Don’t be a Junior Developer

https://hackernoon.com/dont-be-a-junior-developer-608c255b3056

Can you explain to your family members how the internet works? How a computer works? How websites work? Do you have a basic understanding of HTML, CSS and Javascript so you can build your own websites? Do you know a little bit of React? Have you built a few projects on your own on Github and you are comfortable putting up websites and apps online? Good, then you are not a junior developer

Opinii ?

2 Likes

deci unu cu cunostinte de baza in css si html se poate considera intermediar?
N-am citit articolul. am citit doar extrasul de aici si m-a lamurit.

Aici iti dau dreptate. Abrupta trecerea de la html, css si basic js la React

De obicei adaug si o parere la subiect, dar cand am pus link-ul era prea de dimineata si nu mi-a venit o idee. Asa ca al pus ceva din articol.

Personal nu as putea spune ca aceste “titulaturi” scot in evidenta ceea ce stii sa faci.
Angajam juniori ca sa faca treaba de seniori, dar ii platim cu salariu tot de…juniori

1 Like

Eu personal consider ca cineva este senior daca este complet automom si… ofera arhitectura nu doar rezolva un task, ofera si ceea mai buna varianta.

E mai greu sa prinzi primul job ca web designer/developer decat sa inveti sa programezi.

Cam asta se intampla din pacate. Eu locuiesc in Londra si ma uit tot timpul pe site-urile de oferte de munca. Ti se ofera 20-25K/an( un zugrav castiga mai bine), dar trebuie sa stii cam tot. Cel mai mult ma amuza anunturile de genul “We’re looking for Junior Front End Developer” dupa care urmeaza descrierea in care ti se spune ca este esential sa stii html/css, js, git, ajax, json, angular, rest etc.
Citeam o data un anunt in care o firma angaja junior web dev iar in descriereea jobului specifica printre altele ca trebuie sa comanzi si sa te ocupi de mesele lor de protocol. Are you fucking kidding me?

3 Likes

Si aici am mai intalnit firme care voiau sa stii sa faci avioane…

1 Like

probabil sunt obisnuiti cu indienii. aia fac de toate, mai putin programare.

7 Likes

Mie mi se par și mai deplasate ofertele pentru juniori php care să știe oop.

Cu tot respectul, mai întâi am învățat proceduralul, iar în momentul în care ajungi la oop se presupune că știi deja mult prea multe ca să mai fii junior.

Există șanse mari ca acel “junior” să fi lucrat cu generatoare înainte să ajungă la oop. Dă-o în colo de treabă…

Dacă la junior se cere oop, atunci cel care știe proceduralul foarte bine în ce categorie intră ? Ce e sub junior ? Înapoiat ? Sau care e termenul ?

La cele câteva interviuri la care am participat mereu se cerea marea cu sarea. Nu as fi avut fix competențele acelea dar am primit postul. Angajatorul încercă să găsească cea mai buna ofertă pentru cei mai putini bani. Vrei mai mult sa ai de unde sa tai

2 Likes

Tocmai faptul ca nu stii OOP te face sa spui asta. In momentul in care o sa inveti (cel putin la nivel de baza) vei intelege.

Nu as folosi inapoiat. oop-ul, cel putin la nivel basic nu este dificil de invatat. Ia in vedere ca se mai preda si prin facultate notiuni de oop
@iamntz a scris un tutorial excelent despre interfete si simplu de inteles chiar si de incepatori

Eu unul am observat că este o diferență între „am auzit de OOP”, „cred că înțeleg OOP”, „înțeleg OOP”, „folosesc OOP” și „folosesc OOP corect”, mai ales dacă vorbim despre cineva care nu are un background în CS, iar fiecare pas are nevoie de ceva timp până e asimilat și înțeles.

Presupun că un angajator care caută un astfel de junior se așteaptă să fie măcar la stadiul de „înțeleg OOP”.


Raportându-ne la toate limbajele - nu doar la PHP - OOP nu este (întotdeauna) o evoluție naturală de la procedural.

3 Likes

Esti constient, presupun, ca OOP se invata la facultate, iar fundamentele in liceu, nu?

Din perspectiva unui om care a tinut interviuri destule la viata lui, privesc cu amuzament atat aceasta discutie, cat si articolul dat ca link.

As vrea sa stiu, totusi, ce exact din topic-ul larg “programare” ati vrea sa se ceara la un interviu? De ce este deplasat sa se ceara OOP? Se preda in facultatile care au legatura cu IT-ul (a caror diploma, de regula, este ceruta de asemenea, in caz ca nu s-a observat).

Ce am observat este ca exista o diferenta foarte semnificativa intre developeri incepatori care au baza unei facultati oarecum legate de IT (nu neaparat CS, dar inclusiv clasicul “mate-info” de pe la noi), si cei care au invatat “dupa ureche” programarea. Lipsesc concepte, lipseste intelegerea unor fenomene despre modul in care fiunctioneaza calculatoarele in general.

Atitudinea “mi se pare deplasat ca la un junior <insert_scripted_language_here> sa ii ceri OOP” este un indicator foarte bun, in activitatea de interviewer, care sa iti spuna cum a devenit respectivul om programator. Indica exact deconectarea de care vorbeam in paragraful precedent.

