Discutie despre angajatori si mercenari

E cazul asta acu cu Ghita. Daca nu cititi stirile, i-au pus sechestru pe conturi la toate companiile.
Are multe companii de IT. Acu ceva vreme si-a dat legea aia special facuta pentru el si UTI: daca ai peste nustiucati ITisti, esti firma mai noua decat, insert alte conditii sa nu se poata incadra si altii, primesti salariile omuletilor de la stat, pt vo 2 ani parca. In conditiile astea, au avut o recrutare foarte agresiva, cu salarii mari, practic au furat angajatii altora cu destul de mult succes. Afaceri cu statul, bani belsug, trai neneaca.

Acuma vreo luna-doua, imi povestea jumatatea ca i-au luat unul din cei mai buni testeri si i-au oferit salariu dublu. DUBLU. La momentul ala i-am zis ca eu in locul angajatului aluia m-as gandi de 2 ori inainte sa ma mut la “acea” firma, ca nu o sa fie cel mai sigur loc de munca. Dar e greu sa refuzi DUBLU de bani.

Acuma, teoretic, mediul de lucru si “cultura” companiei sunt mai importante decat banii, dar sunt mai importante decat DUBLUL banilor? Va rog nu fiti ipocriti, ganditi-va cat castigati azi si apoi ganditi-va ca ati putea lua dublu intr-un job mai insecure. V-ati muta?

4 Likes

Au pus sechestru pe conturi dar din cate am inteles eu, sunt permise platile salariilor si taxelor catre stat. Deci pana se solutioneaza problema, he’s still gonna get paid. Si da, dublul banilor ar fi un incentive destul de mare pentru o mutare. Si daca jobul e mai incert atunci poti sa pui banii aia in plus deoparte pentru vremuri grele. La 4 luni lucrate o persoana in situatia asta ar putea avea avea bani pusi deoparte pentru inca 2 poate 3 luni de somaj. I’d do it

Teoretic e safe o perioada, dar: cu siguranta n-o sa mai incaseze bani noi intr-un cont sub sechestru, n-o sa mai poti plati chirii, internet, pixuri, apa plata, etc

Si daca ai strans 4 luni, si concediaza ala 1000 de insi odata, iti dai seama ce aglomerat o sa fie la interviuri la altii?

1 Like

Sincer, daca nu as avea rate la banca sau nevoie stringenta de bani, mediul de lucru ar fi mai important. Dar daca as avea rate pentru casa/masina/ce vrei tu, as alege banii, doh.

Eu ma gandesc la doua lucruri: 1) pana la urma, pentru bani lucram; 2) orice job are o anumita doza de nesiguranta;

Daca as avea familie, credite, ma rog, responsabilitati, as alege jobul mai stabil, altfel, m-as muta.

Hmm. Mie mi se pare ca din contra, cand ai rate/copii siguranta locului de munca e mai importanta.

1 Like

Acum, cand stam in fata computerului si gandim la rece, asa ni se pare. Dar cand trebuie sa iei decizia si sotia iti spune “Cum ar fi sa ne facem concediul in Elvetia in loc de Albena?” sau ala mic tipa ca vrea nu stiu ce jucarie scumpa care costa 1$ productia si restul de 30$ merg la Disney, parca ai alege banii, nu? :smile:

Nu stiu ce sa zic. Cred ca depinde de persoana. “Las ca merge si Albena” sau “Las ca ai destule jucarii”…

Bineinteles ca depinde de persoana. Dar stii si tu ca sunt multi developeri care merg la salariu mai mare intotdeauna si cand ii intrebi ce fac daca se inchide firma, iti raspund sincer: “Ma angajez la ceilalti”.

1 Like

Eu cred că depinde de firma pentru care ești recrutat. De exemplu, dacă lucrezi pentru… Green Pixel și ești în tratative pentru Google, Facebook sau altă companie mare serioasă, ar fi o nesăbuință să refuzi un salariu dublu, mai ales că vei avea și alte oportunități tehnice.

Apoi depinde cât de mult îți place ce faci și care sunt motivele pentru care profesezi. Altfel spus, care e raportul din pasiune/pentru bani?

Și, nu în ultimul rând, depinde și cât de mult te interesează pentru cine lucrezi. Judecând după aplicațiile făcute pentru stat, n-aș zice că au fost cooptați cei mai străluciți programatori. De fiecare dată când aud de cineva care lucrează pentru o firmă ce are exclusiv contracte cu statul ridic o sprânceană și pun la îndoială capacitățile respectivului.

