Despre inceputul in programare

Salut baieti, sunt pasionat de IT,gadgeturi, hardware, dar mereu am fost pe langa programare. Am facut ceva c++ in liceu dar nu-mi mai aduc aminte decat hello world. Nemultumit de locul meu de munca “tehnician software” la un gsm am zis ca trebuie sa ma apuc neaparat de programare. Am inceput sa caut in stanga si in dreapta, am dat de 2 site-uri care au cursuri offline ( in sala ). PROBLEMA si cred ca asta e dilema tuturor este cu ce sa incepi? Pentru un incepator ce imi recomandati sa invat si cum? Am gasit niste cursuri care sunt vreo 1400 de euro si nu prea i-as arunca pe geam doar de dragul de a ma duce. Dupa cautarile mele am inteles ca c++ nu prea ar fi recomandat pentru incepatori. Front/end-ul nu ma pasioneaza pentru ca nu-mi place “sa desenez”. Jocuri nu as face pentru ca nu-mi place sa ma joc. Ma gandeam si sa incep cursul de .net sau java dar habar nu am cu ce se mananca si cum ar fi astea doua pentru un incepator.
Multumesc!

1 Like

Incepe cu un MOOC gratuit ca https://www.freecodecamp.org sau https://fullstackopen.com/en/.

Nu trebuie sa dai 1 leu pentru cursuri, tot ce vrei sa afli e deja pe youtube, google, stackoverflow. Chiar si mentori gasesti gratuit pe site-uri ca https://exercism.io sau hackerrank.

2 Likes

Pentru java e foarte bun codegym.cc este foarte bine structurat si ai multe ore de exercitii si material ca sa intelegi totul. Bafta

1 Like

Nu prea stii cu ce se mananca Frontend develoment-ul :smiley:
https://frontendmasters.com/books/front-end-handbook/2019/

Iti recomand o citire scurta, apoi poate te vei reorienta. Este cerere mare pe piata + poti face foarte multe chestii in momentul de fata cu JS (web/mobile/desktop and much more).

3 Likes

Front-end-ul actual vad ca foarte mult se confunda.

Pe front-end acum se scriu foarte multe programe, ca, deh, de cand Google a rescris felul in care se parseaza codul Javascript si nu mai dureaza o vesnicie sa faca o operatie, totul a devenit mai atractiv sa fie facut pe front-end.

Front-end-ul a ramas pentru mine acelasi lucru: HTML, CSS si ceva JS. Dar nu acel Javascript nebun de acum. Doar JS-ul care se ocupa de aranjarea elementelor sau sa arati/ascunzi un buton.

Altfel spus, ce se face acum pe front-end eu o numesc programare back-end mascata. Sa chemi API-uri, sa sortezi/filtrezi datele, sa distrugi tot DOM-ul si sa reconstruiesti altul, etc.

E misto sa lasi procesarea pe seama clientului si firma sa faca economie la costul serverelor, ț, ț, ț.

5 Likes

Eu m-am apucat de programare la 35 de ani, dupa ce am lucrat vreo 15 ani in publicitate. A fost foarte greu si daca as fi stiut ce inseamna, probabil ca m-as fi intimidat si nu as fi incercat. Daca o iei cu pasi mici, vei reusi.
Sfatul meu este ca in prima faza sa nu dai bani pe cursuri. Incepe cu training pe net. Cat mai mult training.
Vezi daca prinzi o luna gratis pe Lynda. Vezi tot ce au de Fundamentals. Au niste chestii bune de database fundamentals, OOP fundamentals si inca vreo cateva chestii. Astea sunt niste chestii minime cu care sa incepi. Sunt lucruri de cultura generala care-ti vor fi de folos.
Dupa aia poti sa te axezi pe un limbaj. Limbajul il inveti relativ usor, dar trebuie sa-l alegi si sa te axezi pe el.
Varianta simpla e PHP. E cel mai usor de invatat, insa pe termen lung nu o sa te faca fericit. E totusi cel mai usor la inceput, iar aspectul asta nu trebuie neglijat.