Acuma, inapoi la articol: mi se pare un articol care face mai mult rau decat bine. Sigur, este un articol stil “motivationist”, care sa lucreze putin la corazon-ul incepatorilor in programare, insa ideile practice din spate sunt exact acele idei impotriva carora lucram din greu cei ce tinem interviuri in medii mai serioase:

But when would I know when I’m not a junior developer?…you say. You won’t. You will always feel like you don’t know enough. You will always feel like others are smarter than you. This is called imposter’s syndrome. It’s normal and every developer feels it.

No it’s not!

Sindromul impostorului este acel gen de sindrom “by proxy”, care nu se poate manifesta decat prin referinta la altii. Cand acest sindrom se manifesta (bineinteles, in lipsa unei probleme psihice mai serioase, de gen depresie clinica, care fac obiectul unei cu totul alte discutii), de regula iti spune ca poate ar trebui sa schimbi mediul in care te afli cu unul populat de oameni cu mai multa competenta.

Can you explain to your family members how the internet works? How a computer works? How websites work?

Acest test este unul complet irelevant pentru scopul declarat.

Ce informatie obtii daca tu poti sa explici unui om care nu stie nimic despre acest subiect ceea ce tu crezi ca stii? Vei sti daca informatiile pe care le ai iti sunt bine structurate in cap, insa ce nu iti va spune este daca aceste informatii sunbt corecte. Pentru ca nu ai nici un punct de referinta. Orice explicatie, atata timp cat pare suficient de coerenta si nu prezinta erori logice evidente, va fi considerata buna, si nu vei avea nici un feedback legat de corectitudinea informatiilor pe care se bazeaza.

Un test si mai bun ar fi: Can you go to a professional and say “A computer works like this: [details]. Did I miss anything?” If yes, and you’re not laughed out of the room, then yes, you can consider yourself somewhat knowledgeable.

But I need a job right now!..you say. Stop that short term thinking.

While you’re at it, also stop eating, or paying your bills until you get the job you want.

Conform unui clasic inca in viata: “Viata e grele, frate”. Critic pentru un om este sa invete care sunt sacrificiile care trebuie sa le faca atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Poti avea o cariera stralucita, ilustra si cu recunoastere internationala peste 10 ani, insa de mancat trebuie sa mananci astazi. Si asta cat timp inca esti doar tu, si nu ti-ai luat raspunderi de gen familie, copii, etc.

Long-term thinking este esential in a avea o viata implinita, corect insa also having short-term thinking will get you there, one day at a time. Persoanele care au doar long-term thinking poarta denumirea de “visatori”, si intr-adevar, unii dintre ei ajung sa aiba succes. Dar cati? Si ce s-a ales din ceilalti?

Stop calling yourself a junior developer. Have a junior developer mindset where you are constantly looking to learn from others, but never settle for a junior developer role. Apply for roles for which you are under qualified not overqualified. Remember that if you never ask the answer will always be no.

Bineinteles. Pentru ca interviewerii nu vor observa ca esti underqualified, si insasi cantitatea de potential pur care izvoraste din aura ta va fi suficient sa ii convinga sa te ia pe tine in opozitie cu un developer care este actually qualified pentru pozitia pe care ati aplicat amandoi.

Si bineinteles, daca nu intrebi, raspunsul va fi intotdeauna nu, exceptand cand nu este, caci firmele si joburile evolueaza si factorii interni si externi sunt atat de complecsi incat evolutia este practic obligatorie si fortata pentru a te mentine ca angajat… adica majoritatea cazurilor.

Mi se pare mie sau articolul este mai degraba o schema de marketing pentru un speaker motivational decat un articol serios care ar trebui urmat?

5 Likes

Nemaivorbind de faptul ca multi dintre cei care se cred impostori chiar sunt impostori. Sunt si multi care nu se cred, dar asta e ceva in plus :slight_smile:

Exista si multi care nu se cred impostori si nu sunt impostori. Chiar indivizi geniali.

Cat despre psihologie, de unde a venit ideea… well, e plin de impostori :slight_smile:
https://www.nature.com/news/over-half-of-psychology-studies-fail-reproducibility-test-1.18248

Cat de corecta creezi ca est piata muncii in It in acest moment?

Cum adică “corecta”? Adică fairness sau in sensul că funcționează eficient pentru stabilirea prețului resurselor? :slight_smile:

Raportul intre interviuri si angajarea reala , raportul intre joburile si scara ierahica?

  1. Stiu cel putin 4 firme care de 6 luni tot tin interviuri lunare, da,da sunt firma mare, suntem firma mic, noi angajam lunar dar angajati is 4-5 ,pe jobul respectiv, care e magia?

2)Stiu project manageri care is complet atehnitici, estimari “ieri” sau foarte ireale nu lipsesc.

  1. De la un job la altul,testele difera unul te intreb chestii teoretice si te plateste ok, altul sa pune sa faci ceva ce " este pentru toate nivelele"(junior, middle,senior) si culmea te plateste mai prost."
    Stiu junior care is seniori, sau la noi nu conteaza experienta dar cerem"…

unde pot gasi acel tutorial facut de @iamntz ?

Este explicat conceptul de interfata :slight_smile:


Link-ul pe blog-ul forumului

p.s. vreau like la postarea asta

2 Likes