Chiar zilele trecute mi s-a făcut o ofertă de muncă tentantă (cam de 2.5 ori mai mult decât câștig în mod normal), doar că cerințele (exclusivitate, program - full time remote pe ora coastei de vest, 10h în urmă) m-au făcut să nu merg mai departe.

Deci da, cred că unul care pleacă de la o firmă la alta exclusiv pentru bani este mercenar.

3 Likes

evident. dar e rau sa fii mercenar? e peiorativ?

În principiu nu e rău.

Doar că se presupune că programatorii sunt într-un fel artiști, nu? Ce se întâmplă cu arta făcută pentru bani?

Orice suma ai castiga, e placut sa visezi o suma de 2.5 ori mai mare. E clar ca meseria de programator iti ofera oportunitatea de a face ceeaa ce iti place (cu greu rezista cineva care nu e pasionat) + penuria de oameni te lasa sa iti alegi tu angajatorul.

1 Like

Eu am facut mutarea asta la un moment dat din motive pe care userul @rmd le-a expus destul de bine: nevoie de bani pe moment si rate la banca. Eu am avut intrebari referitoare la solvabilitatea companiei inca de la inceput(era un start-up american care mergea in pierdere) insa raspunsul m-a multumit pe moment, gen “Ne concentram pe crestere momentan. O sa mai intre o investitie, Series B or something, si abia apoi ne concentram pe profit”.
A fost o gresala pe care cu siguranta nu o sa o mai repet, mai ales ca Series B nu s-a mai concretizat :frowning:

In general ca ITst esti platit relativ bine in Romania, nu mori de foame, iti permiti sa platesti si rata la banca. Insa lectia invatata de mine e precum un meme care circula pe Linkedin la un moment dat: “Don’t burn your opportunities for a temporary comfort.”

3 Likes

Cât timp e ușor sa iți găsești alt loc de muncă mi se pare o greșeală sa piezi atâția bani. Asta, desigur, dacă te potrivești cu noul job - câteodată nu merită stresul care l-ai avea la noul job (gen program de lucru nasol, biroul …).

Pe de altă parte, dacă ai tot ce ai nevoie poate salarul dublu nu iți aduce nici un beneficiu. Dar dacă trebuie să strângi cureaua la diverse lucruri care le vrei poate se merită un pic de stres în plus. Depinde … :smile:

1 Like

Si un articol pe tema asta: http://avc.com/2015/06/loyalists-vs-mercenaries/

loialitatea asta nu seamana putin cu nationalismul?
problema nu se pune intre loialitate fata de firma si fuga pe cele mai bune conditii (inclusiv bani). problema se pune intre ce e mai bine pentru tine (looking out for #1). e mai bine sa lucrezi pentru o firma hit’n’run (firmele lui ghita nu mi se par de genul asta. ba chiar, a mutat multi angajati prin multe firme. a dat vreodata afara in masa?) si sa castigi mai mult sau sa alegi liniste si siguranta.
iar daca alegi liniste si siguranta ajungem sa discutam un motiv pentru care nu merg start-up-urile la noi - ne place sa stam comozi, sa nu ne punem in pericol traiul, sa nu ne asumam riscuri. noi suntem proprietari, nu chiriasi. si proprietatea se aseamana cu loialitatea asta.

as fi ipocrit sa spun ca nu aleg linistea si siguranta. dar lucrez sa-mi schimb mentalitatea asta.

Dar legea nu era data pentru Ghita si IT, se aplica in multe industrii. Plus ca erau niste conditii, trebuia sa angajezi cateva sute de oameni, sa faci o investitie de minim 30-40 milioane de euro si angajatii sa fie tinuti cel putin 5 ani, adica inca 3 ani peste ce iti plateste statul. Iar finantarea maxima era de 5-10% din investitia facuta.

http://lege5.ro/Gratuit/geytomjygm/hotararea-nr-1680-2008-pentru-instituirea-unei-scheme-de-ajutor-de-stat-privind-asigurarea-dezvoltarii-economice-durabile

A fost valabil pana in 2013, dar banuiesc ca s-a prelungit cu o HG, nu stau s-o caut si pe aia ca are doar sumele schimbate.

LE: Mai este un ajutor dat pentru angajarea juniorilor, unde statul plateste 50%(parca) din salariul unui absolvent(primul job) timp de 2 ani. O sa fac un subiect separat.