Despre UPS-uri, Surge Protecter/Arrest și alte soluții de alimentare

Unul din lucrurile greșit înțelese la UPS-uri este că te protejează de variații de tensiune. Orice UPS intră în funcțiune în două situații:

  1. Când tensiunea scade sub un anumit nr. de volți
  • când crește tensiunea peste un anumit nr. de volți

La punctul 2 sunt două probleme însă:

  1. Nu toate UPS-urile fac asta
  • cele care o fac, au un prag destul de mare (270-300v)

Dar stai! Că și la acest punct doi e o problemă! UPS-urile au o protecție la supratensiune care se măsoară în jouli.

Iar valoarea asta nu reprezintă, așa cum te-ai aștepta, o valoarea maximă unde UPS-ul este eficient la un moment dat ci este un raport între numărul de watti ai consumatorului și timpul de expunere la supratensiune. Iar partea cea mai importantă este că numărul ăsta este cumulativ. Adică se consumă. Adică un UPS cu 500 jouli în momentul cumpărării s-ar putea să mai aibă 100 jouli după un an. (mai multe pe tema asta aici)

Partea cea mai nasoală este că nu există nici o modalitate (la îndemână) de a verifica numărul de jouli „disponibili”.

Altfel spus, dacă ai același UPS de vreo cinci ani, s-ar putea să se descurce excelent la ce-i spune numele, dar să se bâlbâie la o supratensiune :slight_smile:

Pentru a fi sigur, ai nevoie ori de un surge protector/arrest ori, în cazuri extreme, un stabilizator.

Ca idee, APC-ul de mai sus, are 3400 joules. Cu greu găsești un UPS cu mai mult de 1000 (la un preț decent adică), ceea ce face perechea SP + UPS o idee bună.

2 Likes

I have this now:

cum ziceam setarile sunt puse la maxim: cand creste sau scade tensiunea prea mult automat intra pe baterie.

EDIT 01:

@iamntz nu stiam de protectia la surges este limitata si consumabila, acum ma simt mai ok ca l-am schimbat in sfarsit desi m-am tot eschivat - ca mi se parea mai cheap sa-i schimb doar bateria.

EDIT 02:

tl;dr: get a decent UPS and you should not care about the Joules rating (and whatever you do use the grounding)

interesant:

APC uses the eP Joule Rating because we do not simply ‘absorb’ the surge like some other surge products might. Our products are designed to redirect the surge back to ground instead of absorbing it and incorporate a let through voltage, which is the maximum transient voltage the attached equipment will be subjected to above the normal RMS voltage. Any remaining voltage is redirected to ground.

The reason we even list the eP rating is for comparison with our competitors products. If we just listed the standard Joule rating, it would in most cases be lower than the competitors, because we aren’t relying on absorbing the impact with a MOV, we’re redirecting excessive voltage away from your equipment and safely back to ground.

From my understanding, we come up with the eP Joule rating by performing real world tests with both our equipment and the competitors. Based on these results, we can see how many Joules of absorbtion our units are equivalent to.

via

Aparent varianta cu absorbing the surge via MOVs is bad design:

Well-designed surge protectors should not rely on MOVs to absorb surge energy, but instead to survive the process of harmlessly redirecting it to ground.

Some manufacturers commonly design higher joule-rated surge protectors by connecting multiple MOVs in parallel. Since individual MOVs have slightly different non-linear responses when exposed to the same overvoltage, any given MOV might be more sensitive than others. This can cause one MOV in a group to conduct more (a phenomenon called current hogging), leading to overuse and eventually premature failure of that component.

via https://en.wikipedia.org/wiki/Surge_protector

2 Likes

Cat de utile sunt UPS-urile la prize fara impamantare? Imi imaginez ca protejeaza la diferente mici, dar la ceva serios mai ofera vreun fel de protectie?

Probabil nu foarte mult - peste tot scrie daca nu ai grounding risk of equipment damage.

ups-urile marca APC (alea de la mama lor) au in softul de monitorizare si alerte in caz de variatii de tensiune (noaptea le mai auzeam ca tot clantane releele din el cand trecea de pe priza pe baterie si cand ma uitam era din cauza variatiilor de tensiune - uneori vedeam si la bec ca pulseaza lumina cand ups-ul trecea automat pe baterie)
de restul stiu ca sunt diverse probleme cu ele, nu le-am recomandat la nimeni alte marci decat APC.
personal, home, am un apc second hand 350VA (la 150 lei) si ma scos de-a lungul anilor din multe probleme cu curentul (atat supratensiuni, ca mi se pocneau becurile la lustra, cat si fructuatii)
am dat insa la unele firme de tot felul de panarame de ups-uri, unul care chiar cu baterii noi, daca il scoteai din priza se oprea si pc-ul dar el piuia si cica dadea in continuare curent :)) - deci nu recomand alte marci decat APC

Există și alte mărci de UPS-uri? :smiley:

1 Like

Subscriu că o combinaţie UPS / SP este - din nefericire - o necesitate în România, graţie distribuţiei arhaice de curent. Nu ştiu de experienţa voastră, dar eu în general am avut parte de curent electric cu variaţii de tensiune mari şi dese… în urma acestor experienţe, am ajuns să folosesc şi eu surge protector.

Cel mai interesant exemplu ar fi o locuinţă unde nu-mi funcţiona deloc modemul (cei drept… mai gurmand la capitolul alimentare :slight_smile: ), din cauză că tensiunea pe faza respectivă era permanent sub pragul minim garantat în contract (dacă nu mă înşel, ±10% din valoarea nominală).

Despre acest gen de surge protector/arrest “bun la toate”, am citit multe review-uri negative (de pe Amazon etc.) cum că ar fi inferior celor dedicate… mai ales pe liniile de date protecţia ar fi una rudimentară.
Eu momentan folosesc următoarea combinaţie, la care am ajuns după mai multe review-uri citite:

  • Brennenstuhl Premium-Line - surge suppressor pentru alimentare - 28€ (ocazional la reducere 20€)
  • specificat pentru 30kA (raportat la cei 10kA de la modelul APC), ceea ce ar acoperi inclusiv majoritatea descărcărilor electrice indirecte (între 5-35kA; cele directe pot atinge >35kA dar sunt rare)
  • pe lânga protecţie are şi filtru de reţea! (filtrează zgomotul de pe reţeaua electrică, indus de către alte aparate/echipamente electronice sau electrocasnice); alternative fără filtru şi 13,5kA ajung sub 10€
  • Allnet ALL95100 TP Outdoor Power Surge pentru cablu de reţea (protecţie mult mai bună ca la APC)
  • Brennenstuhl 6P, RJ 11 & SP 4P Analog pentru linia telefonică (da! mai am aşa ceva… pentru fax :slight_smile: )

Menţionez că momentan nu folosesc UPS, în primul rând din cauza preţului ridicat pentru modele calitative, atât datorită motivelor deja enunţate de către @iamntz, precum şi datorită faptului că foarte puţine (doar cele f. scumpe) prezintă formă de undă (aproape) pur sinusoidală (lipsa căreia uzează în timp sursa calculatorului).

1 Like

*doar pe baterie; insa da, sunt cazuri in care unele surse cu active PFC refuza sa functioneze pe baterie din aceasta cauza. (am avut unul de acest tip cred ca aproape cinci ani, doua surse cu active PFC - Enermax si Corsair => no issues)

o recomandare de SP ieftin si cat de cat ok? Acu daca l;ucrez pe laptop nu mai are rost sa tin ditai UPS-ul si oricum cred ca trebuie schimbata bateria in curand, care costa cat UPS-ul.

Eu nu aș alege altceva în afară de APC. ~150 lei cred că-i OK.

La APC bateriile simple costă ~150-200 lei. La altele s-ar putea să fie mai ieftine.

Cel mai ieftin şi cât de cât ok ai ieşi cu un adaptor cu o singură priză cu protecţie, la care conectezi un prelungitor, pe care probabil îl ai deja:

Părerea mea este că la capitolul SP/prize cu protecţie, APC nu este unicul jucător pe piaţă - precum în cazul UPS-urilor consumer - şi poţi alege liniştit şi alte firme care sunt chiar alternative bune (despre Brennenstuhl, de exemplu, am citit multe recomandări).


La capitolul UPS-uri consumer, probabil că doar virtual :slight_smile: , dar cred să existe alternative bune destinate clienţilor corporate, care nu sunt cunoscute de către marea masă.

De exemplu am avut un UPS Eaton 5115 1400VA cu sinus pur, de care am fost foarte mulţumit şi l-am vândut după 6 ani (din cauza zgomotului pe care-l făcea… era destinat pentru un server room :grin: ).

Notă tragicomică: Singulul lucru care pot să-i reproşez acestui UPS, este că nu avea lock pentru butonul de aprindere, deoarece când l-am vândut, în timpul transportului a pornit, iar băiatul de la FAN Courier a supraapreciat beep-uitul :bomb:, m-a reclamat şi am fost contactat de poliţie. :sweat_smile:

3 Likes

Pai pe mine bate gandul sa incerc un Cyberpower, mai exact CP1500EPFCLCD. Am citit lucruri bune despre el si ar fi next best thing cand nu vrei sa dai dublu pe un APC.

1 Like

810 Jouli conform specificatiilor. Bateriile sunt mai mici decat la APC si se incarca mult mai greu dar la pretul este trebuiau sa faca rabat la ceva.

Am auzit si eu de ei, daca faci un Google search apar ca unica alternativa pt. APC - insa atentie, totusi APC != Apple ceea ce inseamna ca you should get higher quality components with APC. Deci intr-un final => durata de viata mai mare?

Eu am avut un:

si m-a tinut ~cinci ani fara probleme - inca este ok., i-am schimbat bateria.

see ce-am scris mai sus:

In other words, that rating este ca non-RMS power pt. speakers … useless?

2 Likes

Eu am luat un njoy, nu m-a interesat foarte mult decat puterea si supratensiunea. Rezista si la scurt si la overvoltage, testat. Ce mi se pare enervant e ca in cazuriule astea se opreste si incepe sa ‘tipe’. Pe de alta parte, ce ar putea sa faca altceva. Functioneaza destul de stabil de peste un an. In alta ordine de idei, daca ai foarte multe scurturi pe retea, este posibil sa ai o alta problema care nu se va rezolva neaparat cu protectii active.

1 Like

Ar trebui sa aiba in software o optiune pt. mute.