Doresc sa invat Node.js si metode de schimbare date client/server

nodejs
server
html5
javascript

(Horea) #1

Am tot cautat tutoriale care sa ma invete cum sa folosesc node.js,express,sockets.io pentru a culege o informatie de pe un anumit site si sa imi dea display pe pagina web creata de mine.
Pana acuma am reusit sa culeg adresa externa de IP folosind jquery dar ce ma intereseaza este sa inteleg clar cum functioneaza frameworkul node.js.
Pe scurt:
-am o pagina de web idex.html
-doresc sa culeg informatii de tipul: IP, vremea,locatia.
-sa apara unde doresc eu pe pagina.

P.S.: sunt noob :D.


(Ivascu Madalin) #2

vremea nu o poti culege de la utilizator :laughing:


(Horea) #3

Nu am specificat de la user.
In cazul asta ar fi printr-un API.


(Ivascu Madalin) #4

si ce nu stii sa faci mai exact?


(Claudiu) #5

poate daca il intreaba :slight_smile:


(István F.) #6

Baza cu expess :

Express îți permite să faci un întreg server web și să răspunzi cu lucruri din baza de date (fie el orice bază de date). Respectiv să iei lucruri de pe net și să le procesezi. Datele le iei la fel ca la php în pagina html, doar că trebuie să scrii ce faci în cazul când primești ceva POST de pe o pagină.
Un API rest ți-e util când vrei să folosești ceva gen react, angular, inferno, vuejs pe frontend.

Dacă vrei să folosești pur și simplu express să generezi o pagină cu un formular : (folosește pug pentru temă în loc de html direct)

Recomandări/de știut :

Strapi poate genera automat api-urile : (în rest e express)
http://strapi.io/documentation

Altceva de știut : CRUD înseamnă Create, Update, Delete și dacă vrei să cauți pe Google scrii de exemplu react nodejs crud și afli cum poți folosi un api rest cu react sau orice vrei să folosești.

Node.JS e Javascript și orice scrii pe server față de php sau alt alt limbaj trebuie să fie TOTAL asincron. Acest lucru duce la situații ciudate și trebuie să înveți să folosești async/await, promises sau chiar să programezi reactiv cu stream-uri.

Folosește ES6, instalezi babel-core și babel-preset-es2015, îl pui în package.json (vezi cum pe net) și ai o grămadă de frumuseți.


sau

îl lași deschizi prin vreun tab și citești când nu știi ceva.

https://www.meteor.com
E cel mai bine documentat sistem pentru backend + frontend, suportă react, angular + altele și se folosește cel mai mult comercial.


(Horea) #7

Multumesc @isti37 din nou de ajutor.