Digital nomad lifestyle?

Intreb pentru ca suna tentant si realizabil.
Ca sa fiu clar:
digital nomad = relocare de scurta/lunga durata intr-o locatie atractiva si munca remote.
Cine dintre voi a experimentat cu asta? Care sunt avantajele si dezavantajele?

Ma gandeam mai in gluma la asta acum cateva luni. Problema apare cu taxele, daca lucrezi din afara RO, mai ales pe PFA.

1 Like

Treci pe SRL și e perfect realizabil și 100% legal, asta e cea mai mică dintre probleme.

M-am gandit si eu la asta (SRL), dar daca ai control firma (random?)?

Ești în vacanță… să vină mai tîrziu

1 Like

Au trecut vremurile alea în care ANAF făcea abuzuri.

Dacă anunță control ai 2 opțiuni: 1, ai voie să amâni controlul conform legii,
sau 2, merge contabilul și se ocupă.

N-au motiv să te cheme decât dacă e ceva mega-serios, în rest în 90% din cazuri contabilul se va ocupa oricum deci cam tot acolo ești.

La investitorii străini care au firme în România cine crezi că se ocupă dacă e control? Contabilul.

4 Likes

Am lucrat un an din Franta, stat sub 6 luni de fiecare data. Am mai lucrat o saptamana din Spania. Atata timp cat ai Internet si colegii/sefii sunt in regula cu schimbarea fundalului la sedinte, e foarte frumos.

Desigur, implica costuri mai mari, legal nu poti sta mai mult de 6 luni, vesticii nu sunt doar lapte si miere. Dar apoi nu trebuie sa faci asta toata viata. Vreo 2 - 3 ani si vizitezi foarte multe si la o adica poti sa dai lovitura si sa gasesti parteneri de afaceri pe undeva si sa ajungi la a fi co-proprietar pentru o afacere care iti aduce milioane de euro. Si atunci chiar ca poti ramane nomad pentru totdeauna.

3 Likes

Am SRL din 2012. E trecut ca microîntreprindere cu impozit pe venit. Nu mai activitate mare pe el de câțiva ani, însă nu am avut niciodată control. Dacă nu ești plătitor de TVA nu îi prea înteresează. Dacă plătești impozit pe venit și nu pe profit iar nu îi interesează (nu poți face șmecherii cu deconturile). Dacă ai contabil bun, și ștampilă de expert contabil pe bilanț din când în când totul e relativ simplu.

Eu unul nici măcar nu m-am văzut vreodată cu contabila. Sunt plecat din țară și SRL-ul îl țin doar pentru niște site-uri mici (hosting). Contabila s-a ocupat de tot de vreo 7-8 ani, îmi zice doar cât am de plată impozit la final de trimestru.

3 Likes

Am avut si eu un fost coleg care a procedat cam in acelasi fel, in perioada 2018-2019.
A vizitat cam toata Europa plus Asia de Sud Este.
Nu am idee ce regim juridic avea (angajat, pfa sau srl)

In pandemie am mai vazut cativa care au facut treaba asta si prin tara. Ba pe la o pensiune la munte, mare etc.

2 Likes

Am intrebat si eu contabilii de la firma cum merge cu controalele, din ce am inteles la ANAF se lucreaza cu grupe de risc functie de activitatea firmei, marime, platitor de TVA etc… esti pus automat intr-o categorie si atunci vei fi vizitat mai des orice faci.

Daca lucrezi In IT si tai o factura odata pe luna, nu incasezi/platesti TVA, platesti impozit pe venit nu prea are ce sa se intample.

1 Like

Au si ceva indicatori ‘de risc’ din valorile din declaratii si din bilant, pot sa traga si concluzii ca se intampla ceva ciudat cu firma din valorile alea.

Ceva direct de la anaf: FIŞA INDICATORILOR DE RISC FISCAL (anaf.ro)

2 Likes
1 Like

Cred că ar putea fi unul din cele mai bune bancuri recente :))

2 Likes

Eu, pot sa zic, mi-am inceput cariera de digital nomad acum 2-3 saptamani in urma, cand a trebuit sa ma mut in Dubai, pentru un proiect legat de Expo. Va trebui sa fiu aici, pe durata evenimentului, adica pana la sfarsitul lui martie, anul viitor.
Nefiind un load foarte mare, pe proiectul de aici, mai lucrez si pe alte proiecte, in paralel, ceea ce-mi convine.
Acum sunt pe ultima suta de metri pe partea birocratica. Ar trebui sa-mi primesc viza de resedinta, cat de curand.

Iar, odata cu aceasta mutare, mi-am dat seama ca as putea sa continui trend-ul si pe mai departe. Ramane de vazut. Pana acum eram blocat la ideea ca trebuie sa fie prezent, in Cluj, acolo unde am fondat compania 7Code si ca e exclus sa ma mut, chiar si periodic, in alta parte. Cand nu prea ai alte optiuni, iti dai seama ca se poate si altfel.

Mi-ar placea destinatii ca New York sau Australia, sa le incerc asa, pe o jumate de an, cel putin. Acum, cat inca sunt tanar.

6 Likes

Poate multi nu stiu de acest site foarte popular legat de nomad lifestyle https://nomadlist.com/

4 Likes

Eu am lucrat vreo 4 luni din Mestre, Italia (orasul de langa Venezia) a fost interesant dar nu cred ca as mai vrea sa fac asta.

  1. A fost complicat sa merg la sala, aveam nevoie de CNP de Italia (le-am trimis mail in engleza, nu mi-au raspuns nici dupa 1 saptamana, a trimis prietena email si in 30 de minute au raspuns)
  2. Complicat cu comunicare, sunt foarte nationalisti … dpdv social e greu daca nu le cunosti limba.
    P.S: Venezia e scumpa rau !!

La mine nu cred ca mai merge, nu mai pot sa programez pe un monitor micut de laptop, am nevoie de un PC puternic si macar de un monitor mare la care sa nu ma chiorasc.

Sa zicem ca mai poti sa gasesti un laptop puternic, dar nu vreau sa ma car cu monitorul de 34’’ dupa mine. Sa nu mai zic de scaun, mancare, etc. Orice lucru pe care l-as schimba la rutina zilnica ar dura sa ma obisnuiesc putin si mi s-ar parea obositor pe moment.

Chiar ma gandeam lunile astea ca defapt pentru mine in perioada asta e work-from-home nu neaparat remote :slight_smile:

Era o postare pe un blog al cuiva care a incercat nomadismul, dar a zis ca e foarte dificil pentru cineva in special cu arahnofobie sa vada paienjeni cu ochii cat cepele din mega image.
La aia in Bali, petul casei e soparla, fiecare are una in casa. Acolo gandacii confunda Raid-ul cu Impulse-ul cu miros de trandafir.

La ce iti trebuie PC puternic? Nu e destul sa faci SSH/RDP pe un VM puternic? Iar pentru partea de monitor, cauta un coworking space de unde sa poti inchiria un birou cu tot ce trebuie.

2 Likes