Developer în continuare sau team lead?

Mergând din nou la interviuri am primit și niște propuneri de team lead.

Eu până acum am fost doar developer, deși câteodată parcă mi-ar fi plăcut să mă implic mai mult în procesul de decizie.

Momentan am două direcții cred.

Merg pe direcția de developer cu devops sau cea de team lead. Probabil asupra unor juniori.

Din ce am observat, un team lead nu prea mai apuca să programeze, este mereu presat de întrebările colegilor, dar și remunerația este mai bună, eventual cu bonusuri pe proiect.

Voi cum vedeți această evoluție?

Pe viitor mă gândesc să îmi găsesc proprii clienți și nu știu dacă m-ar ajuta această experiență.

1 Like

Cred că ideal este să crești în poziția de team lead, nu să o obții făcând trecerea la un alt angajator.

4 Likes

Din punctul meu de vedere depinde de la firma la firma daca team-lead-ul mai programeaza sau nu si daca este inclus in procesul de decizie sau nu.

Daca te intereseaza sa cresti pe partea asta de leadership/management, eu zic sa go for it. Eu am facut aceasta miscare acum ceva timp si pot sa-ti zic cu siguranta ca daca iti place sa “cresti” oameni si sa ii vezi cum reusesc este pentru tine aceasta pozitie.

1 Like

Subscriu. Te arunci într-un mare necunoscut dacă te afli pentru prima dată în poziția asta și este și într-o echipă necunoscută. Cel mai bine este să crești cu echipa, eventual să-ți câștigi acel loc. Ca să faci o echipă să meargă trebuie să existe o anumită “chimie”, un istoric, să cunoști pulsul echipei. Sunt firme practică “importul” de leads din lipsă de oameni. Uneori merge, alteori nu.
Ce îți mai recomand este să nu presupui. Trebuie să știi sigur că postul de team lead este pentru o echipă de juniori. Uneori câteva întrebări suplimentare îți lămuresc neclaritățile.

3 Likes

Team lead !== Tech lead, gata ti-am raspuns. Glumesc, fii atent in corporatii sunt 2 trasee de management: managementul “clasic” si managementul tehnic, odata ce ai intrat pe unul dintre aceste 2 fagase pe masura ce trece timpul nu vei mai putea sa sari pe celalat, asa ca trebuie sa alegi cu grija, in functie de abilitatile tale si de planurile tale pe termen lung.

Un team lead este cel mai mic “despot” din companie si raspunde de livrarea la timp a proiectelor, de managementul echipei, de dezvoltarea oamenilor, etc.

Un tech lead este de obicei un inginer senior care se ocupa de managementul tehnic, ia decizii arhitecturale, se ocupa de partea tehnica, de modul in care sunt abordate probleme, de mentorat membrii mai juniori, etc.

Uneori aceeasi persoana indeplineste ambele roluri.

2 Likes

cel mai bine e sa ajungi tech lead la tine in firma si sa pleci in alta parte dupa ce prinzi gustu si faci un pic de experienta in rolu respectiv

daca te duci undeva unde nu cunosti pe nimeni si o sa fie primul tau rol de genu sanse mari sa nu iasa bine\

1 Like

Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.