Dupa cat timp ai devenit Freelancer?

Sunt intr-o dilema , voi dupa cat timp, cati ani a-ti devenit freelanceri(total independeti, in sensul ca nu impartiti proiectul cu nimeni si nu cereti ajutorul nimenui in sensul sa ofere asistenta, ci doar sfaturi) ?

Dupa cati ani a-ti recomand cuiva sa se apuce de freelancing, in sensul sa lucreze de acasa fara nici un intermediar decat clientul ?

Am ajuns la concluzia ca freelancing ul nu e usor pentru incepatori de aici si nedumerirea mea.

Multumesc frumos pentru raspunsurile voastre.

Freelancer e bine sa devii cum te apuci de coding. Poate nu vei putea lua proiecte complexe insa pe cele simple sigur le vei putea lua. Acum depinde si daca cauti sa traiesti din asta. Nimeni nu te va lua pe o suma decenta daca nu cunosti macar bazele.

Tind să cred că ai înțeles unele lucruri ușor greșit. Freelancer nu înseamnă că nu împarți proiectul cu nimeni (fără să număr, aș zice că jumătate din proiectele mele au fost împărțite) ci că nu ești legat de angajatorul respectiv printr-un contract nedeterminat.

Dacă ești angajat, ai putea privi toată situația foarte optimist spunând că angajatorul tău este cel mai important client al tău și necesită maximum de atenție :sunglasses:

Dar asta nu este evident?

Dacă nu ai suficientă experiență pentru a fi angajabil, cel mai probabil nu vei avea prea mare succes nici ca freelancer.

Clienții caută oameni cât de cât capabili, ce lucrează repede și ieftin, iar rezultatul are o calitate OK…ish. Ca începător, dacă nu poți oferi aceste trei elemente, nu ai cum să reușești ceva.

6 Likes

ok , atunci inclin balanta spre freelancer independent, in sensul ca tehnic nu inparti cu nimeni task uri… de ce expirienta ar fi nevoie dupa parerea ta?

Mai presus de toate contează experiența de client service. Trebuie să știi să vorbești cu un client, să menții o legătură, să-l convingi prin ceea ce spui să-ți dea ție proiectul și să-și deschidă portofelul. Apoi urmează experiența privind designul/codarea.

Niciun client nu caută cel mai bun designer sau cel mai bun developer. Toți caută unul care să facă treaba fără să-l țină de mână și care să livreze un produs de calitate.

5 Likes

Nu este ceva cuantificabil. Nu poți trage linie și să spui: „uite, ai nevoie de X, Y și Z pentru a te apuca de freelancing”.

De exemplu, primul meu proiect ca freelancer a fost înainte de a fi angajat în domeniu. Eram angajat într-un service de PC-uri unde majoritatea activității consta în mentenanță la câțiva clienți și aveam zile în care efectiv nu făceam nimic. Timp în care învățam chestii, testam chestii și căpătam încredere în forțele proprii. Eu am început cu mici fix-uri ce nu ocupau mult timp și de acolo am tot crescut.

Dar până să ajung pe rentacoder, am încercat să învăț tot ce pot de la cine pot (cel mai mult m-a suportat, ajutat, inspirat și motivat @danic).


LE: care este motivul pentru care vrei să fii freelancer?

1 Like

Eu am devenit freelancer dupa aproximativ 6 luni experienta. Am inceput ca wordpress developer cu toate ca nu stiam multe, gen aveam 1 luna experienta cu OOP. A fost frumos, m-a maturizat mult.

2 Likes

M-am angajat la o firmă dar eram singurul care programa (adică restul au plecat in câteva luni). Lucram pentru niste americani. După vreo 3 luni de zile nici nu mai mergeam “la birou”. Lucrăm de-acasă.

Asta era după anul 2 de facultate. O parte din colegi lucrau din anul întâi. Well, nu direct cu clienți.

Merită să lucrezi direct, nu mai ai de platit intermediari. Dar numai pe proiecte de lunga durată. 5 ani, 10 ani.

