DevForum Pub & Chat🍻

Un articol destul de vechi, dar inca foarte relevant.

Ma gandesc oare cum ar arata un sistem de operare bazat pe AI, adica totul sa fie facut sa nu faci tu direct nimic ci sa delegi totul la agenti, sa creezi o aplicatie on the fly din orice set de date, sa antrenezi un model sa faca ceva ceva specific si sa le combini. Orice aplicatie ar putea sa ruleze ori local ori pe server, ori combinat.
Toti agentii ar putea fi shared sau local, de fapt mai multi ar putea utiliza acelasi sistem. Interfata ar fi omnivizuala/universala, adica daca vrei sa scrii pe hartie scrii pe hartie, daca vrei sa vezi in 3D in VR ce faci poti, daca vrei sa ai totul intr-o pagina web sau o aplicatie de telefon e trivial, daca nu ai maini si vrei sa il controlezi cu un implant sa fie posibil, sa functioneze in orice limba, daca vrei sa ii dai ecuatii sa le inteleaga, sa suporte input-uri umane precum stari, emotii, ton, interes, atentie, depresie, placere… Sa poata genera din text/sunet intr-o imagine si invers sau dintr-o imagine 2D in 3D. Dintr-un set de date intr-o alta forma analog.

Cu un asemenea sistem de operare i-as zice sa intre pe devforum, sa imi faca un rezumat la noile posturi si sa raspunda automat in functie de cum ma simt acum si ce viziuni am avut in trecut. Daca exista un mesaj care mi-ar starni interesul sa mi-l arate si sa imi ceara cum sa raspund.

Cred că în ceea ce privește AI-ul nu prea se vorbește despre natura lor non-deterministică. Nu prea o să reușești să convingi un AI să facă același task (relativ complex) de două ori la fel.

1 Like

Toate Ai-urile care sunt bazate pe LLM sunt doar un numar imens de calcule din care rezulta un set de probabilitati pentru rezultate. Din cate stiu eu poti seta “temperatura?” la 0 si sa iti returneze doar rezultatele cele mai probabile, astfel iti va da acelasi lucru atata timp cat nu schimbi datele de input (aka. nu retrimiti cererea anterioara drept input pentru cererea curenta).

Poate gresesc aici, dar asta am inteles pana acuma.

Acuma, daca sunt AI-uri care depind de acea “temperatura” sa fie ridicata pentru a da rezultate, se aplica ce ai zis tu.

SQLite assumes that the detection and/or correction of bit errors caused by cosmic rays, thermal noise, quantum fluctuations, device driver bugs, or other mechanisms, is the responsibility of the underlying hardware and operating system. SQLite does not add any redundancy to the database file for the purpose of detecting corruption or I/O errors. SQLite assumes that the data it reads is exactly the same data that it previously wrote.

https://sqlite.org/atomiccommit.html

2 Likes

https://www.sqlite.org/serverless.html

Daca vreodata va bate gandul sa faceti un sistem la care expira parolele, DON’T!

1 Like

de ce sa nu? doar se stie clar ca cei obligati sa retina o parola noua la fiecare n luni nu vor alege ceva banal, gen “Password!2” sau “Qwerty!23”. si nici nu o vor scrie undeva la vedere ca sa le vina mai usor sa o scrie de fiecare data cand au nevoie (cca odata la 2-3 minute).
si chiar daca ar face chestii de genu asta, oricum parolele de genul asta sunt muuuult mai sigure decat ceva banal, de ex “Cobori in jos luciafar bland”.

Parca fix parolele de genul acesta sunt recomandate mai mult decat parole scurte dar cu multe caractere. Desigur, cele mai sigure cred ca sunt alea generate aleator. Nu iti mai bati capul degeaba

Personal am vazut fix opusul. Oamenii pun 1 la final, dupa care schimba acel 1 in 2 si tot asa. E si frustrant si nu cred ca schimba siguranta parolei cu mult. Poate datele statistice spun altceva

Amin. Mai bine un 2FA cinstit decât să expire parola. Cum zic alții, cred că de fapt scade securitatea că toți și-o notează undeva vizibil.

Apropo, există ceva aplicație 2FA care funcționează cumva ca un client universal de biometrics cum e google authenticator?

Adică vreau eu să îi trimit un challenge, userul care are aplicația să confirme cu face id sau amprentă, și aplicația să îmi dea post back cu confirmarea.

Ceva light, simplu, rapid.

Expirarea parolei are un alt scop:

Daca iti expira parola si nu intrii mult timp e egal cu dezactivarea contului, un cont care e dezactivat nu poate fi folosit. In multe locuri ca sa schimbi parola trebuie sa faci un tichet sau sa contactezi pe cineva, nu e un simplu formular. (dar chiar si formularul din email ajuta daca atacatorul nu stie emailul)

Iar in anumite cazuri daca iti expira parola si dupa ceri alta parola poate ridica semne de intrebare, adica ce ai facut tu in ultimele luni de nu ti-ai schimbat parola cand iti cerea.

Desigur ca sunt si multe aplicatii/platforme care expira parola fiindca cred ca asa e mai sigur.

1 Like

mhm, deci sa inteleg ca niste unii s-au scobit in creier ani la rand cum sa faca sa-i detecteze pe angajatii inactivi. si la final au venit cu… chestia asta. in loc sa vina cu ceva extra simplu, de ex semnarea unui registru de fiecare data cand ajungi la birou. sau pe baza de cartela, cred ca sunt metode sa detectezi de cate ori cineva foloseste cartela.
chiar si la wfh, chiar crezi ca nu se sesizeaza nimeni ca cineva e disparut?

https://www.reddit.com/r/programare/comments/1g0vj6r/foloseste_cineva_devforumro_de_aici/

Fac promovare pe moca :))

6 Likes

desiiiii… la ce e pe subreditul ala, nu stiu daca ne dorim asa mult sa fim populari acolo :))

1 Like

image

in /etc/hosts

1 Like

https://www.bmw-m.com/en/fastlane/driving-experience/bmw-m-mixed-reality.html

Ati da 190 euro pentru 90 de minute intr-un M4 pe o pista augmentata cu realitate virtuala ?

2 Likes

De ce fac in masina? :facepalm:

Masina are 500 de cai dar circuitul e practic intr-o parcare mai mare.

Nu trebuie sa foloseasca un circuit dedicat ci pot folosi o parcare in care nu iesi in decor. Probabil ca masina are un volan real, vibratii si sunete mult mai reale decat un simulator. Dupa sa nu uitam ca acceleratia la o masina de 500 de cai se simte brutal. Nu cred ca poti simula cu nimic altceva senzatia de drift pe circuit.

WSL in Windows 11 suporta KVM