Dilema in legatura cu facultatea

Buna! Este nevoie de notiuni atat de complexe de matematica in programare ? Am mari dificultati in legatura cu diverse notiuni de algebra liniara / geometrie analitica ( care oarecum coinicid ). Sunt student anul 1 si adesea ma confrunt cu ideea de a ma lasa de facultate din cauza programului foarte obositor (aproape 12h zilnic) + ca nu simt deloc evolutie. Specific ca sunt student la o facultate de matematica, in ideea ca nu am putut intra la informatica si am zis ca voi urma matematica-informatica, pentru ca si matematica e un skill folositor in IT, in special geometria. Ma asteptam cumva sa fie o tranzitie lina de la materia de liceu spre chesituni mai avansate, si sa suplimentez eu cu ceva informatica. Ma gandesc la anul sa incerc o alta facultate, as dori ceva mai axat pe informatica, nu matematica criptica.Multumesc mult si va rog sa ma intelegeti, sunt foarte deprimat si nu stiu ce sa fac, asa ca astept sfatul unor persoane ce stiu care-i treaba in acest domeniu.

Depinde de ‘programare’.
In multe domenii, ai nevoie.

PS Algebra liniara & geometria analitica ce se studiaza prin anul I sunt banalitati.

2 Likes

Inseamna ca problema e la mine, sau altfel nu inteleg. Sunt extrem de multe notiuni despre inele si corpuri care mi se fac extrem de abstracte…

Da, e nevoie, in cel mai rau caz doar te invata sa inveti si sa gandesti, in cel mai bun chiar o sa programezi ceva serios si o sa te apuci sa iti frunzaresti cursurile si cartile din facultate, eu am facut informatica la facultatea de mate-info, n-o sa mint sa zic ca a fost usoara matematica (desi nici grea nu as putea zice ca a fost, din punctul meu de vedere), dar daca esti putin serios e imposibil sa nu le iei.

Cel mai tragic este ca acum o sa ti se para niste mizerii, n-o sa te preocupe, n-o sa incerci sa intelegi la ce se pot folosi, iar cand o sa afli cat de utile ar fi fost o sa fie cam tarziu si o sa fie extreeeem de greu sa le inveti singur din nou.

2 Likes

Ti se par abstracte pentru ca nu le-ai inteles de la inceput, ia repede de la 0 si incearca sa stapanesti bine de tot notiunile de baza, altfel esti mancat, serios, e imposibil sa inveti pe dinafara toate demonstratiile alea, daca nu le intelegi s-a terminat.

Incepi sa cauti pe net cursuri pe Khan Academy, pe youtube canale de matematica, etc, sunt atatea resurse.

Exista o problema in modul in care e predata matematica de obicei… nu prea e legata de aplicabilitate.
Problema nu e numai la tine, e si la modul in care e predata.

3 Likes

O sa fiu eu acum avocatul diavolului, dar la facultate se presupune ca stii deja sa inveti singur si ca ce faci/afli/inveti la facultate este doar o parte cumva introductiva in care afli ce nu stii si ce ar trebui sa studiezi, adica in privat ar trebui sa faci eforturi serioase, nu mai esti in liceu sa ti se dea mura in gura.

Da, e panarama totala ce fac la cursuri unii profesori, DAR asta nu este o scuza ca studentii sa nu invete si singuri, la nivelul de student se presupune ca daca primesti documentatia stii tu singur sa iti iei cartile de care mai ai nevoie si sa inveti, de aia are universitatea biblioteca, de aia ai atatea resurse pe net, de aia ai seminarii sa intrebi, etc.

Sau la cum se predă pe la facultatea aia

Exista informatii disponibile pe net, inclusiv cursuri de la universitati renumite.
Am urmarit vreo cateva (sa zicem, mai multe :slight_smile: ) in special de fizica, dar si de matematica si ‘programare’, unele sunt foarte, foarte bune. Plus ca exista si carti disponibile, chiar si gratis… totul e sa vrei.

Plus probabil ceva inclinatie si pasiune…

Teoria este abstracta. Vezi exemple din seminar. Am avut si eu exercitii din alea in anul 1. Nu a fost greu sa le rezolv cu niste exemple de la seminar

PS: Esti la facultate de matematica, deci asteapta-te la si mai multa matematica.

1 Like

Probabil ca n-ai inteles teoria.
Subiectul este simplu.

O recomandare pentru o teorie care nu e asa abstracta ?

Pai cauta si tu pe net, algebra liniara e folositoare in foarte multe domenii. Uite aici (gasit tot la repezeala, ca si cursul pe care ti l-am trimis in privat) cu descriere din perspectiva ‘machine learning’: https://www.deeplearningbook.org/contents/linear_algebra.html

1 Like

De utilizat, o să utilizezi matematica destul de avansată la job într-un punct sau altul. În special dacă o să faci grafică, animație, fizică, jocuri, procesare de date/imagini, roboti, AI.
Un manager iți mai poate cere un raport de performanță, o estimare unde ai nevoie de o deviație standard. Poate primești de la un client un PDF cu ecuații care trebuie implementate în cod…

Algebra liniara este baza la grafică și fizică. Mie la început algebra de facultate mai mult mi s-a părut o recapitulare a ce am învățat la liceu. Doar ca profesorul avea aere de geniu și ne dădea probleme și explicații pe care nu le prea înțelegeam.

Cred ca de fapt de aici incepe discutia.

O alta problema:

Matematica predata fara fizica e doar pentru cei care au avut 10 dupa 10 la matematica in liceu. Fizica aduce inapoi matematica la notiuni pe care le poti intelege.

Fizica nu e grea, doar ca ia foarte mult timp sa iei totul de la 0 si ai nevoie de ajutor.

Geometria la fel si pe mine m-a omorat, e oribila, dar utila.