1 Like

În principiu trebuie să convingi pe cineva să îți ofere un proiect/contract. Poți să fi proaspăt trecut de un bootcamp și să devii freelancer la modul asta sau persoana cu 20 de ani experiență și să nu fi. Ca un test litmus, daca ai o idee în cap de un proiect non-trivial in aria ta de interese și știi cum să-l faci cap-coada, ar trebui sa fi good to go.

De ce te interesează freelancing-ul totuși?

1 Like

In prezent, nu ma intereseaza voi face trecerea de la student la angajat full time in scurt timp.
La freelancing ma gandesc ca o altenertiva de viitor ,poate peste cativa ani sau mai devreme, dar nu neaparat ceva urgent,doar ceva gen proiect micut.

pai aici pare ca ofereai servicii de freelancing, chiar erati o echipa. Ce s-a intamplat intre timp?

1 Like

Au renuntat , au preferat sa se multumesc doar cu job-ul nu e vina mea :).

Nu am zis nimic de vina, eram doar curios. Depinde si ce faci la job, firma la care lucrezi, mai depinde si daca ai viata sociala mai activa pentru ca sa faci si job si freelancing dupa job e destul de grelut. Si eu mai iau din cand in cand cate ceva extra-work dar doar cand am o perioada mai lejera la job, altfel intervine burnout-ul iar ca programatori nu cred ca ne dorim asta.

Freelance este tot un job, numai ca ai posibilitatea sa selectezi la ce lucrezi si sa ai un program de lucru flexibil.

Perspectiva de “dupa cat timp” este irelevanta, conteaza mult mediul in care activezi (ca oportunitati) si nivelul de efort pe care-l depui.

Principalul motiv pt. care majoritatea renunta sau nu ajung sa faca freelance este ca nu au disciplina.

Cand te duci la job esti conditionat de mediu, acasa… te bazezi pe vointa care este emotionala, instabila, imprevizibila.

1 Like

E o preconcepție des întâlnită că “freelancing > job normal”. Sau mai comun - “dacă ești bun muncești pentru tine”.

Nu-i chiar așa. Sunt alternative mai degrabă și ambele vin cu pros și cons. O paine pui pe masa cu amândouă, și în ambele cazuri e deajuns de generoasa.

Un contra care pentru mine e foarte important e ca, in general, in munca de freelancer o să lucrezi singur sau intro echipa mica la un proiect care poate fi terminat de câtre om/grup mic de oameni intrun timp rezonabil. Nivelul de complexitate a ce se poate face in contextul asta creste de la an la an, dar vorbim de chestii gen site-uri de prezentare, cms-uri bazate pe Wordpress/Drupal etc, magazine online în aceeași speță, aplicații mono-task desktop sau mobile etc. Când ai skill-uri anume mai poți face consultanta pe securitate, performance, cloud etc. Dar dintr-un rol non-principal in proiect.

Dar n-o să-ți dea nimeni pe mana sistemele principale ale unei companii, n-o să apuci sa folosești sau să fac chestii mai aproape de cutting edge etc. In principiu, dacă e munca interesanta intro companie, o să si-o rezolve localnicii.

2 Likes

Eu am început cu AdSense. După 6 luni cineva a vrut sa cumpere ceva facut de mine si am făcut-o via un site de freelancing.
Apoi am mai primit oferte si am făcut mici proiecte.

Acestea erau in paralel cu job-ul meu, care n-avea prea multe in comun cu codingul.
După 3 ani am realizat ca job-ul era mai prost plătit ca freelancing-ul, asa ca mi-am (băgat picioarele) dat demisia.

Asa cum au spus si alții, freelancing se referă la a oferi servicii fără a fi angajat. Nu înseamnă ca faci totul singur. Cine te plăteste nu este angajator, ci client.

3 Likes

slightly off-topic:

How you deal with the fact that you’re not directly involved in the project? I mean in the long run, I usually get invested in the product and what it does, how well it’s doing it, the team behind it, its values etc.

It’s a source of extra meaning, freelancing always felt a bit hallow for me, of course the idea that I extract meaning from my work doesn’t mean that everyone should do that.

1 Like