Indiferent ce limbaj alegi, identifica resursele necesare pentru a invata cat mai mult.

Ai putea sa alegi Javascript. Este semnificativ mai greu decat PHP-ul si pune niste probleme pe care in PHP nu le vei intalni. Daca vrei sa inveti javascript bine, sunt foarte multe resurse. Gasesti si pe Lynda, si pe Pluralsite, dar cea mai buna resursa, de departe, este www.frontendmasters.com

Ai foarte multe resurse gratuite pe youtube.
Poti sa incepi cu cursul asta si tine minte canalul. E un canal cu foarte multa informatie.

Ideea e ca daca te duce mintea, o sa ai nevoie de minim 6 luni de studiu individual intensiv doar sa-ti faci cultura domeniului, nu sa faci ceva functional. Vei avea senzatia ca poti, dar in realitate nu vei intelege mare lucru. Si e okay.

Dupa care, sunt niste elemente esentiale pe care trebuie sa le intelegi.

Trebuie sa intelegi HTTP-ul. Sa intelegi ce inseamna REST si cum se face un API. Cum se lucreaza cu o baza de data. Invata SQL. Chiar daca nu-l folosesti (eu nu am mai scris un query de vreo 2 ani) e important sa-l intelegi. Vei avea nevoie.

Daca te hotarasti sa treci pe frontend, e cel mai greu. Trebuie sa intelegi bine javascript, CSS si HTML, dupa care sa inveti foarte bine minim un framework.
Sfatul meu e sa inveti Vue, pentru ca e cel mai usor de invatat. Incepe sa fie destul de folosit. O alta varianta e React, insa pentru un incepator nu-l recomand, deoarece intr-o aplicatie react trebuie sa iei foarte multe decizii tu si sa intelegi ce e cu respectivele decizii. Fara o cultura a domeniului, probabilitatea de a lua decizii proaste este foarte mare. Invata react doar daca ti se cere acolo unde lucrezi. E usor de invatat si greu de folosit… are 16 metode maxim in API, asa ca mare branza nu e. Problema e ca e prea flexibil si rezulta in cod prost, cand e folosit de persoane fara experienta.

O alta varianta este sa inveti Angular, insa e semnificativ mai complex. O sa ti se para coplesitor in prima faza. De aia, cred ca Vue e cea mai simpla varianta.

Mult e pana gasesti un job. O sa fie destul de greu, insa in piata e foame foarte mare, asa ca ai sanse sa ajungi junior pe undeva.

Dupa ce vezi cursurile alea de la Lynda, care sunt foarte bine facute si au multa informatie, vezi cursul asta:

E foarte important pentru a-ti forma cultura domeniului.
Daca vrei si mai ai intrebari, iti mai spun, insa e important sa urmezi pasii astia cam in ordinea asta. Eu cand am inceput nu am stiut ce sa invat si de unde si am fost foarte haotic, motiv pentru care am pierdut foarte mult timp invatand chestii complet inutile. Calea mea poate sa fie semnificativ optimizata.

Mult succes. Ai facut o alegere buna si daca depui efortul necesar, o sa reusesti!

7 Likes

de curiozitate, cati ani ai?

1 Like

42 de ani.

2 Likes

Fa ceva ce-ți place. Ca sa înveți de plăcere si sa te tii.

Eu n-am făcut cursuri, dar mi-a plăcut sa dau viață interfeței de utilizator. Am început cu a face sa apara si sa se miște ceva pe ecran, iar când am învățat am făcut diverse progrămele pentru uz personal.
Bineinteles ca de-a lungul anilor m-a ajutat sa imi găsesc clienți.

Salut, apreciez enorm ca ti-ai petrecut timp pentru a scrie un comentariu asa amplu si cu sfaturi. M-am descis, nu voi arunca deocamdata banii pe cursuri pentru ca am vazut ca sunt destule cursuri si pe net. Voi incepe cu ceva pentru incepatori php, front-end, iar de acolo trebuie sa urc.

1 Like

Multumesc frumos pentru raspuns, cred ca ma voi apuca de front end si php