Dividentele se vor putea repartiza trimestrial


(István F.) #1

O veste buna pentru multi :

Teoretic un angajat ar putea scadea de la ~56% contributii si impozite datorate (fara scutire) la ~8%. (5% + CASS-ul se calculeaza la salariul minim indiferent de venitul din dividente = 190 lei/luna (10%) + costurile de contabilitate) Daca mai si deconteaza anumite lucruri pe o afacere pe langa programare (posibil ceva hobby in care oricum ar investi bani) profitul se reduce si taxele scad si mai mult. Microintreprinderea asa devine o optiune mult mai rentabila ca si PFA-ul chiar si pe cea mai mica norma.

Totusi exista riscul ca vor mari impozitul pe dividente sau vor introduce dividentele la veniturile asimilate salariilor in anumite conditii. Nu am gasit un subiect recent pe aceasta tema. E si riscul unui client care sa nu plateasca facturile pana la sfarsitul trimestrului din ceva motiv sau sa nu se respecte contractul. (aici ar mai putea intra costurile unui avocat pe firma)
Este cineva tentat sa isi reduca taxele dar sa primeasca ÔÇśsalariulÔÇÖ doar o data la 4 luni ?


(Cristian Nebunu) #3

Nu am avut ocazia sa aflu pe pielea mea exact cum e chestia cu dividendele, dar am inteles ca oricum existau metode, intr-o zona gri, prin care puteai sa retragi bani inainte de termen. Si apropo, trimestrial nu inseamna odata la 3 luni ?


(Adrian) #4

La primul control ANAF o sa afle ca nu poate sa puna ce ii tuna lui pe cheltuiala.


(István F.) #5

Eu din cate am inteles depui actele la 3 luni, dar banii ii poti scoate la ~4 luni, e posibil sa ii poti scoate cand vrei tu doar sa depui actele la termen. Un contabil probabil ca ne va putea lamuri mai exact.


(adrian) #6

dupa 3 luni contabilul face balanta, nu inainte de 25 ale lunii urmatoare, apoi se fac actele pt dividende, etc, dureaza. prima data e mai greu, dupa aia se normalizeaza toata treaba asta si o sa le iei la interval de 3 luni, chiar daca nu in martie si iunie ci in mai si augustÔÇŽ

in mai toata tarile se intampla asta, ca sa poti reinvesti profitul rapid, sa circule banul, sa nu-l tii un an de zile degeaba in banca.

asta probabil o sa vina la pachet cu scumpirea veniturilor din dividende, ca e relativ ieftin acuma sa scoti banii prin dividende.


(Horia Coman) #7

Daca-i sco╚Ťi din firma ╚Öi ├«i cheltui personal, nu se mai cheam─â investi╚Ťie. :slight_smile:


(adrian) #8

corect. nu investitie in firma respectiva, dar oricum i-ai cheltui TVA-ul merge la buget, ii incaseaza altcineva, ala poate investeste sau ii cheltuie la randul lui si s-ar putea pe banii aia sa incaseze statul taxe de cateva ori intr-un an. ideea nu e rea.


(adrian) #9

A fost publicata si in monitorul oficial, de saptamana viitoare puteti sa faceti baie in dividende :slight_smile: