structurat frumos cu MVC (model view controller). Cum acel magazin avea si o parte de admin, aceea putea fi considerata un mini CMS.
    Javascript nu prea stiam mai deloc, ma descurcam sa iau niste elemente dupa id si sa le fac niste mici verificari. Ajax si jQuery am invatat la ei.
    In SQL stiam doar select-uri simple, update si detele. La ei am invatat despre join-uri, index-ii, proceduri stocate si mysql schedulers.
  • Gameloft - http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-junior-php-developer-e-commerce-team/664005/1
    Desi ei cereau un portofoliu de proiecte (pe care l-am avut pentru ca mai lucrasem vreo 9 luni inainte la Mediafax), am colegi care au venit pe aceeasi pozitie fara niciun portofoliu si fara experienta in domeniu (bineinteles si salariu semnificativ mai mic).
    Diferenta fata de anuntul lor e ca aici trebuie sa fac si javascript + frontend (css, html). Din fericire le stiu. Insa daca nu le stiam, ar fi avut rabdare ca sa le prind.

In concluzie, nu te speria de anunturile angajatorilor. De multe ori, cum spuneau si baietii, sunt facute de HR-ul care cere ca sa fie. Prin cunoasterea unui framework de obicei se refera la framework-uri simplute ca codeigniter, pe care il poti prinde in cateva zile daca te joci in timpul liber cu el. Cei care vor treburi mai serioase vor cere Zend 2 sau Symfony (de obicei la job-urile de middle).

Spor! :smile:

2 Likes

Cu siguranta va trebui sa scrii cod care o sa intre in productie. Acum, daca cineva iti va verifica sau nu codul depinde de companie, de proceduri, timpul pe care il au seniorii pentru code-review, etc.
Cum s-a mai zis si mai sus, incepator nu este egal cu zero. Trebuie sa produci ceva.
In alta ordine de idei, nu pune botu nici la anunturile de angajare dupa x website.
Eu cand am fost in pozitia de a angaja programatori juniori ma asteptam ca individul sa stie sau sa faca urmatoarele:
Teoretic:

  • Sa stie limbajul la un nivel decent, inclusiv OOP(nu sa viseze OOP, de asta avem Google, dar sa aibe baza). Ca exemplu de intrebari aveam: ce este HTTP GET si HTTP POST, cum adaug si cum sterg un element dintr-un array, exemple de variabile superglobals, lucru cu sesiuni, FizzBuzz, exemple de query-uri in care astept sa imi spuna ce este/nu este in ordine acolo(gen: “SELECT * FROM table WHERE id = $_POST[ ‘id’ ]”), diferenta dintre public, private si protected in definitia unei clase, etc.
    Practic:
  • Vreau sa vad ca stie sa imi transforme niste cerinte basic intr-o aplicatie CRUD. De ex,: Vreau un sistem unde sa imi tin code-snippet-urile. Vreau sa pot adauga, edita, sterge si vizualiza acele snippets. Vreau paginare pe rezultate si functionalitate de login/register. Vreau codul impins pe GitHub/Bitbucket. Bonus points pentru functionalitate “remember me” si mini-motor de cautare. Avea 1 saptamana pentru treaba asta.
2 Likes
  • cunoasterea limbajului de programare AJAX reprezinta un avantaj

:smiley:

7 Likes

Sa mai intri si pe geam, sa te furisezi in birou la HR :))

5 Likes

Si sa folosim o fumigena la plecare, sa disparem intr-o perdea de fum (pe geam, pe unde am intrat)

on-topic:
Din cate stiu eu, anunturile sunt ceva gen “ideally, in a perfect world”, dar ei isi aleg din ce pot alege, in functie de departamentul unde este nevoie de persoane.